Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Een mooi oud Chinees gezegde.. Helaas heeft de man geleerd hoe hij zo snel en efficiënt vis kan vangen dat vele vissoorten overbevist raken. Dit betekent dat er meer vis wordt gevangen dan er door natuurlijke aanwas bijkomt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie vormen van overbevissing. Ten eerste is er groeioverbevissing waarbij de vissen worden gevangen voordat ze het optimale gewicht en grootte hebben bereikt. Ten tweede is er de rekrutenoverbevissing waarbij er teveel vissen worden gevangen die nog niet aan voortplanten zijn toegekomen. Tot slot is er de uitputtingssituatie waarbij het visbestand helemaal instort als gevolg van de twee eerder genoemde redenen. Gelukkig is het niet zo dat helemaal niet ecologisch verantwoord is om vis te eten, alleen maakt het bijvoorbeeld nogal uit waar de vis gevangen is. De viswijzer biedt hulp bij het maken van een ecologische keuze. Zoals je hierin terugziet is kabeljauw een prima keuze als hij gevangen is in de Barentszee. Dus bij deze een lekker recept met kabeljauw.

Kabeljauw met Kaas-Kruidenkorst op een bedje van lauwe salade

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 sneetjes brood zonder korst

1 bosje peterselie

55 gram geraspte parmezaanse kaas

15 gram gesmolten roomboter

4 kabeljauwfilets

4 tomaten in vieren

halve rode ui gesnipperd

2 tenen knoflook (geperst)

225 gram gedroogde tomaten

4 el olijfolie

3 takjes verse tijm

Bereiding

De oven voorverwarmen op 200 graden. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Meng peterselie, parmezaanse kaas en de gesmolten boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi ook de filets en verdeel het kruidenmengsel erover.

Bak de kabeljauw in 8-10 minuten gaar in de oven. Voor de warme salade, alle ingrediënten in een wok mengen en kort verwarmen zodat alles nog lekker knapperig is. Draai dan het vuur helemaal uit.
Verdeel de salade over de borden en leg daarop een stuk kabeljauw, evt. kun je de borden nog garneren met verse basilicum.

Al improviserend kwam ik gisteren tot dit geweldig lekkere gerecht. Ik probeer nog steeds biologische (of anderzijds ”bewuste”) garnalen te achterhalen, dus tips zijn welkom!

Thaise garnalen met boontjes, knapperige gember en kokos-noodles

Nodig:
handjevol ongepelde, rauwe garnalen
een stuk gember van 5 cm
300 gram biologische sperzieboontjes
1 lenteuitje
4 teentjes knoflook
5 eetlepels arachide- (of olijf-) olie
2 eetlepels thaise vissaus
sojasaus (naar smaak)
1 tl sambal
noodles of Chinese eiermie
1 blikje fairtrade kokosmelk

Zet een pannetje met water op het vuur. Haal de puntjes van de boontjes en snijd ze doormidden. Kook ze ongeveer 2 minuten en zet de boontjes dan weg in een vergiet.
Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Zet een wok op het vuur en verhit hem voor, voordat de olie er in doet. Doe de gember in de pan als de olie goed heet is en laat ongeveer 1 minuut staan, totdat de gember knapperig is. Schep de gember uit de pan en zet opzij. Laat de olie in de pan zitten.

Snipper de knoflook en het uitje. Besprenkel de garnalen met sojasaus. Laat de kokosmelk in een pannetje koken en doe de noodles of eiermie erbij. Laat ze koken totdat ze gaar zijn, giet ze af in een vergiet maar zet er een schaaltje onder om de kokosmelk op te vangen. Laat de noodles even schrikken onder koud water zodat ze niet doorgaren.

Verhit de olie nogmaals in de wok totdat deze goed heet is. Voeg de knoflook en uitje toe en wok ze 1 minuut. Voeg nu de boontjes toe en na een minuutje de vissaus, sambal en ruim sojasaus. Voeg de garnalen toe en wok deze totdat ze een beetje roze beginnen te kleuren (dat duurt een minuut of drie). Voeg dan de noodles toe en giet twee pollepels kokosmelk in de pan. Laat nog ongeveer drie minuten koken en serveer het gerecht dan met de knapperige gember.

Sherry is bij lange na niet oubollig: het is een heerlijke apperatief en er valt heel goed mee te koken. Tijd voor de sherry-revival dus!

Groenten in Sherrysaus

Nodig:

Wokbare Groenten van het seizoen: denk in oktober aan wortels, bloemkool maar ook chinese kool, tauge en pak choi.

2 rode uien

arachideolie

Voor de saus:

2 eetl sherry

2 eetl sojasaus

1 tl maizena

2 tl gemberpoeder

1 eetl tomatenpuree

1 teentje knoflook, gesnipperd

Verwarm de olie in een wokpan, voeg de gesnipperde uien toe en laat deze enkele minuten sudderen. Voeg dan de groenten doe en wok ze vijf minuten (of langer, afhankelijk van het soort groente dat je gebruikt). Vermeng alle ingredienten voor de saus en voeg deze toe aan de groenten. Laat binnen enkele minuten inkoken en serveer de groenten met rijst of noodles.

Als kind haatte ik de smaak van deze wortel maar tegenwoordig ben ik verslaafd!! Gember is een plant die oorspronkelijk uit Azië komt en tegenwoordig op vele plaatsten wordt gekweekt. Al eeuwenlang wordt gember in China en India geroemd om z’n medicinale eigenschappen.. Langzaam veroverde gember de wereld en het is nu een veelgebruikt ingrediënt over de hele wereld.

Volgens onderzoek is er geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat als zingibain. Deze stof uit gember zorgt voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën, daarbij zorgt het ervoor dat je meer bouwstenen uit je voeding kunt opnemen. Omdat de werking van gember zeer gevarieerd is hier even een kleine greep: Gember werkt zuiverend, antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend, ademverfrissend en pijnstillend. Daarnaast is het een antioxidant en is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten (waaronder diarree), menstruatiepijn en impotentie. Tenslotte is het een bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6.

Als ingrediënt geeft gember een pittige exotisch smaak, heerlijk in zowel gebak als hartige gerechten. In supermarkten, natuurwinkels en toko’s is zowel de gedroogde variant te krijgen als de verse wortel waaraan ik de voorkeur geef. Ik ben helemaal gek op gember in de thee, dus zoek ook het recept van Hilde voor thee met citroengras en gember eens op. Hier onder een recept voor kippenpootjes om te smullen!

Ingredienten
1 el olie
10 biologische kippenpootjes
175 gr honing
175 ml lichte sojasaus (tegenwoordig ook minder zout verkrijgbaar)
3 el ketchup
3 teentjes knoflook (geperst)
2 el geraspte gemberwortel
1 blik (fairtrade) ananasstukjes (sap bewaren!)
2 el maizena
4 el water

Bereiding
Verhit de olie en bak de kip rondom aan in een grote hapjespan of wok.  Voeg de honing, sojasaus, ketchup, knoflook, gemberwortel en het ananassap toe aan de kip en laat het mengsel lekker lang sudderen tot de kip gaar is. Voeg de ananasblokjes toe en verwarm nog even mee. Haal daarna de kip uit de pan, meng de maizena met het water en voeg toe aan de saus. Serveer de kip met de saus natuurlijk!

In de herfst is er geen verse, biologische spinazie meer te krijgen, dus daarom om er nog even met volle teugen van te genieten dit verrukkelijke recept voor spinaziesoep met gember en citroengras.

Spinaziesoep

500 gram verse spinazie

1 citroengras stengel

gember (blokje van 3cm)

3 teentjes knoflook

1 ui

een klein rood pepertje (niet teveel anders overheerst de peper de rest van de smaken)

1 kleine aardappel

1 tl sesamolie

olijfolie

peper&zout

bouillonblokjes

Was de spinazie goed. Verhit wat olijfolie in een grote soeppan, snipper de knoflook, ui, gember en het pepertje en roer ze door de olie. Voeg na enkele minuten de spinazie en kleingesneden citroengras toe en wok het geheel even door. Voeg na 5 minuten de aardappel toe en ongeveer 1 liter water met bouillonblokjes. Laat de soep 20 minuten pruttelen. Gooi alles in de blender en mix het totdat er een gladde soep ontstaat. Zet deze weer op het vuur, voeg de sesamolie toe en breng op smaak met peper en zout.

Deze risotto is echt mijn all-time favorite en daarbij het gerecht waarmee ik mijn vriendje aan de vegetarische maaltijden kreeg…

Benodigdheden;
Risottorijst (zoveel als je denkt op te kunnen… ik maak altijd veel!)
Een flinke pan groente- of kruidenbouillon
Een flesje droge witte wijn
gesnipperd uitje
paar teentjes knoflook
Een variatie aan paddenstoelen en champignons (meer = beter!)
Geraspte kaas, afhankelijk van het budget welke maar liefst een italiaanse zoals Grana padano of parmezaanse
Om het echt af te maken, maar niet noodzakelijk;
rucola sla
pijnboompitjes
truffelolie
pesto

Bereiding;
Fruit in een grote pan (wok of hapjespan) de knoflook en ui. Voeg de rijst er (droog!) bij en bak deze even kort tot de korrels glazig worden. Blus de rijst met een flink glas witte wijn en schenk er meteen een in voor jezelf want je bent nog wel even bezig! Hierna blijf je zo’n 20 minuten lang bouillon toevoegen en regelmatig roeren zodat de rijst gaar en smeuïg wordt. Een extra glaasje wijn mag natuurlijk ook nog. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snij deze in hapklare stukjes. Bak deze apart in een pannetje met olie en wat knoflook. Als de rijst gaar is (regelmatig even proeven, risotto maak je niet met een kookwekkertje, als ie gaar en smeuïg is maar nog wel een bite heeft is ie perfect!) kun je er een deel van de paddestoelen doorheen scheppen en een deel van de kaas. In een droge koekepan even de pijnboompitjes roosteren voor de uitgebreide variant en de pesto verdunnen met truffelolie. Maak een bordje op met wat rucola sla en schep hier een goede portie van de risotto op. Verdeel hierover nog wat extra paddenstoelen, kaas, pijnboompitjes en wat van de pesto-truffelolie..
Ik heb geen hoeveelheden genoemd omdat je dit gerecht precies zo moet maken als je t zelf lekker vindt en het maakt ook niet zoveel uit, als het maar met liefde wordt klaargemaakt! Hou je van knoflook, doe je er een extra teentje bij… 😀