Tot in de pruimentijd!

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Chutney wordt meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Van India naar de Betuwe: Pruimenchutney! Dit recept is lekker bij gevogelte en wild of op een toast met gorgonzola.
Pruim

 

Benodigdheden
1 kg pruimen
250 gram appels
300 gram suiker
200 gram rozijnen
4 theelepels sambal
15 gram gemberpoeder
¼ L azijn

Bereiding
Vruchten wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Alle ingrediënten langzaam al roerend aan de kook brengen. Als de substantie te dik is kun je er een paar lepels water toevoegen.
Het geheel een half tot een uur laten pruttelen en inkoken tot een dikke massa. Kokendheet overdoen in goed schoongemaakte potten en direct afsluiten. Goed houdbaar.

De combinatie van de zachte peer, de pittige gorgonzola, knapperige walnoten en frisse sla is onweerstaanbaar. Een volmaakt, winters voorgerecht, naar een recept van Skye Gingell.

Winterse salade

Nodig:

5 rode uien

100 g kristalsuiker

peper en zout

2 dl balsamicoazijn

1/2 dl olijfolie

2 dl rode wijn

2 laurierblaadjes

1 takje tijm

1 kaneelstokje

50 g kristalsuiker

2 rijpe peren

flinke bos sla (zoek een winterse, liefst koolachtige, soort)

200 g gorgonzola

100 g walnoten

1 eetl peterselie

Voor de dressing:

1 el dijonmosterd

2 eelt rode wijnazijn

zout en peper

1 dl olijfolie

Rooster eerst de uien. Verwarm de oven voor op 180 graden, snijd de uien in plakken en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met de suiker, royaal peper en zout, besprenkel ze met de balsamicoazijn en olijfolie en hussel alles door elkaar. Rooster de uien ongeveer 30 minuten in de oven en laat ze afkoelen.

Doe de rode wijn in een pan met de kaneel, laurier, tijm en suiker. Breng dit aan de kook, schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Leg de peertjes in de wijn en pocheer ze 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de peren in de pan afkoelen.

Was de sla en scheur het wat kleiner. Snijd de gorgonzola in plakken en hussel het door de sla. Meng voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Vermeng de sla met de uien, de peer, walnoten en de dressing en dien hem op met de peterselie.

Tuinkers is  een kruid en vooral lekker in salades en soepen of als beleg. Het heeft een pittige en mosterdachtige smaak en groeit vanaf maart tot in het najaar buiten. Tuinkers kun je zelf ook makkelijk kweken op alles wat vocht vasthoudt (bijvoorbeeld op een stukje keukenrol).

Bij gnocchi met gorgonzola uit de oven is een salade van tuinkers erg verfrissend. Het geeft het gerecht een frisse smaak dat past bij de Lente. Ik kies voor gorgonzola, maar een andere pittige kaas is ook erg lekker!

Gegratineerde gnocchi met gorgonzola en een tuinkerssalade

400 gram gnocchi

2 eetlepels crème fraîche
75 gram kaas (bijvoorbeeld Roquefort of gorgonzola)

4 lente uitjes (in kleine ringen tot de helft van het groene steeltje)

Parmezaanse kaas

85 tuinkers (of een biologisch bakje van de Albert Heijn)

150 ml balsamicoazijn

klein gehakte knoflook teen

zout en peper

1x grote vierkante ovenschaal

Breng een ruime pan water aan de kook en kook de gnocchi 4 minuten en zet ondertussen de oven aan op de grillstand. Verwarm de crème fraîche en de gorgonzola in een steelpannetje tot het een sausje wordt en voeg wat peper toe.

Giet de gnocchi af en gooi ze terug in de pan en roer de saus er doorheen. Giet het mengsel in de grote ovenschaal. Gooi de helft van de lente uitjes er overheen en daarna geschaafde Parmezaanse kaas. Zet de schaal onder de grill voor 7 minuten tot de top krokant wordt. Doe ondertussen een de rucola, tuinkers en de andere helft van de lente-uitjes in een schaal en giet de dressing erbij. Serveer de salade van tuinkers, rucola en olijf olie en knoflook met de gegratineerde gnocchi.

Pompoen en gorgonzola doen het erg goed samen en vooral de combinatie met geroosterde amandelen maakt dit gerecht tot een echt feestje. Biologische pompoen is nu overal te koop, en ze zijn tot ongeveer januari houdbaar. Mijn advies is dus ze nu naar hartenlust in te slaan zodat je de hele winter van onze pompoenrecepten kunt genieten! Kijk of je verschillende soorten pompoenen kunt verzamelen; dit recept is ook erg lekker met muskaatpompoen en andere blauwe kaas kan in de plaats van gorgonzola gebruikt worden.

Pasta met Pompoen en Gorgonzola

Nodig:

100 gram pasta per persoon

1 biologische pompoen, zaden verwijderd en in blokken gesneden

1 ui, gesnipperd

olijfolie

1 tl paprikapoeder

1 el boter

3 el witte wijn

1,25 dl water

zout en peper

100 gram amandelschaafsel

6 salieblaadjes

125 gram gorgonzola

Verhit de olijfolie in een diepe pan en voeg de ui toe met de paprikapoeder. Fruit deze enkele minuten en voeg dan de pompoen en de boter doe, hussel alles door elkaar en blus het dan af met de wijn. Voeg het water toe en laat de pompoen ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan.

Breng een grote pan water aan de kook, voeg 2 tl zout toe en kook de pasta gaar. Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan en laat ze als ze bruin zijn uitlekken op wat keukenpapier. Haal de deksel van de pan met pompoen en zorg dat het vocht bijna volledig inkookt. Neem een pollepel kookwater uit de pan met pasta, en giet deze door de pompoen. Voeg ook de kaas en fijngehakte salie toe. Giet de pasta af en vermeng het met de pompoensaus.

Pompoen is absoluut mijn lievelingsgroente en zo lang het nog herfst is post ik voor jullie zoveel mogelijk manieren om met pompoen te koken. Vandaag een recept voor geroosterde pompoen met gorgonzola. Bovendien is het vandaag Sint Maarten; nog een reden voor een pompoenrecept.

Pompoenrisotto met gorgonzola

Nodig:

1 biologische pompoen

4 teentjes knoflook

3 takjes tijm

olijfolie

peper en zout

1 ui

1 glaasje witte wijn

1 liter groentenbouillon

2 kopjes risottorijst

150 gram gorgonzola

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen fijn en verwijder de zaden en binnenste smurrie. Biologische pompoenen hoef je niet te schillen en je kunt de zaadjes bovendien drogen, bewaren en ze in de zomer in een potje met aarde stoppen zodat je volgend jaar je eigen pompoenen kunt oogsten. Leg de stukjes pompoen op een lage ovenschaal, bestrooi ze met olijfolie en peper en zout. Plet de (ongeschilde) teentjes knoflook met een groot mes en voeg ze samen met de takjes tijm toe aan de pompoen. Laat in ongeveer 45 minuten garen in de oven.

Maak ondertussen de risotto. Snipper het uitje en fruit het in wat olijfolie in een diepe koekenpan. Voeg de risotto toe en roer ze door totdat alle korreltjes een olielaagje hebben. Voeg de wijn toe en roer totdat alle vocht is opgenomen. Voeg daarna de bouillon (pol-)lepel voor lepel toe, wacht steeds totdat de korrels weer dorstig zijn. Ga zo door totdat de rijst gaar is. Roer de stukken pompoen erdoorheen en ook de in stukken gebroken gorgonzola.

Onlangs heb ik een hele dag doorgebracht met boodschappen doen/sjouwen/voorbereiden met mijn commissiegenootje Aike. Na vele gespreksonderwerpen kwam op een gegeven moment zijn ‘altijd scoren’ recept op tafel en bij deze maak ik dat recept wereldkundig.. Een heerlijk pasta gerecht voor twee!

Ingredienten
Tagliatelle (men zegt 75gr pp maar ik maak altijd meer 😉 )
Gorgonzola; ongeveer 100 gr
Creme fraiche; ongeveer 100 ml
(speel een beetje met de hoeveelheden van de gorgonzola en creme fraiche om de smaak aan te passen aan je eigen voorkeur)
1 peer
een handje pecannoten of walnoten (grof hakken)
Een bosuitje
1 dl witte wijn (of een slokje meer naar gelang je smaak)

Bereiding
Zet de tagliatelle op in ruim water met een bouillonblokje of wat zout. Fruit het bosuitje kort en voeg er de wijn en de creme fraiche aan toe. Wanneer dit goed warm is de gorgonzola erdoor smelten.  Snij de peer in blokjes en hak de noten grof, meng beide door de gare pasta en serveer met de gorgonzola saus. Lekker natuurlijk om er een glaasje witte wijn bij te drinken en een lekkere (rucola) salade bij te eten…

Sinds een paar maanden probeer ik alleen nog maar groenten van het seizoen te gebruiken bij het koken.

Dit houdt dus in dat ik me heb moeten aanleren oerhollandse gerechten te maken die ik helemaal niet lekker vind en de aardbeien, rucola en mango’s moet laten staan. Een beter milieu begint bij jezelf maar de hele winter kool eten is echt niet biolicious. Daarom dit gerecht. Bio verantwoord en misschien wel de lekkerste soep die ik me op het moment kan bedenken. Dit is mijn eigen interpretatie van een recept van Skye Gyngell.

Bloemkoolsoep met Gorgonzola en Perenrelish
Nodig:
1 bloemkool
boter
2 kleine uien
een paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
zout & peper
250 g gorgonzola

voor de Relish:
1 peer
1 appel
2 eetl gedroogde cranberry’s
1 eetl krenten
boter
rode wijnazijn
1 eetl kristalsuiker
paar takjes tijm
kaneelstokje
zout & peper

Ik begin altijd met de relish. Week de cranberry’s & krenten 10 min in lauw water. Snij de peer&appel in kleine stukjes. Laat 25 g. boter smelten in een pannetje en doe de appel&peer erbij zodra de boter schuimt. Laat ze 5 minuten gaar worden. Voeg nu de cranberry’s & krenten toe, zoveel rode wijn azijn dat ze helemaal onder staan en de suiker, tijm en het kaneelstokje. Laat minimaal 10 minuten pruttelen.

Ondertussen begin je met de soep. Smelt wat boter in een grote pan en smoor de uien een paar minuten tot ze glazig zijn. Voeg bloemkoolroosjes, tijm, laurier en wat zout en peper toe. Giet er dan zoveel water op dat ze onder staan en voeg 1 of 2 bouillon blokjes toe (volgens Skye moet je de bouillon zelf maken dus als je in een enthousiaste bui bent moet je dat vooral doen). Laat de bloemkool in ongeveer 20 minuten garen.

Vis daarna de tijmtakjes en laurier uit de pan. Verkruimel de gorgonzola in de pan en roer totdat de kaas gesmolten is. Gooi daarna alles in de blender en laat blenderen totdat de soep mooi glad is. Zet de soep daarna nog even op het vuur.

Serveer de soep met een schep warme perenrelish in het midden. Het groen op het plaatje is peterselie dus dat kun je ook gebruiken ter garnering.