Graseieren, scharreleieren of vrije-uitloop-eieren: in het eierschap van een gemiddelde supermarkt kom je al gauw een heel arsenaal aan verschillende eieren tegen. Persoonlijk vond ik het altijd erg moeilijk om een keuze te maken en tot voor kort ging ik gewoon voor de goedkoopste eieren.

Echter, het maakt wel degelijk uit om even stil te staan bij die keuze. Begrippen als ''maïseieren'', ''viergraneneieren'' en ''zevengraneneieren'' verwijzen alleen naar het gebruikte voer, en zeggen niets over de leefomstandigheden van de kippen. Keurmerken voor eieren doen dat wél.

Het leven van de gemiddelde kip gaat niet over rozen, en dat is nog zacht uitdrukt. Het begint al nadat de kuikentjes uit het ei komen waarna de haantjes vergast, of nog bruter, in een versnipper machine gaan die normaal voor hout wordt gebruikt. Daarnaast worden, om onrust en ‘verenpikken’ te voorkomen, bij alle kuikentjes de snavels afgeknipt en de vleugels afgebrand behalve bij biologische en biologisch dynamische legbedrijven. Want wat meer ruimte is ook voldoende. Op internet is nog veel meer te lezen over de lijdensweg van deze arme kippetjes maar daar ga ik nu niet verder op in.

Gelukkig worden we tegenwoordig geholpen om snel te zien welke eieren het meest diervriendelijk zijn. Het is sinds 2001 verplicht om op elk ei een eicode te stempelen. Deze code begint met een getal dat het houderijsysteem aangeeft. 0 is biologisch, 1 is vrije uitloop, 2 is scharrel en 3 is kooi. Daarna komt het land van herkomst, en daarna een zevennummerige code van de kippenboerderij.

De eicode vergemakkelijkt zo de keuze: hoe lager het getal, hoe beter het leven van de kip die het ei heeft gelegd.

Een andere manier om te weten wat je koopt, is door op het keurmerk te letten.

Milieu Centraal heeft de volgende rangorde aangebracht, van meest naar minst diervriendelijk (ten opzichte van eieren die alleen aan de wettelijke eisen voldoen):

1. Demeter

2. Biologisch/Eko

3. Beter Leven Kenmerk Dierenbescherming met één ster

4. Graskeurmerk/ scharreleieren met vrije uitloop

5. Scharreleieren

Zo, nu we eruit zijn met welke eieren we onze honger kunnen stillen zonder dat het aan ons geweten knaagt kunnen we er ook iets lekkers mee maken.

Limoncello tiramisu

3 eieren

75 gr suiker

250 gr monchou

3 el limoncello (italiaanse citroenlikeur)

snufje zout

Bereiding:

Splits de eieren, klop van de dooiers en de suiker een romig mengsel en klop daarna de monchou erdoor. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout (tot deze in pieken omhoog blijven staan) en spatel deze door het monchou mengsel. Tenslotte de limoncello erdoor mengen. Laat in de koelkast opstijven.

Tip: Vul een paar leuke kopjes met de limoncello tiramisu en laat ze zo opstijven in de koelkast, eventueel kun je ze voor het opdienen nog versieren met wat rasp van citroenschil (van een biologische citroen, anders heel goed wassen!).

8 Thoughts on “Limoncello Tiramisu (zonder kippenleed)

 1. Hilde on 16 februari 2010 at 10:33 said:

  Erg biolicious!

 2. Pingback: BIOLICIOUS » Voor het echte kerstgevoel: Eggnog

 3. isabel on 8 augustus 2011 at 22:32 said:

  die 3 el limoncello (italiaanse citroenlikeur) hebben ze deze likeur ook in bio?

 4. Hoi Isabel!
  Dat weet ik eigenlijk niet.. maar volgens mijn lerares Italiaans kun je t ook zelf maken. Ik zal eene kijken of ik dat recept kan vinden!

 5. Anoniem on 3 september 2011 at 15:17 said:

  maak dit aub niet met monchou maar gewoon met mascarpone .

 6. Anoniem on 3 september 2011 at 15:21 said:

  Beste Mascarpone liefhebber 😉

  Is er nog een bijzondere reden om beter mascarpone te kunnen gebruiken? Nu je t zegt besef ik wel dat mascarpone natuurlijk de Italiaanse variant op monchou is.. 😀

 7. kan ook zonder eieren
  Tiramisu met limoncello
  Ingrediënten: Ik heb inplaats van mascarpone 125 gr roomkaas light gebruikt en Blueband plantaardige room
  24 lange vingers 250 ml slagroom 250 gram mascarpone 120 gram poedersuiker 80 ml Citroensap 80 ml Limoncello 2 citroenen Om te serveren poedersuiker
  Bereidingswijze Meng de slagroom met de mascarpone en de poedersuiker. Klop met een elektrische mixer tot een romig mengsel.
  Rasp de schil van een citroen en voeg toe aan het roommengsel. Meng het citroensap met de Limoncello. Maak de tiramisu. In een schaal: leg de helft van de lange vingers op de bodem. Giet de helft van het Limoncellomengsel erover en bedek met de helft van de mascarpone. Leg daar de rest van de lange vingers op en giet het overige Limoncellomengsel eroverheen. Sluit af met een laag mascarpone.

 8. Bedankt Ans! Dat klinkt zeker de moeite waard om een keer te proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation