BIOLICIOUS en social media zijn als twee handen op een buik en sinds kort hebben we ook van de geneugten van twitter kunnen proeven (zowel letterlijk als figuurlijk). Toen ik vorige week een stuk of 12 biologische stoofpeertjes kreeg, te klein voor het befaamde stoofperenrecept van Antonio Carluccio, besloot ik eens een #culivraag de digitale wereld in te sturen: wat te doen met heel veel stoofpeertjes? Na een paar minuutjes had ik antwoord van het twitterende vijfsterrenhotel Hotels van Oranje. Hun chefkok zond BIOLICIOUS graag een recept toe. Zo geschiedde en het resultaat was verrukkelijk! Ik heb het originele recept wel lichtelijk aangepast aan de hand van wat ik in huis had en mij gepast leek. Hierbij het resultaat:

Strudel van Biologische Stoofpeertjes

Nodig:

1 pak bladerdeeg (ontdooit)

een stuk of 12 biologische stoofpeertjes

een fles rode wijn

2 kaneelstokjes

1 vanillestokje

3 kardemompeulen

2 laurierblaadjes

een snufje suiker

50 gram gehakte amandelen

1 zakje vanillesuiker

het wit van 1 ei

Verwijder de klokhuizen uit de peertjes. Je kunt ze ook schillen maar ik laat ze liever ongeschild omdat ze dan meer bite behouden en die van mij zo klein waren dat het anders zonde van de peertjes zou zijn. Leg ze in een diepe pan, giet er zoveel wijn over dat ze net onder staan, voeg 1 dl water toe en de kaneel, vanillestokje, kardemom, laurier en de suiker. Laat ze ongeveer een half uur koken totdat ze gaar maar niet zompig zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier. Plak de bladerdeeg aan elkaar en rol het uit tot een grote plak. Vermeng de peertjes met de amandelen en vanillesuiker in een kom. Leg ze daarna in de lengte in het midden van de bladerdeeg en vouw deze dicht. De zijkanten kun je met het eiwit insmeren zodat ze beter aan elkaar blijven plakken. Leg de strudel met de onderkant naar beneden op de ovenplaat en bak hem eerst 10 minuten op 200 graden en daarna nog ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Pompoen en gorgonzola doen het erg goed samen en vooral de combinatie met geroosterde amandelen maakt dit gerecht tot een echt feestje. Biologische pompoen is nu overal te koop, en ze zijn tot ongeveer januari houdbaar. Mijn advies is dus ze nu naar hartenlust in te slaan zodat je de hele winter van onze pompoenrecepten kunt genieten! Kijk of je verschillende soorten pompoenen kunt verzamelen; dit recept is ook erg lekker met muskaatpompoen en andere blauwe kaas kan in de plaats van gorgonzola gebruikt worden.

Pasta met Pompoen en Gorgonzola

Nodig:

100 gram pasta per persoon

1 biologische pompoen, zaden verwijderd en in blokken gesneden

1 ui, gesnipperd

olijfolie

1 tl paprikapoeder

1 el boter

3 el witte wijn

1,25 dl water

zout en peper

100 gram amandelschaafsel

6 salieblaadjes

125 gram gorgonzola

Verhit de olijfolie in een diepe pan en voeg de ui toe met de paprikapoeder. Fruit deze enkele minuten en voeg dan de pompoen en de boter doe, hussel alles door elkaar en blus het dan af met de wijn. Voeg het water toe en laat de pompoen ongeveer 20 minuten koken met de deksel op de pan.

Breng een grote pan water aan de kook, voeg 2 tl zout toe en kook de pasta gaar. Rooster ondertussen de amandelen in een koekenpan en laat ze als ze bruin zijn uitlekken op wat keukenpapier. Haal de deksel van de pan met pompoen en zorg dat het vocht bijna volledig inkookt. Neem een pollepel kookwater uit de pan met pasta, en giet deze door de pompoen. Voeg ook de kaas en fijngehakte salie toe. Giet de pasta af en vermeng het met de pompoensaus.

Gezien het succes van het eerste biolicious vijgentaart recept, hierbij nóg een vijgentaart. Door de custard en de echte taartbodem is deze weer heel anders dan de eerste taart, maar ook overheerlijk zo lang de verse vijgen voorraad strekt. Voor dit recept heb je een lage taart- of quichevorm nodig.

Vijgentaart met amarettocustard

Nodig:

voor de bodem:

75g donkere basterdsuiker

75 g boter

1 ei

200 gr zelfrijzend bakmeel

20g geschaafde amandelen

gedroogde bonen of linzen

Voor de vulling:

6 vijgen, in 4 partjes

3 dl slagroom

1 ei, 2 eidooiers (bewaar ook het eiwit voor het bestrijken van de bodem)

50 gr. fijne rietsuiker

1 eetl amaretto (andere likeur mag ook)

Begin met de bodem (let op: deze moet 2 uur rusten in de koelkast). Klop de boter met de suiker zacht en luchtig en voeg het ei toe. Daarna geleidelijk de bloem en de gemalen amandelen en voeg zonodig een druppel water toe om er een bal van te kunnen maken. Verpak deze in plastic folie en laat deze minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Hierdoor vermengen de ingredienten zich beter en wordt de bodem steviger.

Verwarm hierna de overn op 180 graden, vet de quichevorm in en rol het deeg uit. Leg deze in de vorm (bekleed ook de randjes), bekleed deze met aluminiumfolie tot over de rand en leg er wat gedroogde bonen of linzen in. Hierdoor kun je de bodem bakken zonder dat deze rijst. Bak hem 15 minuten, haal dan de folie weg, bestrijk de bodem met het eiwit en bak hem in nog eens 10 minuten lichtbruin.

Klop ondertussen de slagroom met het ei, de twee dooiers, de rietsuiker en de amaretto goed door elkaar. Schenk deze in op de taartbodem en leg de partjes vijg erin. Bak de taart in 30 tot 35 minuten gaar. De vulling moet stevig zijn en de bovenkant goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat deze enkele minuten afkoelen.