Omdat het officieel nog winter is maar het al een weekje lente lijkt: een heerlijk frisse boerenkoolgnocchi met salieboter.

 

boerenkool gnocchi

 

 

Nodig:

  • 250 gram boerenkool
  • 150 gram aardappels
  • 1 ei
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram boter
  • 5 blaadjes salie
  • bloem
  • peper&zout

Schil de aardappels en kook ze gaar in ruim water. Snijd de boerenkool klein en kook ze de laatste 5 minuten mee. Laat ze goed uitlekken en pureer de aardappels met de boerenkool. Roer het geklopte ei erdoorheen en zoveel bloem dat er een mooi samenhangend mengel ontstaat. Breng op smaak met een snuf zout en flink wat peper. Rol hier twee lange dunne worstjes van en snijd deze in kleine stukjes. Kook deze in kokend water enkele minuten totdat ze boven komen drijven.

Verwarm de boter op laag vuur met de salieblaadjes en een snuf peper en zout. Serveer de gnocchi met een schep boter en geraspte Parmezaanse kaas.

Zo, de kerstvakantie zit er alweer op en nog steeds zijn we gespaard gebleven van echt winters weer. Sterker nog, vandaag was de warmste 6 januari ooit! Hoewel er voorlopig nog geen sneeuw en ijs is voorspeld, hou ik m’n hart vast voor wat ons nog te wachten staat… Vorig jaar kregen we nog tot ver in Maart bittere kou voor onze kiezen. Maar, mocht ons een koudefront te wachten staan, onze verkleumde lijven ontdooien zeker met deze heerlijk, stevige pompoensoep. Met dank aan Fenny voor het recept!

  • 225 g rode linzen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3cm gemberwortel
  • 300g (biologische) pompoen
  • 500 g pomodori tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 blokje groenten- of kruidenbouillon
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 2 el citroensap

Voor de finishing touch:

Een scheutje kokosmelk of een schepje creme fraiche ziet er lekker uit en geeft wat variatie qua smaak. Strooi daarover wat verse koriander of een in ringetjes gesneden bosuitje.

Spoel de linzen af in een zeef en laat ze even uitlekken. Snij de ui en knoflook en bak ze in de olie een paar minuutjes zachtjes tot ze glazig zijn. Bak de geschilde en klein gesneden gember de laatste minuut mee. Als je geen gemberwortel in huis hebt, kan deze ook vervangen worden door een scheutje gembersiroop of wat djahe (gemberpoeder).

Wanneer je pompoen niet biologisch is, kun je hem het beste schillen. Het scheelt dus een hoop werk om voor de biologische variant te kiezen. Verwijder het zaad (dit kun je nog drogen) met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in blokjes en de peper in stukjes. Hou je van pittig, laat de zaadlijsten erin, anders kun je deze beter verwijderen. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor Indonesische rawit pepertjes, deze zijn een stuk kleiner dan hun grote Spaanse broer maar ik vind ze smaakvoller en pittiger. Voeg de linzen, de pompoen, tomaten, de peper en kruiden toe aan de uien en knoflook. Voeg water toe totdat alles net onder staat en breng het aan de kook. Na een minuut of 20 kun je het citroensap toevoegen, kook het geheel nog 2 minuten zachtjes door. Pureer en voeg wat heet water toe om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Proef even goed of je soep nog iets nodig heeft, zout, peper, nog een bouillonblokje of juist nog wat zuur (citroen) of zoet (gembersiroop). Hoe de soep perfect in balans is, ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Serveer de soep gegarneerd met crème fraiche, kokosmelk, koriander of een bosuitje en een stukje naanbrood of papadum.

Het is mij een raadsel waarom de Nederlander van andijvie voornamelijk stamppot maakt. De groente verliest haar frisse, uitgesproken smaak door de wat zompige stamp met aardappelen en melk en dat doet de andijvie geen recht. Andijvie kun je wokken, smoren, rauw eten in een salade of verwerken in een frittata. Dit recept voor gesmoorde andijvie met hummus en couscous is een verwerking van een recept dat ik vond op Arabia Cafe en laat de heerlijke wintergroente helemaal tot zijn recht komen.

Andijvie, Hummus en Couscous

Nodig:

1 stronk andijvie

zelfgemaakte hummus

3 tenen knoflook, gesnipperd

1 blikje ansjovis in olie, uitgelekt en kleingesneden

olijfolie om in te bakken

peper en zout

1 kopje couscous

Laat de couscous enkele minuten wellen in kokend water en roer het daarna goed door. Maak de hummus zoals beschreven in het bovenstaande recept. Verwijder de buitenste bladeren van de andijvie, haal de rest ook van de stronk en was ze goed. Laat de bladeren uitlekken en scheur ze in grove stukken. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ansjovis een minuutje. Voeg de andijvie toe en smoor het geheel zo”n 5 tot 10 minuten. Serveer het met de couscous en de hummus.

Een heerlijk frisse manier om spruitjes te bereiden: een hartige ricottataart met spruitjes en aardappels.

Nodig:

  • een stronk spruitjes (of een zakje)
  • 2 middelgrote aardappels
  • 1 bakje van 250 gram ricotta
  • 2 biologische eieren
  • 100 ml slagroom
  • half pakje kant-en-klare hartige taart deeg (5 blaadjes, ontdooid)
  • paar takjes tijm
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper
  • olijfolie en boter

Verwarm de oven  voor op 180 graden en vet een lage taartvorm in het boter. Leg de blaadjes deeg op elkaar, strooi wat bloem op het aanrecht en rol ze uit tot een plak ter grootte van de taartvorm. Beleg de taartvorm ermee, prik er met een vork wat gaatjes in en bak de bodem 20 minuten blind in de oven.

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd ze doormidden. Zet een grote pan met water op het vuur en kook de aardappels in 20 minuten beetgaar; voeg na 10 minuten de spruitjes toe en kook deze 10 minuten mee.

Verwarm ondertussen  1 el olijfolie een een koekenpan, snipper de ui en smoor deze 20 minuten op laag vuur samen met de tijm en laurier. Gooi het laurierblaadje weg en zet de uien opzij. Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken.

Verspreid nu eerst de uit op de taartbodem en daarna de groenten. Roer de ricotta los met de eieren en room en breng op smaak met peper en zout. Giet het ricottamengel uit over de groenten en zet de taart terug in de oven. Bak de spruitjestaart in 30-40 minuten gaar in de oven.

Deze chocoladetaart is zo hemels dat hij door Nigella tot 'Devil's food cake' is gedoopt en wij van BIOLICIOUS vinden het daarom het ultieme kerstdessert. De taart niet moeilijk te maken, waardoor je nog alle tijd overhoudt voor de rest van het diner. Het resultaat is onversmadelijk, goddelijk, rijk gevuld: een 'duivelse' afsluiting van een volmaakt kerstdiner.

Chocoladetaart

Nodig voor het beslag:

50 g cacaopoeder

100 g donkere basterdsuiker

2,5 dl kokend water

125 g zachte boter

150 g kristalsuiker

225 g zelfrijzend bakmeel

1 zakje vanillesuiker

2 eieren

Nodig voor het glazuur:

1,25 dl water

30 gram donkere bastersuiker

175 g boter

300 gram pure chocola (extra puur is extra lekker), fijngehakt

Je hebt twee taartvormen nodig! Bekleed de bodems met bakpapier en vet de randen in met boter. Verhit de oven voor op 180 graden.

Meng de cacaopoeder met de basterdsuiker en het water in een kom en zet het apart. Klopt de boter met kristalsuiker en vanillesuiker tot een romig mengsel en klop de eieren er door heen. Voeg nu ook de bloem toe en spatel er tenslotte het chocolademengsel doorheen. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak ze in 30 minuten gaar in de oven. Laat de taarten daarna afkoelen.

Begin zodra de taarten in de oven staan met het maken van het glazuur want deze moet een uur rusten. Als het goed is zijn de taarten na die tijd ook voldoende afgekoeld om geglazuurd te worden. Giet het water in een pannetje en voeg de boter en 30 gram donkere basterdsuiker toe. Haal de pan van het vuur als het mengsel begint te borrelen en voeg dan de chocoladestukjes toe. Laat deze smelten en laat het mengsel dan een uur staan terwijl je er af en toe doorheen roert.

Leg een van de taarten op een plateau en smeer 1/3 van de glazuur er overheen. Leg hier de volgende taart bovenop en besmeer deze, en de zijkant van de taart, met de rest van het glazuur.

Nog twee weken voor kerstavond! In Amerika is dit HET kerstmoment, eerste kerstdag is ook nog in feestsferen gehuld maar tweede kerstdag is iedereen alweer aan het werk. Echter, ze maken er wel een groot feest van. Zo niet het feest van het jaar! Er zijn een aantal ingrediënten essentieel voor het ware Amerikaanse kerstgevoel. Mijn favoriet is natuurlijk de mistletoe, je kan niet teveel kusjes krijgen! Maar wat ook zeker niet mag ontbreken is een lekkere ‘eggnog’ (eierpunch). Een grote calorieën-bom maar door de alcohol het smeermiddel voor een kerstavond zonder familieruzies of andere kerst-stress..

Eggnog
Nodig voor 4 personen:
6 verse eieren (check natuurlijk even hoe kipvriendelijk)
125 gr suiker
5 dl melk
4 dl room
1.5 dl Whisky
0.5 dl Rum
Nootmuskaat of kaneel
1 el vanille extract (of vervang een beetje suiker voor vanillesuiker)

Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Een handige tip hierbij is een apart bakje gebruiken voor het splitsen en de dooiers en eiwitten apart te verzamelen. Zo verlies je niet alle voorgaande eieren als het splitsen bij het zesde ei fout gaat! 😉 Doe de dooiers en de suiker in een (saus)pan en klop dit met een garde tot een schuimige, lichtgele massa. Warm de melk in een steelpannetje tot hij goed heet is maar niet kookt en schenk de melk bij het ei/suiker mengsel, roer het geheel snel met een houten lepel door elkaar. Zet het mengsel terug op een zacht vuurtje en blijf roeren tot je een lichtgebonden room krijgt, dit noemen ze ook wel creme anglaise. Zorg dat het mengsel niet gaat koken en dat je t heel rustig opwarmt, als het te snel gaat of te heet wordt krijg je roerei-soep! Roer goed, ook over de bodem en in de hoekjes tot het de juiste dikte heeft en in een dun laagje aan de lepel blijft kleven (na 6-7 minuten). Giet het mengsel daarna door een zeef in een grote punch-bowl en roer er de room, whisky, rum en evt. vanille extract door. Laat de Eggnog afkoelen terwijl je ‘m regelmatig doorroert zodat er geen vellen op komen. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Zet de kom afgedekt met folie minimaal 3 uur in de koelkast. De smaak wordt beter hoe langer hij in de koelkast staat dus je kan dit prima een of twee dagen van tevoren klaarmaken, scheelt alweer in de kerst-stress!

Voor het opdienen even omroeren, schep de eggnog in (punch)glazen en strooi er een beetje nootmuskaat of kaneel over.

Merry Christmas!!!

De combinatie van de zachte peer, de pittige gorgonzola, knapperige walnoten en frisse sla is onweerstaanbaar. Een volmaakt, winters voorgerecht, naar een recept van Skye Gingell.

Winterse salade

Nodig:

5 rode uien

100 g kristalsuiker

peper en zout

2 dl balsamicoazijn

1/2 dl olijfolie

2 dl rode wijn

2 laurierblaadjes

1 takje tijm

1 kaneelstokje

50 g kristalsuiker

2 rijpe peren

flinke bos sla (zoek een winterse, liefst koolachtige, soort)

200 g gorgonzola

100 g walnoten

1 eetl peterselie

Voor de dressing:

1 el dijonmosterd

2 eelt rode wijnazijn

zout en peper

1 dl olijfolie

Rooster eerst de uien. Verwarm de oven voor op 180 graden, snijd de uien in plakken en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met de suiker, royaal peper en zout, besprenkel ze met de balsamicoazijn en olijfolie en hussel alles door elkaar. Rooster de uien ongeveer 30 minuten in de oven en laat ze afkoelen.

Doe de rode wijn in een pan met de kaneel, laurier, tijm en suiker. Breng dit aan de kook, schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Leg de peertjes in de wijn en pocheer ze 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de peren in de pan afkoelen.

Was de sla en scheur het wat kleiner. Snijd de gorgonzola in plakken en hussel het door de sla. Meng voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Vermeng de sla met de uien, de peer, walnoten en de dressing en dien hem op met de peterselie.

Wie in 2009 'Mijn tent is top' heeft gezien, kent 'm wel… Daarin werd een restaurant vernoemd naar de 'vergeten groente' pastinaak. Deze wortel heeft een smaak die een beetje tussen de knolselderij en winterwortel in zit. Toch zit er iets heel eigens aan de smaak van pastinaak. Omdat de wortel niet doodvriest in de grond kan hij de hele winter worden geoogst en is dus echt een seizoensproduct.

Prei-pastinaak soep met witte wijn, gember & bruschetta

voor 4 personen:
1-2 el milde olijfolie
125 gr prei
1 el fijngehakte gemberwortel
300 gr pastinaak in stukken
1,5 dl chardonnay
0,6 l groentenbouillon
zout en peper
afbakstokbrook
1-2 el mosterdsaus
4 el parmezaanse kaas (of extra belegen)
(soja) room
evt. Bieslook voor de opmaak

Fruit de prei en de gember in een grote pan met de olijfolie tot de prei zacht is. Daarna de pastinaak 5 minuten laten meebakken en de bouillon en wijn toevoegen. Breng het geheel aan de kook en laat de soep op zacht vuur sudderen tot de pastinaak gaar is. Snijdt ondertussen 4 sneetjes van het afbakbroodje en bak in een voorverwamde oven (220 graden) tot ze hard en krokant zijn, dat duurt ongeveer 12-15 minuten. Besmeer de sneetjes met de mosterdsaus en bestrooi met geraspte kaas. Pureer de soep en voeg naar smaak een scheutje (soja) room toe. Je kunt de soep zo dun maken als je zelf lekker vindt door te spelen met de hoeveelheid bouillon die je toevoegt; “Zolang er water is, is er soep!”. Breng op smaak met zout en peper en verdeel over 4 kommen, leg in elke kom een sneetje brood op de soep. Giet daar omheen nog wat (soja) room en  knip er wat bieslook boven. Serveer direct!

Twee jaar geleden publiceerde het NRC het bericht dat oerhollands voedsel voor betere sperma zou zorgen en daarom beter is voor de voortplanting dan het mediterrane dieet. Dit bericht werd al snel gerelativeerd door de betrokken onderzoekers: Hollands voedsel zorgt voor méér sperma; een mediterrane dieet zorgt voor een betere kwaliteit van het zaad. Dit recept heeft dus het beste van twee werelden: oerhollandse groenten, verwerkt op een mediterrane manier.

Ik heb boerenkool eigenlijk nooit lekker gevonden en ben nog steeds niet enthousiast te maken met een standaard boerenkoolstamppot. Maar het is wel zo biolicious om te koken met seizoensgroenten en aangezien het nog heel even het boerenkoolseizoen is, hierbij een recept voor pasta met boerenkool!

Pasta met boerenkool en geroosterde paprika

Nodig (voor 4 personen):

300 gram boerenkool

400 gram pasta

1 blikje ansjovis

4 tenen knoflook

2 rode paprika's

olijfolie

peper & zout

parmezaanse kaas (naar smaak)

Verwarm de oven voor op de grillstand. Leg de paprika's in de oven en draai ze rond totdat ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn. Haal ze uit de oven, stop ze in een boterhamzakje en sluit deze goed af.

Zet een grote pan met water en ruim zeezout op en kook hier in de boerenkool 10 minuten. Haal de groenten er uit met een schuimspaan en kook de pasta gaar in hetzelfde water.

Ondertussen verwarm de de olie in een diepe koekenpan. Verkruimel de knoflook en ansjovisjes in een keukenmachine en bak ze enkele minuten. Voeg dan ze boerenkool toe, roer goed door zodat de ingrediënten zich vermengen, en bak deze nog een minuut of 10.

Haal de paprika's uit de zakjes, schil ze en snijd ze in reepjes. Voeg toe aan de boerenkool, giet de pasta af als deze al dente is gekookt en roer het geheel door elkaar. Serveer met geraspte parmezaanse kaas.