Een beetje van Kroes een beetje van Biolicious

Hebben jullie het al gehoord? Er is een new foodie in town: Rens Kroes. Zusje van inderdaad. Reden genoeg om even rond te snuffelen op haar blog. En ik moet zeggen, dat valt niet tegen! Zoals ik (Jet dus) het ’t liefst zie, gezond, puur en lekker! Zo probeerde ik laatst haar kickstart ontbijtje en I love it!

Deze aubergine lasagne zonder pasta komt ook van haar blog. Natuurlijk kon ik het recept niet gewoon laten zoals het was en heb ik het wat extra pit gegeven. Mijn vriend riep meteen dat hij het de lekkerste lasagne vond die hij ooit had gegeten. Ik ben benieuwd of jullie ‘m net zo lekker vinden…

Biolicious low carb aubergine lasagne


 

Recept voor: Lasagne van Aubergines

  • 2 aubergines
  • rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijngesneden
  • 1 tl Ras el Hanout (marokkaanse kruidenmix)
  • 1 rode peper
  • 2 el kokosolie
  • peper en Himalayazout 

  • +/- 500 ml tomatensaus
  • 4 tl oregano

  • parmezaanse kaas, geraspt
  • basilicumblaadjes 
(veel!)
  • 3 eieren

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter dik. Bestrijk de plakken met kokosolie en maal er wat zout en peper overheen. Gril ze daarna 15 minuten in de oven op 240 graden c°.

Verwarm de rest van de kokosolie in een pannetje en fruit de ui en de knoflook. Voeg de fijngesneden rode peper toe en de Ras el Hanout. Voeg de tomatensaus toe en warm even door.

Vul de bodem van de langwerpige ovenschaal (ik gebruikte een bakblik voor brood of cake) met de plakken aubergine. Maak laagjes van de tomatensaus, een handje geraspte parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en wat oregano. Herhaal het totdat je geen aubergine meer over hebt.

Giet de geklutste eieren erover en zet 30 minuten in de oven op 180 graden C°. Klaar!

 

Sinds kort heb ik het boek Elke dag supergezond van Heidi Swanson in huis. Een prachtig boek met mooie fotografie waarin Heidi beweert dat elke dag gezond eten mogelijk is. Dat ben ik met haar eens, maar zijn de gerechten ook lekker en Biolicous waardig?

In het boek staan fantastische gerechten zoals zelfgemaakte Granola en meiknolletjes-chips (daar ben ik heel benieuwd naar!) en deze: gevulde tomaten met couscous. En nu het tomatenseizoen officieel is begonnen, en ik er veelvan  in huis heb, ben ik wel in voor een nieuw recept. De combinatie lijkt mij heerlijk. Maar toen ik het recept las, wilde ik er toch een eigen draai aangeven om het smaakvoller te maken. De basilicumblaadjes verliezen namelijk hun smaak als ze verwarmd worden en de yoghurt, die je nodig hebt voor de vulling, haalt de scherpheid uit de harissa. Daarom heb ik er extra kruiden aan toegevoegd. En werkelijk: het is een aanrader!Tomaten met couscous

Benodigdheden volgens Heidi Swanson:

6 middelgrote, rijpe rode tomaten (elk circa 140 g);

120 g naturel yoghurt;

1 eetl. harissa;

1 eetl. extra vergine olijfolie; Plus extra voor erbij

12 basilicumblaadjes, fijngesnipperd

2 sjalotten; fijngesneden

fijn zeezout;

90 g volkorencouscous, van tarwe of gerst (ik gebruik tomatencouscous).

Extra benodigdheden volgens Biolicous:

5 gehakte steeltjes van de basilicumplant;

Extra harissa naar keuze;

Koriander- en komijnzaad, gevijzeld en geroosterd in de koekenpan;

Fijngehakt klein knoflookteentje.

Verhit de oven tot 180°C en zet het rooster in het midden van de oven. Vet een ovenschaal of gratineer- schaal royaal in met boter of olie. De tomaten moeten tegen elkaar aan kunnen staan zonder al te veel tussen- ruimte. Snijd met een kartelmes het bovenste tiende deel van elke tomaat af. Schep boven een kom de kern en pitten uit de tomaten en laat het sap en de kern in de schaal lopen. Pas op dat u niet door de wand van de tomaten heen prikt. Breek met de handen grote stukken tomatenkern doormidden. Zet de tomatenbakjes in de ingevette ovenschaal. Doe voor de vulling het uitgeschepte tomatenvlees en -sap met yoghurt, harissa, olijfolie, het grootste deel van het basilicumblaadjes en -stengels, de geroosterde kruiden, sjalotten, knoflook en 1⁄4 theelepel zout in een kom. Proef of alles op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en/of harissa toe. Roer de ongewelde couscous erdoorheen. Vul elke tomaat tot aan de rand en zet het kapje van de tomaat er op. Ik merkte dat je veel couscous overhoudt. Dat staat niet in het recept. Is niet erg, maar als je het bij de tomaten in de schaal schept, dek de couscous dan af met aluminiumfolie. Anders droogt de vulling uit in de oven.. Zet de schaal 50-60 minuten in de oven tot de couscous gaar is en de tomaten lichtelijk rimpelen en aan de rand wat bruin zijn. Besprenkel ze voor het opdienen met wat olijfolie en bestrooi met het overgebleven basilicum. Enjoy!

Als ik een biologische tomaat proef uit mijn wekelijkse groentenpakket herinner ik me weer dat een tomaat helemaal niet naar water hoeft te proeven: een echte tomaat smaakt verrukkelijk zoet en zomers en dit Italiaanse recept voor ricottataart met geroosterde tomaten laat ze helemaal tot hun recht komen.Geroosterde tomaten met ricotta

Gebakken ricotta met tomaten

Nodig:

500 gram ricotta

2 eieren

200 gram parmezaanse kaas

1 el verse tijmblaadjes

rasp van 1 onbespoten citroen

peper en zout

olijfolie

2 tenen knoflook

6 biologische tomaten, in kleine stukjes of 12 cherrytomaatjes, doormidden

1 el rode wijnazijn

snufje suiker

handje verse basilicumblaadjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm in en bekleed hem met bakpapier. Klop de ricotta in een schaal met de eieren, parmezaanse kaas, tijm, citroenrasp en wat zout en peper en giet het mengsel in de vorm. Bak de ricotta in 50 minuten gaar in de oven. Laat het afkoelen en snijd de ricotta in 4 stukken.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak de knoflook en tomaten 2 minuutjes. Haal ze van het vuur en roer de azijn, suiker en basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet wat van de tomatensalsa over de ricottastukken en serveer het met een salade of wat zuurdesembrood.

De fastfood-afhaal- (of bezorg-) pizza is met zijn overdaad aan verzadigde vetten natuurlijk totaal niet biolicious. De zelfgemaakte ””””slowfood”””” pizza heeft bijna niets te maken met zijn ””””snelle”””” broertje. Je maakt een gezond deeg, gebruikt verse ingrediënten, streekproducten en groenten van het seizoen. Er is maar een authentieke pizza, deze komt uit Napels en is rood (van de tomaten); de spirituele kleur van de stad. De fastfood versie komt, niet geheel verwonderlijk, uit de Verenigde Staten. De pizza is van oorsprong ””””armeluiskost””””, maar de versie in een kartonnen doos die druipt van het vet is mijlenver verwijderd van de originele staat van de pizza.

Een pizza helemaal zelf maken kost minder tijd dan je zou denken. Het enige dat nodig is, is dat je de middag of de avond ervoor even bedenkt dat je pizza wil eten, zodat het deeg lang genoeg kan rijzen.

Het deeg:

– een half zakje instantgist (of 12 g verse)

– 1,25 dl lauwwarm water

– 200 g biologisch tarwebloem

-1 tl zout

– 1 polenta (maismeel, te koop bij de natuurwinkel)

Maak eerst het deeg. Doe de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje en giet hier de gist en het water in. Kneed met gebloemde handen het geheel in 10 minuten door elkaar. Maak er een bal van en laat deze in de kom, afgedekt met een vochtige theedoek, zo””””n twee uur rijzen. Kneed daarna de bal door even door en rol hem uit met een deegroller. Bestrooi de datgene waar je de pizza op wilt bakken met polenta, hierdoor bakt de pizza niet aan.

De pizza:

De basis van deze pizza is een tomatensaus. Gebruik gepelde tomaten uit blik als er vanwege het seizoen enkel geïmporteerde tomaten verkrijgbaar zijn. Kies de ingrediënten aan de hand van wat er te krijgen is op de markt (of wat je nog hebt liggen).

– 1 blik gepelde tomaten of 200 gram tomaten

– 3 teentjes knoflook

– bosje oregano

– 1 glaasje rode wijn

– 1 rood pepertje

– peper en zeezout

– 2 aubergines

– 1 bol mozzarella

– handjevol cherrytomaatjes

– bosje verse basilicum

– 100 gram Parmezaanse kaas

– 2 eetl. olijfolie

Verwarm de oven voor op 275 graden.

Bij gebruik van verse tomaten moeten deze eerst gepeld worden. Zet een pannetje met water op. Snijd de tomaten twee keer in op de kruin, dompel ze een paar minuten in het kokende water, laat ze afkoelen en trek de velletjes er af.

Snipper de knoflook, verwarm de olijfolie in een middelgrote pan en fruit de knoflook met een paar stukjes tomaat (tegen verkleuring en verandering van de smaak). Voeg het pepertje toe, en na enkele minuten de wijn. Voeg dan de kleingesneden tomaten en oregano toe en laat de saus minimaal 15 minuten inkoken en breng op smaak met zout en peper.

Snijd de aubergines in plakken, bestrooi ze met zeezout en laat ze enkele minuten uitlekken in een vergiet. Verhit een grillpan en grill de aubergineplakken aan weerszijden.

Als de saus klaar is, bedek je de bodem van de pizza ermee. Daarna leg je de aubergines er op. Snijd de cherrytomaatjes doormidden, druk het grootste deel van het vocht er uit en verdeel ze over de pizza. Snijd de mozzarella in kleine stukken die je eveneens over de pizza verdeelt, om te eindigen met de parmezaanse kaas. Bak de pizza in ongeveer 15 minuten gaar (dit is afhankelijk van de dikte van je deeg) en bestrooi hem met de verse basilicum. Drink er de rest van de fles rode wijn bij.

Inspiratie: Nikko Amandonico

De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij.. Dat een feestelijk gerecht niet perse een stuk vlees vereist is voor sommige mensen moeilijk te geloven. Toch zijn er genoeg alternatieven, hierbij een feestelijk, vegetarisch groentegerecht voor 2 personen.

Gebakken witlof met geitenkaas
Daarvoor heb je nodig:
3 dikke stronken witlof
3 el olijfolie (evt met basilicum)
2 plakken verse geitenkaas van ongeveer 1cm dik
grof zeezout
versgemalen zwarte peper
100 gr pitloze rode druiven
1 takje basilicum (in reepjes gesneden)
bakpapier

Verwarm de ovengrill voor. Halveer de stronken witlof in de lengte en snijdt de harde kern eruit. Verhit de olie in de koekenpan en bak de witlof  in 4-5 min. op het snijvlak bruin en daarna 4-5 min. op de andere kant tot ze gaar zijn. Als de grill heet is de plakken geitenkaas op de met bakpapier beklede grillplaat leggen 4-5 min. laten kleuren. Ondertussen de druiven in het bakvet van de witlof 1-2 min. bakken. Voor het echte kerstgevoel de witlof in 'stervorm' op het bord draperen, zodat de punten naar buiten wijzen. Leg de warme geitenkaas in het midden op de witlof en garneer met de druiven en basilicum. Lekker om te serveren met aardappelpuree!

In de lente kent de asperge zijn korte maar glorieuze seizoen. Ze zijn geschikt om te detoxen en zijn goed voor de spijsvertering: twee keer in de week asperges eten zou zelfs zorgen voor gewichtsverlies. Maar ze zijn natuurlijk vooral erg delicious. De witte asperges groeien onder de grond en zijn boterzacht, maar de ''groenen'', die boven de grond groeien, hebben de smaak van de zon en zijn veel lichter, knapperiger en luchtiger. Geïmporteerde of kas- asperges zijn natuurlijk helemaal niet BIOLICIOUS, dus is het beter om tijdens het korte aspergeseizoen gebruik te maken van de overdaad.

Groene asperges met (homemade) kruidenmayonaise

Nodig:

-een bosje groene asperges

-3 eierdooiers

-1 citroen

-2 theel. dijonmosterd

-zout & peper

-2 dl. olijfolie

-bosjes verse lentekruiden zoals bieslook, dragon, peterselie en basilicum

-klein bakje crème fraîche

Je begint met de mayonaise. Doe de eierdooiers in een blender of foodprocessor. Pers de citroen uit en giet de sap bij de eierdooiers. Voeg ook de mosterd en een snuf zout en peper toe. Blender het geheel heel even en giet daarna beetje bij beetje de olijfolie toe. Zorg dat het een dikke mayonaise wordt en dat deze niet gaat schiften (dus blender het niet te lang). Roer de crème fraîche en kruiden door de mayonaise.

Breng een grote pan water met een snuf zout aan de kook. Snijd het onderste stuk van de asperge (groene asperges hoeven niet geschild te worden) en laat ze, als het water kookt, in de pan glijden. Kook de asperges (afhankelijk van de dikte) 5 tot 10 minuten. Serveer ze warm, met de kruidenmayonaise.

Een typisch gerecht dat je kunt maken als de vorige dag teveel polenta hebt gemaakt. Polenta stijft op als het afkoelt waardoor het gemakkelijk in plakjes en blokjes gesneden kan worden. De raapstelen geven het gerecht een fris-pittige smaak en kunnen eigenlijk gebruikt worden om zowat iedere vegetarische pasta af te maken.

Polenta uit de oven met raapstelen

Nodig:

200-300 gram opgestijfde polenta. Bekijk het recept voor polenta hier.

2 blikken gepelde tomaten

3 tenen knoflook, gesnipperd

peper en zout

bosje verse basilicum

olijfolie

2 bosjes raapstelen, gewassen en kleingesneden

100 gram parmezaanse kaas

1 bol mozzarella

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de polenta in grove stukjes. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan, fruit de knoflook een minuutje en voeg dan de tomaten en ruim peper en zout toe. Laat de tomatensaus wat inkoken en roer er dan de basilicumblaadjes doorheen. Vet een ovenschaal in, leg de stukjes polenta op de bodem en giet de saus erover. Snijd de mozzerella in stukjes, verdeel deze over de schaal en strooi de parmezaanse kaas erover. Zet de schaal 30 minuten in de oven en dien het op met de rauwe raapsteeltjes.

In een potje ‘Pesto alla Genovese’ van Bertolli zit geen Parmezaanse kaas, geen basilicum, geen pijnboompitten en zelfs geen echte olijfolie. Je kunt je dan natuurlijk afvragen wat het chemische goedje (met sporen van cashewnoten, goedkope kaas en een druppel plantaardige olie) nog met pesto te maken heeft. Zelf pesto maken is heel lekker, snel gedaan, natuurlijk en helemaal biolicious. Bijvoorbeeld bij dit recept voor pasta met sperzieboontjes, witte vis en echt-echte pesto met basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie, knoflook en pijnboompitten.

Pasta met sperzieboontjes, pesto en tilapia

Nodig:

400 gram biologische pasta

5 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes

ruime hoeveelheid sperzieboontjes, schoongemaakt en door midden gesneden

2 bossen basilicum

100 gram Parmezaanse kaas

100 gram olijfolie (of iets meer)

50 gram pijnboompitjes

zeezout en peper

1 grote teen knoflook

300 gram tilapia (check de viswijzer)

Zet een ruime pan met gezout water op het vuur en doe de aardappelen er in. Voeg na 10 minuten de pasta toe en vijf minuten voordat de pasta gaar is de boontjes zodat alles tegelijk klaar is. Snijd de vis in plakjes, bestrooi royaal met peper en zout en bak deze in ongeveer vijf minuten gaar. Ondertussen maak je de pesto: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine totdat er een gladde saus uit komt. Voeg zo nodig meer olijfolie toe. Giet de pasta, aardappelen en groenten af en doe ze terug in de pan. Roer de pesto en de vis er doorheen en serveer onmiddellijk!

Minestrone is een goed gevulde Italiaanse groentesoep. In deze definitie kan iedereen zich vinden, maar verder zijn er, volgens de Italiaanse superkok Antonio Carluccio, in Italië evenveel recepten voor minestrone als dat er huishoudens zijn. Dit maakt het een perfect seizoensgroenten-gerecht. De wintergroenten die ik dit recept voor minestrone heb gebruikt zorgen voor een heerlijk warme, aardse smaak; perfect voor een gure bijna-winterse dag als vandaag. Kijk wat je nog in de groentela hebt liggen want met de ingrediënten kan dus naar hartenlust gevarieerd worden.

Minestrone

Nodig:

1 grote ui, gepeld en gesnipperd

6 eetl olijfolie

1 pastinaak, geschild en in blokjes

handvol doperwten

3 stengels bleekselderij, in blokjes

1 krop groenlof (of een andere lof/kool), van buitenste bladeren ontdaan en fijngesneden

3 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes

ongeveer 100 gram pasta

1,5 liter water met 2 bouillonblokjes

bosje verse basilicum, kleingesneden

50 gram Parmezaanse kaas

zout en peper

Fruit de uien enkele minuten in de olijfolie in een diepe soeppan. Voeg de gesneden groenten toe en roer alles goed door elkaar. Overgiet alles met de bouillon, sluit de pan en laat de soep 30 minuten pruttelen. Voeg de pasta toe en laat nog ongeveer 7 minuten staan, tot de pasta al dente is. Haal de pan van het vuur, voeg basilicum toe en peper en zout naar smaak. Serveer de soep in diepe borden en strooi er de Parmezaanse kaas over.