Koken met de Tajine is verantwoord (want energiezuinig) en lekker. Biolicious dus. Door het lange kookproces worden alle ingrediënten gelijkmatig verwarmd en vloeien de smaken op een natuurlijke wijze in elkaar over. De meeste Tajines moet je voor het eerste gebruik een aantal uren onder water zetten, en vaak voor ieder gebruik weer een paar minuten. Dit hangt echter af van het materiaal van je pan. De Tajine die ik nu heb is altijd klaar voor gebruik maar de pan die ik uit Marokko had meegenomen was al snel kapotgekookt. Als je geen Tajine hebt kun je ook vast een andere pan gebruiken maar dat is natuurlijk niet the real thing. Ik zou er gewoon een kopen.

Dit is mijn favoriete Tajine recept. Ik pas de ingrediënten altijd aan op wat er op de markt te krijgen is en wat ik in huis heb; deze groenten dienen ter inspiratie.
 
Tajine met Garnalen & Groenten
Nodig:
olijfolie
ongepelde garnalen (De laatste keer gebruikte ik diepvriesgarnalen. Deze zijn wel delicious maar niet echt bio en ik weet even niet waar biologische garnalen te krijgen zijn. Tips?)
2 aardappelen
1 pompoen
1 venkelknol
1 kleine winterwortel
1 aubergine
1 citroen
3 tenen knoflook
2 blonde uien
enkele draadjes saffraan
Ras-el-Hanout (Marokkaans kruidenmengsel, bijvoorbeeld: kurkuma, gember, foelie, maniguette, noodmuskaat, kardemom, paprikapoeder, zwarte peper, esbessen, kaneel, cantharis etc).

Schil de aardappelen en snijd ze in middelgrote stukken. Ontpit en snijd de pompoen (deze hoeft niet geschild want je gebruikt natuurlijk een biologische). Snijd de rest van de groenten in niet te kleine stukken zodat ze voldoende bite houden. Snijd de citroen in partjes, snipper de knoflook en verdeel de uien in 4 partjes.

Zet de tajine op een laag vuur en doe ruim olijfolie in de pan. Begin altijd met de ingrediënten die het langst moeten koken, dus in dit geval de aardappels. Leg daarover de pompoen en winterwortel, daarna de aubergine en venkel en verdeel daarna de gamba’s over de stapel. Zorg dat het geheel een soort piramide vormt. Verdeel tenslotte de knoflook, uien en citroenpartjes erover en bestrooi met de draadjes saffraan en enkele theelepels Ras-el-Hanout.

Laat de tajine 2 tot 3 uur op heel laag vuur koken en serveer eventueel met couscous.

Hummus is een van oorsprong Libanees gerecht, maar is ook in Israel en de Aarabische wereld erg populair. Met kikkererwten als basisingrediënt is hummus een erg gezonde aanvulling op een zomerse BBQ of een Arabisch etentje.

Hummus

Nodig:

Blik kikkererwten (je kunt ook ongekookte gebruiken maar dan moeten ze een nacht weken en daarna gekookt worden)

1 eeltepel Tahin (sesempasta, te koop bij de natuurwinkel of Turkse en Marokkaanse supermarkten)

1 teentje knoflook

1 eetlepel olijfolie

peper & zout

eventueel:

sap van een halve citroen

bosje koriander en/of munt (naar smaak)

Bereiding:

Meng het geheel in een foodprocessor en serveer het met Turks brood.

Tijdens een zomerse BBQ is Baba Ganoush wat mij betreft een onmisbaar vegetarisch dipje als balans tussen al het vlees-geweld. Ik leerde dit Arabische recept van een Egyptische vriend en het is keer op keer een succes onder de vegas en vleeseters. Gebuik biologische aubergines voor een biolicious effect.Baba Ganoush met granaatappel

Baba Ganoush

Nodig:

3 biologische aubergines

2 tenen knoflook

olijfolie

peper&zout

1 citroen

Granaatappelpitjes

(eventueel verse koriander)

Zet de oven op de grillstand en grill de aubergines totdat ze geblakerd zijn (dat duurt meestal minimaal een uur). Snijd ze open, trek het vel er van af en doe het vruchtvlees in een blender met de knoflook, ruim peper en zout, uitgeperste citroen, 1 eetlepel olijfolie en eventueel de koriander. Blender het geheel, roer er granaatappelpitjes doorheen en serveer met brood. Oekla Chaia! (Bij gebrek aan blender kun je het geheel ook prakken en snipperen.)

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: de Javastraat is de beste straat van Amsterdam. De beste groenten, vis, vlees en heel meer soorten granen en couscous dan je kunt bedenken. Van mijn aanwinsten van vorige week, en kruiden uit mijn tuintje, maakte ik gisteren deze heerlijk voedzame maaltijdsalade. Halloumi is trouwens ook heerlijk op de BBQ!

Salade met parelcouscous, zoete aardappel en halloumi

Nodig:
200 gram parelcouscous
2 zoete aardappels, geschild en in blokjes
1 pakje halloumi
100 gram walnoten, gehakt
2 el Harissa
1 bosje muntblaadjes
1 bosje peterselie
peper & zout
olijfolie

zoete aardappel

zoete aardappel, halloumi, parelcouscous

Doe de stukjes zoete aardappel in een stoommandje boven het vuur en stoom ze in 20 minuten gaar. Bij gebrek aan stoommandje kun je ze ook koken, maar dat gaat altijd ten kosten van de smaak. Kook ondertussen de parel couscous in 20 minuten gaar in ruim water en giet ze daarna af. Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur, snijd de halloumi in plakken en laat ze enkele minuten aan iedere kant bakken. Snijd ze daarna in blokjes. Roer de harissa door de couscous en meng de gehakte walnoten en kruiden, halloumi en twee eetlepels olijfolie erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout en serveer de salade op kamertemperatuur.

Het is mij een raadsel waarom de Nederlander van andijvie voornamelijk stamppot maakt. De groente verliest haar frisse, uitgesproken smaak door de wat zompige stamp met aardappelen en melk en dat doet de andijvie geen recht. Andijvie kun je wokken, smoren, rauw eten in een salade of verwerken in een frittata. Dit recept voor gesmoorde andijvie met hummus en couscous is een verwerking van een recept dat ik vond op Arabia Cafe en laat de heerlijke wintergroente helemaal tot zijn recht komen.

Andijvie, Hummus en Couscous

Nodig:

1 stronk andijvie

zelfgemaakte hummus

3 tenen knoflook, gesnipperd

1 blikje ansjovis in olie, uitgelekt en kleingesneden

olijfolie om in te bakken

peper en zout

1 kopje couscous

Laat de couscous enkele minuten wellen in kokend water en roer het daarna goed door. Maak de hummus zoals beschreven in het bovenstaande recept. Verwijder de buitenste bladeren van de andijvie, haal de rest ook van de stronk en was ze goed. Laat de bladeren uitlekken en scheur ze in grove stukken. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ansjovis een minuutje. Voeg de andijvie toe en smoor het geheel zo”n 5 tot 10 minuten. Serveer het met de couscous en de hummus.

Het is dan wel een stoofschotel, dit vegetarische gerecht is in een half uurtje klaar en heel makkelijk. Het kan bijna niet mislukken. Eet de Marokkaanse stoofschotel met kikkererwten of brood en hummus

Ingredienten:
3 el olijfolie
1 kleine Pompoen
2 uien
1 grote aubergine
1 grote courgette
5 takken koriander
5 takken munt
Zeezout
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 tl chilipoeder (naar smaak)
1 tl kaneel
8 gepelde en gewelde tomaten (kan uit blik)
evt Kikkererwten of brood

Bereiding:
Snijd alle groenten in dikke plakken of stukken.
Verhit olijf olie in een ruime pan en doe de groenten (behalve de kikkererwten) en specerijen tegelijk in de grote pan. Laat het geheel 20 minuten stoven met een deksel op de pan. Proef na 20 minuten of de groenten gaar zijn. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen en gooi evt de kikkererwten bij het gerecht.