Hoe de couscous te maken zoals je ”m in Marokko voorgeschoteld krijgt was voor mij een vraag totdat ik Cooking with Alia ontdekte. Hierbij dus het perfecte recept voor een vegetarische couscous. Je kunt groenten gebruiken die je nog hebt liggen; gebruik in ieder geval groenten van het seizoen.

Vegetarische Couscous

Nodig: (voor 2 pers:)

1 kopje couscous

1 zoete aardappel

4 wortels

stuk pompoen

1 courgette

4 vijgen

1 blik kikkererwten

2 tl komijn

2 tl paprikapoeder

2 tl saffraan

bosje peterselie

bosje koriander

2 teentjes knoflook

1 ui

olijfolie

peper & zout

bouillon

blikje tomatenpuree

(met de groenten kun je dus variëren!)

Snipper de ui, knoflook en verse kruiden en snijd de rest van de groenten in vrij grote stukken. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui enkele minuten. Voeg dan de knoflook, peterselie, koriander en peper en zout toe. Voeg na enkele minuten de helft van de paprikapoeder, komijn en saffraan toe en daarna een hoeveelheid bouillon waar alle groenten in passen. Als de bouillon kookt doe je de aardappel in de pan. Voeg na 10 minuten de wortels toe, dan weer na 10 minuten de courgette. Laat het 10 minuten koken en voeg dan de rest van de kruiden, tomatenpuree, vijgen en kikkererwten toe. Laat nog 15 minuten doorkoken, kook de couscous in een paar minuten gaar. Leg de couscous op borden en verdeel de groenten er over. Giet er een beetje van het  kookvocht overheen voor het opdienen.

Inspiratie: Alia

Deze Marokkaanse wraps zijn heerlijke licht en lekker makkelijk voor een zomerse picknick.

Marokkaanse Wraps

Nodig:

1 komkommer

4 tomaten

2 lente-uitjes

een bosje munt

zelfgemaakte hummus

theelepel komijnpoeder

6 tortillas

Bereiding: Schil de komkommer en de uitjes, was de tomaten. Snijd alles klein en meng het geheel in een schaal met de muntblaadjes. Maak de humus en voeg er de komijnpoeder aan toe. Besmeer de tortillas stuk voor stuk met de hummus, maar laat een klein randje vrij. Schep het tomatenmengsel erop en rol de wrap strak op.

Hummus is een van oorsprong Libanees gerecht, maar is ook in Israel en de Aarabische wereld erg populair. Met kikkererwten als basisingrediënt is hummus een erg gezonde aanvulling op een zomerse BBQ of een Arabisch etentje.

Hummus

Nodig:

Blik kikkererwten (je kunt ook ongekookte gebruiken maar dan moeten ze een nacht weken en daarna gekookt worden)

1 eeltepel Tahin (sesempasta, te koop bij de natuurwinkel of Turkse en Marokkaanse supermarkten)

1 teentje knoflook

1 eetlepel olijfolie

peper & zout

eventueel:

sap van een halve citroen

bosje koriander en/of munt (naar smaak)

Bereiding:

Meng het geheel in een foodprocessor en serveer het met Turks brood.

Soms kun je weken achter elkaar verslaafd zijn aan een bepaald gerecht of product. Zo zit ik al een tijd in een ei-periode. En nu moet ook de ansjovis er aan geloven (ahhhh, sorry lieve vis). Natuurlijk probeer ik ze met mate te eten en als ik de visjes op olie eet, koop ik ze in de bio winkel zodat ik zeker weet dat ze eerlijk zijn gevangen en van goede kwaliteit zijn. Nog een punt: goede en smaakvolle ansjovisjes zijn meestal ingemaakt in olijfolie!

Deze lente ontdekte ik twee nieuwe recepten waarin je deze visjes kunt verwerken: ansjovis met kikkererwten en ansjovis met citroensap en avocado. Beiden perfect als borrelhapje of als lunch op een broodje!

foto (4)

 


Kikkererwtensalade met ansjovis

 

Benodigdheden:
1 blik gekookte kikkererwten (je kunt ze ook zelf eerst weken en koken)
2 eetlepels frisse mayonaise (of volle yoghurt)
2 stengels bleekselderij
handje gehakte platte peterseliesap

sap van 1 limoen
2 theelepels kappertjes (of augurken, combi kan ook)
1 rode ui
peper en zoet
Brood

Bereiding:
Rooster het brood tot toast. Pureer de kikkererwten samen met het limoensap en de mayonaise of yoghurt. Hak de bleekselderij, ui, augurkjes en peterselie fijn en mix het door de kikkererwtenpuree. Voeg eventueel olijfolie toe om het smeuïg te maken en serveer het op een toast!

 

foto (6) 

Ansjovis met avocado en citroensap

nodig:

1 avocado
Ansjovis ingemaakt in olijfolie
1 citroen
zeezout
Peper
Geroosterd brood

Bereiding:
Rooster brood tot een toast. Snijd de avocado in mooie gelijke dunne plakjes en leg deze op het toast. Leg er een ansojvis op en besprenkel met citroensap, zeezout en peper.

Deze combi kun je ook omtoveren tot salade. Voeg, olijfolie en veldsla of little gem toe en je hebt een heerlijke frisse salade met ansjovis

Het is mij een raadsel waarom de Nederlander van andijvie voornamelijk stamppot maakt. De groente verliest haar frisse, uitgesproken smaak door de wat zompige stamp met aardappelen en melk en dat doet de andijvie geen recht. Andijvie kun je wokken, smoren, rauw eten in een salade of verwerken in een frittata. Dit recept voor gesmoorde andijvie met hummus en couscous is een verwerking van een recept dat ik vond op Arabia Cafe en laat de heerlijke wintergroente helemaal tot zijn recht komen.

Andijvie, Hummus en Couscous

Nodig:

1 stronk andijvie

zelfgemaakte hummus

3 tenen knoflook, gesnipperd

1 blikje ansjovis in olie, uitgelekt en kleingesneden

olijfolie om in te bakken

peper en zout

1 kopje couscous

Laat de couscous enkele minuten wellen in kokend water en roer het daarna goed door. Maak de hummus zoals beschreven in het bovenstaande recept. Verwijder de buitenste bladeren van de andijvie, haal de rest ook van de stronk en was ze goed. Laat de bladeren uitlekken en scheur ze in grove stukken. Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ansjovis een minuutje. Voeg de andijvie toe en smoor het geheel zo”n 5 tot 10 minuten. Serveer het met de couscous en de hummus.

In Parijs werd deze week bekend dat de Amerikaanse hamburger zijn intrede heeft gedaan in de culinaire wereld. Gelukkig ziet Parijs alleen de biologische burgers als culinair hoogstandje en daar horen natuurlijk ook vegetarische burgers bij.
Biolicious is ook gek op burgers en dan met name op biolicious’ burgers uit het seizoen. In april zijn er veel rode bieten te verkrijgen en daar kun je burgers van maken.

Rode bietenburgers voor twee personen
Nodig

150 g rode bieten
1 klein kopje gekookte kikkererwten
1 teen gesneden knoflook
3 eieren
1 sjalotje, heel fijn gehakt
4 eetlepels fijngehakte dille
2 el fijngesneden tijm
2 el fijngehakte peterselie
peper en zout
Olie om in te bakken

Kook de bieten beetgaar, verwijder de schil en rasp ze grof. Fruit ui en knoflook in olie. Pureer de kikkererwten tot een smeuïge massa. Meng in een kom de afgekoelde rode bieten met overige kikkererwten en de rest van de ingrediënten. Draai er bol/platte koeken van zodat ze lijken op burgers. Bak de burgers aan beide kanten in olie. Zet ze nog voor 20 minuten in de over op 180C. Serveer de burgers bij een salade en brood.

Hoewel de regen op dit moment nog tegen de ramen tikt hebben de weermannen het beloofd.. Zaterdag wordt het heerlijk weer!! Als t langer licht blijft en de temperatuur aangenaam is, vind ik het heerlijk om lekker laat te dineren.. Enige probleem, ik ben een hongerig type. Oplossing: borrelen!!! Een wijntje in de hand en een tafel vol lekkere hapjes…  Helaas worden er bij de teelt van druiven veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid, ziektes en ongedierte te weren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer biologische wijnen te verkrijgen, via internet, de natuurvoedingswinkel maar ook bij de reguliere supermarkt. Hieronder volgen 4 recepten voor lekkere dipjes bij de borrel! De dipjes kun je serveren met rauwkost, stokbrood, garlic bread of rooster wat tortilla’s 3 minuten aan beide kanten in een grillpan en snijd ze in driehoekjes.

Auberginedip
1 grote aubergine
4 eetlepels olijfolie
1 tl gemalen komijn (djinten)
1,5 dl griekse of turkse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
2 el gehakte verse koriander
1 el citroensap
zout en peper

De aubergine in de lengte in dunne plakken snijden en bestrijken met een mengsel van 3 el olijfolie, komijn, zout en peper. Bak ze 3-4 minuten in een grillpan of onder grill gaar en laat ze even afkoelen. Snijdt de plakken fijn en meng met de yoghurt in een kom. Roer de knoflook, koriander, citroensap en de rest van de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

komkommer-muntdip
Vervang in het bovenstaande recept de aubergine voor een halve geraspte komkommer. Knijp het overtollige vocht eruit en roer de overige ingrediënten erdoor. Vervang de koriander door dezelfde hoeveelheid verse munt.

Limabonenhummus met citroen en rozemarijn
6 el olijfolie
4 sjalotten, fijngehakt
2 grote tenen knoflook, geperst
1 tl gehakte rozemarijn (en wat extra naaldjes voor garnering)
geraspte schil en sap van een halve citroen
800 gr limabonen uit blik
zout en peper

Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de sjalotten, knoflook, gehakte rozemarijn en de citroenschil 10 minuten op laag vuur (of tot de sjalotten zacht zijn). Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en voeg het citroensap, de limabonen en wat zout en peper toe. Maal alles tot een smeuïge massa. Garneer met de rozemarijn en besprenkel met wat olijfolie.

Kikkererwten-chilihummus
800 gr kikkererwten
2 fijngehakte spaanse pepers (zonder zaden en zaadlijsten)
1 grote teen knoflook, geperst
2 el citroensap
Olijfolie
zout en peper

Giet de kikkererwten af  en voeg alles samen in de keukenmachine met zoveel olijfolie dat er een smeuïg mengsel ontstaat.

Het is dan wel een stoofschotel, dit vegetarische gerecht is in een half uurtje klaar en heel makkelijk. Het kan bijna niet mislukken. Eet de Marokkaanse stoofschotel met kikkererwten of brood en hummus

Ingredienten:
3 el olijfolie
1 kleine Pompoen
2 uien
1 grote aubergine
1 grote courgette
5 takken koriander
5 takken munt
Zeezout
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 tl chilipoeder (naar smaak)
1 tl kaneel
8 gepelde en gewelde tomaten (kan uit blik)
evt Kikkererwten of brood

Bereiding:
Snijd alle groenten in dikke plakken of stukken.
Verhit olijf olie in een ruime pan en doe de groenten (behalve de kikkererwten) en specerijen tegelijk in de grote pan. Laat het geheel 20 minuten stoven met een deksel op de pan. Proef na 20 minuten of de groenten gaar zijn. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen en gooi evt de kikkererwten bij het gerecht.