Koken met de Tajine is verantwoord (want energiezuinig) en lekker. Biolicious dus. Door het lange kookproces worden alle ingrediënten gelijkmatig verwarmd en vloeien de smaken op een natuurlijke wijze in elkaar over. De meeste Tajines moet je voor het eerste gebruik een aantal uren onder water zetten, en vaak voor ieder gebruik weer een paar minuten. Dit hangt echter af van het materiaal van je pan. De Tajine die ik nu heb is altijd klaar voor gebruik maar de pan die ik uit Marokko had meegenomen was al snel kapotgekookt. Als je geen Tajine hebt kun je ook vast een andere pan gebruiken maar dat is natuurlijk niet the real thing. Ik zou er gewoon een kopen.

Dit is mijn favoriete Tajine recept. Ik pas de ingrediënten altijd aan op wat er op de markt te krijgen is en wat ik in huis heb; deze groenten dienen ter inspiratie.
 
Tajine met Garnalen & Groenten
Nodig:
olijfolie
ongepelde garnalen (De laatste keer gebruikte ik diepvriesgarnalen. Deze zijn wel delicious maar niet echt bio en ik weet even niet waar biologische garnalen te krijgen zijn. Tips?)
2 aardappelen
1 pompoen
1 venkelknol
1 kleine winterwortel
1 aubergine
1 citroen
3 tenen knoflook
2 blonde uien
enkele draadjes saffraan
Ras-el-Hanout (Marokkaans kruidenmengsel, bijvoorbeeld: kurkuma, gember, foelie, maniguette, noodmuskaat, kardemom, paprikapoeder, zwarte peper, esbessen, kaneel, cantharis etc).

Schil de aardappelen en snijd ze in middelgrote stukken. Ontpit en snijd de pompoen (deze hoeft niet geschild want je gebruikt natuurlijk een biologische). Snijd de rest van de groenten in niet te kleine stukken zodat ze voldoende bite houden. Snijd de citroen in partjes, snipper de knoflook en verdeel de uien in 4 partjes.

Zet de tajine op een laag vuur en doe ruim olijfolie in de pan. Begin altijd met de ingrediënten die het langst moeten koken, dus in dit geval de aardappels. Leg daarover de pompoen en winterwortel, daarna de aubergine en venkel en verdeel daarna de gamba’s over de stapel. Zorg dat het geheel een soort piramide vormt. Verdeel tenslotte de knoflook, uien en citroenpartjes erover en bestrooi met de draadjes saffraan en enkele theelepels Ras-el-Hanout.

Laat de tajine 2 tot 3 uur op heel laag vuur koken en serveer eventueel met couscous.

Een beetje van Kroes een beetje van Biolicious

Hebben jullie het al gehoord? Er is een new foodie in town: Rens Kroes. Zusje van inderdaad. Reden genoeg om even rond te snuffelen op haar blog. En ik moet zeggen, dat valt niet tegen! Zoals ik (Jet dus) het ’t liefst zie, gezond, puur en lekker! Zo probeerde ik laatst haar kickstart ontbijtje en I love it!

Deze aubergine lasagne zonder pasta komt ook van haar blog. Natuurlijk kon ik het recept niet gewoon laten zoals het was en heb ik het wat extra pit gegeven. Mijn vriend riep meteen dat hij het de lekkerste lasagne vond die hij ooit had gegeten. Ik ben benieuwd of jullie ‘m net zo lekker vinden…

Biolicious low carb aubergine lasagne


 

Recept voor: Lasagne van Aubergines

  • 2 aubergines
  • rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
  • 1 tl Ras el Hanout (marokkaanse kruidenmix)
  • 1 rode peper
  • 2 el kokosolie
  • peper en Himalayazout 

  • +/- 500 ml tomatensaus
  • 4 tl oregano

  • parmezaanse kaas, geraspt
  • basilicumblaadjes 
(veel!)
  • 3 eieren

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter dik. Bestrijk de plakken met kokosolie en maal er wat zout en peper overheen. Gril ze daarna 15 minuten in de oven op 240 graden c°.

Verwarm de rest van de kokosolie in een pannetje en fruit de ui en de knoflook. Voeg de fijngesneden rode peper toe en de Ras el Hanout. Voeg de tomatensaus toe en warm even door.

Vul de bodem van de langwerpige ovenschaal (ik gebruikte een bakblik voor brood of cake) met de plakken aubergine. Maak laagjes van de tomatensaus, een handje geraspte parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en wat oregano. Herhaal het totdat je geen aubergine meer over hebt.

Giet de geklutste eieren erover en zet 30 minuten in de oven op 180 graden C°. Klaar!

 

Tijdens een zomerse BBQ is Baba Ganoush wat mij betreft een onmisbaar vegetarisch dipje als balans tussen al het vlees-geweld. Ik leerde dit Arabische recept van een Egyptische vriend en het is keer op keer een succes onder de vegas en vleeseters. Gebuik biologische aubergines voor een biolicious effect.Baba Ganoush met granaatappel

Baba Ganoush

Nodig:

3 biologische aubergines

2 tenen knoflook

olijfolie

peper&zout

1 citroen

Granaatappelpitjes

(eventueel verse koriander)

Zet de oven op de grillstand en grill de aubergines totdat ze geblakerd zijn (dat duurt meestal minimaal een uur). Snijd ze open, trek het vel er van af en doe het vruchtvlees in een blender met de knoflook, ruim peper en zout, uitgeperste citroen, 1 eetlepel olijfolie en eventueel de koriander. Blender het geheel, roer er granaatappelpitjes doorheen en serveer met brood. Oekla Chaia! (Bij gebrek aan blender kun je het geheel ook prakken en snipperen.)

De fastfood-afhaal- (of bezorg-) pizza is met zijn overdaad aan verzadigde vetten natuurlijk totaal niet biolicious. De zelfgemaakte ””””slowfood”””” pizza heeft bijna niets te maken met zijn ””””snelle”””” broertje. Je maakt een gezond deeg, gebruikt verse ingrediënten, streekproducten en groenten van het seizoen. Er is maar een authentieke pizza, deze komt uit Napels en is rood (van de tomaten); de spirituele kleur van de stad. De fastfood versie komt, niet geheel verwonderlijk, uit de Verenigde Staten. De pizza is van oorsprong ””””armeluiskost””””, maar de versie in een kartonnen doos die druipt van het vet is mijlenver verwijderd van de originele staat van de pizza.

Een pizza helemaal zelf maken kost minder tijd dan je zou denken. Het enige dat nodig is, is dat je de middag of de avond ervoor even bedenkt dat je pizza wil eten, zodat het deeg lang genoeg kan rijzen.

Het deeg:

– een half zakje instantgist (of 12 g verse)

– 1,25 dl lauwwarm water

– 200 g biologisch tarwebloem

-1 tl zout

– 1 polenta (maismeel, te koop bij de natuurwinkel)

Maak eerst het deeg. Doe de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje en giet hier de gist en het water in. Kneed met gebloemde handen het geheel in 10 minuten door elkaar. Maak er een bal van en laat deze in de kom, afgedekt met een vochtige theedoek, zo””””n twee uur rijzen. Kneed daarna de bal door even door en rol hem uit met een deegroller. Bestrooi de datgene waar je de pizza op wilt bakken met polenta, hierdoor bakt de pizza niet aan.

De pizza:

De basis van deze pizza is een tomatensaus. Gebruik gepelde tomaten uit blik als er vanwege het seizoen enkel geïmporteerde tomaten verkrijgbaar zijn. Kies de ingrediënten aan de hand van wat er te krijgen is op de markt (of wat je nog hebt liggen).

– 1 blik gepelde tomaten of 200 gram tomaten

– 3 teentjes knoflook

– bosje oregano

– 1 glaasje rode wijn

– 1 rood pepertje

– peper en zeezout

– 2 aubergines

– 1 bol mozzarella

– handjevol cherrytomaatjes

– bosje verse basilicum

– 100 gram Parmezaanse kaas

– 2 eetl. olijfolie

Verwarm de oven voor op 275 graden.

Bij gebruik van verse tomaten moeten deze eerst gepeld worden. Zet een pannetje met water op. Snijd de tomaten twee keer in op de kruin, dompel ze een paar minuten in het kokende water, laat ze afkoelen en trek de velletjes er af.

Snipper de knoflook, verwarm de olijfolie in een middelgrote pan en fruit de knoflook met een paar stukjes tomaat (tegen verkleuring en verandering van de smaak). Voeg het pepertje toe, en na enkele minuten de wijn. Voeg dan de kleingesneden tomaten en oregano toe en laat de saus minimaal 15 minuten inkoken en breng op smaak met zout en peper.

Snijd de aubergines in plakken, bestrooi ze met zeezout en laat ze enkele minuten uitlekken in een vergiet. Verhit een grillpan en grill de aubergineplakken aan weerszijden.

Als de saus klaar is, bedek je de bodem van de pizza ermee. Daarna leg je de aubergines er op. Snijd de cherrytomaatjes doormidden, druk het grootste deel van het vocht er uit en verdeel ze over de pizza. Snijd de mozzarella in kleine stukken die je eveneens over de pizza verdeelt, om te eindigen met de parmezaanse kaas. Bak de pizza in ongeveer 15 minuten gaar (dit is afhankelijk van de dikte van je deeg) en bestrooi hem met de verse basilicum. Drink er de rest van de fles rode wijn bij.

Inspiratie: Nikko Amandonico

Vandaag is de zomer aangebroken.. Voor velen nadert de vakantie, helaas zit dat er voor mij niet in. Naast dat een vliegreis natuurlijk absoluut niet eco-friendly is (compenseer met bomen: http://www.treesfortravel.nl) zit het helaas niet in m’n budget en moet er nog teveel gebeuren. Om toch een beetje dat zomervakantie-gevoel te krijgen hierbij een recept voor moussaka waarmee je jezelf in Griekenland waant. Serveer met (turks) brood, een frisse salade en een glaasje ouzo…

Moussaka

Hiervoor heb je nodig:

Olijfolie

Zout

2 uien

1 teentje knoflook

een grote aubergine

8 ontvelde en gehalveerde tomaten

1 dl bouillon

1 blikje tomatenpuree

scheutje rode wijn

Peper

1 el worcestershiresauce

150 gr geraspte (geiten)kaas

Voor de saus:

ongeveer 35 gr boter

ongeveer 35 gr bloem (evt volkoren)

ongeveer 3 dl melk

zout

nootmuskaat

1-2 eierdooiers

Verwarm de over voor op 180 gr. Snijdt de aubergine in de lengte in plakken, bak of grill de plakken en bestrooi met zout. Fruit de ui en de knoflook, voeg de tomatenhelften , bouillon, tomatenpuree, rode wijn, peper en worcestershiresauce toe en laat 10 minuten sudderen. Ondertussen smelt je de boter, voeg goed roerend de bloem toe en bak dit mengsel even. Dit heet een roux, heel handig om allerhande soepen en sauzen mee te binden of een lekkere ragout te maken! Beetje bij beetje de melk toevoegen, na elke scheut goed roeren met een garde tot het mengsel helemaal glad is en pas dan een volgende scheut erbij. Als de saus de goede dikte heeft (na ongeveer 3 dl dus), deze op smaak brengen met het zout en de nootmuskaat en de eierdooier(s) erdoor mengen. Vet daarna een grote ovenschaal in en maak laagjes van aubergine, tomatenprutje, saus, kaas en eindig met een laagje kaas. Zet de schotel zo’n 3 kwartier in de oven, als de moussaka te donker kleurt kun je de schaal afdekken met aluminiumfolie.

Kali orexi!!

Hoewel de regen op dit moment nog tegen de ramen tikt hebben de weermannen het beloofd.. Zaterdag wordt het heerlijk weer!! Als t langer licht blijft en de temperatuur aangenaam is, vind ik het heerlijk om lekker laat te dineren.. Enige probleem, ik ben een hongerig type. Oplossing: borrelen!!! Een wijntje in de hand en een tafel vol lekkere hapjes…  Helaas worden er bij de teelt van druiven veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid, ziektes en ongedierte te weren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer biologische wijnen te verkrijgen, via internet, de natuurvoedingswinkel maar ook bij de reguliere supermarkt. Hieronder volgen 4 recepten voor lekkere dipjes bij de borrel! De dipjes kun je serveren met rauwkost, stokbrood, garlic bread of rooster wat tortilla’s 3 minuten aan beide kanten in een grillpan en snijd ze in driehoekjes.

Auberginedip
1 grote aubergine
4 eetlepels olijfolie
1 tl gemalen komijn (djinten)
1,5 dl griekse of turkse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
2 el gehakte verse koriander
1 el citroensap
zout en peper

De aubergine in de lengte in dunne plakken snijden en bestrijken met een mengsel van 3 el olijfolie, komijn, zout en peper. Bak ze 3-4 minuten in een grillpan of onder grill gaar en laat ze even afkoelen. Snijdt de plakken fijn en meng met de yoghurt in een kom. Roer de knoflook, koriander, citroensap en de rest van de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

komkommer-muntdip
Vervang in het bovenstaande recept de aubergine voor een halve geraspte komkommer. Knijp het overtollige vocht eruit en roer de overige ingrediënten erdoor. Vervang de koriander door dezelfde hoeveelheid verse munt.

Limabonenhummus met citroen en rozemarijn
6 el olijfolie
4 sjalotten, fijngehakt
2 grote tenen knoflook, geperst
1 tl gehakte rozemarijn (en wat extra naaldjes voor garnering)
geraspte schil en sap van een halve citroen
800 gr limabonen uit blik
zout en peper

Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de sjalotten, knoflook, gehakte rozemarijn en de citroenschil 10 minuten op laag vuur (of tot de sjalotten zacht zijn). Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en voeg het citroensap, de limabonen en wat zout en peper toe. Maal alles tot een smeuïge massa. Garneer met de rozemarijn en besprenkel met wat olijfolie.

Kikkererwten-chilihummus
800 gr kikkererwten
2 fijngehakte spaanse pepers (zonder zaden en zaadlijsten)
1 grote teen knoflook, geperst
2 el citroensap
Olijfolie
zout en peper

Giet de kikkererwten af  en voeg alles samen in de keukenmachine met zoveel olijfolie dat er een smeuïg mengsel ontstaat.

Wat mij betreft is dit de meest perfecte lasagne: met gegrilde groenten, tomatensaus en citroenricotta.

Lasagne met citroenricotta

Nodig:

1 pak lasagnevellen

1 aubergine, in plakken

1 courgette, in plakken

1 pakje ricotta

sap en schil van 1 citroen

4 teentjes knoflook, gesnipperd

olijfolie

2 blikjes gepelde tomaten

glas rode wijn

verse basilicum

verse peper en zeezout

1 bol mozzerella

parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote ovenschaal in met olijfolie.

Verwarm een grillpan, voeg een beetje olijfolie toe en grill de groenten. Bestrooi ze met zout en peper en leg opzij. Verwarm wat olijfolie in een steelpan, voeg de knoflook toe en laat even gaar worden maar zorg dat ze beslist niet verkleuren! Dit gaat ten koste van de smaak. Knijp de tomaten uit blik fijn en voeg ze toe aan de knoflook samen met de rode wijn. Laat enkele minuten inkoken. Voeg de fijngesneden basilicum toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Meng de ricotta in een schaaltje met de citroenschil en -sap en breng op smaak met zou en peper.

Leg een laagje groenten op de bodem van de ovenschaal. Daarover gaan lasagnebladen, daarna de citroenricotta, dan weer wat bladen, dan de rest van de groenten, weer van lasagnevellen, dan de mozzerella, de laatste vellen en giet tenslotte de tomatensaus eroverheen. Bestrooi met parmezaanse kaas en laat in 20 tot 30 minuten gaar worden in de oven.

Een heerlijk nazomers ovengerecht, met zomerse groenten en herfstachtige kruiden.

Gevulde aubergines met ansjovis

Nodig:

2 aubergines (voor 2 personen; anders alles x 2 of hoeveel je nodig hebt)

1 ui

2 teentjes knoflook

3 middelgrote tomaten

bosje peterselie

1 kaneelstokje

1 laurierblaadje

8 ansjovisjes

olijfolie

peper & zout

Hol de aubergines een beetje uit en bewaar het prutsel. Verwarm de olie in een steelpan, snipper de ui en bak ze vijf minuten op laag vuur. Blancheer de tomaten en snijd ze daarna klein. Voeg de aubergineprut en gesnipperde knoflook toe aan de uien, laat ze even mee bakken en voeg dan de tomaten, fijngesneden peterselie, het kaneelstokje en het laurierblaadje toe. Laat het geheel zo’n 20 minuten pruttelen en haal dan het kaneelstokje en laurierblaadje er uit. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een grote ovenschaal in, vul de aubergines met het mengsel, leg de ansjovisjes eroverheen en laat de aubergines in een half uurtje gaar worden.

Het is dan wel een stoofschotel, dit vegetarische gerecht is in een half uurtje klaar en heel makkelijk. Het kan bijna niet mislukken. Eet de Marokkaanse stoofschotel met kikkererwten of brood en hummus

Ingredienten:
3 el olijfolie
1 kleine Pompoen
2 uien
1 grote aubergine
1 grote courgette
5 takken koriander
5 takken munt
Zeezout
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 tl chilipoeder (naar smaak)
1 tl kaneel
8 gepelde en gewelde tomaten (kan uit blik)
evt Kikkererwten of brood

Bereiding:
Snijd alle groenten in dikke plakken of stukken.
Verhit olijf olie in een ruime pan en doe de groenten (behalve de kikkererwten) en specerijen tegelijk in de grote pan. Laat het geheel 20 minuten stoven met een deksel op de pan. Proef na 20 minuten of de groenten gaar zijn. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen en gooi evt de kikkererwten bij het gerecht.