Er wordt in Nederland steeds minder witlof gekocht. Ten onrechte, want de groente kan lokaal worden geproduceerd, heeft een beperkte ecologische ”footprint” en is op uiteenlopende manieren, rauw of gebakken, te bereiden. Mijn favoriet is deze gratin, naar Frans recept.

Witlof Gratin met Gruyère

Nodig:

4 stronken witlof

300 gram room

150 gram gruyère

peper en zout

1 kopje broodkruim

Was de lof en snijd ze in de lengte door midden. Leg de plakken op de bodem van een diepe pan en giet er zoveel room over dat ze net onder staan. Kook de witlof gaar in 20 minuten. Verwarm de oven voor op 225 graden en leg de witlof op de bodem van een lage ovenschaal. Rasp de kaas er overheen, bestrooi met de broodkruim en flink wat peper en zout en gratineer het gerecht 15 minuten in de oven.

Omdat we er terecht op werden gewezen dat het recept van gisteren niet helemaal van het seizoen was, hierbij een nog even een uber-winter gerecht met knolselderij en Chinese kool. We hebben dan al wel een lente-logo: de echte lente laat echt nog eventjes op zich wachten, en zo ook de lentegroenten in het biologische groentenpakket.

Gratin van Chinese kool en Knolselderij

Nodig:

1 Chinese kool

1 knolselderij

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gesnipperd

olijfolie

2 blikken gepelde tomaten

1 liter groentebouillon

1-2 bollen buffelmozzarella

5 el Parmezaanse kaas

5 el broodkruim

2 takjes tijm

peper en zout

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit en knoflook en ui enkele minuten. Voeg de tomaten toe en laat ze inkoken tot een dikke substantie. Breng om smaak met zout en peper.

Breng ondertussen de bouillon aan de kook en schil en snijd de knolselderij in blokjes. Snijd de bladeren van de kool los en verwijder de buitenste bladeren. Kook de knolselderij in 5-10 minuten gaar in de bouillon, haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken. Blancheer de koolbladeren in de bouillon en laat ze drogen op een schone theedoek. Snijd de mozzarella in plakken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een laagje tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Maak laagjes met de groenten en mozzarella en daartussen steeds wat saus totdat de ingredienten op zijn. Meng de parmezaan met het broodkruim en strooi dat over de laatste laag. Gratineer het gerecht 40 minuten in de oven totdat het mooi bruin is en serveer met de fijngehakte tijm

Blijven variëren met kolen, die een groot deel van mijn biologische groentetas bezetten in de winter, is een vak apart en alleen de mooiste recepten verdienen een plekje op BIOLICIOUS. Dit recept voor gegratineerde groene kool is echt verrukkelijk. Ik gebruikte gerookte geitenkaas die ik had gekregen dus daar moet je even naar op zoek. Zodra ik wat goede adresjes heb gevonden post ik ze hier.

Groene kool Gratin

Nodig:

1 groene kool

2 eieren

150 gram (mag iets meer zijn) gerookte geitenkaas

100 gram boter (gesmolten)

peper en zout

2 tl paneermeel

Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in kleine stukken. Kook deze in 20 minuten gaar in een grote pan met gezout water. Laat uitlekken in een vergiet en verhit de oven voor op 180 graden. Klop de eieren en voeg de (geraspte) geitenkaas toe met flink wat peper en zout. Roer de boter er doorheen.  Gratineer de kool 20 minuten in de oven, strooi de paneermeel erover en laat nog 5 minuten in de oven staan.

Venkel is een van de heerlijkste groente die in de winter en herfst verkrijgbaar is. Niet iedereen hem echter niet helemaal op waarde te schatten omdat er vaak op de verkeerde manier mee gekookt wordt. Dit Italiaanse recept voor een gratin van venkel haalt zelfs de grootste venkel-twijfelaars over de streep en is erg gemakkelijk te maken.

Venkel Gratin

Nodig:

2-4 venkelknollen

100 gr broodkruim

60 g boter

zout en peper naar smaak

2 tl nootmuskaat

Kook de venkelknollen (zonder ze te snijden) in een grote pan met gezout water tot ze zacht zijn. Dit duurt zo”n 25-30 minuten. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze dan in plakken. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de venkel op een bakplaat. Bestrooi ze met het broodkruim, de blokjes boter, nootmuskaat en ruim peper en zout. Bak ze zo”n 20 minuten in de warme oven.

Lekker met pasta, bij vlees of vis of als tapas.

Winters potje

Knolselderij ziet er niet zo aantrekkelijk uit om te eten maar de groente heeft een heerlijk zoete, nootachtige smaak. Knolselderij heeft een uitgesproken smaak en in dit gerecht wordt dat versterkt door de zoete en nootachtige smaak van de emmentaler.

knolselderijgratin voor 4 personen

Ingrediënten
450 gram knolselderij
Sap van een halve citroen
25 gram boter
1 kleine ui, fijn gesnipperd
2 el bloem
3 dl melk
30 gram emmentaler, geraspt
1 el kappertjes
Zout en cayennepeper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden celsius. Schil de knolselderij en snijd hem in plakken van 5 mm dik en doe die in een pan met koud water en citroensap.
Breng het water aan de kook en laat de knolselderij 10-12 minuten zachtjes koken tot hij net zacht is. Giet hem af. Verdeel de knolselderij over een ondiepe ovenschaal.
Smelt de boter in een kleine pan. Bak de ui op laag vuur tot hij zacht, maar niet bruin is. Roer de bloem erdoor en bak hem 1 minuut. Roer langzaam de melk erdoor tot er een gladde saus ontstaat. Roer de kaas en kappertjes erdoor en breng de saus op smaak met zout en cayennepeper.
Schenk hem over de knolselderij. Bak hem 15-20 minuten in de ver tot de bovenkant goudbruin is.