Soms is iets gewoon gruwelijk lekker. Zo lekker, dat het zorgt voor een piepkleine ‘petite mort’ in je mond zodra het je tong raakt. Een explosie van smaak die direct een kanonschot endorfine je brein in schiet. Chocolade kan dat. Deze chocolademousse doet dat. En toch ben je niet zondig wanneer je hiervan proeft. Het smaakt namelijk wel naar volle, echte chocolademousse maar dan zonder alle slechte ingrediënten en 100% natuurlijk.

recept voor rauwe chocolademousse van avocado

 


Het recept voor: Rauwe chocolademousse

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 rijpe avocado’s (boterzacht, zo rijp!)
  • 3 volle eetlepels rauwe cacao poeder
  • 6 medjoul dadels
  • een scheutje amandelmelk of sojamelk
  • 1 theelepel vanillepoeder (echte uit stokjes dus, niet de chemische variant)
  • een heel klein snufje himalayazout of Keltisch zeezout

Lepel de avocado’s uit en doe alle ingrediënten samen in een blender. Laat deze draaien tot je een gladde romige substantie hebt. Verdeel over twee glazen of schaaltjes en zet in de koelkast. Voor het serveren kun je de schaaltjes nog garneren met een muntblaadje, goji bessen, grof gehakte noten, geraspte kokos of iets anders lekkers. Voor de fijnproevers: serveer deze goddelijke creatie eens met wat lavendelbloemetjes.

Bij deze wil ik vast mijn excuses aanbieden voor het posten van dit recept. Als je van (pure) chocolade houdt en je hebt deze home-made variant geproefd, valt voortaan elke andere reep tegen. Ik meen het, stop nu met lezen want deze sh*t is verslavend. Een brok puur genot. Van rauwe chocolade wordt je gelukkig en het zou een libido booster zijn. En dan is het is ook nog eens zo simpel te maken…

Voor de arme onnozelaar die zich hier toch aan durft te wagen volgt dan hier het recept. Maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!
Zelfgemaakte rauwe chocolade van Biolicious Amsterdam
Nodig voor een normale reep:

  • 80 gram rauwe cacaomassa
  • 20 gram rauwe cacaoboter

Deze twee vormen de basis van je chocoladereep en kun je op smaak maken met alles dat je lekker vindt. Ik maak ‘m als volgt op smaak:

  • Agavesiroop
  • Kaneel
  • Vanille: de echte, uit stokjes geschraapt
  • Piepklein beetje himalaya zout
  • Nootjes, goji-bessen

Bereiding:

Smelt de cacaomassa au bain-marie op lage temperatuur. Dit duurt wel even op laag vuur dus doe ondertussen lekker een paar yoga-poses, lees een boekje of geef de plantjes water. Als de cacaomassa bijna helemaal gesmolten is, voeg je de cacaoboter toe. Nu zal het wat sneller gaan, omdat de cacao al lekker warm is.

Als het een glad, vloeibaar geheel is, neem je het bakje van het water af. Doe er een scheut agavesiroop in om ‘m zo zoet te maken als je zelf lekker vindt. Experimenteer met smaken, een flinke snuf kaneel en een flinke snuf vanille zijn een veilig succesrecept. Ik bestel de vanille online in een potje zodat ik niet zelf hoef te schrapen uit stokjes. Net als de cacaomassa, cacaoboter en agavesiroop trouwens.

Leg een stukje bakpapier in een bakje (bijvoorbeeld een leeg ijsbakje) en verdeel hier wat nootjes, rozijntjes, goji-bessen of ander lekkers over. Giet de chocolade erover en dek af. Leg deze reep heerlijkheid een kwartiertje in de vriezer en bewaar ‘m daarna in de koelkast.

Ik verheug me er al op om een keer kleine chocoladeflikken te maken met allerlei verschillende smaken. Lavendel, chili, kokos, bananenchips… Iemand nog suggesties?

Pas op: Smelt in de mond én in de hand!

 

Deze zomervruchtentaart, met een vulling van griesmeel- vanillepudding, smaakt net zo verrukkelijk als hij er uitziet. De troostrijke griesmeel vormt een mooi contrast met de knapperige bodem en de frisheid van de frambozen, blauwe bessen, bramen, of welke zomervruchten er maar voor handen zijn. Het originele recept is van Ottolenghi, maar ik heb m inmiddels zo vaak gemaakt dat ik het zonder in het boek te kijken maak en het recept waarschijnlijk dus een beetje heb aangepast. Een hemelse afsluiter van een zomers diner of zelfs een BBQ!

Taart met vanillecrème, frambozen en blauwe bessen

Nodig voor het deeg:

  • 250 gr tarwebloem
  • 50 gr poedersuiker
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • snufje zout
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • 1 biologisch ei, geklopt
  • 1 eetl water
  • voor de vulling:
  • 80 gram boter
  • 180 ml slagroom
  • 345 ml melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • klein vanillestokje
  • 60 gram griesmeel
  • 1 biologisch ei
  • 500 gram frambozen en blauwe bessen (maar ook bramen, aardbeien etc.)

Meng de bloem met de poedersuiker, citroenschil, zout en boter in een kom. Voeg het ei en het water toe en meng het (niet te lang) tot een samenhangend deeg. Als het te droog is kun je nog een drupje water toevoegen. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het tot gebruik in de koelkast.

Biolicious recept voor zomerse taart met vers fruit van het seizoenVet een taartvorm met een losse bodem in met boter en beleg deze met bakpapier. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg met een roller uit, zo groot dat de bodem en randen van de vorm ermee belegd kunnen worden. Snijd het teveel aan deeg er af en zet de vorm 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor totdat deze 170 graden is. Bekleed het deeg met bakpapier en steunvruchten (dat kunnen bakbonen of droge peulvruchten zijn) en bak de taart in de oven totdat deze lichtbruin is. Dat duurt ongeveer 30 minuten.

Maak ondertussen de griesmeel-vanillecrème. Doe de boter, room, melk en suiker in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes er met een mesje uit. Doe dit, samen met het stokje, in de pan. Breng het mengsel aan de kook en voeg dan al roerend de griesmeel toe. Laat het mengsel koken totdat het bindt; blijf roeren zodat het niet verbrandt! Haal vervolgens de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer het ei erdoorheen.

Giet de vanillecrème op de taartbodem en druk er een paar vruchten in. Bak de taart nu 20-25 minuten in de oven, totdat de crème lichtbruin is. De crème stijft nog op als hij afkoelt, dus hij mag nog wat zacht zijn als je hem uit de oven haalt. Laat de taart grotendeels afkoelen, haal hem uit de vorm en verdeel de overige zomervruchten er over.

Deze chocoladetaart is zo hemels dat hij door Nigella tot 'Devil's food cake' is gedoopt en wij van BIOLICIOUS vinden het daarom het ultieme kerstdessert. De taart niet moeilijk te maken, waardoor je nog alle tijd overhoudt voor de rest van het diner. Het resultaat is onversmadelijk, goddelijk, rijk gevuld: een 'duivelse' afsluiting van een volmaakt kerstdiner.

Chocoladetaart

Nodig voor het beslag:

50 g cacaopoeder

100 g donkere basterdsuiker

2,5 dl kokend water

125 g zachte boter

150 g kristalsuiker

225 g zelfrijzend bakmeel

1 zakje vanillesuiker

2 eieren

Nodig voor het glazuur:

1,25 dl water

30 gram donkere bastersuiker

175 g boter

300 gram pure chocola (extra puur is extra lekker), fijngehakt

Je hebt twee taartvormen nodig! Bekleed de bodems met bakpapier en vet de randen in met boter. Verhit de oven voor op 180 graden.

Meng de cacaopoeder met de basterdsuiker en het water in een kom en zet het apart. Klopt de boter met kristalsuiker en vanillesuiker tot een romig mengsel en klop de eieren er door heen. Voeg nu ook de bloem toe en spatel er tenslotte het chocolademengsel doorheen. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak ze in 30 minuten gaar in de oven. Laat de taarten daarna afkoelen.

Begin zodra de taarten in de oven staan met het maken van het glazuur want deze moet een uur rusten. Als het goed is zijn de taarten na die tijd ook voldoende afgekoeld om geglazuurd te worden. Giet het water in een pannetje en voeg de boter en 30 gram donkere basterdsuiker toe. Haal de pan van het vuur als het mengsel begint te borrelen en voeg dan de chocoladestukjes toe. Laat deze smelten en laat het mengsel dan een uur staan terwijl je er af en toe doorheen roert.

Leg een van de taarten op een plateau en smeer 1/3 van de glazuur er overheen. Leg hier de volgende taart bovenop en besmeer deze, en de zijkant van de taart, met de rest van het glazuur.

Nog twee weken voor kerstavond! In Amerika is dit HET kerstmoment, eerste kerstdag is ook nog in feestsferen gehuld maar tweede kerstdag is iedereen alweer aan het werk. Echter, ze maken er wel een groot feest van. Zo niet het feest van het jaar! Er zijn een aantal ingrediënten essentieel voor het ware Amerikaanse kerstgevoel. Mijn favoriet is natuurlijk de mistletoe, je kan niet teveel kusjes krijgen! Maar wat ook zeker niet mag ontbreken is een lekkere ‘eggnog’ (eierpunch). Een grote calorieën-bom maar door de alcohol het smeermiddel voor een kerstavond zonder familieruzies of andere kerst-stress..

Eggnog
Nodig voor 4 personen:
6 verse eieren (check natuurlijk even hoe kipvriendelijk)
125 gr suiker
5 dl melk
4 dl room
1.5 dl Whisky
0.5 dl Rum
Nootmuskaat of kaneel
1 el vanille extract (of vervang een beetje suiker voor vanillesuiker)

Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Een handige tip hierbij is een apart bakje gebruiken voor het splitsen en de dooiers en eiwitten apart te verzamelen. Zo verlies je niet alle voorgaande eieren als het splitsen bij het zesde ei fout gaat! 😉 Doe de dooiers en de suiker in een (saus)pan en klop dit met een garde tot een schuimige, lichtgele massa. Warm de melk in een steelpannetje tot hij goed heet is maar niet kookt en schenk de melk bij het ei/suiker mengsel, roer het geheel snel met een houten lepel door elkaar. Zet het mengsel terug op een zacht vuurtje en blijf roeren tot je een lichtgebonden room krijgt, dit noemen ze ook wel creme anglaise. Zorg dat het mengsel niet gaat koken en dat je t heel rustig opwarmt, als het te snel gaat of te heet wordt krijg je roerei-soep! Roer goed, ook over de bodem en in de hoekjes tot het de juiste dikte heeft en in een dun laagje aan de lepel blijft kleven (na 6-7 minuten). Giet het mengsel daarna door een zeef in een grote punch-bowl en roer er de room, whisky, rum en evt. vanille extract door. Laat de Eggnog afkoelen terwijl je ‘m regelmatig doorroert zodat er geen vellen op komen. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Zet de kom afgedekt met folie minimaal 3 uur in de koelkast. De smaak wordt beter hoe langer hij in de koelkast staat dus je kan dit prima een of twee dagen van tevoren klaarmaken, scheelt alweer in de kerst-stress!

Voor het opdienen even omroeren, schep de eggnog in (punch)glazen en strooi er een beetje nootmuskaat of kaneel over.

Merry Christmas!!!

BIOLICIOUS en social media zijn als twee handen op een buik en sinds kort hebben we ook van de geneugten van twitter kunnen proeven (zowel letterlijk als figuurlijk). Toen ik vorige week een stuk of 12 biologische stoofpeertjes kreeg, te klein voor het befaamde stoofperenrecept van Antonio Carluccio, besloot ik eens een #culivraag de digitale wereld in te sturen: wat te doen met heel veel stoofpeertjes? Na een paar minuutjes had ik antwoord van het twitterende vijfsterrenhotel Hotels van Oranje. Hun chefkok zond BIOLICIOUS graag een recept toe. Zo geschiedde en het resultaat was verrukkelijk! Ik heb het originele recept wel lichtelijk aangepast aan de hand van wat ik in huis had en mij gepast leek. Hierbij het resultaat:

Strudel van Biologische Stoofpeertjes

Nodig:

1 pak bladerdeeg (ontdooit)

een stuk of 12 biologische stoofpeertjes

een fles rode wijn

2 kaneelstokjes

1 vanillestokje

3 kardemompeulen

2 laurierblaadjes

een snufje suiker

50 gram gehakte amandelen

1 zakje vanillesuiker

het wit van 1 ei

Verwijder de klokhuizen uit de peertjes. Je kunt ze ook schillen maar ik laat ze liever ongeschild omdat ze dan meer bite behouden en die van mij zo klein waren dat het anders zonde van de peertjes zou zijn. Leg ze in een diepe pan, giet er zoveel wijn over dat ze net onder staan, voeg 1 dl water toe en de kaneel, vanillestokje, kardemom, laurier en de suiker. Laat ze ongeveer een half uur koken totdat ze gaar maar niet zompig zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier. Plak de bladerdeeg aan elkaar en rol het uit tot een grote plak. Vermeng de peertjes met de amandelen en vanillesuiker in een kom. Leg ze daarna in de lengte in het midden van de bladerdeeg en vouw deze dicht. De zijkanten kun je met het eiwit insmeren zodat ze beter aan elkaar blijven plakken. Leg de strudel met de onderkant naar beneden op de ovenplaat en bak hem eerst 10 minuten op 200 graden en daarna nog ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Op aanvraag: het recept van de verjaardagstaart met cranberry”s! Het is één van mijn favorieten en ook nog eens makkelijk te maken. Perfect als petit four voor op een feestje of bij een high tea.
De meeste carrot cakes hebben een topping van roomkaas. Het glazuur van deze worteltaart is gemaakt van kwark en dus niet zo heftig.

Worteltaart met cranberry”s en een topping van kwark:
200 gram winterwortel
200 gram boter
250 gram kristalsuiker
1,5 theelepel kaneel
2 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel + bloem om te verstuiven
125 gedroogde cranberry”s
125 gram gehakte walnoten
zakje vanille suiker

Topping
100 gram kwark
125 gram poedersuiker
1 zakje vanille suiker
snufie bloem

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de springvorm in met boter en bestuif dit met wat bloem.
Rasp de wortel en smelt 125 gram boter.

Mix de wortel, boter, (vanille) suiker, een mespuntje zout en de eieren tot een glad mengsel. Roer het kaneel, crandberry”s en de walnoten door. Zeef het bakmeel boven het mengsel en roer dit er doorheen.
Zet de vorm met beslag in het midden van de oven.

Controleer de cake na ongeveer 45 minuten met een mes. Als er niets aan het mes blijft kleven, is de taart klaar. Laat de cake afkoelen.

Topping
Smelt de 50 gram boter en mix het met kwarm, poedersuiker en vanillesuiker door elkaar heen tot een gladde massa. Giet het glazuur over de worteltaart en zet de taart 15 minuten in de koelkast.

Tip!
Je kunt de carrot cake als ”taart” serveren, maar je kunt hem ook in kleine stukjes snijden en serveren als ”petit fours”.