Al improviserend kwam ik gisteren tot dit geweldig lekkere gerecht. Ik probeer nog steeds biologische (of anderzijds ”bewuste”) garnalen te achterhalen, dus tips zijn welkom!

Thaise garnalen met boontjes, knapperige gember en kokos-noodles

Nodig:
handjevol ongepelde, rauwe garnalen
een stuk gember van 5 cm
300 gram biologische sperzieboontjes
1 lenteuitje
4 teentjes knoflook
5 eetlepels arachide- (of olijf-) olie
2 eetlepels thaise vissaus
sojasaus (naar smaak)
1 tl sambal
noodles of Chinese eiermie
1 blikje fairtrade kokosmelk

Zet een pannetje met water op het vuur. Haal de puntjes van de boontjes en snijd ze doormidden. Kook ze ongeveer 2 minuten en zet de boontjes dan weg in een vergiet.
Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Zet een wok op het vuur en verhit hem voor, voordat de olie er in doet. Doe de gember in de pan als de olie goed heet is en laat ongeveer 1 minuut staan, totdat de gember knapperig is. Schep de gember uit de pan en zet opzij. Laat de olie in de pan zitten.

Snipper de knoflook en het uitje. Besprenkel de garnalen met sojasaus. Laat de kokosmelk in een pannetje koken en doe de noodles of eiermie erbij. Laat ze koken totdat ze gaar zijn, giet ze af in een vergiet maar zet er een schaaltje onder om de kokosmelk op te vangen. Laat de noodles even schrikken onder koud water zodat ze niet doorgaren.

Verhit de olie nogmaals in de wok totdat deze goed heet is. Voeg de knoflook en uitje toe en wok ze 1 minuut. Voeg nu de boontjes toe en na een minuutje de vissaus, sambal en ruim sojasaus. Voeg de garnalen toe en wok deze totdat ze een beetje roze beginnen te kleuren (dat duurt een minuut of drie). Voeg dan de noodles toe en giet twee pollepels kokosmelk in de pan. Laat nog ongeveer drie minuten koken en serveer het gerecht dan met de knapperige gember.

Een curry is de perfecte oplossing om alsnog iets heerlijks te maken van de laatste restjes groenten van de week. Aangezien ik sinds enkele maanden van een biologisch groentenpakket van de natuurvoedingswinkel kook en deze op maandag ophaal, is dat bij mij altijd op zondag het geval. Ik ga er niet van uit dat jij aan het einde van de week precies hetzelfde in de groentenla hebt liggen, dus varieer er op los!

Curry met broccoli en koolrabi

Nodig:

2 eetl arachideolie

2 stengels citroengras

3 tenen knoflook

blokje van 2 cm verse gember

12 gedroogde citroenblaadjes

2 eetl rode Thaise currypasta

2 uien

3 eetl vissaus

1 eetl tamarinde

1 blik kokosmelk

1 eetl suiker

Groenten van het seizoen. Ik gebruikte: een halve krop groenlof, twee strokjes broccoli en een koolrabi

Thaise basilicum (naar smaak)

Verwijder het buitenste blad van de citroengras en kneus ze met een groot mes. Pureer deze met de knoflook, gember, currypasta, citroenbladeren en 2 eetl water in een foodprocessor tot een gladde pasta. Verhit de olie in een grote pan. Snipper de uien en fruit ze enkele minuten. Voeg dan de pasta toe en kook het geheel door totdat het gaat geuren. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het geheel aan de kook komen. Was en schil de groenten en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de curry en laat het in zo’n 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de gebruikte groenten) gaar koken. Serveer met basmatirijst en garneer de curry eventueel met Thaise basilicum.

Koud, nat herfstweer, je winterjas net te laat van zolder gehaald… En ja hoor, geveld door de griep! Ik heb al van zo veel mensen gehoord dat ze het snottervirus te pakken hebben, en ben zelf ook niet ongeschonden uit de bacillenstrijd gekomen. Dan wordt het tijd voor een recept om lekker aan te sterken… En wat helpt beter dan een home-made kippensoepje? Dit is niet zomaar een soepje, het recept is ontsproten aan het brein van mijn vriendinnetje Wieteke. Ze heeft ‘m me voorgezet en ik kan niet anders zeggen dan dat het een super-soepje is! Als je je hierna niet beter voelt weet ik het ook niet meer..

Ingrediënten:
2 biologische kippenbouten
1 prei
1 ui
Naar smaak 1-2 blikjes kokosmelk (bio of fairtrade)
1 rode paprika
1 bakje taugé
Bouillonblokjes voor ongeveer 2 liter soep
Rijst of glasnoodles
Bakje champignons
Sambal
evt. Lemongrass en/of verse koriander

Bereiding:
Kook de kippenbouten een uurtje in de bouillon terwijl je de andere ingrediënten in stukjes snijdt . Fruit de ui en de prei even kort samen in wat olie of boter. Als de kip goed gaar is deze uit de bouillon halen, je kunt het vlees er dan zo afplukken en terug in de soep doen. Ook de rest van de ingredienten, de champignons, paprika, ui en prei kunnen dan in de bouillon evenals de rijst of glasnoodles. Voor dat laatste geldt, hoe meer je erin doet des te zwaarder de soep. Laat de hoeveelheid dus afhangen van je persoonlijke voorkeur. Als je stengels lemongrass gebruikt, kook deze dan nu mee. Wanneer alle ingrediënten gaar zijn kan de soep worden afgemaakt. Eventueel dus eerst de stengels lemongrass eruit halen als je deze hebt gebruikt, wanneer je lemongrass uit een potje gebruikt kan deze er op het laatst met de smaakmakers doorheen. Voor het serveren de soep op smaak brengen met de kokosmelk en de sambal. Verdeel de taugé over de soepkommen en schenk hier de soep overheen.

Als je ervan houdt kun je de soep garneren met wat verse koriander.

Het pompoenseizoen is weer begonnen! Vorig jaar had ik een mooie dakterras-oogst, maar dit jaar ben ik een beetje te laat begonnen met zaaien dus moet ik het hebben van de markt-pompoenen. Ze zijn erg gemakkelijk zelf te kweken. Als je een biologische pompoen koopt kun je de pitten schoonmaken, drogen en bewaren. De pitten van de vroeg geoogste pompoenen zijn het best dus begin nu pas met de voorbereiding van de oogst voor volgend jaar. Deze thaise pompoen curry is een verukkelijke combinatie van de zachtheid van de pompoen en de kruidigheid van Thais eten.

Thaise pompoen curry met garnalen

Nodig:

1 biologische pompoen, ongeschild in stukken gesneden

400 ml kokosmelk

2 stengels citroengras, in 3 stukken gesneden en gekneusd met een groot mes

3 limoenblaadjes

1 eetl rode thaise curry

2 eetl thaise vissaus

3,5 dl visbouillon

2 tl kurkuma

een kopje garnalen

basmatirijst om erbij te serveren

Zet een grote pan op het vuur en meng de kokosmelk erin met de rode curry. Voeg de rest van de ingredienten toe, behalve de garnalen. Laat het geheel op zacht vuur een half uurtje koken. Voeg de garnalen toe en kook ze vijf minuten mee. De curry wordt nog beter als je de pan (zonder de garnalen) na het koken van het vuur af haalt en een tijd lang laat staan, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Serveer met de gekookte basmatirijst.

Het is dan wel een zomerse fruitsalade, maar deze salade mag niet ontbreken in het biolicious rijtje: De Aziatische Papaja salade. De vrucht is het hele jaar verkrijgbaar.

Papaja is een superfruit: per 100 gram zitten er 32Kcal, 0,8gr koolhydraten en 46 mg Vitamine C!

Ingredienten:
3 el vissaus
3 el suiker
2 gehakte Spaanse pepers zonder zaadjes
1 groene papaja
1 el fijngehakte munt
2 el fijngehakte geroosterde pinda’s
15 gram koriander
60 ml limoensap

Bereiding:
Meng in een kom het limoensap met de vissaus, de spaanse peper, suiker, en de verse munt. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Schil de Papaja en haal het vruchtvlees in stukken van de pit. Rasp het of snijd het in dunne reepjes. Voeg papaja met de pinda’s en koriander aan de dressing toe.

Schep de salade om en dien hem gelijk op.

Dit recept voor zalm doet het goed op de BBQ, maar is ook heerlijk bij roerbakgroenten, een paksoi salade of noodles. Kijk op de viswijzer en koop duurzame zalm!

Zalm in Gember en Limoen

Nodig:

4 zalmmoten (voor vier personen)

3 cm verse gember, geraspt

2 teentjes knoflook, geraspt

1 tl chilipoeder

sap van 1 limoen

1 tl sesamolie

olijfolie

Meng de gember, knoflook, chilipoeder, limoensap, en sesamolie goed door elkaar. Besmeer de zalmmoten ermee en laat minimaal een uur garneren in de koelkast. Verhit een grillpan en bak de zalmmoten in 4 minuten gaar. Of gooi ze op de BBQ.

Toen ik in Thailand was, dronk ik de thee het liefste elke dag. Citroengras groeit in het wild in de tropische en subtropische gebieden van Azië. Als het niet wordt geoogst, verdrievoudigt het zich in korte tijd. Citroengras heeft verschillende werkingen. Muggen blijven bij je weg, als olie is het rijk aan vitamine A, het werkt ontspannend en bestrijdt koorts en hoofdpijn.

Benodigdheden
4 stengels citroengras
2 eetlepels honing
Verse gember

Bereiding
Haal de twee buitenste, taaie lagen van het citroengras. Gebruik alleen  het onderste, witte deel van de stengels, tot op een derde van de hoogte, want dat geeft de meeste smaak af. Snijd ze in lange reepjes.

Snijd de gember in kleine blokjes. Hoeveelheid: 2 eetlepels
Gooi alles in een grote theepot en giet er anderhalve liter kokend water bij.
Je kunt de thee warm drinken maar ook koud.