De meest geweldige manier om seizoensgroenten te kunnen bewaren tot buiten het seizoen vind ik het gebruik van weckflessen- en potten. Het is een enorm omslachtig en nutteloos werkje maar dat maakt het zo ontzettend leuk en rustgevend. Toen ik mijn nieuwe bezigheid aan mijn oma opbiechtte kreeg een kleurrijke uiteenzetting over het leven zonder koelkast en hoe zij tot de geboorte van haar vierde kind alles bewaarde in weckflessen. Je kunt groenten en fruit inmaken maar nog leuker is er eerst een chutney van te maken en het daarna te wecken. Zo is de chutney een jaar houdbaar op een koele en donkere plek en kun je het gehele jaar genieten van pruimen, pompoen of mango, zonder je schuldig te voelen over de milieubelastende kilometers die je favo seizoensgerecht heeft moeten afleggen of je te bezondigen aan het kopen van niet-biologische producten. Dit recept, dat ik enigszins heb bewerkt, komt uit het fantastische nieuwe kookboek van Nigella Lawson. Weckpotten zijn trouwens gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Blokker en kosten een euro of twee per stuk.

Nigella””s Pompoen Chutney

Nodig:

3 weckpotten

1 biologische pompoen, schoongemaakt en klein gesneden

2 uien, gesnipperd

1 appel, kleingesneden

100 g rozijnen

1 gedroogde rode peper, ontdaan van zaden en gesnipperd

2 el. verse gember, geschild en kleingesneden

100 g. lichtebruine basterdsuiker

1 kaneelstokje

1 tl gemberpoeder

2 kruidnagels

2 tl zeezout

6 dl witte wijnazijn

Begin met het steriliseren van de potten. Als je een afwasmachine hebt zijn de goed als ze uit de machine komen en je daarna de binnenkant niet meer aanraakt. Zonder afwasmachine: afwassen met kokend water en droogmaken met een absoluut schone theedoek. Als je potten nog een beetje vettig of vochtig zijn doe je al het werk voor niets. Je kunt ze ook laten drogen in de oven (op een lage stand).

Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost. Laat de chutney daarna in ongeveer een uur gaarsudderen. De precieze tijd hangt af van het soort pompoen dat je gebruikt (deze moet zacht zijn maar nog wel vorm hebben). Als je van mening bent dat de chutney nog niet dik genoeg is kun je de pan zonder deksel nog enkele minuten laten sudderen.

Schep de chutney in de brandschone potten en sluit ze af met gebruik van de stieken, die goed droog moeten zijn. Zet de potten enkele minuten op de kop en bewaar ze in de voorraadkast.

Chutney is erg lekker op brood met kaas, bij rijst, en verschillende vis- en vleesgerechten.

3 Thoughts on “Pompoenchutney

  1. Veggie sara on 13 september 2012 at 17:30 said:

    Kminkt enorm goed! Chutney is een idd een ideaal gerechtje om ergens bij te eten (ook met tofu gaat het goed samen trouwens).

  2. Dorine on 4 oktober 2012 at 21:14 said:

    Zojuist 2,5 kg pompoen bereid, maar volgens mij kloppen de verhoudingen in dit recept niet! 6dl azijn is veel te veel voor 3 weckpotten (ca. 1 kg pompoen) In verhouding tot de suiker, en ook in verhouding tot de dikte. Ben benieuwd hoe de chutney over een paar weken smaakt, maar ik heb er helaas niet zo veel vertrouwen in. Het lijkt me sowieso handig om in dit recept het pompoengewicht te noemen, want ook bio pompoenen zijn er in allerlei maten….

  3. Gerard on 22 november 2012 at 13:30 said:

    @ Dorine: Klopt wat je zegt. Ik heb de ingrediënten uit het recept als basis gebruikt maar heel andere verhoudingen gebruikt, paar keer een schepje eruit genomen, af laten koelen, proeven en bijgesteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation