Ieder jaar worden een duizenden ganzen rond Schiphol vergast omdat ze een gevaar vormen voor het vliegverkeer. Een veel duurzamere manier om met de ganzenplaag om te gaan is er selectief op jagen. Zo wordt er een gezonde populatie in stand gehouden en kun je genieten van heerlijk, superduurzaam vlees met een minimale aantasting op het milieu. Vergaste ganzen worden zo nu en dan ook gegeten, maar er worden er vaak zoveel tegelijk afgemaakt dat men ze aan de straatstenen niet kwijt kan. Gans is nauwelijks in de supermarkt de krijgen en de reguliere voedselindustrie doet er weinig mee. Zonde! Waarom zouden we niet meer gans eten? Hierbij mijn culinaire oplossing voor de ganzenplaag: Wij maakten een gehaktbrood met gehakt van gans en duurzaam rundvlees (bijvoorbeeld van Koop een Koe).

 

7061957123_cec2bd05e2_o

foto: creative commons Remy Snippe

 

 

Gehaktbrood met gans en rundvlees

Nodig:

500 gram gehakt van gans

500 gram duurzaam rundergehakt

100 gram broodkruim of panko

100 gram belegen kaas, geraspt

100 gram sterke Zwitserse bergkaas, grof geraspt

25 gram peterselie, fijngehakt

2 teentjes knoflook, gesnipperd

een flinke snuf merquen (Chileense gerookte peper; andere chilipeper of paprikapoeder doen het ook)

zout en peper

boter (om de vorm mee in te vetten)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermeng in een grote schaal het gehakt met de broodkruim, kazen, peterselie, knoflook en merquen en voeg peper en zout toe naar smaak. Kneed alles even goed door. Je kunt een klein balletje vormen van het gehakt en deze even bakken in wat olie om te proeven of het gehakt goed op smaak is. Vet een langwerpige cakevorm in met boter en vul deze met het gehaktmengsel. Druk goed aan met je handen. Bak het brood nu een half uur in de oven. Schakel de oven daarna terug naar 180 graden en bak nog eens 15 minuten. Laat het gehaktbrood enkele minuten afkoelen voordat je het omdraait op een schaal.

8497563452_7831ca3d37_o

foto: creative commons Miss Shari

 

Serveer er een frisse salade bij!

p.s. dit gehaktbrood is bij gebrek aan gans ook met varkensvlees te maken (wel duurzaam en/of biologisch natuurlijk).

Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Een mooi oud Chinees gezegde.. Helaas heeft de man geleerd hoe hij zo snel en efficiënt vis kan vangen dat vele vissoorten overbevist raken. Dit betekent dat er meer vis wordt gevangen dan er door natuurlijke aanwas bijkomt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie vormen van overbevissing. Ten eerste is er groeioverbevissing waarbij de vissen worden gevangen voordat ze het optimale gewicht en grootte hebben bereikt. Ten tweede is er de rekrutenoverbevissing waarbij er teveel vissen worden gevangen die nog niet aan voortplanten zijn toegekomen. Tot slot is er de uitputtingssituatie waarbij het visbestand helemaal instort als gevolg van de twee eerder genoemde redenen. Gelukkig is het niet zo dat helemaal niet ecologisch verantwoord is om vis te eten, alleen maakt het bijvoorbeeld nogal uit waar de vis gevangen is. De viswijzer biedt hulp bij het maken van een ecologische keuze. Zoals je hierin terugziet is kabeljauw een prima keuze als hij gevangen is in de Barentszee. Dus bij deze een lekker recept met kabeljauw.

Kabeljauw met Kaas-Kruidenkorst op een bedje van lauwe salade

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 sneetjes brood zonder korst

1 bosje peterselie

55 gram geraspte parmezaanse kaas

15 gram gesmolten roomboter

4 kabeljauwfilets

4 tomaten in vieren

halve rode ui gesnipperd

2 tenen knoflook (geperst)

225 gram gedroogde tomaten

4 el olijfolie

3 takjes verse tijm

Bereiding

De oven voorverwarmen op 200 graden. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Meng peterselie, parmezaanse kaas en de gesmolten boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi ook de filets en verdeel het kruidenmengsel erover.

Bak de kabeljauw in 8-10 minuten gaar in de oven. Voor de warme salade, alle ingrediënten in een wok mengen en kort verwarmen zodat alles nog lekker knapperig is. Draai dan het vuur helemaal uit.
Verdeel de salade over de borden en leg daarop een stuk kabeljauw, evt. kun je de borden nog garneren met verse basilicum.

Als je last van hebt hooikoorts kun je op ''natuurlijke wijze'' de klachten  verzachten. Ik las in een Brits onderzoek dat rode groenten en fruit zoals rode bieten, druiven en kersen de klachten van hooikoorts verzachten. Dit komt door het bestanddeel anthocyanine dat ook in hooikoortsmedicatie wordt toegevoegd. De laatste twee zijn in april in Nederland niet te verkrijgen, maar rode bieten daarentegen weer wel.
In de laatste Elle eten las ik het klassieke recept: rode bieten met gegratineerde geitenkaas. Zelf voegde ik er nog een uitje en citroensap aan toe om het gerecht iets frisser te maken.

Gegratineerde geitenkaas met rode bietjes, honing, tijm en citroen voor twee personen

Nodig
1 losgeklopt ei
100 gram broodkruimel
1 zachte geitenkaas met korst
1 el olijfolie
4 kleine bietjes (gekookt)
2 gehakte bosuitjes
1 heel fijn gehakt rood uitje
1 sneetje brood
Paar blaadjes sla
Dressing
1 el balsamico azijn
1 eetlepel honing
2 el olijfolie
Verwarm de oven op 220 graden Celsius. Snij intussen de gekookte bietjes in plakken en doe ze in een kom samen met het rode uitje. Maak de dressing met de blaadjes van de tijm, de olijfolie en balsamico azijn en meng het door de bietjes en ui.
Doe het losgekloptje ei in een kom en doop de geitenkaas in het ei. Leg de kaas op het sneetje brood en sprenkel de broodkruimels over de geitenkaas. Schenk de honing over de kaas. Grill de kaas en het brood 10 minuten in de oven.
Maak de borden op met sla en daar bovenop de bieten. Haal de kaas uit de oven en verdeel de krokante kaas met broodkruimels over de borden.

Wat leent zich nu beter voor een lekkere lente picknick dan een goede quiche?! Heerlijk met een frisse salade, zowel warm als koud te serveren.. Voor mij is dit een van de mooi-weer toppers en ook nog eens te bereiden met de groenten van het seizoen, je groentepakket of wat je toevallig nog in huis had!

Groentetaart met camembert

Hiervoor heb je nodig:
springvorm + wat olijfolie om deze in te vetten
Een paar plakjes bladerdeeg (genoeg om een springvorm mee te bekleden)
2 teentjes knoflook en 1 ui, gesnipperd
flinke hoeveelheid seizoensgroenten, in stukjes gesneden (zeg zo’n 400 a 500 gr)
Een halve eetlepel provenciaalse kruiden en evt. nog wat verse peterselie of bieslook
3 eieren
125 ml slagroom
50 gr geraspte belegen kaas
zout, versgemalen peper
1 camembert

Verwarm de oven voor op 200 graden en laat het deeg ontdooien. Fruit de knoflook en de ui tot deze glazig is en voeg de groenten en kruiden toe. Roerbak alles 3 minuutjes en haal de pan van het vuur. Klop de eieren los met de slagroom en de kaas en breng op smaak met zout en peper. De camembert kun je vast in plakken snijden. Bekleed de ingevette springvorm met het bladerdeeg, vul met de groenten en schenk het eiermengsel erover. De bovenkant van de taart bedekken met de plakken camembert en laat de taart in de oven in ongeveer 40 minuten gaar worden… (als je taart te bruin kleurt tijdens het bakken kun je deze met aluminiumfolie bedekken)

Witlof oubollig? Echt niet! Er valt zoveel te variëren met deze Belgische koninkjes. Bijvoorbeeld Witlofsalade met roquefort of gebakken witlof met geitenkaas. Witloftelers zullen blij zijn met de recepten op Biolicious, want de groente is lekker, maar wordt amper meer gegeten. En dat is zonde!

Witlof met roquefort

Ondanks de kaas, is het gerecht caloriearm en ook nog eens simpel te maken. De smaak van witlof is bovendien licht bitter en hij heeft een lekkere frisse en knapperige consistentie.

4 witlof stronkjes

125 gram kwark

1 lepel roquefort (het pittige deel waar de meeste blauwe aderen inzitten)

1 eetlepel wijnazijn

Meng de kwark, roquefort en de wijnazijn in een kom door elkaar. Pel de witlof bladen en steek ze langs de rand van de kom. Lekker als tapa of voorgerecht

Dit recept is op het eerste gezicht een vreemde versmelting van de Mexicaanse en Italiaanse keuken, maar deze Mexicaanse lasagne is een verrassende en erg lekkere manier om je laatste ingrediënten op te maken of iets spannends te doen met spullen uit de voorraadkast. Het origineel komt uit het laatste boek van Nigella Lawson en er kan naar hartelust met de ingredienten gevarieerd worden.

Mexicaanse Lasagne

Nodig:

een ronde ovenschaal

6-8 tortilla’s

2 blikken zwarte bonen, uitgelekt (andere bonen kunnen ook)

1-2 blikken mais

250 gram kaas, geraspt

Voor de saus heb je nodig:

olijfolie

2 teentjes knoflook, gesnipperd,

1 rode ui, fijngesneden

1 paprika, kleingesneden

2 chilipepers, kleingesneden

zout en peper

1 tl korianderzaad

2 blikken gehakte tomaten

Verhit de oven voor op 200 graden. Zet een zware koekenpan op het vuur en laat de olie er in heet worden. Doe er de ui, knoflook, pepers en paprika bij, bestrooi met peper, zout en koriander en laat dit 15 minuten op laag vuur bakken. Doe er de tomaten bij en vul een leeg blik met water; giet dat ook in de pan. Laat de saus aan de kook komen en laat daarna rustig pruttelen.

Meng de bonen en mais in een kom en meng er bijna alle geraspte kaas door. Smeer een derde van de saus uit over de ronde ovenschaal en leg daar een tortilla in. Schep daar een derde van het bonenmengel op en daar weer een tortilla bovenop, dan weer de saus en ga zo door tot je nog een klein beetje saus over hebt. Eindig met een (of twee, als je er een over hebt) tortilla’s, smeer er de laatste saus overheen en strooi er het laatste beetje kaas over. Bak de lasagne ongeveer dertig minuten in de oven.

Een heerlijk luchtige manier om groenten die je nog in de koelkast hebt liggen te verwerken: een soufflé. Deze keer heb ik dus courgette gemaakt maar het is ook erg lekker met bloemkool of pompoen in de herfst en tomaat of aubergine in de zomer.

Groentensoufflé

Wat heb je nodig?

1 of 2 courgette’s (of andere groenten die je over hebt)

3 dl melk

1 ui (gepeld en door midden gesneden)

1 laurierblad

40g boter

25g tarwe of volkoren bloem

3 eieren (gesplitst)

geschaafde kaas

Verhit de melk met de ui en laurierblad tot net onder het kookpunt. Laat het daarna van het vuur af 20 minuten staan.

Stoof de courgette (of andere groente) in 10 minuten gaar in een stoofmandje, of kook ze in water bij gebrek daar aan (maar dat gaat ten koste van de smaak). Verwarm de oven voor op 200 graden.

Smelt de boter in een pannetje, roer het meel erdoor en laat het op laag voor 2 minuten bakken (zorg dat het niet aanbrandt!). Giet de melk af en voeg deze toe aan het boter/meelmengsel. Haal het na enkele minuten van het vuur en meng het eigeel erdoorheen en daarna de groenten en kaas.

Klop het eiwit stijf. Hierbij is het van belang dat je een brandschone kom gebruikt en de eieren goed hebt gesplitst. Schep het eiwit daarna lepel voor lepel door het mengsel en schep het daarna in een ingevette soufflévorm. Laat het ongeveer een half uur bakken totdat het midden van de soufflé stevig is.

Winters potje

Knolselderij ziet er niet zo aantrekkelijk uit om te eten maar de groente heeft een heerlijk zoete, nootachtige smaak. Knolselderij heeft een uitgesproken smaak en in dit gerecht wordt dat versterkt door de zoete en nootachtige smaak van de emmentaler.

knolselderijgratin voor 4 personen

Ingrediënten
450 gram knolselderij
Sap van een halve citroen
25 gram boter
1 kleine ui, fijn gesnipperd
2 el bloem
3 dl melk
30 gram emmentaler, geraspt
1 el kappertjes
Zout en cayennepeper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden celsius. Schil de knolselderij en snijd hem in plakken van 5 mm dik en doe die in een pan met koud water en citroensap.
Breng het water aan de kook en laat de knolselderij 10-12 minuten zachtjes koken tot hij net zacht is. Giet hem af. Verdeel de knolselderij over een ondiepe ovenschaal.
Smelt de boter in een kleine pan. Bak de ui op laag vuur tot hij zacht, maar niet bruin is. Roer de bloem erdoor en bak hem 1 minuut. Roer langzaam de melk erdoor tot er een gladde saus ontstaat. Roer de kaas en kappertjes erdoor en breng de saus op smaak met zout en cayennepeper.
Schenk hem over de knolselderij. Bak hem 15-20 minuten in de ver tot de bovenkant goudbruin is.

Deze risotto is echt mijn all-time favorite en daarbij het gerecht waarmee ik mijn vriendje aan de vegetarische maaltijden kreeg…

Benodigdheden;
Risottorijst (zoveel als je denkt op te kunnen… ik maak altijd veel!)
Een flinke pan groente- of kruidenbouillon
Een flesje droge witte wijn
gesnipperd uitje
paar teentjes knoflook
Een variatie aan paddenstoelen en champignons (meer = beter!)
Geraspte kaas, afhankelijk van het budget welke maar liefst een italiaanse zoals Grana padano of parmezaanse
Om het echt af te maken, maar niet noodzakelijk;
rucola sla
pijnboompitjes
truffelolie
pesto

Bereiding;
Fruit in een grote pan (wok of hapjespan) de knoflook en ui. Voeg de rijst er (droog!) bij en bak deze even kort tot de korrels glazig worden. Blus de rijst met een flink glas witte wijn en schenk er meteen een in voor jezelf want je bent nog wel even bezig! Hierna blijf je zo’n 20 minuten lang bouillon toevoegen en regelmatig roeren zodat de rijst gaar en smeuïg wordt. Een extra glaasje wijn mag natuurlijk ook nog. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snij deze in hapklare stukjes. Bak deze apart in een pannetje met olie en wat knoflook. Als de rijst gaar is (regelmatig even proeven, risotto maak je niet met een kookwekkertje, als ie gaar en smeuïg is maar nog wel een bite heeft is ie perfect!) kun je er een deel van de paddestoelen doorheen scheppen en een deel van de kaas. In een droge koekepan even de pijnboompitjes roosteren voor de uitgebreide variant en de pesto verdunnen met truffelolie. Maak een bordje op met wat rucola sla en schep hier een goede portie van de risotto op. Verdeel hierover nog wat extra paddenstoelen, kaas, pijnboompitjes en wat van de pesto-truffelolie..
Ik heb geen hoeveelheden genoemd omdat je dit gerecht precies zo moet maken als je t zelf lekker vindt en het maakt ook niet zoveel uit, als het maar met liefde wordt klaargemaakt! Hou je van knoflook, doe je er een extra teentje bij… 😀