Ieder jaar worden een duizenden ganzen rond Schiphol vergast omdat ze een gevaar vormen voor het vliegverkeer. Een veel duurzamere manier om met de ganzenplaag om te gaan is er selectief op jagen. Zo wordt er een gezonde populatie in stand gehouden en kun je genieten van heerlijk, superduurzaam vlees met een minimale aantasting op het milieu. Vergaste ganzen worden zo nu en dan ook gegeten, maar er worden er vaak zoveel tegelijk afgemaakt dat men ze aan de straatstenen niet kwijt kan. Gans is nauwelijks in de supermarkt de krijgen en de reguliere voedselindustrie doet er weinig mee. Zonde! Waarom zouden we niet meer gans eten? Hierbij mijn culinaire oplossing voor de ganzenplaag: Wij maakten een gehaktbrood met gehakt van gans en duurzaam rundvlees (bijvoorbeeld van Koop een Koe).

 

7061957123_cec2bd05e2_o

foto: creative commons Remy Snippe

 

 

Gehaktbrood met gans en rundvlees

Nodig:

500 gram gehakt van gans

500 gram duurzaam rundergehakt

100 gram broodkruim of panko

100 gram belegen kaas, geraspt

100 gram sterke Zwitserse bergkaas, grof geraspt

25 gram peterselie, fijngehakt

2 teentjes knoflook, gesnipperd

een flinke snuf merquen (Chileense gerookte peper; andere chilipeper of paprikapoeder doen het ook)

zout en peper

boter (om de vorm mee in te vetten)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermeng in een grote schaal het gehakt met de broodkruim, kazen, peterselie, knoflook en merquen en voeg peper en zout toe naar smaak. Kneed alles even goed door. Je kunt een klein balletje vormen van het gehakt en deze even bakken in wat olie om te proeven of het gehakt goed op smaak is. Vet een langwerpige cakevorm in met boter en vul deze met het gehaktmengsel. Druk goed aan met je handen. Bak het brood nu een half uur in de oven. Schakel de oven daarna terug naar 180 graden en bak nog eens 15 minuten. Laat het gehaktbrood enkele minuten afkoelen voordat je het omdraait op een schaal.

8497563452_7831ca3d37_o

foto: creative commons Miss Shari

 

Serveer er een frisse salade bij!

p.s. dit gehaktbrood is bij gebrek aan gans ook met varkensvlees te maken (wel duurzaam en/of biologisch natuurlijk).

Dit is oprecht één van mijn lievelingstaartjes en perfect om een vriendin mee te verrassen op haar verjaardag. De taart is eigenlijk al één groot feest, want de bittere smaak van de chocolade past goed bij de karamel en toevoeging van de rozemarijn en het grove zeezout zorgen voor de grote surprise in deze monsterlijke lekkernij!

De chocolade-karameltaart is gebaseerd op de rozemarijn koekjes uit het kookboek Keukenmagie van Gizzi Erskine. Het verschil? Deze taart is 100% biologisch doordat ik de gecondenseerde melk zelf heb gemaakt (zie recept onderaan de post)! En als je  eigengemaakte chocolade  gebruikt, maak je er helemaal een feestje van! Echt, iedereen wordt hier zo blij van!
So, here we go!

 

foto 2 (1)

Benodigdheden:
225 g bloem
85 gr suiker
315 g ongezouten boter
Eigengemaakte gecondenseerde melk (not so biolicious: een blikje uit de supermarkt)
4 eetlepels honing
3 takjes verse rozemarijn
1 theelepel zeezout
200 gram biologische pure chocolade of eigengemaakte delicious choco!

Een rond bakblik
Bakpapier
Warmhoudplaatje

Bereiding:

De bodem
Verwarm de oven voor op 200 graden celcsus. Bekleed het bakblik met bakpapier. Doe de bloem en suiker in een kom en meng er 200 gram gesmolten boter door. De zanderige deeg is nu klaar! Druk het mengsel goed op de bodem van de taartvorm en strijk het met je knokkels glad. Prik er gaatjes in met een vork en zet hem 5 minuten in de oven. Verlaag de oven daarna naar 150 graden celsius en laat hem nog eens 35 minuten staan totdat er een licht goudlaagje op het deeg verschijnt. Laat hem vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.

Chocoladetaart bodem

De karamelsaus
Maak de gecondenseerde melk zoals aangegeven onder dit recept. Voeg vervolgens de resterende boter (100 gr, gesmolten, de golden syrup en rozemarijntakjes toe. Laat de saus heel roerend zachtjes pruttelen. Pas op dat het niet te hard gaat, want dan is er kans op schifting of zelfs op aanbranden.  Haal na 10 minuten de rozemarijn takjes uit de saus en giet het goedje gelijkmatig over het afgekoelde zandgebak. Bestrooi het vervolgens met zeezout en laat het opstijven.

De finishing touch: plakkaat van chocolade
Breek de chocola in gelijkmatige brokjes smelt ik de chocolade au bain-marie. Smeer vervolgens de gesmolten chocolade over de afgekoelde karamellaag en zet het gebak een uur in de koelkast voor opdienen!

Enjoy& Have Happy Biolicious’ pie…party!

Eigengemaakte gecondenseerde melk
Het is iets meer werk, maar de moeite waard!

Benodigdheden voor ongeveer 400 gram:
1,5 kopje biologische volle melk
1 kop suiker
3 eetlepels biologische boter

Gebruik een braadpan of een pan met een dikke bodem en een warmhoudplaatje. Verwarm de suiker en de melk op hoogvuur. Blijf roeren totdat de melk begint te stomen. Zet het vuur lager en roer totdat de suiker helemaal is opgelost en zet het vuur zo laag dat de melk nog nét kookt. Blijf roeren totdat de melk minstens 1/3 is ingedikt en maak vervolgens de karamelsaus klaar zoals hierboven beschreven.

Drie jaar geleden plantte ik een paar frambozenstekjes in mijn stadstuintje, en inmiddels wordt mijn tuin overwoekerd door een almaar groeiend frambozenbos. De hele zomer maak ik dus fruitshakes, frambozenjam, frambozencakejes en zomerse taarten. Deze mooie roze cakejes, waarbij frambozen worden verwerkt in het deeg, de glazuur en de topping, zijn ontzettend leuk om te maken en uit te delen tijdens een boottochtje, picknick of na een BBQ.

frambozen

Frambozentaartjes

Je kunt ook een grote frambozentaart maken met dezelfde ingrediënten . Dit recept is voor ongeveer 12 kleine taartjes of frambozencupcakes.

Nodig:

180 gram boter (en wat extra om de vormpjes mee in te vetten)

2oo gram bloem

1 tl bakpoeder

snufje zout

2 biologische eieren

250 gram frambozen

voor het glazuur:

200 gram frambozen

ongeveer 100 gram poedersuiker

extra frambozen

Verhit de oven voor tot 170 graden. Zet 12 kleine cakevormpjes even in de koelkast en smelt een wat boter in een pannetje. Vet de vormpjes in met ruim boter en zet ze weer terug in de koelkast. Meng de suiker in boter tot een luchtige massa en voeg de bloem, bakpoeder, zout en frambozen toe. Meng tot het een mooi, glad beslag is. Haal de vormpjes uit de koelkast en schep of spuit het beslag er in, tot 2 cm van de rand. Duw twee frambozen per cakeje en het beslag en bak ze in 20-30 minuten gaar in de oven. Haal ze daarna uit de oven en laat even in de vorm afkoelen totdat je ze op een rooster stort om volledig af te laten koelen.

Doe voor het glazuur de frambozen met poedersuiker en 1 el water in een blender. Meng totdat het een dik glazuur is dat op de taartjes blijft liggen. Voeg zoveel poedersuiker toe totdat het mengsel de juiste dikte heeft. Giet het glazuur over de taartjes en garneer met drie frambozen per cakeje.

 

frambozentaartjes

 

 

 

Deze goddelijke kardemon cake met gepocheerde peren en witte chocoladesaus maakte ik voor het eerst naar een recept uit de Happinez. Kort erna werd het recept ook al overgenomen door de thuiskok van het NRC maar dit recept is wel zo uniek, overheerlijk, mooi en betrekkelijk gemakkelijk te maken dat het hier niet mag ontbreken. De cake ziet er prachtig luxe uit met de hele peren en witte chocoladesaus dus is ook een aanrader voor het kerstdessert!

Kardemomcake met hele gepocheerde peren en witte chocolade

Nodig:

3 peren

1 fles witte wijn

5 dl water

250 gram suiker

4 kruidnagels

2 kaneelstokjes

8 kardemompeulen

Voor de cake:

200 gram boter

200 gram suiker

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 el kardemompoeder

snufje zout

100 gram witte chocolade

Schil de peren maar laat ze heel,  inclusief de steeltjes. Breng de wijn met het water en de kaneelstokjes,  suiker, kardemompeulen en kruidnagels aan de kook. Leg de peertjes er in en pocheer ze gedurende 30 minuten op laag vuur. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen terwijl je de wijn laat inkoken tot een siroop.

Ondertussen meng je de boter en suiker in een kom met een staafmixer. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen en zeef daarna de bakmeel, kardemom en zout door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met bakpapier en schep het beslag er in. Druk hier voorzichtig de peertjes rechtop in. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en laat hem afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie, haal de cake uit de vorm en maak met een lepel mooie chocoladestrepen over de cake.

Laat de cake nog even drogen en serveer hem met de siroop.

Originele recept: Yvette van Boven

Laatst, tijdens een werklunch zette een collega een zelfgemaakte ‘eerlijke’ en ‘biologische’ arretjescake cake op tafel. Een echte ‘chocoladebom’, maar heerlijk! Hij maakte zijn arretjescake met eerlijke cacao poeder van Fairtrade en met een rauw ei met eicode 0. Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat 1 op de 3 tot 5 duizend eieren besmet is met salmonella . Een rauw ei door de cake is traditioneel, maar in dit recept kun je hem ook weglaten als je dat prettiger vindt. Of je het ei nu wel of niet gebruikt, arretjescake is een perfecte afsluiter voor bij de paasbrunch.

Arretjescake met eerlijke cacao

Nodig

150 g boter
1 rauw ei (eventueel)
50 g pure chocolade (fairtrade)
200 g bruine basterdsuiker
60 g cacaopoeder
200 g volkorenkoekjes
boter om in te vetten
bakpapier
cakevorm

Brokkel de biscuits in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Smelt in een klein pannetje op laag vuur de boter tot het vloeibaar is. Meng de cacaopoeder, het ei, chocola, bruine basterdsuiker in een kom tot. Schenk rustig de boter bij het mengsel en roer het door elkaar heen tot het een smeuïge massa wordt. Roer vervolgens de biscuits door de massa heen. Schep het daarna in een cakevorm.

Laat de cake afkoelen (het liefst een nacht) in de ijskast. Haal de cake voor serveren uit de vorm en snijd dunne plakjes, de cake is erg machtig!

Voor mijn 25e verjaardag heb ik een citroen cheesecake van coffeelovers (een koffiezaak in Maastricht met heerlijk gebak) geprobeerd na te maken en hij was heerlijk!

Ingrediënten

1 pak bastogne koeken
100 gr roomboter
150 gr suiker
2 eieren
240 gr biologische roomkaas (of monchou)
250 gr kwark
1 citroen
(een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnee)
Ter decoratie eventueel witte chocolade of vers fruit
Bereiding;
Verwarm de oven op 180 graden. Verkruimel de bastogne koeken met een keukenmachine en smelt de boter. Meng deze door elkaar en verdeel over de bodem van de springvorm, druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm even in de koelkast terwijl je de rest doet.
Klop de suiker en de eieren door elkaar. Meng de monchou en de kwark met het sap van de citroen (en evt wat van de geraspte schil voor een goede citroensmaak, ik had er geen rasp doorheen en proefte niet veel citroen). Deze mengsels door elkaar heen spatelen en over de bodem gieten. Zet de springvorm een kwartier in de oven en dek m daarna af met aluminium folie, dan wordt ie niet bruin. Laat m nog een half uur in de oven staan.

Als ie is afgekoeld kun je m t beste in de koelkast bewaren. Voor opdienen decoreren met bijvoorbeeld geraspte witte chocolade of vers fruit.. laat je fantasie de vrije loop!