Deze goddelijke kardemon cake met gepocheerde peren en witte chocoladesaus maakte ik voor het eerst naar een recept uit de Happinez. Kort erna werd het recept ook al overgenomen door de thuiskok van het NRC maar dit recept is wel zo uniek, overheerlijk, mooi en betrekkelijk gemakkelijk te maken dat het hier niet mag ontbreken. De cake ziet er prachtig luxe uit met de hele peren en witte chocoladesaus dus is ook een aanrader voor het kerstdessert!

Kardemomcake met hele gepocheerde peren en witte chocolade

Nodig:

3 peren

1 fles witte wijn

5 dl water

250 gram suiker

4 kruidnagels

2 kaneelstokjes

8 kardemompeulen

Voor de cake:

200 gram boter

200 gram suiker

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 el kardemompoeder

snufje zout

100 gram witte chocolade

Schil de peren maar laat ze heel,  inclusief de steeltjes. Breng de wijn met het water en de kaneelstokjes,  suiker, kardemompeulen en kruidnagels aan de kook. Leg de peertjes er in en pocheer ze gedurende 30 minuten op laag vuur. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen terwijl je de wijn laat inkoken tot een siroop.

Ondertussen meng je de boter en suiker in een kom met een staafmixer. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen en zeef daarna de bakmeel, kardemom en zout door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met bakpapier en schep het beslag er in. Druk hier voorzichtig de peertjes rechtop in. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en laat hem afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie, haal de cake uit de vorm en maak met een lepel mooie chocoladestrepen over de cake.

Laat de cake nog even drogen en serveer hem met de siroop.

Originele recept: Yvette van Boven

Nu de dagen toch echt korter en kouder beginnen te worden is dit het ultieme herfstige comfort food. De warme smaak van kastanjes komt helemaal tot zijn recht met de paddestoelen, gestoofd in rode wijn met tijm en een kaneelstokje. Helemaal biolicious: een verukkelijk diner met streekgroenten van het seizoen.

Het recept voor kastanjepuree kreeg ik van een boer uit Brabant (evenals de kastanjes en knolselderij die er in hoort), maar ik heb wat minder slagroom en meer wijn gebruikt dan in het originele recept de bedoeling was. Zoek tamme kastanjes in het bos of maak vrienden met iemand met een kastanjeboom in de tuin.

De ragout is ook heerlijk bij een pasta.

Kastanjepuree met herfstige paddestoelenragout

Nodig:

Voor de puree:

Kastanjes (zo ongeveer 600-800 gram)

2 knolselderijen

slagroom en witte wijn (zoveel dat de kastanjes en selderij onder staat en dan 2 delen slagroom met 1 deel witte wijn).

peper en zout

Voor de ragout:

olijfolie

een flinke hoeveelheid paddenstoelen

3 tenen knoflook

2 dl rode wijn

2 dl groentenbouillon

1 kaneelstokje

3 takjes tijm

peper en zout

Pof de kastanjes in een grote stevige pan op hoog vuur totdat ze open springen. Hierna zijn ze gemakkelijk te pellen. Snijd ze klein en doe ze in een grote pan, samen met de geschilde en kleingesneden knolselderij. Voeg zoveel slagroom en witte wijn toe totdat alles onder staat en laat koken totdat de selderij zacht is. Pureer het geheel en breng op smaak met peper en zout.

Snipper voor de ragout de knoflook en zet een zware steelpan op het vuur. Laat olijfolie warm worden en fruit de knoflook een minuutje. Snijd de paddestoelen grof, maak ze schoon en voeg toe aan de knoflook. Voeg dan de wijn, bouillon, tijm en kaneelstokje toe en laat de ragout in ongeveer 35 minuten dikker worden. Serveer de ragout met de kastanjepuree.

Voordat de lente toch echt doorzet nog even een heerlijk winters gerecht: zuurkool met gebakken zalm en wortelpeterselie uit de oven. Wortelpeterselie lijkt sterk op de niet-meer-zo-vergeten groente pastinaak, en smaakt wat aardser en voller dan zijn populairdere broertje.

Gebakken zalm met zuurkool en wortelpeterselie

Nodig (voor 4 personen):

4 zalmmoten (check de viswijzer)

300 gram zuurkool

200 ml witte wijn

3 laurierblaadjes

wat takjes tijm

voor de saus:

1 sjalotje, gesnipperd

300 ml witte wijn

100 ml room

100 gram boter

500 gram wortelpeterselie

3 tenen knoflook

olijfolie

peper en zout

5 takjes tijm

Schil de wortelpeterselie en snijd ze in grove stukken. Verwarm de oven voor op 200 graden, kneus de knoflook en snijd ze doormidden, meng met de wortelpeterselie, olijfolie, peper en zout en verspreid dit alles over een ovenschaal. Laat in ongeveer 1 uur gaar worden in de oven.

Laat de zuurkool uitlekken (niet wassen!) en doe ze in een diepe pan met de witte wijn, laurier, tijm en nog wat peper en zout. Laat de zuurkool een uurtje garen op laag vuur.

Meng voor de saus de wijn, boter, room en het gesnipperde sjalotje in een klein pannetje en laat het langzaam inkoken.

Verhit enkele minuten voordat alles gaar is wat olijfolie in een braadpan en bak de zalmmoten in enkele minuten gaar. Dien op met de wortelpeterselie en zuurkool en verdeel er wat wijnsaus overheen.

Pompoen en gorgonzola doen het erg goed samen en vooral de combinatie met geroosterde amandelen maakt dit gerecht tot een echt feestje. Biologische pompoen is nu overal te koop, en ze zijn tot ongeveer januari houdbaar. Mijn advies is dus ze nu naar hartenlust in te slaan zodat je de hele winter van onze pompoenrecepten kunt genieten! Kijk of je verschillende soorten pompoenen kunt verzamelen; dit recept is ook erg lekker met muskaatpompoen en andere blauwe kaas kan in de plaats van gorgonzola gebruikt worden.

Pasta met Pompoen en Gorgonzola

Nodig:

100 gram pasta per persoon

1 biologische pompoen, zaden verwijderd en in blokken gesneden

1 ui, gesnipperd

olijfolie

1 tl paprikapoeder

1 el boter

3 el witte wijn

1,25 dl water

zout en peper

100 gram amandelschaafsel

6 salieblaadjes

125 gram gorgonzola

Verhit de olijfolie in een diepe pan en voeg de ui toe met de paprikapoeder. Fruit deze enkele minuten en voeg dan de pompoen en de boter doe, hussel alles door elkaar en blus het dan af met de wijn. Voeg het water toe en laat de pompoen ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan.

Breng een grote pan water aan de kook, voeg 2 tl zout toe en kook de pasta gaar. Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan en laat ze als ze bruin zijn uitlekken op wat keukenpapier. Haal de deksel van de pan met pompoen en zorg dat het vocht bijna volledig inkookt. Neem een pollepel kookwater uit de pan met pasta, en giet deze door de pompoen. Voeg ook de kaas en fijngehakte salie toe. Giet de pasta af en vermeng het met de pompoensaus.

In Nederland is het te koud om knoflook te telen. Het dichtsbijzijnde land is Spanje en hier worden meerdere soorten knoflook gekweekt die verschillen in grootte, kleur, smaak en vorm. Tot de bekendste soorten behoren de witte en roze knoflook (alleen de schil is gekleurd). Kies ronde, stevige bolknofloken, zonder uitlopende kiemen en met een onbeschadigde schil. Verwijder de groene kiem in het midden van het teentje; deze maakt knoflook onverteerbaar en veroorzaakt een onaangename adem.


Ingrediënten voor de uien knoflooksoep voor 5 personen

4 grote uien gesneden in grove ringen
10 VERSE tenen knoflook gepeld en gekneusd
2 EL olijfolie, om te roosteren
1,2 liter zelfgemaakte groentebouillon
125 gram Fourme d’ambert (Franse kaas, een andere kan evt. ook)
4 sneetjes donker zuurdesembrood
1/2 glas droge witte wijn
zout & peper
5 ovenvaste soepkommen

Bereiding uiensoep met knoflook

Verwarm voor de uiensoep de over voor op 180C. Hussel ui en knoflook door elkaar in een overschaal met olie, peper en zout. Zet in de over en rooster ca 15 minuten tot ui en knoflook lichtbruin en gaar zijn. Haal de schaal uit de over, blus af met witte wijn.

Giet de uien en wijn over in een pan. Voeg de bouillon toe. Laat de soep ca nog tien minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.

Zet de grill aan. Vul de kommen met uiensoep, leg het brood erop en verbrokkel de kaar erboven. Zet de soep ca 3 minuten onder de hete grill.

Pompoen is absoluut mijn lievelingsgroente en zo lang het nog herfst is post ik voor jullie zoveel mogelijk manieren om met pompoen te koken. Vandaag een recept voor geroosterde pompoen met gorgonzola. Bovendien is het vandaag Sint Maarten; nog een reden voor een pompoenrecept.

Pompoenrisotto met gorgonzola

Nodig:

1 biologische pompoen

4 teentjes knoflook

3 takjes tijm

olijfolie

peper en zout

1 ui

1 glaasje witte wijn

1 liter groentenbouillon

2 kopjes risottorijst

150 gram gorgonzola

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen fijn en verwijder de zaden en binnenste smurrie. Biologische pompoenen hoef je niet te schillen en je kunt de zaadjes bovendien drogen, bewaren en ze in de zomer in een potje met aarde stoppen zodat je volgend jaar je eigen pompoenen kunt oogsten. Leg de stukjes pompoen op een lage ovenschaal, bestrooi ze met olijfolie en peper en zout. Plet de (ongeschilde) teentjes knoflook met een groot mes en voeg ze samen met de takjes tijm toe aan de pompoen. Laat in ongeveer 45 minuten garen in de oven.

Maak ondertussen de risotto. Snipper het uitje en fruit het in wat olijfolie in een diepe koekenpan. Voeg de risotto toe en roer ze door totdat alle korreltjes een olielaagje hebben. Voeg de wijn toe en roer totdat alle vocht is opgenomen. Voeg daarna de bouillon (pol-)lepel voor lepel toe, wacht steeds totdat de korrels weer dorstig zijn. Ga zo door totdat de rijst gaar is. Roer de stukken pompoen erdoorheen en ook de in stukken gebroken gorgonzola.

Onlangs heb ik een hele dag doorgebracht met boodschappen doen/sjouwen/voorbereiden met mijn commissiegenootje Aike. Na vele gespreksonderwerpen kwam op een gegeven moment zijn ‘altijd scoren’ recept op tafel en bij deze maak ik dat recept wereldkundig.. Een heerlijk pasta gerecht voor twee!

Ingredienten
Tagliatelle (men zegt 75gr pp maar ik maak altijd meer 😉 )
Gorgonzola; ongeveer 100 gr
Creme fraiche; ongeveer 100 ml
(speel een beetje met de hoeveelheden van de gorgonzola en creme fraiche om de smaak aan te passen aan je eigen voorkeur)
1 peer
een handje pecannoten of walnoten (grof hakken)
Een bosuitje
1 dl witte wijn (of een slokje meer naar gelang je smaak)

Bereiding
Zet de tagliatelle op in ruim water met een bouillonblokje of wat zout. Fruit het bosuitje kort en voeg er de wijn en de creme fraiche aan toe. Wanneer dit goed warm is de gorgonzola erdoor smelten.  Snij de peer in blokjes en hak de noten grof, meng beide door de gare pasta en serveer met de gorgonzola saus. Lekker natuurlijk om er een glaasje witte wijn bij te drinken en een lekkere (rucola) salade bij te eten…

…zou hij ook eigenlijk helemaal niet moeten (vr)eten. Biologische producten uit de streek zijn namelijk veel beter voor het milieu dan producten die de halve wereld hebben afgereisd voordat ze in de supermarktschappen terecht komen. Fruit wordt bijvoorbeeld in een tropisch land onrijp geplukt, verscheept naar de consumptiemarkt en door middel van chemische middelen ‘rijp’ gemaakt.

Daarom dit recept met oer-Hollandse groene (savooi) kool. Vriendelijker en lichter in smaak dan haar anderkleurige broertjes en daarom ook goed te combineren met mediterrane gerechten (die de boer voor de gelegenheid leert kennen).

Saffraanrisotto in groene kool

Nodig:
olijfolie
1/2 of een kleine biologische groene kool
ongeveer 300 gram risotto
glas witte wijn
een pan groentebouillon
een paar draadjes saffraan
2 theelepels groene pesto (of nog beter: verse basilicumblaadjes)
Parmezaanse kaas
2 eetlepels room of boter
zout & peper

Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan. Fruit daarin de knoflook met de saffraan. Voeg de risotto toe en schep een paar minuten om. Voeg dan de wijn toe. Als deze is opgenomen voeg je telkens een pollepel bouillon toe totdat alle vocht is opgenomen en de risotto gaar is. Voeg dan de room of boter en de pesto toe. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie. Haal de bladeren van de kool. Schep in het midden van ieder blad een gepaste hoeveelheid risotto en vouw het blad dicht. De pakketjes zet je in de ovenschaal. Strooi er tenslotte ruim Parmezaanse kaas over en extra peper en olijfolie. Bak ongeveer 10 minuten in de oven totdat de kool knapperig is.

Deze risotto is echt mijn all-time favorite en daarbij het gerecht waarmee ik mijn vriendje aan de vegetarische maaltijden kreeg…

Benodigdheden;
Risottorijst (zoveel als je denkt op te kunnen… ik maak altijd veel!)
Een flinke pan groente- of kruidenbouillon
Een flesje droge witte wijn
gesnipperd uitje
paar teentjes knoflook
Een variatie aan paddenstoelen en champignons (meer = beter!)
Geraspte kaas, afhankelijk van het budget welke maar liefst een italiaanse zoals Grana padano of parmezaanse
Om het echt af te maken, maar niet noodzakelijk;
rucola sla
pijnboompitjes
truffelolie
pesto

Bereiding;
Fruit in een grote pan (wok of hapjespan) de knoflook en ui. Voeg de rijst er (droog!) bij en bak deze even kort tot de korrels glazig worden. Blus de rijst met een flink glas witte wijn en schenk er meteen een in voor jezelf want je bent nog wel even bezig! Hierna blijf je zo’n 20 minuten lang bouillon toevoegen en regelmatig roeren zodat de rijst gaar en smeuïg wordt. Een extra glaasje wijn mag natuurlijk ook nog. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snij deze in hapklare stukjes. Bak deze apart in een pannetje met olie en wat knoflook. Als de rijst gaar is (regelmatig even proeven, risotto maak je niet met een kookwekkertje, als ie gaar en smeuïg is maar nog wel een bite heeft is ie perfect!) kun je er een deel van de paddestoelen doorheen scheppen en een deel van de kaas. In een droge koekepan even de pijnboompitjes roosteren voor de uitgebreide variant en de pesto verdunnen met truffelolie. Maak een bordje op met wat rucola sla en schep hier een goede portie van de risotto op. Verdeel hierover nog wat extra paddenstoelen, kaas, pijnboompitjes en wat van de pesto-truffelolie..
Ik heb geen hoeveelheden genoemd omdat je dit gerecht precies zo moet maken als je t zelf lekker vindt en het maakt ook niet zoveel uit, als het maar met liefde wordt klaargemaakt! Hou je van knoflook, doe je er een extra teentje bij… 😀