Omdat het officieel nog winter is maar het al een weekje lente lijkt: een heerlijk frisse boerenkoolgnocchi met salieboter.

 

boerenkool gnocchi

 

 

Nodig:

  • 250 gram boerenkool
  • 150 gram aardappels
  • 1 ei
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram boter
  • 5 blaadjes salie
  • bloem
  • peper&zout

Schil de aardappels en kook ze gaar in ruim water. Snijd de boerenkool klein en kook ze de laatste 5 minuten mee. Laat ze goed uitlekken en pureer de aardappels met de boerenkool. Roer het geklopte ei erdoorheen en zoveel bloem dat er een mooi samenhangend mengel ontstaat. Breng op smaak met een snuf zout en flink wat peper. Rol hier twee lange dunne worstjes van en snijd deze in kleine stukjes. Kook deze in kokend water enkele minuten totdat ze boven komen drijven.

Verwarm de boter op laag vuur met de salieblaadjes en een snuf peper en zout. Serveer de gnocchi met een schep boter en geraspte Parmezaanse kaas.

Twee jaar geleden publiceerde het NRC het bericht dat oerhollands voedsel voor betere sperma zou zorgen en daarom beter is voor de voortplanting dan het mediterrane dieet. Dit bericht werd al snel gerelativeerd door de betrokken onderzoekers: Hollands voedsel zorgt voor méér sperma; een mediterrane dieet zorgt voor een betere kwaliteit van het zaad. Dit recept heeft dus het beste van twee werelden: oerhollandse groenten, verwerkt op een mediterrane manier.

Ik heb boerenkool eigenlijk nooit lekker gevonden en ben nog steeds niet enthousiast te maken met een standaard boerenkoolstamppot. Maar het is wel zo biolicious om te koken met seizoensgroenten en aangezien het nog heel even het boerenkoolseizoen is, hierbij een recept voor pasta met boerenkool!

Pasta met boerenkool en geroosterde paprika

Nodig (voor 4 personen):

300 gram boerenkool

400 gram pasta

1 blikje ansjovis

4 tenen knoflook

2 rode paprika's

olijfolie

peper & zout

parmezaanse kaas (naar smaak)

Verwarm de oven voor op de grillstand. Leg de paprika's in de oven en draai ze rond totdat ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn. Haal ze uit de oven, stop ze in een boterhamzakje en sluit deze goed af.

Zet een grote pan met water en ruim zeezout op en kook hier in de boerenkool 10 minuten. Haal de groenten er uit met een schuimspaan en kook de pasta gaar in hetzelfde water.

Ondertussen verwarm de de olie in een diepe koekenpan. Verkruimel de knoflook en ansjovisjes in een keukenmachine en bak ze enkele minuten. Voeg dan ze boerenkool toe, roer goed door zodat de ingrediënten zich vermengen, en bak deze nog een minuut of 10.

Haal de paprika's uit de zakjes, schil ze en snijd ze in reepjes. Voeg toe aan de boerenkool, giet de pasta af als deze al dente is gekookt en roer het geheel door elkaar. Serveer met geraspte parmezaanse kaas.

In een potje ‘Pesto alla Genovese’ van Bertolli zit geen Parmezaanse kaas, geen basilicum, geen pijnboompitten en zelfs geen echte olijfolie. Je kunt je dan natuurlijk afvragen wat het chemische goedje (met sporen van cashewnoten, goedkope kaas en een druppel plantaardige olie) nog met pesto te maken heeft. Zelf pesto maken is heel lekker, snel gedaan, natuurlijk en helemaal biolicious. Bijvoorbeeld bij dit recept voor pasta met sperzieboontjes, witte vis en echt-echte pesto met basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie, knoflook en pijnboompitten.

Pasta met sperzieboontjes, pesto en tilapia

Nodig:

400 gram biologische pasta

5 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes

ruime hoeveelheid sperzieboontjes, schoongemaakt en door midden gesneden

2 bossen basilicum

100 gram Parmezaanse kaas

100 gram olijfolie (of iets meer)

50 gram pijnboompitjes

zeezout en peper

1 grote teen knoflook

300 gram tilapia (check de viswijzer)

Zet een ruime pan met gezout water op het vuur en doe de aardappelen er in. Voeg na 10 minuten de pasta toe en vijf minuten voordat de pasta gaar is de boontjes zodat alles tegelijk klaar is. Snijd de vis in plakjes, bestrooi royaal met peper en zout en bak deze in ongeveer vijf minuten gaar. Ondertussen maak je de pesto: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine totdat er een gladde saus uit komt. Voeg zo nodig meer olijfolie toe. Giet de pasta, aardappelen en groenten af en doe ze terug in de pan. Roer de pesto en de vis er doorheen en serveer onmiddellijk!

Pompoen en gorgonzola doen het erg goed samen en vooral de combinatie met geroosterde amandelen maakt dit gerecht tot een echt feestje. Biologische pompoen is nu overal te koop, en ze zijn tot ongeveer januari houdbaar. Mijn advies is dus ze nu naar hartenlust in te slaan zodat je de hele winter van onze pompoenrecepten kunt genieten! Kijk of je verschillende soorten pompoenen kunt verzamelen; dit recept is ook erg lekker met muskaatpompoen en andere blauwe kaas kan in de plaats van gorgonzola gebruikt worden.

Pasta met Pompoen en Gorgonzola

Nodig:

100 gram pasta per persoon

1 biologische pompoen, zaden verwijderd en in blokken gesneden

1 ui, gesnipperd

olijfolie

1 tl paprikapoeder

1 el boter

3 el witte wijn

1,25 dl water

zout en peper

100 gram amandelschaafsel

6 salieblaadjes

125 gram gorgonzola

Verhit de olijfolie in een diepe pan en voeg de ui toe met de paprikapoeder. Fruit deze enkele minuten en voeg dan de pompoen en de boter doe, hussel alles door elkaar en blus het dan af met de wijn. Voeg het water toe en laat de pompoen ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan.

Breng een grote pan water aan de kook, voeg 2 tl zout toe en kook de pasta gaar. Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan en laat ze als ze bruin zijn uitlekken op wat keukenpapier. Haal de deksel van de pan met pompoen en zorg dat het vocht bijna volledig inkookt. Neem een pollepel kookwater uit de pan met pasta, en giet deze door de pompoen. Voeg ook de kaas en fijngehakte salie toe. Giet de pasta af en vermeng het met de pompoensaus.

Onlangs heb ik een hele dag doorgebracht met boodschappen doen/sjouwen/voorbereiden met mijn commissiegenootje Aike. Na vele gespreksonderwerpen kwam op een gegeven moment zijn ‘altijd scoren’ recept op tafel en bij deze maak ik dat recept wereldkundig.. Een heerlijk pasta gerecht voor twee!

Ingredienten
Tagliatelle (men zegt 75gr pp maar ik maak altijd meer 😉 )
Gorgonzola; ongeveer 100 gr
Creme fraiche; ongeveer 100 ml
(speel een beetje met de hoeveelheden van de gorgonzola en creme fraiche om de smaak aan te passen aan je eigen voorkeur)
1 peer
een handje pecannoten of walnoten (grof hakken)
Een bosuitje
1 dl witte wijn (of een slokje meer naar gelang je smaak)

Bereiding
Zet de tagliatelle op in ruim water met een bouillonblokje of wat zout. Fruit het bosuitje kort en voeg er de wijn en de creme fraiche aan toe. Wanneer dit goed warm is de gorgonzola erdoor smelten.  Snij de peer in blokjes en hak de noten grof, meng beide door de gare pasta en serveer met de gorgonzola saus. Lekker natuurlijk om er een glaasje witte wijn bij te drinken en een lekkere (rucola) salade bij te eten…

Een verrassende combinatie van aubergine, munt en mozzarella, die eenmaal uit de magnetron een kleurrijk geheel vormt op je pasta.

Pasta met auberginerolletjes, mozzarella en verse munt voor vier personen

Pasta

1 aubergine van circa 500 gram (gesneden in lange dunne plakken en vijf minuten gekookt!)

1 eetlepel olijfolie

1 teen knoflook, uit de knijper

1 blik tomaten, gehakt met sap gebruiken

2 theelepels suiker

Handvol basilicumblaadjes in stukken gescheurd

200 gram verse mozzarella in reepjes

75 gram pecorino romano

3 eetlepels gehakte verse muntblaadjes

Leg een aantal plakken aubergine naast elkaar in een magnetronschaal. Dek de schaal af en zet hem vijf minuten in de magnetron op 650 watt. Doe de olijfolie in een magnetronkom van ongeveer 2 liter inhoud. Zet die 1 minuut in de magnetron op 650 watt. Roer er de tomaten, zout, peper, suikeren een deel van de basilicum door. Zet de schaal weer vijf minuten in de magnetron op 650 watt. Schep tussentijds de tomaten door elkaar. Haal de kom uit de over en zet hem weg. Leg wat reepjes mozzarella, wat pecorino en een beetje gehakte munt op elk aubergineplakje en rol ze op. Schik de rolletjes naast elkaar in de magnetronschaal en giet er de tomatensaus over. Strooi er de rest van de basilicum over het gerecht en dek de schaal af. Kook ondertussen de pasta. Zet de schaal met de rolletjes circa 7 minuten in de magnetron. De rolletjes zijn klaar als de kaas gesmolten is. Dien onmiddellijk op met de pasta en een frisse salade.

Pasta is heerlijk. Maar te veel pasta is niet goed. Al deze koolhydraten moet je weer kunnen verbranden. Dus pas op hoeveel je van deze pasta eet.*

Benodigdheden

300 gram Farfalle
1 los geklopt ei
125 ml slagroom
125 gram Pancetta (of zongedroogde tomaten)
2 eetlepels olie
500 gram verse grote tuinerwten
Groot blok Parmezaanse kaas + rasp
Zout & Peper

Bereiding

Farfalle koken met zout tot beetgaar. Klop de eieren los met en meng slagroom, zout en peper in een kom. Snijd de pancetta in stukjes en bak ze in de koekenpan. Gooi voor het einde van de kooktijd van de farfalle de tuinerwten mee, Pasta en erwten afgieten en het ei-room mengsel direct erdoor roeren. Pasta nog een minuutjes doorwarmen zodat het ei rond de pasta stolt. Rasp de kaas erover heen. lekker met rucola.

* Goochel een beetje met de verhoudingen. Meer erwten en minder paste is eigenlijk nog veel lekkerder en slank-technisch veel beter.

Oorspronkelijk recept: Jamie Oliver

Hoewel mijn studie Gezondheidswetenschappen natuurlijk ontzettend interessant is en ik altijd ingelezen en tot in de puntjes voorbereid in de collegebanken verschijn, wil het toch nog wel eens voorkomen dat je gedachten afdwalen.. Zeker wanneer het einde van de dag nadert en er diep van binnen iets begint te knagen. Zo ook op de bewuste dag waarop dit gerecht bij elkaar gefantaseerd werd door mij en een studiegenoot. Onze honger bracht ons tot een creatie waar ik al heel vaak van gesmuld heb…
Voor de ultieme College Pasta ervaring heb je nodig:
-Uiteraard pasta, mijn favoriet is hierbij de volkoren, biologische penne van onze vriend appie. Op de pakken staat, reken zo’n 75 a 100 gr pp, persoonlijk maak ik er altijd iets meer van

-verse spinazie (diepvries kan ook als je niet zo van het typische mondgevoel van verse spinazie houdt)

-cherry tomaatjes

-brie

-cashewnoten

-1 a 2 teentjes knoflook

-uitje (gesnipperd)

De bereiding is erg makkelijk en snel, erop gericht dat je uitgestorven thuis komt van een lange dag werken/studeren.

-Kook de pasta

-Blancheer de spinazie tot deze geslonken is of ontdooi de diepvriesspinazie.

-Snij de brie in dobbelsteentjes

-Fruit het uitje tot deze glazig is en pers er de knoflook bij

-Meng alle ingrediënten door elkaar en warm door (vooral de cherrytomaatjes, die nog heel zijn moeten warm worden) terwijl je het gerecht op smaak brengt met zout en peper

De smeuïgheid van dit gerecht is afhankelijk van de hoeveelheid brie, ben hier niet te zuinig mee dus en laat deze er lekker helemaal doorheen smelten. Als je je honger nog even opzij kunt zetten, kun je de schotel beleggen met plakjes brie en even laten gratineren in de oven. Voor een pittigere variant vervang je de brie door camembert.