Gezien het succes van het eerste biolicious vijgentaart recept, hierbij nóg een vijgentaart. Door de custard en de echte taartbodem is deze weer heel anders dan de eerste taart, maar ook overheerlijk zo lang de verse vijgen voorraad strekt. Voor dit recept heb je een lage taart- of quichevorm nodig.

Vijgentaart met amarettocustard

Nodig:

voor de bodem:

75g donkere basterdsuiker

75 g boter

1 ei

200 gr zelfrijzend bakmeel

20g geschaafde amandelen

gedroogde bonen of linzen

Voor de vulling:

6 vijgen, in 4 partjes

3 dl slagroom

1 ei, 2 eidooiers (bewaar ook het eiwit voor het bestrijken van de bodem)

50 gr. fijne rietsuiker

1 eetl amaretto (andere likeur mag ook)

Begin met de bodem (let op: deze moet 2 uur rusten in de koelkast). Klop de boter met de suiker zacht en luchtig en voeg het ei toe. Daarna geleidelijk de bloem en de gemalen amandelen en voeg zonodig een druppel water toe om er een bal van te kunnen maken. Verpak deze in plastic folie en laat deze minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Hierdoor vermengen de ingredienten zich beter en wordt de bodem steviger.

Verwarm hierna de overn op 180 graden, vet de quichevorm in en rol het deeg uit. Leg deze in de vorm (bekleed ook de randjes), bekleed deze met aluminiumfolie tot over de rand en leg er wat gedroogde bonen of linzen in. Hierdoor kun je de bodem bakken zonder dat deze rijst. Bak hem 15 minuten, haal dan de folie weg, bestrijk de bodem met het eiwit en bak hem in nog eens 10 minuten lichtbruin.

Klop ondertussen de slagroom met het ei, de twee dooiers, de rietsuiker en de amaretto goed door elkaar. Schenk deze in op de taartbodem en leg de partjes vijg erin. Bak de taart in 30 tot 35 minuten gaar. De vulling moet stevig zijn en de bovenkant goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat deze enkele minuten afkoelen.

4 Thoughts on “Vijgentaart met amarettocustard

  1. Volgens mij klopt dit recept van geen kant. Hoe kun je met 3dl room, 1 ei en 2 eidooiers nou een vaste substantie krijgen? Er moet toch iets van gelatine in ofzo? De taart staat nu 40 min met vulling en al in de oven, en het is nog een grote natte bende

  2. biolicious on 22 september 2012 at 21:22 said:

    Nee hoor, zonder gelatine wordt de vulling altijd stevig. Misschien even kijken hoe het wordt na afkoeling? Verkeerde room of te veel room gebruikt? De eieren zorgen ervoor dat de vulling ALTIJD stevig wordt; daar heb je geen gelatine voor nodig (zelfde geldt voor frittatas bijvoorbeeld).

  3. biolicious on 22 september 2012 at 21:30 said:

    Verse eieren? Eieren op kamertemperatuur? Met de juiste ingredienten kan de custard bijna niet mislukken…

  4. mark on 2 oktober 2012 at 17:15 said:

    Tja, ook na het afkoelen bleef de custard (te) erg loperig. Zelfs 50ml minder slagroom gebruikt (het pakje bevatte 250 ipv de voorgeschreven 300ml). Of de eieren op kamertemperatuur waren kan ik me niet meer herinneren. Ach ja, shit happens, better luck next time 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation