Dit is een soort shashuka, die ik met dank aan Ottolenghi zeer regelmatig maak, maar dan sneller en gemakkelijker. Perfect voor een lekker loom weekend-ontbijt of een lichte lunch.

Pittige ‘gepocheerde’ eieren

nodig (voor 2 personen):

4 eieren

1 el harissa

1 ui, gesnipperd

bosje peterselie, fijngehakt

bosje koriander, fijngehakt

4 tomaten, fijngehakt

olijfolie

peper & zout

Verhit de olijfolie in een gietijzeren koekenpan. Fruit de ui op vrij laag vuur glazig, dit duurt zo’n tien minuten. Roer de harissa, peterselie, koriander en tomaten erdoorheen met een flinke snuf zout en peper. Laat het geheel nog zo’n vijf tot tien minuten pruttelen, totdat de tomaten wat zachter zijn. Zet de pan nu op zeer laag vuur en breek de eieren een voor een in de pan. Geef ze een snuf zout en zet nu een deksel op de pan. Na zo ongeveer tien minuten moet het eiwit hard zijn en het eigeel nog zacht. Serveer met vers (rogge) brood!

pittige eieren voor ontbijt of lunch

 

Mexicaans eten kan heel zwaar zijn, maar deze vis burrito is een perfecte combinatie tussen de volheid van het Mexicaanse eten en de luchtigheid die je zoekt in een zomers recept. Ik ben Mexicaans gaan koken na mijn reis door Guatemala, en gezien het feit dat dit zo’n acht jaar geleden is heeft dit recept al de nodige ontwikkeling doorgemaakt. In geval van een etentje kun je de burritos al van tevoren maken en ze een kwartier voor het serveren in de oven doen. Ik vind het overigens absurd hoe duur de tortillas in de Nederlandse supermarkten zijn en hoe slecht de kwaliteit ervan is. Binnenkort post ik hier een recept voor tortillas en tot die tijd moeten we het er maar mee doen.

Benodigdheden Mexicaanse visburritos

ongeveer 450 gram witte vis (kijk op de viswijzer voordat je vis koopt!)

een pak tortilla’s

225 gram zwarte bonen (uit blik)

100 gram cheddarkaas

1 tl komijnpoeder

5 tenen knoflook

1 tl oregano

olijfolie

voor de saus:

225 gram verse tomaten of uit blik

2 groene pepers

bosje koriander

1 tl komijnpoeder

1 tl kaneelpoeder

1 tl korianderpoeder

sap van 1 limoen

1 teentje knoflook

peper en zout naar smaak

voor erbij:

Zelfgemaakte guacamole (heel belangrijk)

een pakje zure room

Snijd de vis in blokjes en breng op smaak met zout en peper. Leg hem in een grote pan met de komijnpoeder, oregano en gesnipperde knoflook en voeg 1 dl water toe. Laat het mengel aan de kook komen, laat 1 minuut doorkoken en zet het vuur daarna uit. De vis kan doorkoken in het eigen vocht terwijl je de rest van de ingrediënten bewerkt.

Laat de bonen uitlekken, breng ze in een steelpannetje met wat olijfolie aan de kook en voeg de cheddar toe. Laat vijf minuten doorkoken maar let goed op dat het niet aanbrandt.

Mix alle ingrediënten van de saus door elkaar in een foodprocessor of snijd alles klein en roer goed door.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of smeer deze in met olijfolie) en verwarm de oven voor op 200 graden. Besmeer iedere tortilla met een deel van het bonenmengsel, leg daar wat vis en vervolgens wat van de tomatensaus op en rol de burrito dicht. Leg ze naast elkaar op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Serveren met guacamole en zure room!

Deze Marokkaanse wraps zijn heerlijke licht en lekker makkelijk voor een zomerse picknick.

Marokkaanse Wraps

Nodig:

1 komkommer

4 tomaten

2 lente-uitjes

een bosje munt

zelfgemaakte hummus

theelepel komijnpoeder

6 tortillas

Bereiding: Schil de komkommer en de uitjes, was de tomaten. Snijd alles klein en meng het geheel in een schaal met de muntblaadjes. Maak de humus en voeg er de komijnpoeder aan toe. Besmeer de tortillas stuk voor stuk met de hummus, maar laat een klein randje vrij. Schep het tomatenmengsel erop en rol de wrap strak op.

Sinds kort heb ik het boek Elke dag supergezond van Heidi Swanson in huis. Een prachtig boek met mooie fotografie waarin Heidi beweert dat elke dag gezond eten mogelijk is. Dat ben ik met haar eens, maar zijn de gerechten ook lekker en Biolicous waardig?

In het boek staan fantastische gerechten zoals zelfgemaakte Granola en meiknolletjes-chips (daar ben ik heel benieuwd naar!) en deze: gevulde tomaten met couscous. En nu het tomatenseizoen officieel is begonnen, en ik er veelvan  in huis heb, ben ik wel in voor een nieuw recept. De combinatie lijkt mij heerlijk. Maar toen ik het recept las, wilde ik er toch een eigen draai aangeven om het smaakvoller te maken. De basilicumblaadjes verliezen namelijk hun smaak als ze verwarmd worden en de yoghurt, die je nodig hebt voor de vulling, haalt de scherpheid uit de harissa. Daarom heb ik er extra kruiden aan toegevoegd. En werkelijk: het is een aanrader!Tomaten met couscous

Benodigdheden volgens Heidi Swanson:

6 middelgrote, rijpe rode tomaten (elk circa 140 g);

120 g naturel yoghurt;

1 eetl. harissa;

1 eetl. extra vergine olijfolie; Plus extra voor erbij

12 basilicumblaadjes, fijngesnipperd

2 sjalotten; fijngesneden

fijn zeezout;

90 g volkorencouscous, van tarwe of gerst (ik gebruik tomatencouscous).

Extra benodigdheden volgens Biolicous:

5 gehakte steeltjes van de basilicumplant;

Extra harissa naar keuze;

Koriander- en komijnzaad, gevijzeld en geroosterd in de koekenpan;

Fijngehakt klein knoflookteentje.

Verhit de oven tot 180°C en zet het rooster in het midden van de oven. Vet een ovenschaal of gratineer- schaal royaal in met boter of olie. De tomaten moeten tegen elkaar aan kunnen staan zonder al te veel tussen- ruimte. Snijd met een kartelmes het bovenste tiende deel van elke tomaat af. Schep boven een kom de kern en pitten uit de tomaten en laat het sap en de kern in de schaal lopen. Pas op dat u niet door de wand van de tomaten heen prikt. Breek met de handen grote stukken tomatenkern doormidden. Zet de tomatenbakjes in de ingevette ovenschaal. Doe voor de vulling het uitgeschepte tomatenvlees en -sap met yoghurt, harissa, olijfolie, het grootste deel van het basilicumblaadjes en -stengels, de geroosterde kruiden, sjalotten, knoflook en 1⁄4 theelepel zout in een kom. Proef of alles op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en/of harissa toe. Roer de ongewelde couscous erdoorheen. Vul elke tomaat tot aan de rand en zet het kapje van de tomaat er op. Ik merkte dat je veel couscous overhoudt. Dat staat niet in het recept. Is niet erg, maar als je het bij de tomaten in de schaal schept, dek de couscous dan af met aluminiumfolie. Anders droogt de vulling uit in de oven.. Zet de schaal 50-60 minuten in de oven tot de couscous gaar is en de tomaten lichtelijk rimpelen en aan de rand wat bruin zijn. Besprenkel ze voor het opdienen met wat olijfolie en bestrooi met het overgebleven basilicum. Enjoy!

Zo nu en dan heeft zelfs de meeste enthousiaste thuiskok even geen zin om kookboeken door te spitten, winkels af te struinen en uren in de keuken te staan. Maar wat te doen als afhaalmaaltijden vol e-nummers of bezorgpizza””s geen optie zijn? De laatste tijd zijn er allerlei leuke initiatieven ontpopt. Eén daarvan is Hello Fresh. Iedere week krijg je een box vol verse groenten, (eventueel) vlees en vis en andere ingrediënten om een aantal gezonde en lekkere gerechten op tafel te toveren. De recepten krijg je er zelfs bij. Tijd om de proef op de som te nemen!

hellofresh Het pakket krijgen alleen al is een klein feestje. Hello Fresh bezorgt mooie producten om een week lang mee te koken; op het vlees en de vis staat netjes waar het vandaan komt en de groenten zijn supervers.

Om te beginnen besluit ik Zalm met courgette uit de oven en krieltjes met amandel-dukkah te maken.

Het recept is oorspronkelijk met tomaat, maar deze vond ik bij levering nog net niet rijp genoeg om te gebruiken.

Nodig:
2 zalmmoten
1 courgette
3 tenen knoflook
600 gram krieltjes
klein zakje amandelen
10 takjes verse koriander
1 citroen
2 tl komijnzaad
olijfolie
verse zwarte peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Plet de knoflook en meng deze met de courgette, drie eetlepels olijfolie, ruim peper en een snuf zout. Bak de courgette 30 minuten in de oven, totdat deze mooi gaar is.

Snijd de krieltjes in partjes en verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan die dicht kan. Bak de krieltjes 20 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Ondertussen hak je de amandelen en twee teentjes knoflook fijn. Rooster de amandelen kort in een koekenpan samen met de komijnzaadjes en bak de knoflook een minuutje mee. Meng ze vervolgens met de gehakte koriander en de rasp van de citroen, sap van een halve citroen en peper en zout naar smaak. Bak de dukkah een paar minuutjes mee met de krieltjes en haal de pan van het vuur.

zalmcourgette Verhit de koekenpan op hoog vuur, wrijf de zalmmoten in met olijfolie en besprenkel met peper en zout. Bak ze vervolgens drie minuten aan iedere kant en serveer ze direct met de courgette en krieltjes.

Een heerlijk zomers recept en de krieltjes met dukkah is zeker een blijvertje in de biolicious keuken! De courgettes mogen van mij wel wat spannender gekruid maar het is op deze manier goed te proeven dat er hier met pure producten wordt gewerkt.

Met een aantal andere Hello Fresh producten, en een beetje van mezelf, maak ik de volgende dag een heerlijke Gestoofd gehakt met ei, tahin & sumak, geïnspireerd door een recept van Ottolenghi.

Daarover in een volgende blogpost meer. vleesHello Fresh is een perfecte oplossing voor als je een weekje weinig tijd hebt, niks is huis en met goede producten zonder veel moeite verse gerechten op tafel wil toveren. De recepten mogen van mij wel iets spannender, maar ze zijn goed te doen voor de minder ervaren thuiskok en het staat je natuurlijk vrij van de recepten af te wijken of er een biolicious recept mee te koken.

Als ik een biologische tomaat proef uit mijn wekelijkse groentenpakket herinner ik me weer dat een tomaat helemaal niet naar water hoeft te proeven: een echte tomaat smaakt verrukkelijk zoet en zomers en dit Italiaanse recept voor ricottataart met geroosterde tomaten laat ze helemaal tot hun recht komen.Geroosterde tomaten met ricotta

Gebakken ricotta met tomaten

Nodig:

500 gram ricotta

2 eieren

200 gram parmezaanse kaas

1 el verse tijmblaadjes

rasp van 1 onbespoten citroen

peper en zout

olijfolie

2 tenen knoflook

6 biologische tomaten, in kleine stukjes of 12 cherrytomaatjes, doormidden

1 el rode wijnazijn

snufje suiker

handje verse basilicumblaadjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm in en bekleed hem met bakpapier. Klop de ricotta in een schaal met de eieren, parmezaanse kaas, tijm, citroenrasp en wat zout en peper en giet het mengsel in de vorm. Bak de ricotta in 50 minuten gaar in de oven. Laat het afkoelen en snijd de ricotta in 4 stukken.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak de knoflook en tomaten 2 minuutjes. Haal ze van het vuur en roer de azijn, suiker en basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet wat van de tomatensalsa over de ricottastukken en serveer het met een salade of wat zuurdesembrood.

De fastfood-afhaal- (of bezorg-) pizza is met zijn overdaad aan verzadigde vetten natuurlijk totaal niet biolicious. De zelfgemaakte ””””slowfood”””” pizza heeft bijna niets te maken met zijn ””””snelle”””” broertje. Je maakt een gezond deeg, gebruikt verse ingrediënten, streekproducten en groenten van het seizoen. Er is maar een authentieke pizza, deze komt uit Napels en is rood (van de tomaten); de spirituele kleur van de stad. De fastfood versie komt, niet geheel verwonderlijk, uit de Verenigde Staten. De pizza is van oorsprong ””””armeluiskost””””, maar de versie in een kartonnen doos die druipt van het vet is mijlenver verwijderd van de originele staat van de pizza.

Een pizza helemaal zelf maken kost minder tijd dan je zou denken. Het enige dat nodig is, is dat je de middag of de avond ervoor even bedenkt dat je pizza wil eten, zodat het deeg lang genoeg kan rijzen.

Het deeg:

– een half zakje instantgist (of 12 g verse)

– 1,25 dl lauwwarm water

– 200 g biologisch tarwebloem

-1 tl zout

– 1 polenta (maismeel, te koop bij de natuurwinkel)

Maak eerst het deeg. Doe de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje en giet hier de gist en het water in. Kneed met gebloemde handen het geheel in 10 minuten door elkaar. Maak er een bal van en laat deze in de kom, afgedekt met een vochtige theedoek, zo””””n twee uur rijzen. Kneed daarna de bal door even door en rol hem uit met een deegroller. Bestrooi de datgene waar je de pizza op wilt bakken met polenta, hierdoor bakt de pizza niet aan.

De pizza:

De basis van deze pizza is een tomatensaus. Gebruik gepelde tomaten uit blik als er vanwege het seizoen enkel geïmporteerde tomaten verkrijgbaar zijn. Kies de ingrediënten aan de hand van wat er te krijgen is op de markt (of wat je nog hebt liggen).

– 1 blik gepelde tomaten of 200 gram tomaten

– 3 teentjes knoflook

– bosje oregano

– 1 glaasje rode wijn

– 1 rood pepertje

– peper en zeezout

– 2 aubergines

– 1 bol mozzarella

– handjevol cherrytomaatjes

– bosje verse basilicum

– 100 gram Parmezaanse kaas

– 2 eetl. olijfolie

Verwarm de oven voor op 275 graden.

Bij gebruik van verse tomaten moeten deze eerst gepeld worden. Zet een pannetje met water op. Snijd de tomaten twee keer in op de kruin, dompel ze een paar minuten in het kokende water, laat ze afkoelen en trek de velletjes er af.

Snipper de knoflook, verwarm de olijfolie in een middelgrote pan en fruit de knoflook met een paar stukjes tomaat (tegen verkleuring en verandering van de smaak). Voeg het pepertje toe, en na enkele minuten de wijn. Voeg dan de kleingesneden tomaten en oregano toe en laat de saus minimaal 15 minuten inkoken en breng op smaak met zout en peper.

Snijd de aubergines in plakken, bestrooi ze met zeezout en laat ze enkele minuten uitlekken in een vergiet. Verhit een grillpan en grill de aubergineplakken aan weerszijden.

Als de saus klaar is, bedek je de bodem van de pizza ermee. Daarna leg je de aubergines er op. Snijd de cherrytomaatjes doormidden, druk het grootste deel van het vocht er uit en verdeel ze over de pizza. Snijd de mozzarella in kleine stukken die je eveneens over de pizza verdeelt, om te eindigen met de parmezaanse kaas. Bak de pizza in ongeveer 15 minuten gaar (dit is afhankelijk van de dikte van je deeg) en bestrooi hem met de verse basilicum. Drink er de rest van de fles rode wijn bij.

Inspiratie: Nikko Amandonico

Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Een mooi oud Chinees gezegde.. Helaas heeft de man geleerd hoe hij zo snel en efficiënt vis kan vangen dat vele vissoorten overbevist raken. Dit betekent dat er meer vis wordt gevangen dan er door natuurlijke aanwas bijkomt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie vormen van overbevissing. Ten eerste is er groeioverbevissing waarbij de vissen worden gevangen voordat ze het optimale gewicht en grootte hebben bereikt. Ten tweede is er de rekrutenoverbevissing waarbij er teveel vissen worden gevangen die nog niet aan voortplanten zijn toegekomen. Tot slot is er de uitputtingssituatie waarbij het visbestand helemaal instort als gevolg van de twee eerder genoemde redenen. Gelukkig is het niet zo dat helemaal niet ecologisch verantwoord is om vis te eten, alleen maakt het bijvoorbeeld nogal uit waar de vis gevangen is. De viswijzer biedt hulp bij het maken van een ecologische keuze. Zoals je hierin terugziet is kabeljauw een prima keuze als hij gevangen is in de Barentszee. Dus bij deze een lekker recept met kabeljauw.

Kabeljauw met Kaas-Kruidenkorst op een bedje van lauwe salade

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 sneetjes brood zonder korst

1 bosje peterselie

55 gram geraspte parmezaanse kaas

15 gram gesmolten roomboter

4 kabeljauwfilets

4 tomaten in vieren

halve rode ui gesnipperd

2 tenen knoflook (geperst)

225 gram gedroogde tomaten

4 el olijfolie

3 takjes verse tijm

Bereiding

De oven voorverwarmen op 200 graden. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Meng peterselie, parmezaanse kaas en de gesmolten boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi ook de filets en verdeel het kruidenmengsel erover.

Bak de kabeljauw in 8-10 minuten gaar in de oven. Voor de warme salade, alle ingrediënten in een wok mengen en kort verwarmen zodat alles nog lekker knapperig is. Draai dan het vuur helemaal uit.
Verdeel de salade over de borden en leg daarop een stuk kabeljauw, evt. kun je de borden nog garneren met verse basilicum.

Een typisch gerecht dat je kunt maken als de vorige dag teveel polenta hebt gemaakt. Polenta stijft op als het afkoelt waardoor het gemakkelijk in plakjes en blokjes gesneden kan worden. De raapstelen geven het gerecht een fris-pittige smaak en kunnen eigenlijk gebruikt worden om zowat iedere vegetarische pasta af te maken.

Polenta uit de oven met raapstelen

Nodig:

200-300 gram opgestijfde polenta. Bekijk het recept voor polenta hier.

2 blikken gepelde tomaten

3 tenen knoflook, gesnipperd

peper en zout

bosje verse basilicum

olijfolie

2 bosjes raapstelen, gewassen en kleingesneden

100 gram parmezaanse kaas

1 bol mozzarella

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de polenta in grove stukjes. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan, fruit de knoflook een minuutje en voeg dan de tomaten en ruim peper en zout toe. Laat de tomatensaus wat inkoken en roer er dan de basilicumblaadjes doorheen. Vet een ovenschaal in, leg de stukjes polenta op de bodem en giet de saus erover. Snijd de mozzerella in stukjes, verdeel deze over de schaal en strooi de parmezaanse kaas erover. Zet de schaal 30 minuten in de oven en dien het op met de rauwe raapsteeltjes.