Mexicaans eten kan heel zwaar zijn, maar deze vis burrito is een perfecte combinatie tussen de volheid van het Mexicaanse eten en de luchtigheid die je zoekt in een zomers recept. Ik ben Mexicaans gaan koken na mijn reis door Guatemala, en gezien het feit dat dit zo’n acht jaar geleden is heeft dit recept al de nodige ontwikkeling doorgemaakt. In geval van een etentje kun je de burritos al van tevoren maken en ze een kwartier voor het serveren in de oven doen. Ik vind het overigens absurd hoe duur de tortillas in de Nederlandse supermarkten zijn en hoe slecht de kwaliteit ervan is. Binnenkort post ik hier een recept voor tortillas en tot die tijd moeten we het er maar mee doen.

Benodigdheden Mexicaanse visburritos

ongeveer 450 gram witte vis (kijk op de viswijzer voordat je vis koopt!)

een pak tortilla’s

225 gram zwarte bonen (uit blik)

100 gram cheddarkaas

1 tl komijnpoeder

5 tenen knoflook

1 tl oregano

olijfolie

voor de saus:

225 gram verse tomaten of uit blik

2 groene pepers

bosje koriander

1 tl komijnpoeder

1 tl kaneelpoeder

1 tl korianderpoeder

sap van 1 limoen

1 teentje knoflook

peper en zout naar smaak

voor erbij:

Zelfgemaakte guacamole (heel belangrijk)

een pakje zure room

Snijd de vis in blokjes en breng op smaak met zout en peper. Leg hem in een grote pan met de komijnpoeder, oregano en gesnipperde knoflook en voeg 1 dl water toe. Laat het mengel aan de kook komen, laat 1 minuut doorkoken en zet het vuur daarna uit. De vis kan doorkoken in het eigen vocht terwijl je de rest van de ingrediënten bewerkt.

Laat de bonen uitlekken, breng ze in een steelpannetje met wat olijfolie aan de kook en voeg de cheddar toe. Laat vijf minuten doorkoken maar let goed op dat het niet aanbrandt.

Mix alle ingrediënten van de saus door elkaar in een foodprocessor of snijd alles klein en roer goed door.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of smeer deze in met olijfolie) en verwarm de oven voor op 200 graden. Besmeer iedere tortilla met een deel van het bonenmengsel, leg daar wat vis en vervolgens wat van de tomatensaus op en rol de burrito dicht. Leg ze naast elkaar op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Serveren met guacamole en zure room!

Ik geef toe, deze taart behoort meer tot de zomer dan de tot de herfst, maar hij is zo goddelijk dat ik niet kan wachten met posten totdat er weer verse frambozen te krijgen zijn. Zondigen mag één keer per jaar en met deze taart zondig je ook meteen goed. Een perfecte Sinterklaas taart, en hij is een dag vantevoren te maken. Dus als je snel bent, kun je op het heerlijk avondje nog een goddelijke witte chocoladetaart serveren.

Witte Chocoladetaart met Frambozen

Nodig:

frambozen (bij gebrek aan verse kun je ze uit het vriesvak van de AH halen)

400 gram witte chocolade

1 el melk

500 gram creme fraiche

200 gram bloem

50 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

75g boter

rasp van 1 citroen

4 eieren

steunvullingen (gedroogde bonen of linzen)

aluminiumfolie

Begin met het deeg: Meng de bloem, de suikers en de boter en kneed er een kruimelig deeg van. Voeg de citroenschil en één ei toe en kneed er een soepel deeg van. Rol er een bal van, verpak deze is plastic folie in laat een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit, bekleed de vorm ermee, bedek deze met aluminiumfolie, leg de steunvulling er in en bak de bodem 10 minuten. Haal de vullingen er uit en bak nog eens 5 minuten.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Zet een grote pan met water op het vuur en zet er een kleiner pannetje in, zorg dat deze het water niet raakt. Leg er 300 gram chocolade in en laat smelten. Roer er daarna de creme fraiche doorheen en één voor één de eieren. Schep het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer een half uur gaar.

De vulling mag in het midden nog wat blubberig zijn, dit wordt harder als de taart afkoelt. Smelt de overige chocolade met een eetl. melk au bain marie. Haal de taart uit de oven. Giet de overige chocolade eroverheen en leg er de frambozen op. Laat de taart afkoelen voor het serveren.

Al improviserend kwam ik gisteren tot dit geweldig lekkere gerecht. Ik probeer nog steeds biologische (of anderzijds ”bewuste”) garnalen te achterhalen, dus tips zijn welkom!

Thaise garnalen met boontjes, knapperige gember en kokos-noodles

Nodig:
handjevol ongepelde, rauwe garnalen
een stuk gember van 5 cm
300 gram biologische sperzieboontjes
1 lenteuitje
4 teentjes knoflook
5 eetlepels arachide- (of olijf-) olie
2 eetlepels thaise vissaus
sojasaus (naar smaak)
1 tl sambal
noodles of Chinese eiermie
1 blikje fairtrade kokosmelk

Zet een pannetje met water op het vuur. Haal de puntjes van de boontjes en snijd ze doormidden. Kook ze ongeveer 2 minuten en zet de boontjes dan weg in een vergiet.
Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Zet een wok op het vuur en verhit hem voor, voordat de olie er in doet. Doe de gember in de pan als de olie goed heet is en laat ongeveer 1 minuut staan, totdat de gember knapperig is. Schep de gember uit de pan en zet opzij. Laat de olie in de pan zitten.

Snipper de knoflook en het uitje. Besprenkel de garnalen met sojasaus. Laat de kokosmelk in een pannetje koken en doe de noodles of eiermie erbij. Laat ze koken totdat ze gaar zijn, giet ze af in een vergiet maar zet er een schaaltje onder om de kokosmelk op te vangen. Laat de noodles even schrikken onder koud water zodat ze niet doorgaren.

Verhit de olie nogmaals in de wok totdat deze goed heet is. Voeg de knoflook en uitje toe en wok ze 1 minuut. Voeg nu de boontjes toe en na een minuutje de vissaus, sambal en ruim sojasaus. Voeg de garnalen toe en wok deze totdat ze een beetje roze beginnen te kleuren (dat duurt een minuut of drie). Voeg dan de noodles toe en giet twee pollepels kokosmelk in de pan. Laat nog ongeveer drie minuten koken en serveer het gerecht dan met de knapperige gember.

In een potje ‘Pesto alla Genovese’ van Bertolli zit geen Parmezaanse kaas, geen basilicum, geen pijnboompitten en zelfs geen echte olijfolie. Je kunt je dan natuurlijk afvragen wat het chemische goedje (met sporen van cashewnoten, goedkope kaas en een druppel plantaardige olie) nog met pesto te maken heeft. Zelf pesto maken is heel lekker, snel gedaan, natuurlijk en helemaal biolicious. Bijvoorbeeld bij dit recept voor pasta met sperzieboontjes, witte vis en echt-echte pesto met basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie, knoflook en pijnboompitten.

Pasta met sperzieboontjes, pesto en tilapia

Nodig:

400 gram biologische pasta

5 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes

ruime hoeveelheid sperzieboontjes, schoongemaakt en door midden gesneden

2 bossen basilicum

100 gram Parmezaanse kaas

100 gram olijfolie (of iets meer)

50 gram pijnboompitjes

zeezout en peper

1 grote teen knoflook

300 gram tilapia (check de viswijzer)

Zet een ruime pan met gezout water op het vuur en doe de aardappelen er in. Voeg na 10 minuten de pasta toe en vijf minuten voordat de pasta gaar is de boontjes zodat alles tegelijk klaar is. Snijd de vis in plakjes, bestrooi royaal met peper en zout en bak deze in ongeveer vijf minuten gaar. Ondertussen maak je de pesto: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine totdat er een gladde saus uit komt. Voeg zo nodig meer olijfolie toe. Giet de pasta, aardappelen en groenten af en doe ze terug in de pan. Roer de pesto en de vis er doorheen en serveer onmiddellijk!

Dit recept is op het eerste gezicht een vreemde versmelting van de Mexicaanse en Italiaanse keuken, maar deze Mexicaanse lasagne is een verrassende en erg lekkere manier om je laatste ingrediënten op te maken of iets spannends te doen met spullen uit de voorraadkast. Het origineel komt uit het laatste boek van Nigella Lawson en er kan naar hartelust met de ingredienten gevarieerd worden.

Mexicaanse Lasagne

Nodig:

een ronde ovenschaal

6-8 tortilla’s

2 blikken zwarte bonen, uitgelekt (andere bonen kunnen ook)

1-2 blikken mais

250 gram kaas, geraspt

Voor de saus heb je nodig:

olijfolie

2 teentjes knoflook, gesnipperd,

1 rode ui, fijngesneden

1 paprika, kleingesneden

2 chilipepers, kleingesneden

zout en peper

1 tl korianderzaad

2 blikken gehakte tomaten

Verhit de oven voor op 200 graden. Zet een zware koekenpan op het vuur en laat de olie er in heet worden. Doe er de ui, knoflook, pepers en paprika bij, bestrooi met peper, zout en koriander en laat dit 15 minuten op laag vuur bakken. Doe er de tomaten bij en vul een leeg blik met water; giet dat ook in de pan. Laat de saus aan de kook komen en laat daarna rustig pruttelen.

Meng de bonen en mais in een kom en meng er bijna alle geraspte kaas door. Smeer een derde van de saus uit over de ronde ovenschaal en leg daar een tortilla in. Schep daar een derde van het bonenmengel op en daar weer een tortilla bovenop, dan weer de saus en ga zo door tot je nog een klein beetje saus over hebt. Eindig met een (of twee, als je er een over hebt) tortilla’s, smeer er de laatste saus overheen en strooi er het laatste beetje kaas over. Bak de lasagne ongeveer dertig minuten in de oven.

Gezien het succes van het eerste biolicious vijgentaart recept, hierbij nóg een vijgentaart. Door de custard en de echte taartbodem is deze weer heel anders dan de eerste taart, maar ook overheerlijk zo lang de verse vijgen voorraad strekt. Voor dit recept heb je een lage taart- of quichevorm nodig.

Vijgentaart met amarettocustard

Nodig:

voor de bodem:

75g donkere basterdsuiker

75 g boter

1 ei

200 gr zelfrijzend bakmeel

20g geschaafde amandelen

gedroogde bonen of linzen

Voor de vulling:

6 vijgen, in 4 partjes

3 dl slagroom

1 ei, 2 eidooiers (bewaar ook het eiwit voor het bestrijken van de bodem)

50 gr. fijne rietsuiker

1 eetl amaretto (andere likeur mag ook)

Begin met de bodem (let op: deze moet 2 uur rusten in de koelkast). Klop de boter met de suiker zacht en luchtig en voeg het ei toe. Daarna geleidelijk de bloem en de gemalen amandelen en voeg zonodig een druppel water toe om er een bal van te kunnen maken. Verpak deze in plastic folie en laat deze minimaal 2 uur rusten in de koelkast. Hierdoor vermengen de ingredienten zich beter en wordt de bodem steviger.

Verwarm hierna de overn op 180 graden, vet de quichevorm in en rol het deeg uit. Leg deze in de vorm (bekleed ook de randjes), bekleed deze met aluminiumfolie tot over de rand en leg er wat gedroogde bonen of linzen in. Hierdoor kun je de bodem bakken zonder dat deze rijst. Bak hem 15 minuten, haal dan de folie weg, bestrijk de bodem met het eiwit en bak hem in nog eens 10 minuten lichtbruin.

Klop ondertussen de slagroom met het ei, de twee dooiers, de rietsuiker en de amaretto goed door elkaar. Schenk deze in op de taartbodem en leg de partjes vijg erin. Bak de taart in 30 tot 35 minuten gaar. De vulling moet stevig zijn en de bovenkant goudbruin. Neem de taart uit de oven en laat deze enkele minuten afkoelen.