Erg aantrekkelijk ziet ”ie er ook niet uit met zijn blubberige tentakels en dikke kop. Het bereiden van een octopus boezemt menig thuiskok dan ook de nodige angst in. Dat dit eigenlijk heel simpel is, met een heerlijk en prachtig gerecht als resultaat, daar zal ik jullie bij deze van proberen te overtuigen. Je kunt de visboer vragen de octopus voor je schoon te maken, maar het is niet al te moeilijk om dit zelf te doen en staan talloze tutorials online die je dit stap voor stap uitleggen.

Ik kookte een heerlijk gestoofde octopus in rode wijn, en de volgende dag maakte ik een salade met octupus en aardappel uit Polpo.

octo 2Octopus gestoofd in rode wijn

nodig:

1 octopus, schoongemaakt

olijfolie

1 ui, gesnipperd

bosje citroentijm

ongeveer twee glazen rode wijn

zeezout en zwarte peper

Eerst moet je het vlees van de octopus wat zachter maken. Dit kan op twee manieren: vries het een paar dagen in of sla er een tijdje met een keukenhamer of pollepel op, of doe hem in een plastic zak en sla ermee tegen de muur.

Verhit de olijfolie in een grote, zware pan en fruit de uit een minuutje. Zet het vuur heel laag en voeg de octopus toe. Laat het een half uurtje in het eigen vocht sudderen, terwijl je af en toe roert. Voeg dan zoveel rode wijn toe tot de octopus net onder staat (ongeveer twee glazen, afhankelijk van de grootte) en voeg een snuf zeezout en lekker veel peper toe. Laat de octopus nog ongeveer 45 minuten tot een uur sudderen. De octopus is gaar als je met een mes gemakkelijk door het vlees snijdt. Door de octopus heel lang op laag vuur te laten sudderen wordt hij heerlijk zacht. Serveer het met een lekker lichte salade.

octo 4

Octopussalade uit Polpo (met een beetje van Biolicious)

Sinds kort ben ik, een beetje laat eigenlijk, trotse eigenaar van het geweldig mooie kookboek Polpo. Het boek, met een verrassende variatie aan recepten uit Venetië, ziet er prachtig uit. Het eerste recept dat ik probeerde is de warme octopussalade die ik maakte met de in wijn gestoofde tentakels van de octopus hier boven. In het recept van polpo kook je de octopus, zonder hem eerst schoon te maken, in een pan met gezouden water, venkel en kruiden. Als de octopus gekookt is snijd je het in stukken en gooi je ingewanden, ogen en bek weg.

Nodig:

1 octupus (bereid zoals hierboven en in hapklare stukjes gesneden)

3 bloemige aardappelen (biologisch natuurlijk)

1 teen knoflook

bosje peterselie, gehakt

1 tl chiliflakes

zout en peper

olijfolie

sap van een halve citroen

octoVerwijder het vel van de octopus. Snijd de aardappels in hapklare brokken, doe ze in een pan met water en kook ze in 20 minuutjes gaar. Giet af en zet opzij. Meng ze daarna voorzichtig met de stukjes octopus, knoflook, peterselie, chiliflakes en zout en peper. Besprenkel de salade met olijfolie en citroensap.

Een heerlijk frisse salade die lekker in balans is met de chiliflakes, peterselie en citroen. Stay tuned for een meer uitgebreide recensie van Polpo.

 

Het is mij een raadsel waarom de Nederlander van andijvie voornamelijk stamppot maakt. De groente verliest haar frisse, uitgesproken smaak door de wat zompige stamp met aardappelen en melk en dat doet de andijvie geen recht. Andijvie kun je wokken, smoren, rauw eten in een salade of verwerken in een frittata. Dit recept voor gesmoorde andijvie met hummus en couscous is een verwerking van een recept dat ik vond op Arabia Cafe en laat de heerlijke wintergroente helemaal tot zijn recht komen.

Andijvie, Hummus en Couscous

Nodig:

1 stronk andijvie

zelfgemaakte hummus

3 tenen knoflook, gesnipperd

1 blikje ansjovis in olie, uitgelekt en kleingesneden

olijfolie om in te bakken

peper en zout

1 kopje couscous

Laat de couscous enkele minuten wellen in kokend water en roer het daarna goed door. Maak de hummus zoals beschreven in het bovenstaande recept. Verwijder de buitenste bladeren van de andijvie, haal de rest ook van de stronk en was ze goed. Laat de bladeren uitlekken en scheur ze in grove stukken. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ansjovis een minuutje. Voeg de andijvie toe en smoor het geheel zo”n 5 tot 10 minuten. Serveer het met de couscous en de hummus.

Zongedroogde tomaten zijn heerlijk zomers, bij vrijwel alle mediterrane recepten te gebruiken en het perfecte detail voor een geslaagde picknick of BBQ. Of natuurlijk bij een lekkere pasta met munt. Je kunt ze uit een potje halen, maar zelf maken is helemaal niet moeilijk en wel zo biolicious. Het enige dat je er voor nodig hebt is een beetje geduld (en tomaten). Door ze heel langzaam in de oven te laten garen krijgen ze een aardse en zoetige smaak.

‘Zongedroogde’ tomaten

Zongedroogd bedoelen we hier natuurlijk figuurlijk maar  dat is ook het geval bij de meeste zongedroogdetomaten uit een potje. En door dit recept voor zongedroogde tomaten te gebruiken worden ze veel lekkerder!

Nodig:

Ongeveer 10 stevige (bijvoorbeeld pomodore) tomaten

10 gram fijne suiker

10 gram versgemalen zwarte peper

10 gram zeezoutkorrels

Verwarm de oven voor op 100 graden. Vet een bakplaat in, snijd de tomaten doormidden en leg ze op de plaat. Vermeng de suiker, peper en zout in een kommetje en bestooi de tomaten ermee. Zet ze nu 3 tot 4 uur in de oven. Draai ze niet om, ze moeten gaan krullen en rimpelig worden.