De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij.. Dat een feestelijk gerecht niet perse een stuk vlees vereist is voor sommige mensen moeilijk te geloven. Toch zijn er genoeg alternatieven, hierbij een feestelijk, vegetarisch groentegerecht voor 2 personen.

Gebakken witlof met geitenkaas
Daarvoor heb je nodig:
3 dikke stronken witlof
3 el olijfolie (evt met basilicum)
2 plakken verse geitenkaas van ongeveer 1cm dik
grof zeezout
versgemalen zwarte peper
100 gr pitloze rode druiven
1 takje basilicum (in reepjes gesneden)
bakpapier

Verwarm de ovengrill voor. Halveer de stronken witlof in de lengte en snijdt de harde kern eruit. Verhit de olie in de koekenpan en bak de witlof  in 4-5 min. op het snijvlak bruin en daarna 4-5 min. op de andere kant tot ze gaar zijn. Als de grill heet is de plakken geitenkaas op de met bakpapier beklede grillplaat leggen 4-5 min. laten kleuren. Ondertussen de druiven in het bakvet van de witlof 1-2 min. bakken. Voor het echte kerstgevoel de witlof in 'stervorm' op het bord draperen, zodat de punten naar buiten wijzen. Leg de warme geitenkaas in het midden op de witlof en garneer met de druiven en basilicum. Lekker om te serveren met aardappelpuree!

Een derde manier om polenta te bereiden is het te bakken en er knapperige koekjes van te maken. Het gestoofde witlof met kappertjes zorgt voor een heerlijk fris accent. Naar een recept van Antonio Carluccio.

Knapperige polenta met gestoofd witlof

Nodig:

200 g snelkookpolenta

zout en peper

olijfolie

1,5 dl kokend water

600 g witlof, in stukjes gesneden

1/2 chilipeper, gesnipperd

2 tenen knoflook, gesnipperd

1 eetl kappertjes

2 dl water

1 bouillonblokje

Vermeng de polenta in een schaal met een snuf peper en zout en 2 el olijfolie. Roer het kokende water erdoorheen totdat het een deeg is waarvan je 6 hamburgertjes van kunt maken.

Vermeng wat olijfolie in een koekenpan en bak ze aan iedere kant 8 minuten totdat er een dikke korst is ontstaan. Smoor intussen de kapperjes, pepertje en knoflook enkele minuten en voeg dan de witlof, het water en bouillon toe. Stoof het 20 minuten op laag vuur.

Verdeel de polentakoekjes over de borden, verdeel de gestoorde witlof erover en giet er een klein beetje kookvocht overheen.

Er wordt in Nederland steeds minder witlof gekocht. Ten onrechte, want de groente kan lokaal worden geproduceerd, heeft een beperkte ecologische ”footprint” en is op uiteenlopende manieren, rauw of gebakken, te bereiden. Mijn favoriet is deze gratin, naar Frans recept.

Witlof Gratin met Gruyère

Nodig:

4 stronken witlof

300 gram room

150 gram gruyère

peper en zout

1 kopje broodkruim

Was de lof en snijd ze in de lengte door midden. Leg de plakken op de bodem van een diepe pan en giet er zoveel room over dat ze net onder staan. Kook de witlof gaar in 20 minuten. Verwarm de oven voor op 225 graden en leg de witlof op de bodem van een lage ovenschaal. Rasp de kaas er overheen, bestrooi met de broodkruim en flink wat peper en zout en gratineer het gerecht 15 minuten in de oven.

Witlof oubollig? Echt niet! Er valt zoveel te variëren met deze Belgische koninkjes. Bijvoorbeeld Witlofsalade met roquefort of gebakken witlof met geitenkaas. Witloftelers zullen blij zijn met de recepten op Biolicious, want de groente is lekker, maar wordt amper meer gegeten. En dat is zonde!

Witlof met roquefort

Ondanks de kaas, is het gerecht caloriearm en ook nog eens simpel te maken. De smaak van witlof is bovendien licht bitter en hij heeft een lekkere frisse en knapperige consistentie.

4 witlof stronkjes

125 gram kwark

1 lepel roquefort (het pittige deel waar de meeste blauwe aderen inzitten)

1 eetlepel wijnazijn

Meng de kwark, roquefort en de wijnazijn in een kom door elkaar. Pel de witlof bladen en steek ze langs de rand van de kom. Lekker als tapa of voorgerecht