Het is weer Lente! Dat vraagt om een recept met lente-ingrediënten. In de praktijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan aangezien de eerste gewassen pas net een beetje beginnen te groeien. Om toch een beetje in de lentesferen te komen deze heerlijke taart met spinazie, artisjok en ricotta.

Spinazietaart met artisjokken

Nodig:

  • 1 pakje hartige taart deeg (ontdooid)
  • olijfolie
  • een handje bloem
  • 1 kg verse spinazie, gewassen en geblancheerd of 1 pak biologische diepvriesspinazie, ontdooid
  • 1 blik artisjokken, uitgelekt
  • 300 gram ricotta
  • 3 eieren, geklopt
  • 100 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een taartvorm in en bestuif hem met bloem. Rol het deeg uit en de bekleed de taartvorm ermee. Doe de spinazie in een kom en roer de ricotta, eieren, 50 gram parmezaan, nootmuskaat en peper en zout naar smaak erdoorheen. Giet de vulling in de vorm, verdeel de artisjokken erover en bestrooi met de rest van de parmezaan. Bak de taart 30 minuten in de warme oven.

Nog twee weken voor kerstavond! In Amerika is dit HET kerstmoment, eerste kerstdag is ook nog in feestsferen gehuld maar tweede kerstdag is iedereen alweer aan het werk. Echter, ze maken er wel een groot feest van. Zo niet het feest van het jaar! Er zijn een aantal ingrediënten essentieel voor het ware Amerikaanse kerstgevoel. Mijn favoriet is natuurlijk de mistletoe, je kan niet teveel kusjes krijgen! Maar wat ook zeker niet mag ontbreken is een lekkere ‘eggnog’ (eierpunch). Een grote calorieën-bom maar door de alcohol het smeermiddel voor een kerstavond zonder familieruzies of andere kerst-stress..

Eggnog
Nodig voor 4 personen:
6 verse eieren (check natuurlijk even hoe kipvriendelijk)
125 gr suiker
5 dl melk
4 dl room
1.5 dl Whisky
0.5 dl Rum
Nootmuskaat of kaneel
1 el vanille extract (of vervang een beetje suiker voor vanillesuiker)

Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Een handige tip hierbij is een apart bakje gebruiken voor het splitsen en de dooiers en eiwitten apart te verzamelen. Zo verlies je niet alle voorgaande eieren als het splitsen bij het zesde ei fout gaat! 😉 Doe de dooiers en de suiker in een (saus)pan en klop dit met een garde tot een schuimige, lichtgele massa. Warm de melk in een steelpannetje tot hij goed heet is maar niet kookt en schenk de melk bij het ei/suiker mengsel, roer het geheel snel met een houten lepel door elkaar. Zet het mengsel terug op een zacht vuurtje en blijf roeren tot je een lichtgebonden room krijgt, dit noemen ze ook wel creme anglaise. Zorg dat het mengsel niet gaat koken en dat je t heel rustig opwarmt, als het te snel gaat of te heet wordt krijg je roerei-soep! Roer goed, ook over de bodem en in de hoekjes tot het de juiste dikte heeft en in een dun laagje aan de lepel blijft kleven (na 6-7 minuten). Giet het mengsel daarna door een zeef in een grote punch-bowl en roer er de room, whisky, rum en evt. vanille extract door. Laat de Eggnog afkoelen terwijl je ‘m regelmatig doorroert zodat er geen vellen op komen. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Zet de kom afgedekt met folie minimaal 3 uur in de koelkast. De smaak wordt beter hoe langer hij in de koelkast staat dus je kan dit prima een of twee dagen van tevoren klaarmaken, scheelt alweer in de kerst-stress!

Voor het opdienen even omroeren, schep de eggnog in (punch)glazen en strooi er een beetje nootmuskaat of kaneel over.

Merry Christmas!!!

Vanavond is het pakjesavond! Terwijl de regen op de ramen tikt en de gure wind om het huis waait vult de kamer zich langzaam met een warme speculaasgeur… Hierbij een recept voor home-made Biolicious pepernoten!!

Ingredienten:

100 gr boter (zorg dat ie al n tijdje buiten de koelkast ligt)
1 a 2 eetlepels Speculaaskruiden
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr basterdsuiker
zout
0.5 dl melk

De speculaaskruiden kun je eventueel zelfmaken door 50 gram fijngemalen kaneel met 15 gram gemalen nootmuskaat, 10 gram gemalen kruidnagel, 10 gram gemalen gember, 5 gram gemalen peper en 5 gram gemalen anijs te mengen. Dit kun je in een afgesloten potje nog langere tijd bewaren.

Variatie recept: voeg eens 50 gr schenkstroop of honing toe!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden C. In een kom de boter zacht roeren. Vervolgens de basterdsuiker, kruiden en zout toevoegen. Mengen en het zelfrijzend bakmeel en de melk erbij doen. Met koele hand snel tot deeg kneden en het deeg circa 30 minuten in de koelkast laten rusten. Van het deeg kleine bolletjes maken en op de bakplaat leggen. Als je genoeg hebt van het draaien van bolletjes kun je ook leuke vormpjes maken en het speculaasjes noemen 😉 Tenslotte in ongeveer 15 minuten bruin bakken.

Pastinaak was vorig jaar nog een zogeheten “vergeten groente” maar is nu zelfs in de meest doorsnee supermarkt te vinden en her-ingeburgerd in menig huishouden. Deze nootachtige puree is heerlijk bij biologische vis of vlees maar kan ook goed als eenpersoonsmaaltijd op zichzelf gegeten worden.

Pastinaakpuree met tijm, mosterd en creme fraiche

Nodig:

ongeveer 1 kilo pastinaak

3 takjes tijm

peper en zout

1 el dijonmosterd

2 el crème fraîche

25 gram boter

snufje nootmuskaat

Schil de pastinaak en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan en overgiet ze met koud water. Voeg de tijm toe en ruim peper en zout en kook de pastinaak ongeveer 15 minuten, totdat hij zacht genoeg is om te pureren. Laat de pastinaak uitlekken in een vergiet en verwijder de tijm. Blender de groenten met de overige ingredienten totdat het een romige massa is en breng op smaak met peper en zout.

Vandaag is de zomer aangebroken.. Voor velen nadert de vakantie, helaas zit dat er voor mij niet in. Naast dat een vliegreis natuurlijk absoluut niet eco-friendly is (compenseer met bomen: http://www.treesfortravel.nl) zit het helaas niet in m’n budget en moet er nog teveel gebeuren. Om toch een beetje dat zomervakantie-gevoel te krijgen hierbij een recept voor moussaka waarmee je jezelf in Griekenland waant. Serveer met (turks) brood, een frisse salade en een glaasje ouzo…

Moussaka

Hiervoor heb je nodig:

Olijfolie

Zout

2 uien

1 teentje knoflook

een grote aubergine

8 ontvelde en gehalveerde tomaten

1 dl bouillon

1 blikje tomatenpuree

scheutje rode wijn

Peper

1 el worcestershiresauce

150 gr geraspte (geiten)kaas

Voor de saus:

ongeveer 35 gr boter

ongeveer 35 gr bloem (evt volkoren)

ongeveer 3 dl melk

zout

nootmuskaat

1-2 eierdooiers

Verwarm de over voor op 180 gr. Snijdt de aubergine in de lengte in plakken, bak of grill de plakken en bestrooi met zout. Fruit de ui en de knoflook, voeg de tomatenhelften , bouillon, tomatenpuree, rode wijn, peper en worcestershiresauce toe en laat 10 minuten sudderen. Ondertussen smelt je de boter, voeg goed roerend de bloem toe en bak dit mengsel even. Dit heet een roux, heel handig om allerhande soepen en sauzen mee te binden of een lekkere ragout te maken! Beetje bij beetje de melk toevoegen, na elke scheut goed roeren met een garde tot het mengsel helemaal glad is en pas dan een volgende scheut erbij. Als de saus de goede dikte heeft (na ongeveer 3 dl dus), deze op smaak brengen met het zout en de nootmuskaat en de eierdooier(s) erdoor mengen. Vet daarna een grote ovenschaal in en maak laagjes van aubergine, tomatenprutje, saus, kaas en eindig met een laagje kaas. Zet de schotel zo’n 3 kwartier in de oven, als de moussaka te donker kleurt kun je de schaal afdekken met aluminiumfolie.

Kali orexi!!

Venkel is een van de heerlijkste groente die in de winter en herfst verkrijgbaar is. Niet iedereen hem echter niet helemaal op waarde te schatten omdat er vaak op de verkeerde manier mee gekookt wordt. Dit Italiaanse recept voor een gratin van venkel haalt zelfs de grootste venkel-twijfelaars over de streep en is erg gemakkelijk te maken.

Venkel Gratin

Nodig:

2-4 venkelknollen

100 gr broodkruim

60 g boter

zout en peper naar smaak

2 tl nootmuskaat

Kook de venkelknollen (zonder ze te snijden) in een grote pan met gezout water tot ze zacht zijn. Dit duurt zo”n 25-30 minuten. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze dan in plakken. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de venkel op een bakplaat. Bestrooi ze met het broodkruim, de blokjes boter, nootmuskaat en ruim peper en zout. Bak ze zo”n 20 minuten in de warme oven.

Lekker met pasta, bij vlees of vis of als tapas.

Gewoon lekker!! (en een groot deel van de ingrediënten is zelfs bij AH biologisch verkrijgbaar)

Ingrediënten:

450 g spinazie (a la creme voor de lekkerbek, ontdooid)
nootmuskaat
zout en peper
2 el yoghurt
3 teentjes knoflook,gepeld en uitgeperst
1 eierdooier
200 g feta
225 g lasagnebladen
1 gesnipperd uitje

voor de saus;
1,5 dl yoghurt
1 ei
2 zakjes geraspte parmezaanse kaas (bij AH zijn dat redelijk kleine zakjes, zorg gewoon dat je flink wat hebt voor door de saus en over de schotel)
3 tomaten,gewassen en in plakjes gesneden

Bereiding

Fruit het uitje en de knoflook en meng met de spinazie, nootmuskaat zout, peper, yoghurt, eierdooier en verkruimelde feta. Beboter een ovenschaal en leg laag om laag spinaziemengsel en lasagnebladen. De bovenste laag bestaat uit lasagnebladen.
Roer de yoghurt, het losgeklopte ei en de helft van de kaas door elkaar. Schep de saus over de lasagneschotel. Bedek het geheel met plakjes tomaat en strooi daarover de rest van de kaas. Bak het gerecht in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar en goudbruin.

Het begint eindelijk een beetje lente te worden. Geen winterse kool en andere zware seizoensingrediënten meer maar jonge sla, lichte boontjes, luchtige rucola en (binnenkort ook van eigen dakterrasteelt:) spinazie! In overeenstemming met het weer worden de ingrediënten in het begin van de lente lichter en zonniger; iets waar deze bewuste biolicious-kok al maandenlang naar uitkijkt. Deze spinaziesoep is uitermate geschikt om de smaak van de jongste spinazieblaadjes volledig tot zijn recht te laten komen.

Spinaziesoep

Nodig:
500 gram jonge biologische spinazieblaadjes
25 gram boter
2 lenteuitjes
1 teen knoflook
1 tl nootmuskaat
peper & zout
2 bouillion blokjes
(naar smaak) crème fraîche

Was de spinazie goed schoon en laat de blaadjes uitlekken. Zet een grote pan op het vuur en verhit de spinazie er in totdat deze begint te slinken (het is niet nodig om water in de pan te doen). Laat de spinazie weer uitlekken in een vergiet. Was en droog de pan, zet deze weer op het vuur en laat de boter er in smelten. Voeg nu de ui en knoflook toe en fruit deze een paar minuutjes. Doe de spinazie in de pan met zoveel water dat deze tot de helft onderstaat en de bouillon. Breng het geheel aan de kook en haal dan direct van het vuur af. Pureer de soep in een blender. Zet de soep weer op het vuur en voeg de nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Als je de soep romiger wilt maken kun je crème fraîche toevoegen.