Dit is een soort shashuka, die ik met dank aan Ottolenghi zeer regelmatig maak, maar dan sneller en gemakkelijker. Perfect voor een lekker loom weekend-ontbijt of een lichte lunch.
Pittige ‘gepocheerde’ eieren
nodig (voor 2 personen):
4 eieren
1 el harissa
1 ui, gesnipperd
bosje peterselie, fijngehakt
bosje koriander, fijngehakt
4 tomaten, fijngehakt
olijfolie
peper & zout
Verhit de olijfolie in een gietijzeren koekenpan. Fruit de ui op vrij laag vuur glazig, dit duurt zo’n tien minuten. Roer de harissa, peterselie, koriander en tomaten erdoorheen met een flinke snuf zout en peper. Laat het geheel nog zo’n vijf tot tien minuten pruttelen, totdat de tomaten wat zachter zijn. Zet de pan nu op zeer laag vuur en breek de eieren een voor een in de pan. Geef ze een snuf zout en zet nu een deksel op de pan. Na zo ongeveer tien minuten moet het eiwit hard zijn en het eigeel nog zacht. Serveer met vers (rogge) brood!
Bereiding: Schil de komkommer en de uitjes, was de tomaten. Snijd alles klein en meng het geheel in een schaal met de muntblaadjes. Maak de humus en voeg er de komijnpoeder aan toe. Besmeer de tortillas stuk voor stuk met de hummus, maar laat een klein randje vrij. Schep het tomatenmengsel erop en rol de wrap strak op.
Als kind walgde ik ervan. Nadat ik een hele middag misselijk was geweest van een witte boterham met een weeïge zoete pindakaas heb ik het jaren niet gegeten. Tot ik op m’n zestiende met mede Biolicious blogster Hilde een week zonder koelfaciliteiten in een tentje in Spanje bivakkeerde. Daar ontdekten we al snel dat ham en de Spaanse zon niet zo’n goede combinatie waren. Ja, we learned it the hard way…
Maar na een week veroordeeld te zijn geweest tot stokbrood met pindakaas was mijn liefde voor dit goedje terug. Hoewel selectief, ik lust echt alleen Calvé met nootjes en sommige van de notenpasta’s van de natuurwinkel. Aangezien ik altijd op zoek ben naar verantwoorde voeding, deed ik onlangs een klein onderzoekje naar gezond broodbeleg. En wat bleek, pindakaas staat op nummer 1! Hoewel het aardig wat calorieën bevat (zo’n 100 per boterham), bevat het vooral super veel essentiële voedingstoffen. Waaronder:
Vitamines: vitamine B1, B3, & B5, vitamine E en vitamine B9 & B11 (foliumzuur)
Mineralen: calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink
Co-enzym Q10
Eiwitten: ruim 20 verschillende belangrijke aminozuren
En wat er niet in zit is bijna even belangrijk: toegevoegde suikers, zout en verzadigd vet.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dagelijks 30 gram peulvruchten (zoals pinda’s dus) te eten. Dit zou het risico op bepaalde chronische ziekten verlagen zoals coronaire hartziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes en osteoporose.
Maar, het mooiste komt nog, het is super makkelijk te maken. En als kritische pindakaaseter kan ik met mijn hand op m’n hart zeggen dat ik nog nergens zo’n lekkere heb geproefd.
Het recept voor pindakaas
Nodig:
Zakje ongezouten, ongebrande pinda’s
Arachideolie/kokosolie/sesamolie of een andere lekkere olie naar keuze
Naar smaak:
Snufje himalayazout
Theelepeltje honing
Beetje lijnzaad
Een pepertje en/of een flinke schep sambal
Voeg alles samen in een kom en bewerk het met een staafmixer. Voeg zoveel olie toe dat het een smeuïge massa wordt die makkelijk smeerbaar is.
That’s it, eitje! Bewaar de zelfgemaakte pindakaas in een goed afgesloten potje ongeveer 2 weken buiten de koelkast of wat langer erin. Geloof mij maar, zo lang blijft hij niet staan.
Het is altijd weer een cadeautje als je met ingrediënten die je in huis hebt een heerlijke salade creëert. Vandaag wilde ik een side dish maken met radijs en Romain sla (ook wel Romaanse sla of romanasla) en met wat ik verder in mijn ijskast vond (granaatappel, feta en olijven). Deze salade is was zo heerlijk dat ik hem graag op Biolicious wil delen. De radijs maakt de salade pittig terwijl de feta zorgt voor een zachte smaak. De olijven en granaatappel zorgen voor verrassing in het gerecht. Voor mij is deze combi een blijvertje en ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!
Benodigdheden:
Romain sla
Granaatappelpitjes van een halve granaatappel
6 Zwarte zongedroogde zwarte olijven (ontpit en gehalveerd)
Handjevol Feta
10 Radijsjes
2 el Olijfolie
1 el Balsamico azijn
Peper en zout
Bereiding:
Was de sla, scheur hem in kleine stukjes en doe de blaadjes in een mooie schaal. Snijd de radijsjes in smalle plakjes en brokkel de feta. Hussel de olijven, feta en radijs door de salade heen. Maak van de olijfolie en balsamico azijn een mooie dressing en giet deze over de salade heen. Strooi vervolgens de granaatappel over de salade en top hem af met gemalen peper en zout! Serveer hem als side dish. Enjoy!
Sinds kort heb ik het boek Elke dag supergezond van Heidi Swanson in huis. Een prachtig boek met mooie fotografie waarin Heidi beweert dat elke dag gezond eten mogelijk is. Dat ben ik met haar eens, maar zijn de gerechten ook lekker en Biolicous waardig?
In het boek staan fantastische gerechten zoals zelfgemaakte Granola en meiknolletjes-chips (daar ben ik heel benieuwd naar!) en deze: gevulde tomaten met couscous. En nu het tomatenseizoen officieel is begonnen, en ik er veelvan in huis heb, ben ik wel in voor een nieuw recept. De combinatie lijkt mij heerlijk. Maar toen ik het recept las, wilde ik er toch een eigen draai aangeven om het smaakvoller te maken. De basilicumblaadjes verliezen namelijk hun smaak als ze verwarmd worden en de yoghurt, die je nodig hebt voor de vulling, haalt de scherpheid uit de harissa. Daarom heb ik er extra kruiden aan toegevoegd. En werkelijk: het is een aanrader!
Benodigdheden volgens Heidi Swanson:
6 middelgrote, rijpe rode tomaten (elk circa 140 g);
120 g naturel yoghurt;
1 eetl. harissa;
1 eetl. extra vergine olijfolie; Plus extra voor erbij
12 basilicumblaadjes, fijngesnipperd
2 sjalotten; fijngesneden
fijn zeezout;
90 g volkorencouscous, van tarwe of gerst (ik gebruik tomatencouscous).
Extra benodigdheden volgens Biolicous:
5 gehakte steeltjes van de basilicumplant;
Extra harissa naar keuze;
Koriander- en komijnzaad, gevijzeld en geroosterd in de koekenpan;
Fijngehakt klein knoflookteentje.
Verhit de oven tot 180°C en zet het rooster in het midden van de oven. Vet een ovenschaal of gratineer- schaal royaal in met boter of olie. De tomaten moeten tegen elkaar aan kunnen staan zonder al te veel tussen- ruimte. Snijd met een kartelmes het bovenste tiende deel van elke tomaat af. Schep boven een kom de kern en pitten uit de tomaten en laat het sap en de kern in de schaal lopen. Pas op dat u niet door de wand van de tomaten heen prikt. Breek met de handen grote stukken tomatenkern doormidden. Zet de tomatenbakjes in de ingevette ovenschaal. Doe voor de vulling het uitgeschepte tomatenvlees en -sap met yoghurt, harissa, olijfolie, het grootste deel van het basilicumblaadjes en -stengels, de geroosterde kruiden, sjalotten, knoflook en 1⁄4 theelepel zout in een kom. Proef of alles op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en/of harissa toe. Roer de ongewelde couscous erdoorheen. Vul elke tomaat tot aan de rand en zet het kapje van de tomaat er op. Ik merkte dat je veel couscous overhoudt. Dat staat niet in het recept. Is niet erg, maar als je het bij de tomaten in de schaal schept, dek de couscous dan af met aluminiumfolie. Anders droogt de vulling uit in de oven.. Zet de schaal 50-60 minuten in de oven tot de couscous gaar is en de tomaten lichtelijk rimpelen en aan de rand wat bruin zijn. Besprenkel ze voor het opdienen met wat olijfolie en bestrooi met het overgebleven basilicum. Enjoy!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: de Javastraat is de beste straat van Amsterdam. De beste groenten, vis, vlees en heel meer soorten granen en couscous dan je kunt bedenken. Van mijn aanwinsten van vorige week, en kruiden uit mijn tuintje, maakte ik gisteren deze heerlijk voedzame maaltijdsalade. Halloumi is trouwens ook heerlijk op de BBQ!
Salade met parelcouscous, zoete aardappel en halloumi
Doe de stukjes zoete aardappel in een stoommandje boven het vuur en stoom ze in 20 minuten gaar. Bij gebrek aan stoommandje kun je ze ook koken, maar dat gaat altijd ten kosten van de smaak. Kook ondertussen de parel couscous in 20 minuten gaar in ruim water en giet ze daarna af. Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur, snijd de halloumi in plakken en laat ze enkele minuten aan iedere kant bakken. Snijd ze daarna in blokjes. Roer de harissa door de couscous en meng de gehakte walnoten en kruiden, halloumi en twee eetlepels olijfolie erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout en serveer de salade op kamertemperatuur.
Zo, de kerstvakantie zit er alweer op en nog steeds zijn we gespaard gebleven van echt winters weer. Sterker nog, vandaag was de warmste 6 januari ooit! Hoewel er voorlopig nog geen sneeuw en ijs is voorspeld, hou ik m’n hart vast voor wat ons nog te wachten staat… Vorig jaar kregen we nog tot ver in Maart bittere kou voor onze kiezen. Maar, mocht ons een koudefront te wachten staan, onze verkleumde lijven ontdooien zeker met deze heerlijk, stevige pompoensoep. Met dank aan Fenny voor het recept!
Een scheutje kokosmelk of een schepje creme fraiche ziet er lekker uit en geeft wat variatie qua smaak. Strooi daarover wat verse koriander of een in ringetjes gesneden bosuitje.
Spoel de linzen af in een zeef en laat ze even uitlekken. Snij de ui en knoflook en bak ze in de olie een paar minuutjes zachtjes tot ze glazig zijn. Bak de geschilde en klein gesneden gember de laatste minuut mee. Als je geen gemberwortel in huis hebt, kan deze ook vervangen worden door een scheutje gembersiroop of wat djahe (gemberpoeder).
Wanneer je pompoen niet biologisch is, kun je hem het beste schillen. Het scheelt dus een hoop werk om voor de biologische variant te kiezen. Verwijder het zaad (dit kun je nog drogen) met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in blokjes en de peper in stukjes. Hou je van pittig, laat de zaadlijsten erin, anders kun je deze beter verwijderen. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor Indonesische rawit pepertjes, deze zijn een stuk kleiner dan hun grote Spaanse broer maar ik vind ze smaakvoller en pittiger. Voeg de linzen, de pompoen, tomaten, de peper en kruiden toe aan de uien en knoflook. Voeg water toe totdat alles net onder staat en breng het aan de kook. Na een minuut of 20 kun je het citroensap toevoegen, kook het geheel nog 2 minuten zachtjes door. Pureer en voeg wat heet water toe om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Proef even goed of je soep nog iets nodig heeft, zout, peper, nog een bouillonblokje of juist nog wat zuur (citroen) of zoet (gembersiroop). Hoe de soep perfect in balans is, ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Serveer de soep gegarneerd met crème fraiche, kokosmelk, koriander of een bosuitje en een stukje naanbrood of papadum.
Al jarenlang verspreiden media de fabel dat een eitje slecht voor je gezondheid zou zijn. De vette eierdooier zou ons cholesterol drastisch verhogen en een eitje teveel zou dramatische gevolgen zoals hartproblemen hebben. We kunnen met recht zeggen dat het eitje in het verleden gedemoniseerd is. En laat ik nou ontzettend veel van eieren houden.. Ze zijn heerlijk, simpel en je kunt er eindeloos mee variëren. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik las over recent uitgevoerde onderzoeken waaruit blijkt dat de angst voor het ei niet alleen ongegrond is, maar dat eieren zelfs gezond zijn! Ze zitten boordevol voedingsstoffen en vitaminen.
De lijst met gezondheidsvoordelen is enorm, volgens sommigen mogen we de eieren zelfs onder de “superfoods” scharen. Ik tik dus weer zonder zorgen een eitje bij het ontbijt of de lunch. Heerlijk, bijvoorbeeld op een volkoren- of speltboterham met spinazie, gerookte zalm en tomaat.
Kies dan wel voor een kipvriendelijk, biologisch eitje zodat je verzekerd bent van een antibiotica-vrij ei met een hoog gehalte aan omega-3.
Alle gezondheidsvoordelen van eieren op een rijtje;
Ze zitten vol met vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, B12, C, D, E en K.
De peptiden in het ei helpen de bloeddruk verlagen
Een ei bevat wel 6 gram eiwitten
Eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren
Het is de enige voedingssoort die alle 9 de essentiële aminozuren bevat. Tryptofaan bijvoorbeeld, wordt omgezet in serotonine die je humeur verbeterd en melatonine dat een goede nachtrust bevordert
Ze verlagen het LDL (slechte) en verhogen het HDL (goede) cholesterol
Eitjes bevatten 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid insuline en choline (deze verlaagt de kans op borstkanker, ontstekingen en is essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel)
De carotenoïden luteïne en zeaxanthine, zijn goed voor je ogen en beschermen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen
Eieren bevatten foliumzuur, een stof die geboorteafwijkingen voorkomt tijdens de zwangerschap
De vitamines, mineralen en zwavel in eieren bevorderen de groei van haar en nagels
Ook zijn ze een bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het verlagen van de kans op kanker en in het bijzonder prostaatkanker
Het ijzer dat een ei bevat draagt bij aan het immuunsysteem en een normale productie van rode bloedcellen
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat eieren trombose (bloedpropjes) voorkomen, wat de kans op een hartaanval en beroertes vermindert.
In april zijn er volop venkelbollen te krijgen en radijs. Venkel is heerlijk bij vis door de anijssmaak, maar als je rauwe venkel in citroensap legt, wordt venkel heel zacht en verdwijnt de anijssmaak naar de achtergrond. Deze salade is makkelijk en simpel te maken en lekker als bijgerecht of lunch.
Venkelsalade met citroen
#ratingval# gemiddeld #reviews# recensie(s)
Recipe Type: salade
Author: Vera
Serves: 2
Een heerlijk frisse venkelsalade met citroen. In april zijn er volop venkelbollen te krijgen en radijs. Venkel is heerlijk bij vis door de anijssmaak, maar als je rauwe venkel in citroensap legt, wordt venkel heel zacht en verdwijnt de anijssmaak naar de achtergrond. Deze salade is makkelijk en simpel te maken en lekker als bijgerecht of lunch.
Ingredients
4 venkelbollen met groen
10 radijsjes
3 eetlepels citroensap
Platte peterselie voor de garnering
Beetje olijfolie
Zout en peper
Instructions
Snijd de venkelbollen en radijs in dunne plakken.
Hak het groen van de venkel.
Klop in een schaal citroen, olie, water en het groen door elkaar.
Voeg de venkel en de radijs toe en breng op smaak met zout en peper.
Garneer de platte peterselie over het geheel heen.