Graseieren, scharreleieren of vrije-uitloop-eieren: in het eierschap van een gemiddelde supermarkt kom je al gauw een heel arsenaal aan verschillende eieren tegen. Persoonlijk vond ik het altijd erg moeilijk om een keuze te maken en tot voor kort ging ik gewoon voor de goedkoopste eieren.

Echter, het maakt wel degelijk uit om even stil te staan bij die keuze. Begrippen als ''maïseieren'', ''viergraneneieren'' en ''zevengraneneieren'' verwijzen alleen naar het gebruikte voer, en zeggen niets over de leefomstandigheden van de kippen. Keurmerken voor eieren doen dat wél.

Het leven van de gemiddelde kip gaat niet over rozen, en dat is nog zacht uitdrukt. Het begint al nadat de kuikentjes uit het ei komen waarna de haantjes vergast, of nog bruter, in een versnipper machine gaan die normaal voor hout wordt gebruikt. Daarnaast worden, om onrust en ‘verenpikken’ te voorkomen, bij alle kuikentjes de snavels afgeknipt en de vleugels afgebrand behalve bij biologische en biologisch dynamische legbedrijven. Want wat meer ruimte is ook voldoende. Op internet is nog veel meer te lezen over de lijdensweg van deze arme kippetjes maar daar ga ik nu niet verder op in.

Gelukkig worden we tegenwoordig geholpen om snel te zien welke eieren het meest diervriendelijk zijn. Het is sinds 2001 verplicht om op elk ei een eicode te stempelen. Deze code begint met een getal dat het houderijsysteem aangeeft. 0 is biologisch, 1 is vrije uitloop, 2 is scharrel en 3 is kooi. Daarna komt het land van herkomst, en daarna een zevennummerige code van de kippenboerderij.

De eicode vergemakkelijkt zo de keuze: hoe lager het getal, hoe beter het leven van de kip die het ei heeft gelegd.

Een andere manier om te weten wat je koopt, is door op het keurmerk te letten.

Milieu Centraal heeft de volgende rangorde aangebracht, van meest naar minst diervriendelijk (ten opzichte van eieren die alleen aan de wettelijke eisen voldoen):

1. Demeter

2. Biologisch/Eko

3. Beter Leven Kenmerk Dierenbescherming met één ster

4. Graskeurmerk/ scharreleieren met vrije uitloop

5. Scharreleieren

Zo, nu we eruit zijn met welke eieren we onze honger kunnen stillen zonder dat het aan ons geweten knaagt kunnen we er ook iets lekkers mee maken.

Limoncello tiramisu

3 eieren

75 gr suiker

250 gr monchou

3 el limoncello (italiaanse citroenlikeur)

snufje zout

Bereiding:

Splits de eieren, klop van de dooiers en de suiker een romig mengsel en klop daarna de monchou erdoor. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout (tot deze in pieken omhoog blijven staan) en spatel deze door het monchou mengsel. Tenslotte de limoncello erdoor mengen. Laat in de koelkast opstijven.

Tip: Vul een paar leuke kopjes met de limoncello tiramisu en laat ze zo opstijven in de koelkast, eventueel kun je ze voor het opdienen nog versieren met wat rasp van citroenschil (van een biologische citroen, anders heel goed wassen!).

Voor mijn 25e verjaardag heb ik een citroen cheesecake van coffeelovers (een koffiezaak in Maastricht met heerlijk gebak) geprobeerd na te maken en hij was heerlijk!

Ingrediënten

1 pak bastogne koeken
100 gr roomboter
150 gr suiker
2 eieren
240 gr biologische roomkaas (of monchou)
250 gr kwark
1 citroen
(een springvorm van ongeveer 24 cm doorsnee)
Ter decoratie eventueel witte chocolade of vers fruit
Bereiding;
Verwarm de oven op 180 graden. Verkruimel de bastogne koeken met een keukenmachine en smelt de boter. Meng deze door elkaar en verdeel over de bodem van de springvorm, druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm even in de koelkast terwijl je de rest doet.
Klop de suiker en de eieren door elkaar. Meng de monchou en de kwark met het sap van de citroen (en evt wat van de geraspte schil voor een goede citroensmaak, ik had er geen rasp doorheen en proefte niet veel citroen). Deze mengsels door elkaar heen spatelen en over de bodem gieten. Zet de springvorm een kwartier in de oven en dek m daarna af met aluminium folie, dan wordt ie niet bruin. Laat m nog een half uur in de oven staan.

Als ie is afgekoeld kun je m t beste in de koelkast bewaren. Voor opdienen decoreren met bijvoorbeeld geraspte witte chocolade of vers fruit.. laat je fantasie de vrije loop!