Dit is oprecht één van mijn lievelingstaartjes en perfect om een vriendin mee te verrassen op haar verjaardag. De taart is eigenlijk al één groot feest, want de bittere smaak van de chocolade past goed bij de karamel en toevoeging van de rozemarijn en het grove zeezout zorgen voor de grote surprise in deze monsterlijke lekkernij!

De chocolade-karameltaart is gebaseerd op de rozemarijn koekjes uit het kookboek Keukenmagie van Gizzi Erskine. Het verschil? Deze taart is 100% biologisch doordat ik de gecondenseerde melk zelf heb gemaakt (zie recept onderaan de post)! En als je  eigengemaakte chocolade  gebruikt, maak je er helemaal een feestje van! Echt, iedereen wordt hier zo blij van!
So, here we go!

 

foto 2 (1)

Benodigdheden:
225 g bloem
85 gr suiker
315 g ongezouten boter
Eigengemaakte gecondenseerde melk (not so biolicious: een blikje uit de supermarkt)
4 eetlepels honing
3 takjes verse rozemarijn
1 theelepel zeezout
200 gram biologische pure chocolade of eigengemaakte delicious choco!

Een rond bakblik
Bakpapier
Warmhoudplaatje

Bereiding:

De bodem
Verwarm de oven voor op 200 graden celcsus. Bekleed het bakblik met bakpapier. Doe de bloem en suiker in een kom en meng er 200 gram gesmolten boter door. De zanderige deeg is nu klaar! Druk het mengsel goed op de bodem van de taartvorm en strijk het met je knokkels glad. Prik er gaatjes in met een vork en zet hem 5 minuten in de oven. Verlaag de oven daarna naar 150 graden celsius en laat hem nog eens 35 minuten staan totdat er een licht goudlaagje op het deeg verschijnt. Laat hem vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.

Chocoladetaart bodem

De karamelsaus
Maak de gecondenseerde melk zoals aangegeven onder dit recept. Voeg vervolgens de resterende boter (100 gr, gesmolten, de golden syrup en rozemarijntakjes toe. Laat de saus heel roerend zachtjes pruttelen. Pas op dat het niet te hard gaat, want dan is er kans op schifting of zelfs op aanbranden.  Haal na 10 minuten de rozemarijn takjes uit de saus en giet het goedje gelijkmatig over het afgekoelde zandgebak. Bestrooi het vervolgens met zeezout en laat het opstijven.

De finishing touch: plakkaat van chocolade
Breek de chocola in gelijkmatige brokjes smelt ik de chocolade au bain-marie. Smeer vervolgens de gesmolten chocolade over de afgekoelde karamellaag en zet het gebak een uur in de koelkast voor opdienen!

Enjoy& Have Happy Biolicious’ pie…party!

Eigengemaakte gecondenseerde melk
Het is iets meer werk, maar de moeite waard!

Benodigdheden voor ongeveer 400 gram:
1,5 kopje biologische volle melk
1 kop suiker
3 eetlepels biologische boter

Gebruik een braadpan of een pan met een dikke bodem en een warmhoudplaatje. Verwarm de suiker en de melk op hoogvuur. Blijf roeren totdat de melk begint te stomen. Zet het vuur lager en roer totdat de suiker helemaal is opgelost en zet het vuur zo laag dat de melk nog nét kookt. Blijf roeren totdat de melk minstens 1/3 is ingedikt en maak vervolgens de karamelsaus klaar zoals hierboven beschreven.

Hoewel de regen op dit moment nog tegen de ramen tikt hebben de weermannen het beloofd.. Zaterdag wordt het heerlijk weer!! Als t langer licht blijft en de temperatuur aangenaam is, vind ik het heerlijk om lekker laat te dineren.. Enige probleem, ik ben een hongerig type. Oplossing: borrelen!!! Een wijntje in de hand en een tafel vol lekkere hapjes…  Helaas worden er bij de teelt van druiven veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid, ziektes en ongedierte te weren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer biologische wijnen te verkrijgen, via internet, de natuurvoedingswinkel maar ook bij de reguliere supermarkt. Hieronder volgen 4 recepten voor lekkere dipjes bij de borrel! De dipjes kun je serveren met rauwkost, stokbrood, garlic bread of rooster wat tortilla’s 3 minuten aan beide kanten in een grillpan en snijd ze in driehoekjes.

Auberginedip
1 grote aubergine
4 eetlepels olijfolie
1 tl gemalen komijn (djinten)
1,5 dl griekse of turkse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
2 el gehakte verse koriander
1 el citroensap
zout en peper

De aubergine in de lengte in dunne plakken snijden en bestrijken met een mengsel van 3 el olijfolie, komijn, zout en peper. Bak ze 3-4 minuten in een grillpan of onder grill gaar en laat ze even afkoelen. Snijdt de plakken fijn en meng met de yoghurt in een kom. Roer de knoflook, koriander, citroensap en de rest van de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

komkommer-muntdip
Vervang in het bovenstaande recept de aubergine voor een halve geraspte komkommer. Knijp het overtollige vocht eruit en roer de overige ingrediënten erdoor. Vervang de koriander door dezelfde hoeveelheid verse munt.

Limabonenhummus met citroen en rozemarijn
6 el olijfolie
4 sjalotten, fijngehakt
2 grote tenen knoflook, geperst
1 tl gehakte rozemarijn (en wat extra naaldjes voor garnering)
geraspte schil en sap van een halve citroen
800 gr limabonen uit blik
zout en peper

Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de sjalotten, knoflook, gehakte rozemarijn en de citroenschil 10 minuten op laag vuur (of tot de sjalotten zacht zijn). Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en voeg het citroensap, de limabonen en wat zout en peper toe. Maal alles tot een smeuïge massa. Garneer met de rozemarijn en besprenkel met wat olijfolie.

Kikkererwten-chilihummus
800 gr kikkererwten
2 fijngehakte spaanse pepers (zonder zaden en zaadlijsten)
1 grote teen knoflook, geperst
2 el citroensap
Olijfolie
zout en peper

Giet de kikkererwten af  en voeg alles samen in de keukenmachine met zoveel olijfolie dat er een smeuïg mengsel ontstaat.

Deze omgekeerde tomatentaart is verrukkelijk als bijgerecht; maar toen ik de ochtend erna nog ingrediënten over had bleek het ook een ultiem recept te zijn voor een lekker laat ontbijt of brunch. O zo gemakkelijk te maken, feestelijk en helemaal biolicious!

Tomatentaart

Nodig:

half pak bladerdeeg (ontdooid!); de andere helft is 24 uur houdbaar in de koelkast en bruikbaar voor het ontbijt

5 biologische tomaten

3 takjes rozemarijn

12 kappertjes

olijfolie

bakpapier

bakblik

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tomaat in plakken. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de kappertjes en takjes rozemarijn enkele minuten. Voeg als ze gaan sissen de tomatenplakken toe en bak het geheel vijf minuten.

Rol ondertussen de bladerdeeg uit tot een ronde die net iets groter is dan een bakblik. Deze bekleed je met bakpapier (tot over de rand). Gooi het tomatenmengsel er in en leg daar het bladerdeeg op; stop de randen goed in. Bak de taart in 30 minuten gaar in de oven, totdat het deeg gekleurd en luchtig is. Laat even afkoelen, houd een schaal tegen de rand van het bakblik en keer deze om. Verwijder het bakpapier en snijd de taart in stukken.

Uit de serie pompoenrecepten: Pompoen uit de oven met feta, tomaten, kruiden en een vijgentopping.

Pompoen uit de oven

Nodig (voor 4 personen):

1 middelgrote biologische pompoen

olijfolie

1 tl majoraan

1 gedroogde chilipeper

3 tomaten, in blokjes

1 pakje feta

1 vijg, in 4 partjes

4 takjes verse tijm

4 takjes verse rozemarijn

3 rode uien

1 el fijne suiker

zeezout & verse peper

2 dl balsamicoazijn

Bereiding:

Begin met de rode uien. Verwam de oven voor op 160 graden en snijd de uien in ringen. Vet een bakplaat in met olijfolie, versprijd de uien erover met sprenkel de suiker, peper en zout, balsamicoazijn en enkele druppels olijfolie erover. Laat het 30 minuten in de oven kristaliseren.

Snijd ondertussen de pompoen in 4 gelijke stukken en verwijder de pitten. Vet een bakplaat in met olie en leg de stukken pompoen met de schil naar beneden er in. Besprenkel ze met olijfolie, majoraan en de verkruimelde chilipeper. Verdeel dan de stukjes tomaat erover, de verkruimelde feta en een partje vijg. Maak ze tenslotte af met een takje rozemarijn en tijm. Laat de pompoen in ongeveer één uurtje zacht worden in de oven en serveer ze met de gekristaliseerde uien.

Dit recept voor gevulde portobello’s is het bewijs dat veganistisch eten ook erg biolicious kan zijn.

Portobello’s met dadel en rozemarijn

Nodig:

4 portobello’s (voor vier personen)

2 rode uien

1 teen knoflook

6 dadels (ontpit en kleingesneden)

2 takjes rozemarijn (fijngehakt)

ahornsiroop (dat koop je bij de natuurwinkel)

balsamico azijn

zeezout

olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het binnenste uit de portobello”s (zodat ze straks goed gevuld kunnen worden). Verhit olijfolie in een koekenpan en wok de knoflook, ui en voeg na enkele minuten de rozemarijn, dadels en datgene wat je uit de portobello”s hebt gesneden toe. Laat alles in een paar minuten zacht worden. Voeg daarna de ahornsiroop en balsamicoazijn toe (van ieder een paar druppels) en laat de stroop kristaliseren. Breng het geheel op smaak met zeezout en vet een ovenschaal in. Smeer de portobello”s aan beide kanten in met olijfolie, leg ze in de ovenschaal en vul ze met het dadelmengsel. Laat ze in 15 minuten gaar worden.

Dit is ongetwijfeld een van de lekkerste nagerechten die ik kan bedenken. Ik houd van vijgen in alle soorten en maten, maar door ze op deze manier te bereiden worden ze echt een juweeltje. Dit recept voor vijgen uit de oven maakte ik voor het eerst toen ik in Chili voor een grote groep mensen een diner mee-verzorgde, en de vijgen vormden de perfecte afsluiting. Vijgen hebben zijn erg gezond en hebben bevatten weinig calorieën, wat dit nagerecht dus helemaal biolicious maakt. Koop verse vijgen op de markt.

Vijgen uit de oven

Nodig:

10 vijgen (voor vijf personen)

enkele takjes rozemarijn

5 eetlepels honing

olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden, vet een ovenschaal in met olie. Snijd de vijgen kruislings in en duw ze een beetje open. Zet ze in de ovenschaal, steek overal een klein takje rozemarijn in en besprenkel de vijgen met de honing en een paar druppels olijfolie. Bak ze ongeveer een kwartier in de oven en serveer ze met ijs of yoghurt.

Tomatensoep is lekker, gezond en eindeloos mee te variëren. Vandaar; eenvoudig maar des te lekker, Italiaanse tomatensoep met gember! Jammie!

Ingrediënten voor +/- 4 personen
eerst even boodschappen doen:
– 1 kilo kleine, mooie rode (tros)tomaten

– 2 rode puntpaprika

– kleine rode ui- handvol grof gesneden basilicumblaadjes

– 3 takjes rozemarijn

– 1 takje tijm

– 2 à 3 blokjes groentebouillon

– teentje knoflook

– scheutje tabasco

– snufje peper

– knolletje verse gember ter grote van een druif.

– evt. komkommer

daar gaan we dan:
De knoflook pellen en fijnsnijden. Rode ui fijnsnijden. Knoflook en ui in een flinke scheut olijfolie kort fruiten.Paprika kleinsnijden, toevoegen en op redelijk hoog vuur kort grillen.Tomaten van groen ontdoen (niet snijden), een klein scheutje water toevoegen en aan de kook brengen tot tomaten beginnen te barsten.Gember door de tomaten raspen.Bouillonblokjes toevoegen en laten oplossen doom middel van roeren. De tabasco en de peper naar smaak toevoegen.
Het geheel met een staafmixer of blender naar wens fijnmaken. Voor een extra ‘frisse soep’ kan bij het fijnmaken een (deel van de) komkommer worden toegevoegd.
Rozemarijn en tijm fijnmaken en toevoegen. Als laatste basilicum in losse blaadjes toevoegen. Naar smaak garneren met room.
Buon appetito!