Een beetje van Kroes een beetje van Biolicious

Hebben jullie het al gehoord? Er is een new foodie in town: Rens Kroes. Zusje van inderdaad. Reden genoeg om even rond te snuffelen op haar blog. En ik moet zeggen, dat valt niet tegen! Zoals ik (Jet dus) het ’t liefst zie, gezond, puur en lekker! Zo probeerde ik laatst haar kickstart ontbijtje en I love it!

Deze aubergine lasagne zonder pasta komt ook van haar blog. Natuurlijk kon ik het recept niet gewoon laten zoals het was en heb ik het wat extra pit gegeven. Mijn vriend riep meteen dat hij het de lekkerste lasagne vond die hij ooit had gegeten. Ik ben benieuwd of jullie ‘m net zo lekker vinden…

Biolicious low carb aubergine lasagne


 

Recept voor: Lasagne van Aubergines

  • 2 aubergines
  • rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
  • 1 tl Ras el Hanout (marokkaanse kruidenmix)
  • 1 rode peper
  • 2 el kokosolie
  • peper en Himalayazout 

  • +/- 500 ml tomatensaus
  • 4 tl oregano

  • parmezaanse kaas, geraspt
  • basilicumblaadjes 
(veel!)
  • 3 eieren

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter dik. Bestrijk de plakken met kokosolie en maal er wat zout en peper overheen. Gril ze daarna 15 minuten in de oven op 240 graden c°.

Verwarm de rest van de kokosolie in een pannetje en fruit de ui en de knoflook. Voeg de fijngesneden rode peper toe en de Ras el Hanout. Voeg de tomatensaus toe en warm even door.

Vul de bodem van de langwerpige ovenschaal (ik gebruikte een bakblik voor brood of cake) met de plakken aubergine. Maak laagjes van de tomatensaus, een handje geraspte parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en wat oregano. Herhaal het totdat je geen aubergine meer over hebt.

Giet de geklutste eieren erover en zet 30 minuten in de oven op 180 graden C°. Klaar!

 

Oke, dit gerecht is misschien niet helemaal bio maar wel zo delicious dat ik jullie ‘m niet wil onthouden. Ik had nog kleine pijlinktvisjes in de vriezer liggen, dus ik moest er wel iets mee maken. Inktvis is heel moeilijk duurzaam te krijgen en bovendien zijn de beestjes zo mooi en speciaal dat het eigenlijk zonde is ze op te eten. Koop de inktvis, als je dit overheerlijke nazomers stoofpotje toch wil maken, op een biologische markt (de Noordermarkt bijvoorbeeld) en check de viswijzer voordat je iets aanschaft. Vraag bij de visboer dus na waar de inktvis vandaan komt en dan mag je voor een keer een niet zo bio maar wel licious gerecht maken.

Stoofpotje met inktvis

Nodig:

500 gram pijlinktvisjes

4 eetl olijfolie

1 blonde ui, gepeld en klein gesneden

4 wortels, geschraapt en in blokjes

2 stengels bleekselderij, in blokjes

3 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd

4 laurierblaadjes

3 takjes tijm

1 gedroogde chilipeper, verkruimeld

zout & peper

schil van 1 sinaasappel

3,5 dl rode wijn

1 blikje tomatenblokjes

10 zwarte olijven

Voor erbij:

2 sneetjes brood, besmeerd met knoflook in de oven roosteren.

Bereiding:

Ik had schoongemaakte inkvisjes, als je ze niet schoongemaakt kunt krijgen moet je even youtuben hoe je dat doet.

Verhit de olijfolie in een grote, zware pan en doe de ui, wortel, bleekselderij, knoflook, laurier, tijm, gedroogde peper en een snuf zout en peper er in. Voeg de sinaasappelrasp toe en laat het geheel 20 minuten smoren in de dichte pan.

Giet de wijn in de pan, laat deze even inkoken en voeg dan de tomaten met het sap toe. Laat de saus in de open pan 10 minuten inkoken en voeg dan de olijven toe. Proef of er genoeg zout en peper in zit en voeg zonodig wat toe. Verhit nog een beetje olie in een koekenpan en bak de inktvisjes in kleine porties in minder dan een minuut bruin en voeg ze dan toe aan het stoofpannetje. Haal deze zodra alle inktvisjes zijn toegevoegd van het vuur. Schep de stoofpot in diepe borden en serveer met het knoflookbrood.

Inspiratie: Skye Gyngell. Morgen weer een recept met inktvis (ik had namelijk 1000 gram).

Paprika’s worden in Nederland over het algemeen in kassen geteeld en dat is niet biolicious, maar in het juiste seizoen (nu dus) zijn ze ook op de biologische markt te krijgen. Je kunt ze ook zelf kweken als je s’zomers veel zonlicht binnen krijgt. Deze gevulde paprika’s naar Italiaans recept zijn heerlijk om nog even van de nazomer te genieten.

Gevulde Paprika’s met Risotto en Saffraan

Nodig:

4 biologische paprika’s (voor vier personen)

1 pak risottorijst

2 teentjes knoflook

een paar draadjes saffraan

1 glas witte wijn

1 bol mozzarella

een paar blaadjes basilicum

1 bouillon blokje

zout & peper

olijfolie

Verwarm de olijfolie in een koekenpan, snipper de knoflook en bak deze enkele minuten, maar laat beslist niet bruin worden. Gooi de saffraan erbij, dan de risotto en roer deze enkele minuten door totdat alle korrels vettig zijn van de olie. Voeg de wijn toe, en daarna steeds een beetje water met bouillon totdat de rijst gaar is.

Snijd ondertussen de paprika’s open, behoud de steeltjes en snijd het binnenste eruit. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in, zet de paprika’s er in, vul ze met de risotto en beleg met plakjes mozzarella. Bak in 15 minuten gaar en serveer met blaadjes basilicum.

Een heerlijk nazomers ovengerecht, met zomerse groenten en herfstachtige kruiden.

Gevulde aubergines met ansjovis

Nodig:

2 aubergines (voor 2 personen; anders alles x 2 of hoeveel je nodig hebt)

1 ui

2 teentjes knoflook

3 middelgrote tomaten

bosje peterselie

1 kaneelstokje

1 laurierblaadje

8 ansjovisjes

olijfolie

peper & zout

Hol de aubergines een beetje uit en bewaar het prutsel. Verwarm de olie in een steelpan, snipper de ui en bak ze vijf minuten op laag vuur. Blancheer de tomaten en snijd ze daarna klein. Voeg de aubergineprut en gesnipperde knoflook toe aan de uien, laat ze even mee bakken en voeg dan de tomaten, fijngesneden peterselie, het kaneelstokje en het laurierblaadje toe. Laat het geheel zo’n 20 minuten pruttelen en haal dan het kaneelstokje en laurierblaadje er uit. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een grote ovenschaal in, vul de aubergines met het mengsel, leg de ansjovisjes eroverheen en laat de aubergines in een half uurtje gaar worden.

Het is dan wel een stoofschotel, dit vegetarische gerecht is in een half uurtje klaar en heel makkelijk. Het kan bijna niet mislukken. Eet de Marokkaanse stoofschotel met kikkererwten of brood en hummus

Ingredienten:
3 el olijfolie
1 kleine Pompoen
2 uien
1 grote aubergine
1 grote courgette
5 takken koriander
5 takken munt
Zeezout
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 tl chilipoeder (naar smaak)
1 tl kaneel
8 gepelde en gewelde tomaten (kan uit blik)
evt Kikkererwten of brood

Bereiding:
Snijd alle groenten in dikke plakken of stukken.
Verhit olijf olie in een ruime pan en doe de groenten (behalve de kikkererwten) en specerijen tegelijk in de grote pan. Laat het geheel 20 minuten stoven met een deksel op de pan. Proef na 20 minuten of de groenten gaar zijn. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen en gooi evt de kikkererwten bij het gerecht.