Dit is een soort shashuka, die ik met dank aan Ottolenghi zeer regelmatig maak, maar dan sneller en gemakkelijker. Perfect voor een lekker loom weekend-ontbijt of een lichte lunch.
Pittige ‘gepocheerde’ eieren
nodig (voor 2 personen):
4 eieren
1 el harissa
1 ui, gesnipperd
bosje peterselie, fijngehakt
bosje koriander, fijngehakt
4 tomaten, fijngehakt
olijfolie
peper & zout
Verhit de olijfolie in een gietijzeren koekenpan. Fruit de ui op vrij laag vuur glazig, dit duurt zo’n tien minuten. Roer de harissa, peterselie, koriander en tomaten erdoorheen met een flinke snuf zout en peper. Laat het geheel nog zo’n vijf tot tien minuten pruttelen, totdat de tomaten wat zachter zijn. Zet de pan nu op zeer laag vuur en breek de eieren een voor een in de pan. Geef ze een snuf zout en zet nu een deksel op de pan. Na zo ongeveer tien minuten moet het eiwit hard zijn en het eigeel nog zacht. Serveer met vers (rogge) brood!
Officieel duurt het nog even, maar als je naar buiten kijkt lijkt het al bijna lente! Vandaag dus alvast dit recept voor Vietnamese spring rolls met garnalen, mango en koriander. Een klein beetje zondigen met seizoensfruit en -groenten kan heel af en toe best door de vingers gezien worden als de winter bijna voorbij is en de toko om de hoek. Deze frisse springrolls zijn veel lekkerder, frisser en gezonder dan de overbekende gefrituurde variant. Heerlijk als lichte lunch of voorgerecht.
Springrolls met Garnalen, Mango en Koriander
Nodig voor 12 stuks:
12 vellen rijstpapier (te koop bij de toko)
150 gram rijstvermicelli (idem)
12 gepelde en gekookte garnalen
1 bijna rijpe mango, geschild en ik kleine stukjes gesneden
1 flinke bos koriander, gesnipperd
Overgiet de rijstvermicelli met kokend water, laat 4 minuten staan en roer de vermicelli dan los met een vork. Giet af. Giet heet water in een schaal waar een vel rijstpapier in past. Laat iedere keer een vel een minuutje weken in het hete water, waarna je het op een plat bord legt en gladstrijkt. Vul met een beetje rijstvermicelli, leg er een garnaal op, een stuk mango en wat koriander. Vouw zijkanten dicht en dan de voorkant, waarna je deze strak op kunt rollen. Er zijn geweldige tutorials te vinden die het rollen van de springrolls stap voor stap uitleggen. Zoals bijvoorbeeld deze.
Serveer ze met Chinese chilisaus en een lichte sojasaus!
Hoe de couscous te maken zoals je ”m in Marokko voorgeschoteld krijgt was voor mij een vraag totdat ik Cooking with Alia ontdekte. Hierbij dus het perfecte recept voor een vegetarische couscous. Je kunt groenten gebruiken die je nog hebt liggen; gebruik in ieder geval groenten van het seizoen.
Vegetarische Couscous
Nodig: (voor 2 pers:)
1 kopje couscous
1 zoete aardappel
4 wortels
stuk pompoen
1 courgette
4 vijgen
1 blik kikkererwten
2 tl komijn
2 tl paprikapoeder
2 tl saffraan
bosje peterselie
bosje koriander
2 teentjes knoflook
1 ui
olijfolie
peper & zout
bouillon
blikje tomatenpuree
(met de groenten kun je dus variëren!)
Snipper de ui, knoflook en verse kruiden en snijd de rest van de groenten in vrij grote stukken. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui enkele minuten. Voeg dan de knoflook, peterselie, koriander en peper en zout toe. Voeg na enkele minuten de helft van de paprikapoeder, komijn en saffraan toe en daarna een hoeveelheid bouillon waar alle groenten in passen. Als de bouillon kookt doe je de aardappel in de pan. Voeg na 10 minuten de wortels toe, dan weer na 10 minuten de courgette. Laat het 10 minuten koken en voeg dan de rest van de kruiden, tomatenpuree, vijgen en kikkererwten toe. Laat nog 15 minuten doorkoken, kook de couscous in een paar minuten gaar. Leg de couscous op borden en verdeel de groenten er over. Giet er een beetje van het kookvocht overheen voor het opdienen.
Mexicaans eten kan heel zwaar zijn, maar deze vis burrito is een perfecte combinatie tussen de volheid van het Mexicaanse eten en de luchtigheid die je zoekt in een zomers recept. Ik ben Mexicaans gaan koken na mijn reis door Guatemala, en gezien het feit dat dit zo’n acht jaar geleden is heeft dit recept al de nodige ontwikkeling doorgemaakt. In geval van een etentje kun je de burritos al van tevoren maken en ze een kwartier voor het serveren in de oven doen. Ik vind het overigens absurd hoe duur de tortillas in de Nederlandse supermarkten zijn en hoe slecht de kwaliteit ervan is. Binnenkort post ik hier een recept voor tortillas en tot die tijd moeten we het er maar mee doen.
Benodigdheden Mexicaanse visburritos
ongeveer 450 gram witte vis (kijk op de viswijzer voordat je vis koopt!)
Snijd de vis in blokjes en breng op smaak met zout en peper. Leg hem in een grote pan met de komijnpoeder, oregano en gesnipperde knoflook en voeg 1 dl water toe. Laat het mengel aan de kook komen, laat 1 minuut doorkoken en zet het vuur daarna uit. De vis kan doorkoken in het eigen vocht terwijl je de rest van de ingrediënten bewerkt.
Laat de bonen uitlekken, breng ze in een steelpannetje met wat olijfolie aan de kook en voeg de cheddar toe. Laat vijf minuten doorkoken maar let goed op dat het niet aanbrandt.
Mix alle ingrediënten van de saus door elkaar in een foodprocessor of snijd alles klein en roer goed door.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of smeer deze in met olijfolie) en verwarm de oven voor op 200 graden. Besmeer iedere tortilla met een deel van het bonenmengsel, leg daar wat vis en vervolgens wat van de tomatensaus op en rol de burrito dicht. Leg ze naast elkaar op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Serveren met guacamole en zure room!
De Peruviaanse keuken is een van de beste keukens van Zuid Amerika en Ceviche, het nationale gerecht, is wat mij betreft een van de lekkerste manieren om rauwe vis te verwerken. Kijk wel even op de viswijzer voordat je vis koopt, tonijn is namelijk erg moeilijk ”duurzaam” te krijgen. Ceviche kan eveneens gemaakt worden met zalm of een andere vettige vis.
Peruviaanse Ceviche
Nodig:
500 g. tonijnsteaks
1/2 rode ui, in ringen
2 el olijfolie
sap van 1 limoen
1 tl dijonmosterd
1/4 tl rietsuiker
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 rode chilipeper, gesnipperd
zout en peper
een handjevol geroosterde pinda”s
2 sjalotjes, gesnipperd
een bosje koriander, fijngesneden
Snijd de vis in blokjes en doe deze in een schaal met de rode ui. Meng nu de olijfolie, limoensap, mosterd, knoflook, suiker en de chilipeper. Giet het mengsel over de vis, meng het goed door elkaar en zet de schaal 1 uur in de koelkast.
Bestrooi het geheel met de rest van de ingredienten en serveer eventueel met partjes limoen.
Hummus is een van oorsprong Libanees gerecht, maar is ook in Israel en de Aarabische wereld erg populair. Met kikkererwten als basisingrediënt is hummus een erg gezonde aanvulling op een zomerse BBQ of een Arabisch etentje.
Hummus
Nodig:
Blik kikkererwten (je kunt ook ongekookte gebruiken maar dan moeten ze een nacht weken en daarna gekookt worden)
1 eeltepel Tahin (sesempasta, te koop bij de natuurwinkel of Turkse en Marokkaanse supermarkten)
1 teentje knoflook
1 eetlepel olijfolie
peper & zout
eventueel:
sap van een halve citroen
bosje koriander en/of munt (naar smaak)
Bereiding:
Meng het geheel in een foodprocessor en serveer het met Turks brood.
Volgende week ben ik in Azië en ik kan niet wachten totdat ik in Seoul het verse eten kan proeven. De ingrediënten zijn zo vers en de gerechten zo gezond! Ik ben er dol op en wil graag een van mijn favoriete Biolicious Koreaanse recepten delen die ik thuis vaak maak: Pittige wortelsalade, met biologische ingrediënten.
Perfect als zomerlunch (eet de Koreaanse wortelsalade in een blaadje Little gem en eventueel met wat rijst) of als bijgerecht bij een BBQ! De meeste ingrediënten kun je halen op de markt, in (Koreaanse en of Japanse) toko’s en natuurlijk online. Maar voor dit gerecht met zomerworteltjes hoef je waarschijnlijk alleen naar de markt.
Benodigdheden voor 4 personen 10 kleine worteltjes, Juliën gesneden
1 ui, juliën
1 eetlepel zonnebloemolie
2 theelepeltjes suiker (optioneel)
1 theelepel zout
8 tenen knoflook (gehakt)
1 theelepel fijngestampte korianderzaadjes
1 eetlepel azijn
1 gedroogde chili (uit de toko)
1 theelepel zwarte peper
Rode chilipepers flakes of cayennepeper (optioneel)
handjevol gehakte koriander
lepel geroosterde sesamzaadjes
Bereiding
Doe de worteltjes in een grote schaal en meng de knoflook, azijn, suiker en zout erdoorheen.
Verhit in een koekenpan de olie en fruit de ui 6 minuten totdat ze glazig zijn. Voeg korianderzaad en chiliflakes erdoorheen voor 1 minuut. Het mengsel kan nu bij de worteltjes samen met de gehakte koriander. De smaken van de salade komen nog beter tot hun recht als je de salade minstens 4 uur voor opdienen in de koelkast zet. Strooi voor serveren de sesamzaadjes over het gerecht heen. Enjoy!
Zo, de kerstvakantie zit er alweer op en nog steeds zijn we gespaard gebleven van echt winters weer. Sterker nog, vandaag was de warmste 6 januari ooit! Hoewel er voorlopig nog geen sneeuw en ijs is voorspeld, hou ik m’n hart vast voor wat ons nog te wachten staat… Vorig jaar kregen we nog tot ver in Maart bittere kou voor onze kiezen. Maar, mocht ons een koudefront te wachten staan, onze verkleumde lijven ontdooien zeker met deze heerlijk, stevige pompoensoep. Met dank aan Fenny voor het recept!
Een scheutje kokosmelk of een schepje creme fraiche ziet er lekker uit en geeft wat variatie qua smaak. Strooi daarover wat verse koriander of een in ringetjes gesneden bosuitje.
Spoel de linzen af in een zeef en laat ze even uitlekken. Snij de ui en knoflook en bak ze in de olie een paar minuutjes zachtjes tot ze glazig zijn. Bak de geschilde en klein gesneden gember de laatste minuut mee. Als je geen gemberwortel in huis hebt, kan deze ook vervangen worden door een scheutje gembersiroop of wat djahe (gemberpoeder).
Wanneer je pompoen niet biologisch is, kun je hem het beste schillen. Het scheelt dus een hoop werk om voor de biologische variant te kiezen. Verwijder het zaad (dit kun je nog drogen) met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in blokjes en de peper in stukjes. Hou je van pittig, laat de zaadlijsten erin, anders kun je deze beter verwijderen. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor Indonesische rawit pepertjes, deze zijn een stuk kleiner dan hun grote Spaanse broer maar ik vind ze smaakvoller en pittiger. Voeg de linzen, de pompoen, tomaten, de peper en kruiden toe aan de uien en knoflook. Voeg water toe totdat alles net onder staat en breng het aan de kook. Na een minuut of 20 kun je het citroensap toevoegen, kook het geheel nog 2 minuten zachtjes door. Pureer en voeg wat heet water toe om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Proef even goed of je soep nog iets nodig heeft, zout, peper, nog een bouillonblokje of juist nog wat zuur (citroen) of zoet (gembersiroop). Hoe de soep perfect in balans is, ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Serveer de soep gegarneerd met crème fraiche, kokosmelk, koriander of een bosuitje en een stukje naanbrood of papadum.
Rode bieten staan erom bekend dat ze het immuunstelsel stimuleren. Hoewel bieten in november worden geoogst, zijn ze nog maanden houdbaar. Je kunt er dus prima een lente salade van maken in april.
Bijvoorbeeld een salade met couscous en geitenkaas.
Fruit de ui samen met de knoflook. Kook ondertussen water net genoeg voor 1 kopje couscous. Haal de pan van het vuur en voeg de coucous toe en laat het afkoelen.
Snijd de geitenkaas in kleine stukjes en meng dit samen met de komkommer, munt, koriander, limoensap, ui en knoflook door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.