Tot in de pruimentijd!

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Chutney wordt meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Van India naar de Betuwe: Pruimenchutney! Dit recept is lekker bij gevogelte en wild of op een toast met gorgonzola.
Pruim

 

Benodigdheden
1 kg pruimen
250 gram appels
300 gram suiker
200 gram rozijnen
4 theelepels sambal
15 gram gemberpoeder
¼ L azijn

Bereiding
Vruchten wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Alle ingrediënten langzaam al roerend aan de kook brengen. Als de substantie te dik is kun je er een paar lepels water toevoegen.
Het geheel een half tot een uur laten pruttelen en inkoken tot een dikke massa. Kokendheet overdoen in goed schoongemaakte potten en direct afsluiten. Goed houdbaar.

Ik geef toe dat stoofperen nou niet bepaald zomers zijn, maar in combinatie met de Griekse yoghurt wordt het een heerlijk licht dessert.

Crumble, stoofpeertjes en Griekse yoghurt met honing
stoofpeer crumble griekse yoghurt

Nodig voor twee personen:

voor de stoofpeertjes:

Twee stevige peertjes

halve fles rode wijn

100 gram suiker

1 kaneelstokje

voor de crumble:

50 gram tarwebloem

50 gram boter

20 gram suiker

en verder:

ongeveer 100 ml Griekse yoghurt

2 eetl lekkere honing

Begin met de peertjes. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Was de peertjes en zet ze rechtop in een kleine ovenschaal. Schenk er zoveel wijn bij dat ze net onder staan en voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Bak de peertjes totdat ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30-45 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen. Meng de bloem met de suiker en boter tot een kruimelig deeg en zet het 20-30 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Snijd de peertjes in vier partjes en ontdoe ze  van steeltjes en kroost. Schep twee volle lepels Griekse yoghurt in een mooi schaaltje en zet er vier partjes peer in. Bestrooi ze met crumble en maak het geheel af met een eetlepel honing.

 

 

Volgende week ben ik in Azië en ik kan niet wachten totdat ik in Seoul het verse eten kan proeven. De ingrediënten zijn zo vers en de gerechten zo gezond! Ik ben er dol op en wil graag een van mijn favoriete Biolicious Koreaanse recepten delen die ik thuis vaak maak: Pittige wortelsalade, met biologische ingrediënten.

Perfect als zomerlunch (eet de Koreaanse wortelsalade in een blaadje Little gem en eventueel met wat rijst) of als bijgerecht bij een BBQ! De meeste ingrediënten kun je halen op de markt, in (Koreaanse en of Japanse) toko’s en natuurlijk online. Maar voor dit gerecht met zomerworteltjes hoef je waarschijnlijk alleen naar de markt.

foto (1)


Benodigdheden voor 4 personen
10 kleine worteltjes, Juliën gesneden
1 ui, juliën
1 eetlepel zonnebloemolie
2 theelepeltjes suiker (optioneel)
1 theelepel zout
8 tenen knoflook (gehakt)
1 theelepel fijngestampte korianderzaadjes
1 eetlepel azijn
1 gedroogde chili (uit de toko)
1 theelepel zwarte peper
Rode chilipepers flakes of cayennepeper (optioneel)
handjevol gehakte koriander
lepel geroosterde sesamzaadjes

Bereiding
Doe de worteltjes in een grote schaal en meng de knoflook, azijn, suiker en zout erdoorheen.

Verhit in een koekenpan de olie en fruit de ui 6 minuten totdat ze glazig zijn. Voeg korianderzaad en chiliflakes erdoorheen voor 1 minuut.  Het mengsel kan nu bij de worteltjes samen met de gehakte koriander. De smaken van de salade komen nog beter tot hun recht als je de salade minstens 4 uur voor opdienen in de koelkast zet. Strooi voor serveren de sesamzaadjes over het gerecht heen. Enjoy!Koreaanse wortelsalade

 

Deze goddelijke kardemon cake met gepocheerde peren en witte chocoladesaus maakte ik voor het eerst naar een recept uit de Happinez. Kort erna werd het recept ook al overgenomen door de thuiskok van het NRC maar dit recept is wel zo uniek, overheerlijk, mooi en betrekkelijk gemakkelijk te maken dat het hier niet mag ontbreken. De cake ziet er prachtig luxe uit met de hele peren en witte chocoladesaus dus is ook een aanrader voor het kerstdessert!

Kardemomcake met hele gepocheerde peren en witte chocolade

Nodig:

3 peren

1 fles witte wijn

5 dl water

250 gram suiker

4 kruidnagels

2 kaneelstokjes

8 kardemompeulen

Voor de cake:

200 gram boter

200 gram suiker

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 el kardemompoeder

snufje zout

100 gram witte chocolade

Schil de peren maar laat ze heel,  inclusief de steeltjes. Breng de wijn met het water en de kaneelstokjes,  suiker, kardemompeulen en kruidnagels aan de kook. Leg de peertjes er in en pocheer ze gedurende 30 minuten op laag vuur. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen terwijl je de wijn laat inkoken tot een siroop.

Ondertussen meng je de boter en suiker in een kom met een staafmixer. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen en zeef daarna de bakmeel, kardemom en zout door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met bakpapier en schep het beslag er in. Druk hier voorzichtig de peertjes rechtop in. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en laat hem afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie, haal de cake uit de vorm en maak met een lepel mooie chocoladestrepen over de cake.

Laat de cake nog even drogen en serveer hem met de siroop.

Originele recept: Yvette van Boven

Pruimen zijn te pruimen

In de Betuwe, waar mijn roots liggen, word je ermee dood gegooid: FRUIT!

Hoewel de Romeinen de pruim al kenden, hebben wij in Europa deze uit Azië en Syrië te danken.
De lekkerste pruimen zijn de laatste soorten. Zoals de zoete, stevige, groene Reine Claude (vernoemd naar de Franse koningin Claude) en de grote sappige blauwpaarse Reine Victoria.

De vroege, kleine blauwe pruimpjes, Gelderse blauwe genoemd, zijn hard en vrij smaakloos, maar wel geschikt om te stoven.

Pruimentaart
Benodigdheden:
100 gram suiker
250 gram boter
500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
750 gram pruimen
4 eetlepels suiker

Over voorverwarmen op 200 graden celsius.
Maak van de suiker, boter het zelfrijzend bakmeel en de eieren een zandtaartdeeg. Laat het deeg 1 uur rusten in de ijskast.
Rol het deeg uit en leg het op een ingevette vlaaivorm.
Was en halveer de pruimen, leg ze op het deeg en bestrooi ze met suiker.

Zet de vorm in het midden van de oven: 10 minuten op 200 graden celsius, hierna 20 minuten op 180 graden celcius.

In de zomer zijn er weer kersen uit Nederland te verkrijgen (kersen die geïmporteerd moeten worden zijn natuurlijk niet biolicious), en dit nagerecht is een heerlijke manier om ze te verwerken. Clafoutis kan als taart of toetje worden geserveerd maar is ook heerlijk voor een picknick of zomers boottochtje en is erg simpel te bereiden.

Kersen-Clafoutis

Nodig:

400-500 gram kersen

3 eieren

snufje zout

100 gram suiker

60 gram bloem

175 ml melk

100 ml slagroom

rasp van 1 citroen

een paar blokjes roomboter

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in met boter. Gebruik een nieuwe taartvorm, waar geen vocht onderuit kan druipen en gebruik anders een quichevorm. Haal de steeltjes van de kersen en verspreid ze (met pit dus) over de bodem van de vorm. Klop de eieren luchtig met een mixer en voeg na enkele minuten de suiker en een snufje zou toe. Voeg daarna ook de bloem en de citroenschil toe, en voeg dan al kloppend de melk en slagroom toe. Verdeel het deeg gelijkmatig over de kersen en leg er een paar klontjes roomboter overheen. Bak de clafoutis in ongeveer 30 minuten gaar in de over. Strooi er later nog een klein beetje suiker overheen en serveer hem lauwwarm.

Pure chocolade… In het stuk Pure Liefde heb ik al uitgelegd waarom chocolade  zo goed is voor ons liefdesleven. Met dit super makkelijke en super lekkere chocolade mousse recept kan t alleen nog maar goed komen met de lentekriebels en zomerhitte!!

Hemelse Modder

Wat je hiervoor nodig hebt:
4 repen pure chocolade
4 eieren
3 eetl. suiker
20 gr. boter

Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron (wel regelmatig roeren!). Meng de eierdooiers en de boter erdoor. Het eiwit en de suiker samen goed stijf kloppen en voorzichtig door het chocolademengsel spatelen. Laat het een paar uur opstijven in de koelkast en verdeel over kleine schaaltjes, leuk om te garneren met zomerfruit, poedersuiker en een muntblaadje.

Voor mijn 25e verjaardag heb ik een citroen cheesecake van coffeelovers (een koffiezaak in Maastricht met heerlijk gebak) geprobeerd na te maken en hij was heerlijk!

Ingrediënten

1 pak bastogne koeken
100 gr roomboter
150 gr suiker
2 eieren
240 gr biologische roomkaas (of monchou)
250 gr kwark
1 citroen
(een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnee)
Ter decoratie eventueel witte chocolade of vers fruit
Bereiding;
Verwarm de oven op 180 graden. Verkruimel de bastogne koeken met een keukenmachine en smelt de boter. Meng deze door elkaar en verdeel over de bodem van de springvorm, druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm even in de koelkast terwijl je de rest doet.
Klop de suiker en de eieren door elkaar. Meng de monchou en de kwark met het sap van de citroen (en evt wat van de geraspte schil voor een goede citroensmaak, ik had er geen rasp doorheen en proefte niet veel citroen). Deze mengsels door elkaar heen spatelen en over de bodem gieten. Zet de springvorm een kwartier in de oven en dek m daarna af met aluminium folie, dan wordt ie niet bruin. Laat m nog een half uur in de oven staan.

Als ie is afgekoeld kun je m t beste in de koelkast bewaren. Voor opdienen decoreren met bijvoorbeeld geraspte witte chocolade of vers fruit.. laat je fantasie de vrije loop!