Soms is iets gewoon gruwelijk lekker. Zo lekker, dat het zorgt voor een piepkleine ‘petite mort’ in je mond zodra het je tong raakt. Een explosie van smaak die direct een kanonschot endorfine je brein in schiet. Chocolade kan dat. Deze chocolademousse doet dat. En toch ben je niet zondig wanneer je hiervan proeft. Het smaakt namelijk wel naar volle, echte chocolademousse maar dan zonder alle slechte ingrediënten en 100% natuurlijk.

recept voor rauwe chocolademousse van avocado

 


Het recept voor: Rauwe chocolademousse

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 rijpe avocado’s (boterzacht, zo rijp!)
  • 3 volle eetlepels rauwe cacao poeder
  • 6 medjoul dadels
  • een scheutje amandelmelk of sojamelk
  • 1 theelepel vanillepoeder (echte uit stokjes dus, niet de chemische variant)
  • een heel klein snufje himalayazout of Keltisch zeezout

Lepel de avocado’s uit en doe alle ingrediënten samen in een blender. Laat deze draaien tot je een gladde romige substantie hebt. Verdeel over twee glazen of schaaltjes en zet in de koelkast. Voor het serveren kun je de schaaltjes nog garneren met een muntblaadje, goji bessen, grof gehakte noten, geraspte kokos of iets anders lekkers. Voor de fijnproevers: serveer deze goddelijke creatie eens met wat lavendelbloemetjes.

Ik geef toe dat stoofperen nou niet bepaald zomers zijn, maar in combinatie met de Griekse yoghurt wordt het een heerlijk licht dessert.

Crumble, stoofpeertjes en Griekse yoghurt met honing
stoofpeer crumble griekse yoghurt

Nodig voor twee personen:

voor de stoofpeertjes:

Twee stevige peertjes

halve fles rode wijn

100 gram suiker

1 kaneelstokje

voor de crumble:

50 gram tarwebloem

50 gram boter

20 gram suiker

en verder:

ongeveer 100 ml Griekse yoghurt

2 eetl lekkere honing

Begin met de peertjes. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Was de peertjes en zet ze rechtop in een kleine ovenschaal. Schenk er zoveel wijn bij dat ze net onder staan en voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Bak de peertjes totdat ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30-45 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen. Meng de bloem met de suiker en boter tot een kruimelig deeg en zet het 20-30 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Snijd de peertjes in vier partjes en ontdoe ze  van steeltjes en kroost. Schep twee volle lepels Griekse yoghurt in een mooi schaaltje en zet er vier partjes peer in. Bestrooi ze met crumble en maak het geheel af met een eetlepel honing.

 

 

Drie jaar geleden plantte ik een paar frambozenstekjes in mijn stadstuintje, en inmiddels wordt mijn tuin overwoekerd door een almaar groeiend frambozenbos. De hele zomer maak ik dus fruitshakes, frambozenjam, frambozencakejes en zomerse taarten. Deze mooie roze cakejes, waarbij frambozen worden verwerkt in het deeg, de glazuur en de topping, zijn ontzettend leuk om te maken en uit te delen tijdens een boottochtje, picknick of na een BBQ.

frambozen

Frambozentaartjes

Je kunt ook een grote frambozentaart maken met dezelfde ingrediënten . Dit recept is voor ongeveer 12 kleine taartjes of frambozencupcakes.

Nodig:

180 gram boter (en wat extra om de vormpjes mee in te vetten)

2oo gram bloem

1 tl bakpoeder

snufje zout

2 biologische eieren

250 gram frambozen

voor het glazuur:

200 gram frambozen

ongeveer 100 gram poedersuiker

extra frambozen

Verhit de oven voor tot 170 graden. Zet 12 kleine cakevormpjes even in de koelkast en smelt een wat boter in een pannetje. Vet de vormpjes in met ruim boter en zet ze weer terug in de koelkast. Meng de suiker in boter tot een luchtige massa en voeg de bloem, bakpoeder, zout en frambozen toe. Meng tot het een mooi, glad beslag is. Haal de vormpjes uit de koelkast en schep of spuit het beslag er in, tot 2 cm van de rand. Duw twee frambozen per cakeje en het beslag en bak ze in 20-30 minuten gaar in de oven. Haal ze daarna uit de oven en laat even in de vorm afkoelen totdat je ze op een rooster stort om volledig af te laten koelen.

Doe voor het glazuur de frambozen met poedersuiker en 1 el water in een blender. Meng totdat het een dik glazuur is dat op de taartjes blijft liggen. Voeg zoveel poedersuiker toe totdat het mengsel de juiste dikte heeft. Giet het glazuur over de taartjes en garneer met drie frambozen per cakeje.

 

frambozentaartjes

 

 

 

Het was weer een heerlijk weekend.. Een beetje te gezellig alleen, wat tot gevolg had dat ik zaterdag toch wel een piepklein katertje had. Op zo’n moment vind ik niks zo lekkerder dan onder een dekentje op de bank een film kijken. En, de hele dag heb ik van die cravings.. Zoals naar een grote bak zoet, romig ijs! Maar goed, ik wil in oktober een marathon lopen en moet fit zijn. Al die alcohol heeft al genoeg schade aangericht, dus eigenlijk wil ik zo snel mogelijk met de herstelwerkzaamheden beginnen. En toen vond ik dit recept.. Het is niet alleen super lekker maar ook nog eens vol met superfoods! Zonder ook maar een spoortje van schuldgevoel mag je hiervan een hele bak leegeten.

Dat bananen gezond zijn (voor sporters) is natuurlijk wel bekend. Ze zitten boordevol verschillende soorten koolhydraten die ervoor zorgen dat de aanvoer van suikers gelijkmatig is en de energie langzaam wordt verdeeld over het lichaam. Daarnaast zitten ze vol met B-vitaminen, kalium en magnesium, maar bovenal, ze bevatten tryptofaan waar je vrolijk van wordt.

De lijst met gezondheidsvoordelen van goji bessen is ook enorm. Zo zouden ze krachtige antioxidanten en polysachariden bevatten die helpen tegen verouderingsverschijnselen. Als je elke dag een handje eet zou het ook de kwaliteit van je slaap kunnen verbeteren én je libido verhogen.

En dan heb je nog een buitencategorie, spirulina. Dit gekke kleine algje is rijk aan eiwitten, vitaminen, essentiële aminozuren, mineralen en essentiële vetzuren zoals y-linoleenzuur. De gezondheidsvoordelen zijn zeker niet op een hand te tellen. Denk aan cholesterolverlaging, het verbeteren van het immuunsysteem, gezonde darmflora, het verminderen van gezondheidsschade door blootstelling aan zware metalen en drugsgebruik, maar bijvoorbeeld ook stralingsbescherming. Op zichzelf is het alleen niet zo lekker.. In deze verrukkelijke ijstraktatie is ‘ie echter zeer goed te pruimen!

Maar goed, terug naar het recept! Dit heb je ervoor nodig:

  • 3 bevroren bananen (schil ze, breek in stukjes en leg ze in een zakje of bakje in de diepvries)
  • 1 banaan op kamertemperatuur
  • 1 theelepel spirulina
  • Een handje goji bessen

Doe alles in de blender en mixen maar. Het duurt even, ik heb met een houten lepel steeds de stukken banaan ‘ondergeduwd’. Maar echt, that’s it!! Het resultaat is een groen, glad ijsmengsel. Strooi er ter decoratie een paar goji-bessen of wat cacao nibs op en smullen maar!

En weet je wat nou zo leuk is, Biolicious mag 3 setjes met spirulina en goji bessen weggeven! Dus check snel onze facebook pagina om te zien hoe jij kans kunt maken op deze superfoods!

Deze chocoladetaart is zo hemels dat hij door Nigella tot 'Devil's food cake' is gedoopt en wij van BIOLICIOUS vinden het daarom het ultieme kerstdessert. De taart niet moeilijk te maken, waardoor je nog alle tijd overhoudt voor de rest van het diner. Het resultaat is onversmadelijk, goddelijk, rijk gevuld: een 'duivelse' afsluiting van een volmaakt kerstdiner.

Chocoladetaart

Nodig voor het beslag:

50 g cacaopoeder

100 g donkere basterdsuiker

2,5 dl kokend water

125 g zachte boter

150 g kristalsuiker

225 g zelfrijzend bakmeel

1 zakje vanillesuiker

2 eieren

Nodig voor het glazuur:

1,25 dl water

30 gram donkere bastersuiker

175 g boter

300 gram pure chocola (extra puur is extra lekker), fijngehakt

Je hebt twee taartvormen nodig! Bekleed de bodems met bakpapier en vet de randen in met boter. Verhit de oven voor op 180 graden.

Meng de cacaopoeder met de basterdsuiker en het water in een kom en zet het apart. Klopt de boter met kristalsuiker en vanillesuiker tot een romig mengsel en klop de eieren er door heen. Voeg nu ook de bloem toe en spatel er tenslotte het chocolademengsel doorheen. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak ze in 30 minuten gaar in de oven. Laat de taarten daarna afkoelen.

Begin zodra de taarten in de oven staan met het maken van het glazuur want deze moet een uur rusten. Als het goed is zijn de taarten na die tijd ook voldoende afgekoeld om geglazuurd te worden. Giet het water in een pannetje en voeg de boter en 30 gram donkere basterdsuiker toe. Haal de pan van het vuur als het mengsel begint te borrelen en voeg dan de chocoladestukjes toe. Laat deze smelten en laat het mengsel dan een uur staan terwijl je er af en toe doorheen roert.

Leg een van de taarten op een plateau en smeer 1/3 van de glazuur er overheen. Leg hier de volgende taart bovenop en besmeer deze, en de zijkant van de taart, met de rest van het glazuur.

Deze goddelijke kardemon cake met gepocheerde peren en witte chocoladesaus maakte ik voor het eerst naar een recept uit de Happinez. Kort erna werd het recept ook al overgenomen door de thuiskok van het NRC maar dit recept is wel zo uniek, overheerlijk, mooi en betrekkelijk gemakkelijk te maken dat het hier niet mag ontbreken. De cake ziet er prachtig luxe uit met de hele peren en witte chocoladesaus dus is ook een aanrader voor het kerstdessert!

Kardemomcake met hele gepocheerde peren en witte chocolade

Nodig:

3 peren

1 fles witte wijn

5 dl water

250 gram suiker

4 kruidnagels

2 kaneelstokjes

8 kardemompeulen

Voor de cake:

200 gram boter

200 gram suiker

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 el kardemompoeder

snufje zout

100 gram witte chocolade

Schil de peren maar laat ze heel,  inclusief de steeltjes. Breng de wijn met het water en de kaneelstokjes,  suiker, kardemompeulen en kruidnagels aan de kook. Leg de peertjes er in en pocheer ze gedurende 30 minuten op laag vuur. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen terwijl je de wijn laat inkoken tot een siroop.

Ondertussen meng je de boter en suiker in een kom met een staafmixer. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen en zeef daarna de bakmeel, kardemom en zout door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met bakpapier en schep het beslag er in. Druk hier voorzichtig de peertjes rechtop in. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en laat hem afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie, haal de cake uit de vorm en maak met een lepel mooie chocoladestrepen over de cake.

Laat de cake nog even drogen en serveer hem met de siroop.

Originele recept: Yvette van Boven

Laatst, tijdens een werklunch zette een collega een zelfgemaakte ‘eerlijke’ en ‘biologische’ arretjescake cake op tafel. Een echte ‘chocoladebom’, maar heerlijk! Hij maakte zijn arretjescake met eerlijke cacao poeder van Fairtrade en met een rauw ei met eicode 0. Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat 1 op de 3 tot 5 duizend eieren besmet is met salmonella . Een rauw ei door de cake is traditioneel, maar in dit recept kun je hem ook weglaten als je dat prettiger vindt. Of je het ei nu wel of niet gebruikt, arretjescake is een perfecte afsluiter voor bij de paasbrunch.

Arretjescake met eerlijke cacao

Nodig

150 g boter
1 rauw ei (eventueel)
50 g pure chocolade (fairtrade)
200 g bruine basterdsuiker
60 g cacaopoeder
200 g volkorenkoekjes
boter om in te vetten
bakpapier
cakevorm

Brokkel de biscuits in kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter. Smelt in een klein pannetje op laag vuur de boter tot het vloeibaar is. Meng de cacaopoeder, het ei, chocola, bruine basterdsuiker in een kom tot. Schenk rustig de boter bij het mengsel en roer het door elkaar heen tot het een smeuïge massa wordt. Roer vervolgens de biscuits door de massa heen. Schep het daarna in een cakevorm.

Laat de cake afkoelen (het liefst een nacht) in de ijskast. Haal de cake voor serveren uit de vorm en snijd dunne plakjes, de cake is erg machtig!

Graseieren, scharreleieren of vrije-uitloop-eieren: in het eierschap van een gemiddelde supermarkt kom je al gauw een heel arsenaal aan verschillende eieren tegen. Persoonlijk vond ik het altijd erg moeilijk om een keuze te maken en tot voor kort ging ik gewoon voor de goedkoopste eieren.

Echter, het maakt wel degelijk uit om even stil te staan bij die keuze. Begrippen als ''maïseieren'', ''viergraneneieren'' en ''zevengraneneieren'' verwijzen alleen naar het gebruikte voer, en zeggen niets over de leefomstandigheden van de kippen. Keurmerken voor eieren doen dat wél.

Het leven van de gemiddelde kip gaat niet over rozen, en dat is nog zacht uitdrukt. Het begint al nadat de kuikentjes uit het ei komen waarna de haantjes vergast, of nog bruter, in een versnipper machine gaan die normaal voor hout wordt gebruikt. Daarnaast worden, om onrust en ‘verenpikken’ te voorkomen, bij alle kuikentjes de snavels afgeknipt en de vleugels afgebrand behalve bij biologische en biologisch dynamische legbedrijven. Want wat meer ruimte is ook voldoende. Op internet is nog veel meer te lezen over de lijdensweg van deze arme kippetjes maar daar ga ik nu niet verder op in.

Gelukkig worden we tegenwoordig geholpen om snel te zien welke eieren het meest diervriendelijk zijn. Het is sinds 2001 verplicht om op elk ei een eicode te stempelen. Deze code begint met een getal dat het houderijsysteem aangeeft. 0 is biologisch, 1 is vrije uitloop, 2 is scharrel en 3 is kooi. Daarna komt het land van herkomst, en daarna een zevennummerige code van de kippenboerderij.

De eicode vergemakkelijkt zo de keuze: hoe lager het getal, hoe beter het leven van de kip die het ei heeft gelegd.

Een andere manier om te weten wat je koopt, is door op het keurmerk te letten.

Milieu Centraal heeft de volgende rangorde aangebracht, van meest naar minst diervriendelijk (ten opzichte van eieren die alleen aan de wettelijke eisen voldoen):

1. Demeter

2. Biologisch/Eko

3. Beter Leven Kenmerk Dierenbescherming met één ster

4. Graskeurmerk/ scharreleieren met vrije uitloop

5. Scharreleieren

Zo, nu we eruit zijn met welke eieren we onze honger kunnen stillen zonder dat het aan ons geweten knaagt kunnen we er ook iets lekkers mee maken.

Limoncello tiramisu

3 eieren

75 gr suiker

250 gr monchou

3 el limoncello (italiaanse citroenlikeur)

snufje zout

Bereiding:

Splits de eieren, klop van de dooiers en de suiker een romig mengsel en klop daarna de monchou erdoor. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout (tot deze in pieken omhoog blijven staan) en spatel deze door het monchou mengsel. Tenslotte de limoncello erdoor mengen. Laat in de koelkast opstijven.

Tip: Vul een paar leuke kopjes met de limoncello tiramisu en laat ze zo opstijven in de koelkast, eventueel kun je ze voor het opdienen nog versieren met wat rasp van citroenschil (van een biologische citroen, anders heel goed wassen!).

In de zomer zijn er weer kersen uit Nederland te verkrijgen (kersen die geïmporteerd moeten worden zijn natuurlijk niet biolicious), en dit nagerecht is een heerlijke manier om ze te verwerken. Clafoutis kan als taart of toetje worden geserveerd maar is ook heerlijk voor een picknick of zomers boottochtje en is erg simpel te bereiden.

Kersen-Clafoutis

Nodig:

400-500 gram kersen

3 eieren

snufje zout

100 gram suiker

60 gram bloem

175 ml melk

100 ml slagroom

rasp van 1 citroen

een paar blokjes roomboter

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in met boter. Gebruik een nieuwe taartvorm, waar geen vocht onderuit kan druipen en gebruik anders een quichevorm. Haal de steeltjes van de kersen en verspreid ze (met pit dus) over de bodem van de vorm. Klop de eieren luchtig met een mixer en voeg na enkele minuten de suiker en een snufje zou toe. Voeg daarna ook de bloem en de citroenschil toe, en voeg dan al kloppend de melk en slagroom toe. Verdeel het deeg gelijkmatig over de kersen en leg er een paar klontjes roomboter overheen. Bak de clafoutis in ongeveer 30 minuten gaar in de over. Strooi er later nog een klein beetje suiker overheen en serveer hem lauwwarm.