Vijgen zijn misschien wel de mooiste vruchten ter wereld. Jammer genoeg zijn de erg moeilijk vers en biologisch te krijgen in Nederland. Als ik ooit een vijgenboom krijg (ook een van de mooiste bomen ter wereld als je het mij vraagt) op mijn dakterras maak ik deze vijgentaart de hele zomer lang. Het mooie is dat deze vijgentaart niet alleen erg delicious is, hij is ook nog eens gezond; er komt geen boter (behalve voor het invetten van de taartvorm) of suiker aan te pas.

Volle Vijgentaart

Nodig:

klein beetje boter

6 plakjes bladerdeeg

12 verse vijgen

2 el. honing

amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in met de boter en beleg deze met de bladerdeeg. Bak het deeg 10 minuten ‘blind’ in de oven (met wat alluminiumfolie en gedroogde bonen zodat het niet gaat rijzen). Snijd de vijgen klein en houd 10 mooie plakjes apart om de taart straks mee te garneren. Kook 1/4 van de fijngesneden vijgen met een beetje water en de honing in een pannetje totdat het geheel wat stroperig is. Leg de rest van de vijgen in de taart, giet de stroop eroverheen, schik de schijfjes erover en bak de taart in 15 minuten gaar. Strooi de amandelschaafsel erover en bak de taart nog eens 5 minuten onder de grill.

7 Thoughts on “Vijgentaart

 1. Lekker recept Hilde! Ook snel te maken. Over die vijgenboom op je dakterras zou ik goed nadenken. Vijgen staan niet zo graag vol in de wind en veel dakterrassen hebben veel wind maar misschien is jouw dakterras wel een uitzondering. Er zijn vast mensen te vinden die een vijgenboom hebben. Als de vijgen rijp zijn hebben zij ze weer over. Ze zijn erg kort houdbaar dus dan moeten ze op. Kan jij ze mooi komen helpen in ruil voor deze lekker taart! Groet, Okke

 2. Klinkt echt super lekker Hillie!!

 3. Heb ‘m vandaag gemaakt! Hij was super lekker.. Is in een keer opgegaan!

 4. willem on 12 oktober 2010 at 18:00 said:

  Heerlijke taart maar er zit wel boter in hoor. Blader deeg heeft een behoorlijk percentage boter. Als je dat een probleem vind dan maak je toch zelf bladerdeeg met biologische boter. HEt is allemaal niet zo moeilijk.
  Toch een heerlijke taart hoor.

 5. Dank voor je reactie Willem. Heb jij een goed recept voor bladerdeeg? Ik zou er zo geen weten namelijk..

 6. Pingback: BIOLICIOUS » Vijgentaart met amarettocustard

 7. Henriette on 15 september 2013 at 15:31 said:

  Verse vijgen kan je ook invriezen. Ik gebruik altijd de biologische volkoren vega bladerdeeg van de Ekoplaza. Hier zit geen roomboter in. Ik vind hem lekkerder dan die met roomboter, minder vet en een lekkkere volkoren bite. Zelf bladerdeeg maken is een heel werk. Vaak vervang ik het door gewoon een volkoren deeg met kokosolie of olijfolie te maken. Zou bij deze taart ook goed kunnen. Maar bladerdeeg is wel lekker snel. Ik ga hem maken voor mijn verjaardag volgende week. Ben benieuwd! Bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation