Mexicaans eten kan heel zwaar zijn, maar deze vis burrito is een perfecte combinatie tussen de volheid van het Mexicaanse eten en de luchtigheid die je zoekt in een zomers recept. Ik ben Mexicaans gaan koken na mijn reis door Guatemala, en gezien het feit dat dit zo’n acht jaar geleden is heeft dit recept al de nodige ontwikkeling doorgemaakt. In geval van een etentje kun je de burritos al van tevoren maken en ze een kwartier voor het serveren in de oven doen. Ik vind het overigens absurd hoe duur de tortillas in de Nederlandse supermarkten zijn en hoe slecht de kwaliteit ervan is. Binnenkort post ik hier een recept voor tortillas en tot die tijd moeten we het er maar mee doen.

Benodigdheden Mexicaanse visburritos

ongeveer 450 gram witte vis (kijk op de viswijzer voordat je vis koopt!)

een pak tortilla’s

225 gram zwarte bonen (uit blik)

100 gram cheddarkaas

1 tl komijnpoeder

5 tenen knoflook

1 tl oregano

olijfolie

voor de saus:

225 gram verse tomaten of uit blik

2 groene pepers

bosje koriander

1 tl komijnpoeder

1 tl kaneelpoeder

1 tl korianderpoeder

sap van 1 limoen

1 teentje knoflook

peper en zout naar smaak

voor erbij:

Zelfgemaakte guacamole (heel belangrijk)

een pakje zure room

Snijd de vis in blokjes en breng op smaak met zout en peper. Leg hem in een grote pan met de komijnpoeder, oregano en gesnipperde knoflook en voeg 1 dl water toe. Laat het mengel aan de kook komen, laat 1 minuut doorkoken en zet het vuur daarna uit. De vis kan doorkoken in het eigen vocht terwijl je de rest van de ingrediënten bewerkt.

Laat de bonen uitlekken, breng ze in een steelpannetje met wat olijfolie aan de kook en voeg de cheddar toe. Laat vijf minuten doorkoken maar let goed op dat het niet aanbrandt.

Mix alle ingrediënten van de saus door elkaar in een foodprocessor of snijd alles klein en roer goed door.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of smeer deze in met olijfolie) en verwarm de oven voor op 200 graden. Besmeer iedere tortilla met een deel van het bonenmengsel, leg daar wat vis en vervolgens wat van de tomatensaus op en rol de burrito dicht. Leg ze naast elkaar op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Serveren met guacamole en zure room!

Morgen is het alweer Valentijnsdag.. En zoals we allemaal weten, de liefde van de man gaat door de maag!! Die van de vrouw overigens net zoveel hoor… Verwen je geliefde (of degene die nog verleid moet worden) morgen daarom door lekker voor hem of haar te koken! Een traditioneel geschenk van de liefde is chocolade, samen met de roos één van de meest romantische cadeautjes die iemand kan geven.

Daarbij beweert men ook nog dat chocolade een afrodisiacum is. Chocolade bevat drie substanties: cafeïne, theobromine en fenylethylamine die mogelijk bijdragen aan deze mythe. Cafeïne is een stimulatiemiddel. Theobromine stimuleert de hartspier en het zenuwstelsel. Fenylethylamine is een vermaard gemoedstoestandverbeteraar en een antidepressivum (alhoewel hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor is). De combinatie van deze drie substanties, en de extra energie, zorgen ervoor dat de hartslag omhoog gaat en je springerig en frivool wordt (dit geeft een enigszins vergelijkbaar gevoel met verliefdheid). Het is niet voor niets dat de azteken koning Montezuma een glas chocolade dronk voordat hij een van zijn vrouwen bezocht…

In dit heerlijke Mexicaanse kiprecept is dan ook lekker veel chocolade verwerkt, misschien een onverwachte combinatie maar absoluut succesvol! En het feit dat ik dit recept van de moeder van mijn geliefde heb gekregen maakt het nog lekkerder…

Mexicaanse kipspiesjes

Ingrediënten:

1 el cacaopoeder
1 zakje tacokruiden (knoflook, Spaanse peper, komijn, bruine suiker)
olijfolie
4 biologische kipfilets
100 g bittere chocolade
1 dl sweet chilisaus

Picco de gallo:
1 rode ui
2 tomaten
1 bosje koriander
sap van 1 limoen
scheut olijfolie
zout, peper

extra nodig: spiesen of houten prikkers (geweekt in water)

Bereiding:

Roer een marinade van het cacaopoeder, de tacokruiden en een scheut olie. Snijd de kipfilet in blokjes en leg ze in de marinade. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes. Hak de koriander fijn. Meng alle ingrediënten voor de picco de gallo door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Rijg de kipblokjes aan de spiesen. Bak ze in de koekenpan of op de grillplaat. Smelt intussen de chocolade. Doop de kipspiesen in de chilisaus. Leg de spiesjes op een bord of schaal en schep royaal picco de gallo erover. Schenk dunne lijntjes gesmolten chocolade over de kipspiesjes.

Deze spiesjes zijn lekker om te serveren met couscous of rijst, heerlijk met verse munt en gewelde perzik erdoor.

Dit recept is op het eerste gezicht een vreemde versmelting van de Mexicaanse en Italiaanse keuken, maar deze Mexicaanse lasagne is een verrassende en erg lekkere manier om je laatste ingrediënten op te maken of iets spannends te doen met spullen uit de voorraadkast. Het origineel komt uit het laatste boek van Nigella Lawson en er kan naar hartelust met de ingredienten gevarieerd worden.

Mexicaanse Lasagne

Nodig:

een ronde ovenschaal

6-8 tortilla’s

2 blikken zwarte bonen, uitgelekt (andere bonen kunnen ook)

1-2 blikken mais

250 gram kaas, geraspt

Voor de saus heb je nodig:

olijfolie

2 teentjes knoflook, gesnipperd,

1 rode ui, fijngesneden

1 paprika, kleingesneden

2 chilipepers, kleingesneden

zout en peper

1 tl korianderzaad

2 blikken gehakte tomaten

Verhit de oven voor op 200 graden. Zet een zware koekenpan op het vuur en laat de olie er in heet worden. Doe er de ui, knoflook, pepers en paprika bij, bestrooi met peper, zout en koriander en laat dit 15 minuten op laag vuur bakken. Doe er de tomaten bij en vul een leeg blik met water; giet dat ook in de pan. Laat de saus aan de kook komen en laat daarna rustig pruttelen.

Meng de bonen en mais in een kom en meng er bijna alle geraspte kaas door. Smeer een derde van de saus uit over de ronde ovenschaal en leg daar een tortilla in. Schep daar een derde van het bonenmengel op en daar weer een tortilla bovenop, dan weer de saus en ga zo door tot je nog een klein beetje saus over hebt. Eindig met een (of twee, als je er een over hebt) tortilla’s, smeer er de laatste saus overheen en strooi er het laatste beetje kaas over. Bak de lasagne ongeveer dertig minuten in de oven.

De naam avocado komt oorspronkelijk van het Nahuatl woord ahuacatl, dat “teelbal” betekent. De smaak van avocado is nootachtig en rijp is het vruchtvlees romig en zo zacht als boter. Behalve dat de avocadovrucht ontzettend lekker is, is ie ook bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus geen invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteine. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwitten. De avocado bevat naast enkelvoudig onverzadigde vetzuren ook veel bio-actieve stoffen waaronder alpha- en bèta-caroteen, luteïne en vitamine E. Vooral deze zogenaamde fytochemicaliën maken dat het eten van avocado preventief werkt bij kanker en mogelijk bescherming biedt tegen prostaatkanker én slokdarmkanker. Ondanks dat de avocado oorspronkelijk is vernoemd naar de teelbal is de vorm van de vrucht gelijk aan die van de baarmoeder. Wat ik heel bijzonder vind is dat nieuw onderzoek heeft aangetoond dat wekelijkse consumptie van avocado’s een positieve invloed heeft op de hormoonbalans, dat het ongewenste zwangerschapskilo’s vermindert en dat het baarmoederhalskanker tegengaat. Saillant detail is dat het rijpingsproces van een avocado, net als een zwangerschap, exact negen maanden is.

Verder bevat de avocado voedingsvezels. Aangetoond is dat voedingsvezels de darmwerking en de stoelgang bevorderen. De avocado bevat ook vitamine C en E. Vitamine C geeft je afweersysteem weer een boost en vitamine E blijkt zenuwschade te verminderen bij mensen die een chemokuur krijgen en de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Alsof er nog niet genoeg reden is voor de consumptie van avocado’s is het ook nog het ideale voedsel voor de sporter. Avocado geeft de nodige dosis energie, is licht verteerbaar en de snelle koolhydraten en eiwitten zorgen in een lekkere fruitmix voor snel herstel na het sporten. De aanwezige vitamine C is vooral voor sporters een belangrijke antioxidant. Het verlaagt het gehalte vrije radicalen dat vrijkomt tijdens het sporten en vermindert de spierschade. Daarnaast helpt het vet in de avocado de opname van caroteen uit andere fruit- en groente soorten (die zelf vaak vetarm zijn) op te nemen.

Toepassingen van avocado zijn zeer gevarieerd, bekend is natuurlijk DE side-dish bij mexicaans eten, guacamole, waarvan Hilde al eens een heerlijk recept heeft gepost. Maar hij is ook heerlijk te gebruiken in salades en als dip te gebruiken ter vervanging van mayonaise. Hieronder twee recepten ter inspiratie..

Sinaasappel avocado salade
2 sinaasappelen
2 rijpe tomaten
2 kleine avocados
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel vers gehakte koriander en munt
1 kleine ui, in ringen gesneden
zout en gemalen zwarte peper
2 teentjes knoflook (geperst)
4 eetlepels geschaafde amandelen 
 (evt even droog geroosterd voor extra aroma)
zwarte olijven

Bereidingswijze


De sinaasappelen schillen en in dikke plakken snijden. De tomaten 30 seconden in kokend water, daarna in koud water leggen, pellen en in vieren snijden. De zaden eruit halen en de rest grof hakken.

 De avocados halveren, de pitten verwijderen en ze zorgvuldig schillen. Het vlees in stukken snijden. 

Olie, citroensap, knoflook, koriander en munt door elkaar roeren, met zout en peper. De avocado en de tomaat door de helft van de dressing scheppen. 

De sinaasappel op een schaal schikken met de uienringen. Bedruppelen met de rest van de dressing. De avocado en de tomaat erop scheppen en garneren met amandelen en olijven.

Avocado Munt Mayo

2 rijpe avocados (gehalveerd, zonder pit)
3 el vers limoensap
3 el koudgeperste olijfolie
3 el fijngehakte munt
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze
Doe de avocados in een kom, giet er limoensap over en prak het vruchtvlees lichtjes. 
Pureer de avocado vervolgens in de blender. Schenk de olie er in een dunne straal bij. 
Doe het mengsel over in een kom, schep de munt erdoor en breng het op smaak met zout en peper.
 Gebruik de saus meteen.

Wees niet bang, dit heerlijke lunchgerecht of tussendoortje bevat geen hallucinogene stoffen… het is gewoon erg lekker!

Ingrediënten (voor 4 pita’s):
150 gr champignons
sap van 1 citroen
3 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 tl italiaanse kruiden
1 avocado
halve komkommer
halve winterwortel
ongeveer 100 gr bloemkool
4 pitabroodjes
150 gr cheddar cheese
1 tomaat
voor de mensen die van pittig houden: jalapenopepertjes!

Bereiding
Verwarm de grill van de oven voor. Borstel de champignons schoon en hak in kleine stukjes, besprenkel met een beetje citroensap. Snijd de helft van de avocado in blokjes en bewaar de rest. Hak de bloemkool fijn en snijd de wortel en komkommer in kleine blokjes. Meng een dressing van de olie, azijn en kruiden en breng op smaak met zout en peper. Schep de groenten om met de dressing (evt met wat pepertjes).
Snij de pitabroodjes half open en verdeel het groentemengsel erover, verdeel de cheddar, in kleine stukjes gescheurd ook over de pita’s en leg deze onder de grill tot de kaas is gesmolten. Snij de tomaat in kwarten en verwijder de pitjes en het vruchtvlees, snij de rest in blokjes. Prak de overgebleven avocado met een vork fijn en roer er het citroensap en de tomaat door, breng op smaak met zout en peper. Serveer de pita’s met de dip!
Ik ben zelf gek op koriander dus als je hier ook van houdt kun je er nog wat verse koriander doorheen doen.

Een avacado die is doorgesneden

Guacamole (ahuocamolli in Azteeks) werd rond 1500 al door de Azteken bereid en is ook buiten de Amerika’s mateloos populair. Helaas weten de meeste mensen het niet zelf te bereiden waardoor ze genoegen nemen met voorgeproduceerde chemische substanties waarbij soms met de nodige fantasie de smaak van een avocado te traceren is. De avocado staat bekend om zijn gezonde vetten die in weinig andere groenten te vinden zijn en guacamole is misschien wel de lekkerste manier om ze te bereiden.

Ik leerde voor het eerst guacamole maken in Guatemala. Omdat dat al zo’n zeven jaar geleden is, heeft het recept zijn nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Hierbij dus het guacamole recept dat een beetje authentiek Guatemalteeks is en een beetje van mij.

Guacamole
Nodig:
2 biologische of fair trade avocado’s
1 tomaat
3 tenen knoflook
1 lente uitje
bosje verse koriander
1 (of 1/2) spaans pepertje
1 tl komijn
1 tl kaneel
1 tl chilipoeder
limoensap naar smaak
zout en peper naar smaak

Pel de avocado’s, uitje, knoflook en snijd de tomaat. Gooi alles in een blender of food-processor y listo!
Proef en voeg naar smaak zout, peper en limoensap toe. Als je de guacamole wilt bewaren is het slim om een van de avocadopitten erbij te doen; de guacamole wordt dan minder snel bruin.

Serveren bij Mexicaans eten, tortilla’s, gewoon als dipje of op brood.