Het is altijd weer een cadeautje als je met ingrediënten die je in huis hebt een heerlijke salade creëert. Vandaag wilde ik een side dish maken met radijs en Romain sla (ook wel Romaanse sla of romanasla) en met wat ik verder in mijn ijskast vond (granaatappel, feta en olijven). Deze salade is was zo  heerlijk dat ik hem graag op Biolicious wil delen. De radijs maakt de salade pittig terwijl de feta zorgt voor een zachte smaak. De olijven en granaatappel zorgen voor verrassing in het gerecht. Voor mij is deze combi een blijvertje en ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Salade met feta en granaatappel

Benodigdheden:

Romain sla
Granaatappelpitjes van een halve granaatappel
6 Zwarte zongedroogde zwarte olijven (ontpit en gehalveerd)
Handjevol Feta
10 Radijsjes
2 el Olijfolie
1 el Balsamico azijn
Peper en zout


Bereiding:

Was de sla, scheur hem in kleine stukjes en doe de blaadjes in een mooie schaal. Snijd de radijsjes in smalle plakjes en brokkel de feta. Hussel de olijven, feta en radijs door de salade heen. Maak van de olijfolie en balsamico azijn een mooie dressing en giet deze over de salade heen. Strooi vervolgens de granaatappel over de salade en top hem af met gemalen peper en zout! Serveer hem als side dish. Enjoy!salade radijs en feta

Sinds kort heb ik het boek Elke dag supergezond van Heidi Swanson in huis. Een prachtig boek met mooie fotografie waarin Heidi beweert dat elke dag gezond eten mogelijk is. Dat ben ik met haar eens, maar zijn de gerechten ook lekker en Biolicous waardig?

In het boek staan fantastische gerechten zoals zelfgemaakte Granola en meiknolletjes-chips (daar ben ik heel benieuwd naar!) en deze: gevulde tomaten met couscous. En nu het tomatenseizoen officieel is begonnen, en ik er veelvan  in huis heb, ben ik wel in voor een nieuw recept. De combinatie lijkt mij heerlijk. Maar toen ik het recept las, wilde ik er toch een eigen draai aangeven om het smaakvoller te maken. De basilicumblaadjes verliezen namelijk hun smaak als ze verwarmd worden en de yoghurt, die je nodig hebt voor de vulling, haalt de scherpheid uit de harissa. Daarom heb ik er extra kruiden aan toegevoegd. En werkelijk: het is een aanrader!Tomaten met couscous

Benodigdheden volgens Heidi Swanson:

6 middelgrote, rijpe rode tomaten (elk circa 140 g);

120 g naturel yoghurt;

1 eetl. harissa;

1 eetl. extra vergine olijfolie; Plus extra voor erbij

12 basilicumblaadjes, fijngesnipperd

2 sjalotten; fijngesneden

fijn zeezout;

90 g volkorencouscous, van tarwe of gerst (ik gebruik tomatencouscous).

Extra benodigdheden volgens Biolicous:

5 gehakte steeltjes van de basilicumplant;

Extra harissa naar keuze;

Koriander- en komijnzaad, gevijzeld en geroosterd in de koekenpan;

Fijngehakt klein knoflookteentje.

Verhit de oven tot 180°C en zet het rooster in het midden van de oven. Vet een ovenschaal of gratineer- schaal royaal in met boter of olie. De tomaten moeten tegen elkaar aan kunnen staan zonder al te veel tussen- ruimte. Snijd met een kartelmes het bovenste tiende deel van elke tomaat af. Schep boven een kom de kern en pitten uit de tomaten en laat het sap en de kern in de schaal lopen. Pas op dat u niet door de wand van de tomaten heen prikt. Breek met de handen grote stukken tomatenkern doormidden. Zet de tomatenbakjes in de ingevette ovenschaal. Doe voor de vulling het uitgeschepte tomatenvlees en -sap met yoghurt, harissa, olijfolie, het grootste deel van het basilicumblaadjes en -stengels, de geroosterde kruiden, sjalotten, knoflook en 1⁄4 theelepel zout in een kom. Proef of alles op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en/of harissa toe. Roer de ongewelde couscous erdoorheen. Vul elke tomaat tot aan de rand en zet het kapje van de tomaat er op. Ik merkte dat je veel couscous overhoudt. Dat staat niet in het recept. Is niet erg, maar als je het bij de tomaten in de schaal schept, dek de couscous dan af met aluminiumfolie. Anders droogt de vulling uit in de oven.. Zet de schaal 50-60 minuten in de oven tot de couscous gaar is en de tomaten lichtelijk rimpelen en aan de rand wat bruin zijn. Besprenkel ze voor het opdienen met wat olijfolie en bestrooi met het overgebleven basilicum. Enjoy!

Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Een mooi oud Chinees gezegde.. Helaas heeft de man geleerd hoe hij zo snel en efficiënt vis kan vangen dat vele vissoorten overbevist raken. Dit betekent dat er meer vis wordt gevangen dan er door natuurlijke aanwas bijkomt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie vormen van overbevissing. Ten eerste is er groeioverbevissing waarbij de vissen worden gevangen voordat ze het optimale gewicht en grootte hebben bereikt. Ten tweede is er de rekrutenoverbevissing waarbij er teveel vissen worden gevangen die nog niet aan voortplanten zijn toegekomen. Tot slot is er de uitputtingssituatie waarbij het visbestand helemaal instort als gevolg van de twee eerder genoemde redenen. Gelukkig is het niet zo dat helemaal niet ecologisch verantwoord is om vis te eten, alleen maakt het bijvoorbeeld nogal uit waar de vis gevangen is. De viswijzer biedt hulp bij het maken van een ecologische keuze. Zoals je hierin terugziet is kabeljauw een prima keuze als hij gevangen is in de Barentszee. Dus bij deze een lekker recept met kabeljauw.

Kabeljauw met Kaas-Kruidenkorst op een bedje van lauwe salade

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 sneetjes brood zonder korst

1 bosje peterselie

55 gram geraspte parmezaanse kaas

15 gram gesmolten roomboter

4 kabeljauwfilets

4 tomaten in vieren

halve rode ui gesnipperd

2 tenen knoflook (geperst)

225 gram gedroogde tomaten

4 el olijfolie

3 takjes verse tijm

Bereiding

De oven voorverwarmen op 200 graden. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Meng peterselie, parmezaanse kaas en de gesmolten boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi ook de filets en verdeel het kruidenmengsel erover.

Bak de kabeljauw in 8-10 minuten gaar in de oven. Voor de warme salade, alle ingrediënten in een wok mengen en kort verwarmen zodat alles nog lekker knapperig is. Draai dan het vuur helemaal uit.
Verdeel de salade over de borden en leg daarop een stuk kabeljauw, evt. kun je de borden nog garneren met verse basilicum.

De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij.. Dat een feestelijk gerecht niet perse een stuk vlees vereist is voor sommige mensen moeilijk te geloven. Toch zijn er genoeg alternatieven, hierbij een feestelijk, vegetarisch groentegerecht voor 2 personen.

Gebakken witlof met geitenkaas
Daarvoor heb je nodig:
3 dikke stronken witlof
3 el olijfolie (evt met basilicum)
2 plakken verse geitenkaas van ongeveer 1cm dik
grof zeezout
versgemalen zwarte peper
100 gr pitloze rode druiven
1 takje basilicum (in reepjes gesneden)
bakpapier

Verwarm de ovengrill voor. Halveer de stronken witlof in de lengte en snijdt de harde kern eruit. Verhit de olie in de koekenpan en bak de witlof  in 4-5 min. op het snijvlak bruin en daarna 4-5 min. op de andere kant tot ze gaar zijn. Als de grill heet is de plakken geitenkaas op de met bakpapier beklede grillplaat leggen 4-5 min. laten kleuren. Ondertussen de druiven in het bakvet van de witlof 1-2 min. bakken. Voor het echte kerstgevoel de witlof in 'stervorm' op het bord draperen, zodat de punten naar buiten wijzen. Leg de warme geitenkaas in het midden op de witlof en garneer met de druiven en basilicum. Lekker om te serveren met aardappelpuree!

De combinatie van de zachte peer, de pittige gorgonzola, knapperige walnoten en frisse sla is onweerstaanbaar. Een volmaakt, winters voorgerecht, naar een recept van Skye Gingell.

Winterse salade

Nodig:

5 rode uien

100 g kristalsuiker

peper en zout

2 dl balsamicoazijn

1/2 dl olijfolie

2 dl rode wijn

2 laurierblaadjes

1 takje tijm

1 kaneelstokje

50 g kristalsuiker

2 rijpe peren

flinke bos sla (zoek een winterse, liefst koolachtige, soort)

200 g gorgonzola

100 g walnoten

1 eetl peterselie

Voor de dressing:

1 el dijonmosterd

2 eelt rode wijnazijn

zout en peper

1 dl olijfolie

Rooster eerst de uien. Verwarm de oven voor op 180 graden, snijd de uien in plakken en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met de suiker, royaal peper en zout, besprenkel ze met de balsamicoazijn en olijfolie en hussel alles door elkaar. Rooster de uien ongeveer 30 minuten in de oven en laat ze afkoelen.

Doe de rode wijn in een pan met de kaneel, laurier, tijm en suiker. Breng dit aan de kook, schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Leg de peertjes in de wijn en pocheer ze 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de peren in de pan afkoelen.

Was de sla en scheur het wat kleiner. Snijd de gorgonzola in plakken en hussel het door de sla. Meng voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Vermeng de sla met de uien, de peer, walnoten en de dressing en dien hem op met de peterselie.

In de lente kent de asperge zijn korte maar glorieuze seizoen. Ze zijn geschikt om te detoxen en zijn goed voor de spijsvertering: twee keer in de week asperges eten zou zelfs zorgen voor gewichtsverlies. Maar ze zijn natuurlijk vooral erg delicious. De witte asperges groeien onder de grond en zijn boterzacht, maar de ''groenen'', die boven de grond groeien, hebben de smaak van de zon en zijn veel lichter, knapperiger en luchtiger. Geïmporteerde of kas- asperges zijn natuurlijk helemaal niet BIOLICIOUS, dus is het beter om tijdens het korte aspergeseizoen gebruik te maken van de overdaad.

Groene asperges met (homemade) kruidenmayonaise

Nodig:

-een bosje groene asperges

-3 eierdooiers

-1 citroen

-2 theel. dijonmosterd

-zout & peper

-2 dl. olijfolie

-bosjes verse lentekruiden zoals bieslook, dragon, peterselie en basilicum

-klein bakje crème fraîche

Je begint met de mayonaise. Doe de eierdooiers in een blender of foodprocessor. Pers de citroen uit en giet de sap bij de eierdooiers. Voeg ook de mosterd en een snuf zout en peper toe. Blender het geheel heel even en giet daarna beetje bij beetje de olijfolie toe. Zorg dat het een dikke mayonaise wordt en dat deze niet gaat schiften (dus blender het niet te lang). Roer de crème fraîche en kruiden door de mayonaise.

Breng een grote pan water met een snuf zout aan de kook. Snijd het onderste stuk van de asperge (groene asperges hoeven niet geschild te worden) en laat ze, als het water kookt, in de pan glijden. Kook de asperges (afhankelijk van de dikte) 5 tot 10 minuten. Serveer ze warm, met de kruidenmayonaise.

Al improviserend kwam ik gisteren tot dit geweldig lekkere gerecht. Ik probeer nog steeds biologische (of anderzijds ”bewuste”) garnalen te achterhalen, dus tips zijn welkom!

Thaise garnalen met boontjes, knapperige gember en kokos-noodles

Nodig:
handjevol ongepelde, rauwe garnalen
een stuk gember van 5 cm
300 gram biologische sperzieboontjes
1 lenteuitje
4 teentjes knoflook
5 eetlepels arachide- (of olijf-) olie
2 eetlepels thaise vissaus
sojasaus (naar smaak)
1 tl sambal
noodles of Chinese eiermie
1 blikje fairtrade kokosmelk

Zet een pannetje met water op het vuur. Haal de puntjes van de boontjes en snijd ze doormidden. Kook ze ongeveer 2 minuten en zet de boontjes dan weg in een vergiet.
Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Zet een wok op het vuur en verhit hem voor, voordat de olie er in doet. Doe de gember in de pan als de olie goed heet is en laat ongeveer 1 minuut staan, totdat de gember knapperig is. Schep de gember uit de pan en zet opzij. Laat de olie in de pan zitten.

Snipper de knoflook en het uitje. Besprenkel de garnalen met sojasaus. Laat de kokosmelk in een pannetje koken en doe de noodles of eiermie erbij. Laat ze koken totdat ze gaar zijn, giet ze af in een vergiet maar zet er een schaaltje onder om de kokosmelk op te vangen. Laat de noodles even schrikken onder koud water zodat ze niet doorgaren.

Verhit de olie nogmaals in de wok totdat deze goed heet is. Voeg de knoflook en uitje toe en wok ze 1 minuut. Voeg nu de boontjes toe en na een minuutje de vissaus, sambal en ruim sojasaus. Voeg de garnalen toe en wok deze totdat ze een beetje roze beginnen te kleuren (dat duurt een minuut of drie). Voeg dan de noodles toe en giet twee pollepels kokosmelk in de pan. Laat nog ongeveer drie minuten koken en serveer het gerecht dan met de knapperige gember.

Hoewel de regen op dit moment nog tegen de ramen tikt hebben de weermannen het beloofd.. Zaterdag wordt het heerlijk weer!! Als t langer licht blijft en de temperatuur aangenaam is, vind ik het heerlijk om lekker laat te dineren.. Enige probleem, ik ben een hongerig type. Oplossing: borrelen!!! Een wijntje in de hand en een tafel vol lekkere hapjes…  Helaas worden er bij de teelt van druiven veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid, ziektes en ongedierte te weren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer biologische wijnen te verkrijgen, via internet, de natuurvoedingswinkel maar ook bij de reguliere supermarkt. Hieronder volgen 4 recepten voor lekkere dipjes bij de borrel! De dipjes kun je serveren met rauwkost, stokbrood, garlic bread of rooster wat tortilla’s 3 minuten aan beide kanten in een grillpan en snijd ze in driehoekjes.

Auberginedip
1 grote aubergine
4 eetlepels olijfolie
1 tl gemalen komijn (djinten)
1,5 dl griekse of turkse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
2 el gehakte verse koriander
1 el citroensap
zout en peper

De aubergine in de lengte in dunne plakken snijden en bestrijken met een mengsel van 3 el olijfolie, komijn, zout en peper. Bak ze 3-4 minuten in een grillpan of onder grill gaar en laat ze even afkoelen. Snijdt de plakken fijn en meng met de yoghurt in een kom. Roer de knoflook, koriander, citroensap en de rest van de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

komkommer-muntdip
Vervang in het bovenstaande recept de aubergine voor een halve geraspte komkommer. Knijp het overtollige vocht eruit en roer de overige ingrediënten erdoor. Vervang de koriander door dezelfde hoeveelheid verse munt.

Limabonenhummus met citroen en rozemarijn
6 el olijfolie
4 sjalotten, fijngehakt
2 grote tenen knoflook, geperst
1 tl gehakte rozemarijn (en wat extra naaldjes voor garnering)
geraspte schil en sap van een halve citroen
800 gr limabonen uit blik
zout en peper

Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de sjalotten, knoflook, gehakte rozemarijn en de citroenschil 10 minuten op laag vuur (of tot de sjalotten zacht zijn). Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en voeg het citroensap, de limabonen en wat zout en peper toe. Maal alles tot een smeuïge massa. Garneer met de rozemarijn en besprenkel met wat olijfolie.

Kikkererwten-chilihummus
800 gr kikkererwten
2 fijngehakte spaanse pepers (zonder zaden en zaadlijsten)
1 grote teen knoflook, geperst
2 el citroensap
Olijfolie
zout en peper

Giet de kikkererwten af  en voeg alles samen in de keukenmachine met zoveel olijfolie dat er een smeuïg mengsel ontstaat.

Bouillabaisse is een Franse vissoep uit de Provence en het woord komt van Boui-abaisso dat zoveel betekent als ’temper het vuur als het kookt’. Oorspronkelijk was Bouillabaisse helemaal geen culinaire specialiteit, maar een manier voor vissers om hun vangst snel te bereiden. De bereiding van deze vissoep is een fluitje van een cent en het resultaat is fenomenaal. Wat deze soep al helemaal aantrekkelijk maakt is dat ze ondanks haar rijkheid voor een groot deel te bereiden is met ingrediënten en kruiden uit de voorraadkast. In de winter gebruik je gepelde tomaten uit blik, en in de zomer verse vleestomaten. Verder zijn de basisingrediënten olijfolie, saffraan, laurier, aardappelen, oud brood (dit behoort iedere zichzelf respecterende amateurkok in voorraad te hebben), en natuurlijk vis.  Gebruik ingevroren of verse witte vis maar bekijk eerst de viswijzer en/of koop de vis op de biologische markt. Bouillabaisse kan gemaakt worden met veel verschillende soorten vis dus varieer er op los.

Bouillabaisse

Nodig:

3-4 moten vis, schoongemaakt en in grote stukken gesneden

1 ui, gesnipperd

4 aardappelen, geschild en in flinterdunne plakjes

1 blik gepelde tomaten of 4 vleestomaten (in dat geval moet je ze in heet water leggen en daarna ontvellen en klein snijden).

1 bosje peterselie, gewassen en heel gelaten

4 el. olijfolie

10 draadjes saffraan

4 laurierblaadjes

4 tenen knoflook, gesnipperd

8 dunne plakjes stokbrood

zout en peper

Verhit de olie in een grote pan en bak de ui daarin glazig. Voeg de aardappelen toe en bak deze even mee. Voeg daarna de tomaat, peterselie, laurier en saffraan toe en bestrooi het geheel met peper en zout. Voeg de knoflook toe, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.

Breng ondertussen 1 liter water aan de kook. Leg de vis in de stoofpan bij de andere ingrediënten, laat even meesudderen en voeg dan het water toe. Verhoog het vuur en laat de soep 15-20 minuten koken.

Rooster de stukjes stokbrood in een pan zonder vet. Haal de vis en de groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op de borden. Schenk wat kookvocht over de stokbroodjes. Leg deze bovenop de vis en groenten en giet er nog wat kookvocht overheen.