Peru is een van de grootste exporteurs van asperges in de wereld. De VS en Europa nemen deze asperges in grote hoeveelheden af. Hierdoor gaat de grondwaterlaag van Ica, een van de grootste ondergrondse zoetwatervoorraden van het hele kustgebied, snel achteruit. Als er geen verandering komt in het verbruik, kan de voorraad tegen 2013 helemaal uitgeput zijn.

Het asperge seizoen is begonnen!

Eet dus alleen asperges als het hier in Nederland aspergetijd is (vanaf midden april tot juni). Eerder zocht de keuringsdienst van Waarde uit dat de asperges die het hele jaar bij de Albert Heijn, maar ook in de Aldi verkrijgbaar zijn, uit Peru komen (verscheept in 21 dagen) en hier in Nederland een Nederlands label krijgen… Weet dus wanneer en vooral waar je je asperges koopt. Het beste is bij de boer op het land zelf of in de natuurwinkel.

Canneloni met asperges

450 gram Hollandse asperges

6 lasagne bladeren

150 g mozzarella

25 g Pecorino Romano

Roux en een halve liter koude bouillon

peterselie

zout en peper

Verwarm de oven voor op 180C

Veloutésaus maken van Roux

Gebruik altijd een gelijke hoeveelheid boter en bloem (bijvoorbeeld 40 gram boter en 40 gram bloem). Laat de boter zachtjes smelten en roer dan de bloem erdoor heen. Blijf ± 3 min roeren tot de saus warm is. Roer de halve liter koude bouillon beetje voor beetje door de roux die je gemaakt hebt en laat het vijf minuten zachtjes pruttelen. Beetje peper, zout en peterselie erbij en de saus is klaar.

Canneloni

Maak de asperges schoon. Was ze af met koud water en leg ze te drogen op een schone theedoek. Snijd de mozzarella in 8 plakjes.

Maak de lasagne bladeren klaar

Pak 1 blad leg een plakje mozzarella in het midden en leg er vier asperges in. Rol de canneloni op en leg hem in de ovenschaal. Herhaal dit met de overige bladeren. Giet veloutésaus eroverheen en leg de overige mozzarella er bovenop. Sprenkel wat pecorino over de canneloni’s. Bak de pasta 30 tot 40 minuten totdat er een bruin laagje op zit.

Lekker met een groene salade!

4 Thoughts on “Cannelloni met asperges

 1. Gijs on 16 april 2011 at 09:39 said:

  Wat een leuk idee voor een ovenpasta met lenteprikkels! Van de week had ik een zak asperges gehaald en daar zaten ongeveer acht grote asperges in – genoeg voor twee personen – maar als ik dus vier asperges in één canelloni rol… you do the math. Is het dan niet leuker/ wijzer/ behapbaarder om slechts twee asperges per canelloni te doen? Overigens ben ik zelf altijd groot fan van ham en ei bij de asperges. Ja het is bijna truttig I know. Denk je dat het lekker is om als variatie een plakje ham mee te rollen?

 2. Vera on 17 april 2011 at 15:34 said:

  Ha Gijs,

  Bedankt voor de tip!
  Ik denk zeker dat dat lekker is, zolang de ham maar biologisch is.
  Hoe maak jij trouwens de Hollandse klassieker ”ham en ei”?

 3. Gijs on 18 april 2011 at 15:55 said:

  Met ham en ei 😉 what else Vera?!
  Finesse zit m in de juiste – biologische – ingrediënten as always 🙂
  Meestal doe ik hierbij de gebruikelijke geklaarde boter met een beetje nootmuskaat, peper zout en verse bladpeterselie of oregano.
  Een zelfgemaakte puree er bij of krieltjes in de schil is erg lekker. Klassiek, maar erg lekker. Bij de krieltjes is het lekker om na het koken de aardappeltjes om te scheppen met een blokje boter en bosui ringetjes op een heel laag vuurtje. Het wordt dan wel een boterig feest! Maar ach ik kan het hebben één keer in t jaar 😛

 4. Hilde on 25 april 2011 at 17:29 said:

  Gaat het hier eigenlijk over groene of witte asperges?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation