Koken met de Tajine is verantwoord (want energiezuinig) en lekker. Biolicious dus. Door het lange kookproces worden alle ingrediënten gelijkmatig verwarmd en vloeien de smaken op een natuurlijke wijze in elkaar over. De meeste Tajines moet je voor het eerste gebruik een aantal uren onder water zetten, en vaak voor ieder gebruik weer een paar minuten. Dit hangt echter af van het materiaal van je pan. De Tajine die ik nu heb is altijd klaar voor gebruik maar de pan die ik uit Marokko had meegenomen was al snel kapotgekookt. Als je geen Tajine hebt kun je ook vast een andere pan gebruiken maar dat is natuurlijk niet the real thing. Ik zou er gewoon een kopen.

Dit is mijn favoriete Tajine recept. Ik pas de ingrediënten altijd aan op wat er op de markt te krijgen is en wat ik in huis heb; deze groenten dienen ter inspiratie.
 
Tajine met Garnalen & Groenten
Nodig:
olijfolie
ongepelde garnalen (De laatste keer gebruikte ik diepvriesgarnalen. Deze zijn wel delicious maar niet echt bio en ik weet even niet waar biologische garnalen te krijgen zijn. Tips?)
2 aardappelen
1 pompoen
1 venkelknol
1 kleine winterwortel
1 aubergine
1 citroen
3 tenen knoflook
2 blonde uien
enkele draadjes saffraan
Ras-el-Hanout (Marokkaans kruidenmengsel, bijvoorbeeld: kurkuma, gember, foelie, maniguette, noodmuskaat, kardemom, paprikapoeder, zwarte peper, esbessen, kaneel, cantharis etc).

Schil de aardappelen en snijd ze in middelgrote stukken. Ontpit en snijd de pompoen (deze hoeft niet geschild want je gebruikt natuurlijk een biologische). Snijd de rest van de groenten in niet te kleine stukken zodat ze voldoende bite houden. Snijd de citroen in partjes, snipper de knoflook en verdeel de uien in 4 partjes.

Zet de tajine op een laag vuur en doe ruim olijfolie in de pan. Begin altijd met de ingrediënten die het langst moeten koken, dus in dit geval de aardappels. Leg daarover de pompoen en winterwortel, daarna de aubergine en venkel en verdeel daarna de gamba’s over de stapel. Zorg dat het geheel een soort piramide vormt. Verdeel tenslotte de knoflook, uien en citroenpartjes erover en bestrooi met de draadjes saffraan en enkele theelepels Ras-el-Hanout.

Laat de tajine 2 tot 3 uur op heel laag vuur koken en serveer eventueel met couscous.

De meest geweldige manier om seizoensgroenten te kunnen bewaren tot buiten het seizoen vind ik het gebruik van weckflessen- en potten. Het is een enorm omslachtig en nutteloos werkje maar dat maakt het zo ontzettend leuk en rustgevend. Toen ik mijn nieuwe bezigheid aan mijn oma opbiechtte kreeg een kleurrijke uiteenzetting over het leven zonder koelkast en hoe zij tot de geboorte van haar vierde kind alles bewaarde in weckflessen. Je kunt groenten en fruit inmaken maar nog leuker is er eerst een chutney van te maken en het daarna te wecken. Zo is de chutney een jaar houdbaar op een koele en donkere plek en kun je het gehele jaar genieten van pruimen, pompoen of mango, zonder je schuldig te voelen over de milieubelastende kilometers die je favo seizoensgerecht heeft moeten afleggen of je te bezondigen aan het kopen van niet-biologische producten. Dit recept, dat ik enigszins heb bewerkt, komt uit het fantastische nieuwe kookboek van Nigella Lawson. Weckpotten zijn trouwens gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Blokker en kosten een euro of twee per stuk.

Nigella””s Pompoen Chutney

Nodig:

3 weckpotten

1 biologische pompoen, schoongemaakt en klein gesneden

2 uien, gesnipperd

1 appel, kleingesneden

100 g rozijnen

1 gedroogde rode peper, ontdaan van zaden en gesnipperd

2 el. verse gember, geschild en kleingesneden

100 g. lichtebruine basterdsuiker

1 kaneelstokje

1 tl gemberpoeder

2 kruidnagels

2 tl zeezout

6 dl witte wijnazijn

Begin met het steriliseren van de potten. Als je een afwasmachine hebt zijn de goed als ze uit de machine komen en je daarna de binnenkant niet meer aanraakt. Zonder afwasmachine: afwassen met kokend water en droogmaken met een absoluut schone theedoek. Als je potten nog een beetje vettig of vochtig zijn doe je al het werk voor niets. Je kunt ze ook laten drogen in de oven (op een lage stand).

Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost. Laat de chutney daarna in ongeveer een uur gaarsudderen. De precieze tijd hangt af van het soort pompoen dat je gebruikt (deze moet zacht zijn maar nog wel vorm hebben). Als je van mening bent dat de chutney nog niet dik genoeg is kun je de pan zonder deksel nog enkele minuten laten sudderen.

Schep de chutney in de brandschone potten en sluit ze af met gebruik van de stieken, die goed droog moeten zijn. Zet de potten enkele minuten op de kop en bewaar ze in de voorraadkast.

Chutney is erg lekker op brood met kaas, bij rijst, en verschillende vis- en vleesgerechten.

Nu de dagen toch echt korter en kouder beginnen te worden is dit het ultieme herfstige comfort food. De warme smaak van kastanjes komt helemaal tot zijn recht met de paddestoelen, gestoofd in rode wijn met tijm en een kaneelstokje. Helemaal biolicious: een verukkelijk diner met streekgroenten van het seizoen.

Het recept voor kastanjepuree kreeg ik van een boer uit Brabant (evenals de kastanjes en knolselderij die er in hoort), maar ik heb wat minder slagroom en meer wijn gebruikt dan in het originele recept de bedoeling was. Zoek tamme kastanjes in het bos of maak vrienden met iemand met een kastanjeboom in de tuin.

De ragout is ook heerlijk bij een pasta.

Kastanjepuree met herfstige paddestoelenragout

Nodig:

Voor de puree:

Kastanjes (zo ongeveer 600-800 gram)

2 knolselderijen

slagroom en witte wijn (zoveel dat de kastanjes en selderij onder staat en dan 2 delen slagroom met 1 deel witte wijn).

peper en zout

Voor de ragout:

olijfolie

een flinke hoeveelheid paddenstoelen

3 tenen knoflook

2 dl rode wijn

2 dl groentenbouillon

1 kaneelstokje

3 takjes tijm

peper en zout

Pof de kastanjes in een grote stevige pan op hoog vuur totdat ze open springen. Hierna zijn ze gemakkelijk te pellen. Snijd ze klein en doe ze in een grote pan, samen met de geschilde en kleingesneden knolselderij. Voeg zoveel slagroom en witte wijn toe totdat alles onder staat en laat koken totdat de selderij zacht is. Pureer het geheel en breng op smaak met peper en zout.

Snipper voor de ragout de knoflook en zet een zware steelpan op het vuur. Laat olijfolie warm worden en fruit de knoflook een minuutje. Snijd de paddestoelen grof, maak ze schoon en voeg toe aan de knoflook. Voeg dan de wijn, bouillon, tijm en kaneelstokje toe en laat de ragout in ongeveer 35 minuten dikker worden. Serveer de ragout met de kastanjepuree.

Vanavond is het pakjesavond! Terwijl de regen op de ramen tikt en de gure wind om het huis waait vult de kamer zich langzaam met een warme speculaasgeur… Hierbij een recept voor home-made Biolicious pepernoten!!

Ingredienten:

100 gr boter (zorg dat ie al n tijdje buiten de koelkast ligt)
1 a 2 eetlepels Speculaaskruiden
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr basterdsuiker
zout
0.5 dl melk

De speculaaskruiden kun je eventueel zelfmaken door 50 gram fijngemalen kaneel met 15 gram gemalen nootmuskaat, 10 gram gemalen kruidnagel, 10 gram gemalen gember, 5 gram gemalen peper en 5 gram gemalen anijs te mengen. Dit kun je in een afgesloten potje nog langere tijd bewaren.

Variatie recept: voeg eens 50 gr schenkstroop of honing toe!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden C. In een kom de boter zacht roeren. Vervolgens de basterdsuiker, kruiden en zout toevoegen. Mengen en het zelfrijzend bakmeel en de melk erbij doen. Met koele hand snel tot deeg kneden en het deeg circa 30 minuten in de koelkast laten rusten. Van het deeg kleine bolletjes maken en op de bakplaat leggen. Als je genoeg hebt van het draaien van bolletjes kun je ook leuke vormpjes maken en het speculaasjes noemen 😉 Tenslotte in ongeveer 15 minuten bruin bakken.

Met pompoen kun je eindeloos combineren. Zo is een van mijn favorieten Thaise curry met pompoen. Laatst kocht ik een pompoen bij de boer (ze zijn nu weer volop te koop in alle soorten en maten, dus erg verantwoord om ze te eten) en wilde er een keer iets anders mee doen dan een curry maken. Ik maakte pompoenstukjes met kaneel, gedroogde chili’s en salie uit de oven. Een recept van Jamie Oliver.

Over de pompoen en de kruiden strooide ik de pompoenpitjes voordat het gerecht de oven in ging. Het resultaat? Heerlijke knapperige stukjes pompoen om zo uit ‘het vuistje’ te eten, als lunch of door een heerlijke herfst salade. Dit gerecht staat vanaf nu in de top van mijn lievelingsgerechten.

Nodig voor 4 personen voor pompoen uit de oven

• 1 grote (fles)pompoen
• 1 gedroogde rode Spaanse peper
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• een flinke handvol salieblaadjes
• 1 kaneelstokje, in grove stukken gebroken
• olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de pompoen, verwijder de zaadjes en bewaar ze. Snijd de pompoen met schil in de lengte en zorg ervoor dat ze niet breder dan 2 cm worden.  Maak een fijn mengsel in een vijzel van de  Spaanse peper met een snuf zout . Doe de salieblaadjes en de stukjes kaneel erbij, meng er olijfolie doorheen totdat het mengsel smeuïg wordt. doop de stukken of plakken pompoen in het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi de plakken met peper en zout en leg als laatste de pompoenpitjes over het gerecht.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de schil van de pompoen zacht is. Verwijder het folie en zet de plaat nog 30 minuten in de oven tot de stukken krokant en goudbruin zijn. Vergeet niet voor het serveren de kaneelstokjes te verwijderen.

Twee jaar geleden publiceerde het NRC het bericht dat oerhollands voedsel voor betere sperma zou zorgen en daarom beter is voor de voortplanting dan het mediterrane dieet. Dit bericht werd al snel gerelativeerd door de betrokken onderzoekers: Hollands voedsel zorgt voor méér sperma; een mediterrane dieet zorgt voor een betere kwaliteit van het zaad. Dit recept heeft dus het beste van twee werelden: oerhollandse groenten, verwerkt op een mediterrane manier.

Ik heb boerenkool eigenlijk nooit lekker gevonden en ben nog steeds niet enthousiast te maken met een standaard boerenkoolstamppot. Maar het is wel zo biolicious om te koken met seizoensgroenten en aangezien het nog heel even het boerenkoolseizoen is, hierbij een recept voor pasta met boerenkool!

Pasta met boerenkool en geroosterde paprika

Nodig (voor 4 personen):

300 gram boerenkool

400 gram pasta

1 blikje ansjovis

4 tenen knoflook

2 rode paprika's

olijfolie

peper & zout

parmezaanse kaas (naar smaak)

Verwarm de oven voor op de grillstand. Leg de paprika's in de oven en draai ze rond totdat ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn. Haal ze uit de oven, stop ze in een boterhamzakje en sluit deze goed af.

Zet een grote pan met water en ruim zeezout op en kook hier in de boerenkool 10 minuten. Haal de groenten er uit met een schuimspaan en kook de pasta gaar in hetzelfde water.

Ondertussen verwarm de de olie in een diepe koekenpan. Verkruimel de knoflook en ansjovisjes in een keukenmachine en bak ze enkele minuten. Voeg dan ze boerenkool toe, roer goed door zodat de ingrediënten zich vermengen, en bak deze nog een minuut of 10.

Haal de paprika's uit de zakjes, schil ze en snijd ze in reepjes. Voeg toe aan de boerenkool, giet de pasta af als deze al dente is gekookt en roer het geheel door elkaar. Serveer met geraspte parmezaanse kaas.

BIOLICIOUS en social media zijn als twee handen op een buik en sinds kort hebben we ook van de geneugten van twitter kunnen proeven (zowel letterlijk als figuurlijk). Toen ik vorige week een stuk of 12 biologische stoofpeertjes kreeg, te klein voor het befaamde stoofperenrecept van Antonio Carluccio, besloot ik eens een #culivraag de digitale wereld in te sturen: wat te doen met heel veel stoofpeertjes? Na een paar minuutjes had ik antwoord van het twitterende vijfsterrenhotel Hotels van Oranje. Hun chefkok zond BIOLICIOUS graag een recept toe. Zo geschiedde en het resultaat was verrukkelijk! Ik heb het originele recept wel lichtelijk aangepast aan de hand van wat ik in huis had en mij gepast leek. Hierbij het resultaat:

Strudel van Biologische Stoofpeertjes

Nodig:

1 pak bladerdeeg (ontdooit)

een stuk of 12 biologische stoofpeertjes

een fles rode wijn

2 kaneelstokjes

1 vanillestokje

3 kardemompeulen

2 laurierblaadjes

een snufje suiker

50 gram gehakte amandelen

1 zakje vanillesuiker

het wit van 1 ei

Verwijder de klokhuizen uit de peertjes. Je kunt ze ook schillen maar ik laat ze liever ongeschild omdat ze dan meer bite behouden en die van mij zo klein waren dat het anders zonde van de peertjes zou zijn. Leg ze in een diepe pan, giet er zoveel wijn over dat ze net onder staan, voeg 1 dl water toe en de kaneel, vanillestokje, kardemom, laurier en de suiker. Laat ze ongeveer een half uur koken totdat ze gaar maar niet zompig zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier. Plak de bladerdeeg aan elkaar en rol het uit tot een grote plak. Vermeng de peertjes met de amandelen en vanillesuiker in een kom. Leg ze daarna in de lengte in het midden van de bladerdeeg en vouw deze dicht. De zijkanten kun je met het eiwit insmeren zodat ze beter aan elkaar blijven plakken. Leg de strudel met de onderkant naar beneden op de ovenplaat en bak hem eerst 10 minuten op 200 graden en daarna nog ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Pompoen en gorgonzola doen het erg goed samen en vooral de combinatie met geroosterde amandelen maakt dit gerecht tot een echt feestje. Biologische pompoen is nu overal te koop, en ze zijn tot ongeveer januari houdbaar. Mijn advies is dus ze nu naar hartenlust in te slaan zodat je de hele winter van onze pompoenrecepten kunt genieten! Kijk of je verschillende soorten pompoenen kunt verzamelen; dit recept is ook erg lekker met muskaatpompoen en andere blauwe kaas kan in de plaats van gorgonzola gebruikt worden.

Pasta met Pompoen en Gorgonzola

Nodig:

100 gram pasta per persoon

1 biologische pompoen, zaden verwijderd en in blokken gesneden

1 ui, gesnipperd

olijfolie

1 tl paprikapoeder

1 el boter

3 el witte wijn

1,25 dl water

zout en peper

100 gram amandelschaafsel

6 salieblaadjes

125 gram gorgonzola

Verhit de olijfolie in een diepe pan en voeg de ui toe met de paprikapoeder. Fruit deze enkele minuten en voeg dan de pompoen en de boter doe, hussel alles door elkaar en blus het dan af met de wijn. Voeg het water toe en laat de pompoen ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan.

Breng een grote pan water aan de kook, voeg 2 tl zout toe en kook de pasta gaar. Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan en laat ze als ze bruin zijn uitlekken op wat keukenpapier. Haal de deksel van de pan met pompoen en zorg dat het vocht bijna volledig inkookt. Neem een pollepel kookwater uit de pan met pasta, en giet deze door de pompoen. Voeg ook de kaas en fijngehakte salie toe. Giet de pasta af en vermeng het met de pompoensaus.

Nu de nachten steeds kouder worden breekt het spruitjesseizoen aan. Deze minikooltjes verdienen niet bepaald de populariteitsprijs bij de gemiddelde eter, maar is erg gezond en met een beetje fantasie zijn er bijzondere gerechten mee te maken.

Pasta met geroosterde spruitjes en truffelboter

Nodig:

een zak spruitjes

3 tenen knoflook, gesnipperd

olijfolie

peper en zout

300-500 gram pasta

2 el truffelolie

100 gram boter

100 gram parmezaanse kaas

Verwijder de buitenste bruinige blaadjes van de spruitjes. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een lage ovenschaal in met olijfolie. Snijd de spruitjes in plakjes, leg ze in de schaal met de knoflook en bestrooi royaal met peper en zout. Laat de spuitjes in 20 minuten gaar worden en kleuren.

Kook de pasta in 10 minuten gaar in 1 liter water met 2 tl zeezout. Smelt de boter in een pannetje en voeg de truffelolie toe. Roer 5 el van het kookwater van de pasta erdoorheen. Giet de pasta af, roer de spruitjes en boter erdoorheen en garneer met parmezaanse kaas.