Twee jaar geleden publiceerde het NRC het bericht dat oerhollands voedsel voor betere sperma zou zorgen en daarom beter is voor de voortplanting dan het mediterrane dieet. Dit bericht werd al snel gerelativeerd door de betrokken onderzoekers: Hollands voedsel zorgt voor méér sperma; een mediterrane dieet zorgt voor een betere kwaliteit van het zaad. Dit recept heeft dus het beste van twee werelden: oerhollandse groenten, verwerkt op een mediterrane manier.

Ik heb boerenkool eigenlijk nooit lekker gevonden en ben nog steeds niet enthousiast te maken met een standaard boerenkoolstamppot. Maar het is wel zo biolicious om te koken met seizoensgroenten en aangezien het nog heel even het boerenkoolseizoen is, hierbij een recept voor pasta met boerenkool!

Pasta met boerenkool en geroosterde paprika

Nodig (voor 4 personen):

300 gram boerenkool

400 gram pasta

1 blikje ansjovis

4 tenen knoflook

2 rode paprika's

olijfolie

peper & zout

parmezaanse kaas (naar smaak)

Verwarm de oven voor op de grillstand. Leg de paprika's in de oven en draai ze rond totdat ze aan alle kanten zwartgeblakerd zijn. Haal ze uit de oven, stop ze in een boterhamzakje en sluit deze goed af.

Zet een grote pan met water en ruim zeezout op en kook hier in de boerenkool 10 minuten. Haal de groenten er uit met een schuimspaan en kook de pasta gaar in hetzelfde water.

Ondertussen verwarm de de olie in een diepe koekenpan. Verkruimel de knoflook en ansjovisjes in een keukenmachine en bak ze enkele minuten. Voeg dan ze boerenkool toe, roer goed door zodat de ingrediënten zich vermengen, en bak deze nog een minuut of 10.

Haal de paprika's uit de zakjes, schil ze en snijd ze in reepjes. Voeg toe aan de boerenkool, giet de pasta af als deze al dente is gekookt en roer het geheel door elkaar. Serveer met geraspte parmezaanse kaas.

Koud, nat herfstweer, je winterjas net te laat van zolder gehaald… En ja hoor, geveld door de griep! Ik heb al van zo veel mensen gehoord dat ze het snottervirus te pakken hebben, en ben zelf ook niet ongeschonden uit de bacillenstrijd gekomen. Dan wordt het tijd voor een recept om lekker aan te sterken… En wat helpt beter dan een home-made kippensoepje? Dit is niet zomaar een soepje, het recept is ontsproten aan het brein van mijn vriendinnetje Wieteke. Ze heeft ‘m me voorgezet en ik kan niet anders zeggen dan dat het een super-soepje is! Als je je hierna niet beter voelt weet ik het ook niet meer..

Ingrediënten:
2 biologische kippenbouten
1 prei
1 ui
Naar smaak 1-2 blikjes kokosmelk (bio of fairtrade)
1 rode paprika
1 bakje taugé
Bouillonblokjes voor ongeveer 2 liter soep
Rijst of glasnoodles
Bakje champignons
Sambal
evt. Lemongrass en/of verse koriander

Bereiding:
Kook de kippenbouten een uurtje in de bouillon terwijl je de andere ingrediënten in stukjes snijdt . Fruit de ui en de prei even kort samen in wat olie of boter. Als de kip goed gaar is deze uit de bouillon halen, je kunt het vlees er dan zo afplukken en terug in de soep doen. Ook de rest van de ingredienten, de champignons, paprika, ui en prei kunnen dan in de bouillon evenals de rijst of glasnoodles. Voor dat laatste geldt, hoe meer je erin doet des te zwaarder de soep. Laat de hoeveelheid dus afhangen van je persoonlijke voorkeur. Als je stengels lemongrass gebruikt, kook deze dan nu mee. Wanneer alle ingrediënten gaar zijn kan de soep worden afgemaakt. Eventueel dus eerst de stengels lemongrass eruit halen als je deze hebt gebruikt, wanneer je lemongrass uit een potje gebruikt kan deze er op het laatst met de smaakmakers doorheen. Voor het serveren de soep op smaak brengen met de kokosmelk en de sambal. Verdeel de taugé over de soepkommen en schenk hier de soep overheen.

Als je ervan houdt kun je de soep garneren met wat verse koriander.

Paprika’s worden in Nederland over het algemeen in kassen geteeld en dat is niet biolicious, maar in het juiste seizoen (nu dus) zijn ze ook op de biologische markt te krijgen. Je kunt ze ook zelf kweken als je s’zomers veel zonlicht binnen krijgt. Deze gevulde paprika’s naar Italiaans recept zijn heerlijk om nog even van de nazomer te genieten.

Gevulde Paprika’s met Risotto en Saffraan

Nodig:

4 biologische paprika’s (voor vier personen)

1 pak risottorijst

2 teentjes knoflook

een paar draadjes saffraan

1 glas witte wijn

1 bol mozzarella

een paar blaadjes basilicum

1 bouillon blokje

zout & peper

olijfolie

Verwarm de olijfolie in een koekenpan, snipper de knoflook en bak deze enkele minuten, maar laat beslist niet bruin worden. Gooi de saffraan erbij, dan de risotto en roer deze enkele minuten door totdat alle korrels vettig zijn van de olie. Voeg de wijn toe, en daarna steeds een beetje water met bouillon totdat de rijst gaar is.

Snijd ondertussen de paprika’s open, behoud de steeltjes en snijd het binnenste eruit. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in, zet de paprika’s er in, vul ze met de risotto en beleg met plakjes mozzarella. Bak in 15 minuten gaar en serveer met blaadjes basilicum.

Tomatensoep is lekker, gezond en eindeloos mee te variëren. Vandaar; eenvoudig maar des te lekker, Italiaanse tomatensoep met gember! Jammie!

Ingrediënten voor +/- 4 personen
eerst even boodschappen doen:
– 1 kilo kleine, mooie rode (tros)tomaten

– 2 rode puntpaprika

– kleine rode ui- handvol grof gesneden basilicumblaadjes

– 3 takjes rozemarijn

– 1 takje tijm

– 2 à 3 blokjes groentebouillon

– teentje knoflook

– scheutje tabasco

– snufje peper

– knolletje verse gember ter grote van een druif.

– evt. komkommer

daar gaan we dan:
De knoflook pellen en fijnsnijden. Rode ui fijnsnijden. Knoflook en ui in een flinke scheut olijfolie kort fruiten.Paprika kleinsnijden, toevoegen en op redelijk hoog vuur kort grillen.Tomaten van groen ontdoen (niet snijden), een klein scheutje water toevoegen en aan de kook brengen tot tomaten beginnen te barsten.Gember door de tomaten raspen.Bouillonblokjes toevoegen en laten oplossen doom middel van roeren. De tabasco en de peper naar smaak toevoegen.
Het geheel met een staafmixer of blender naar wens fijnmaken. Voor een extra ‘frisse soep’ kan bij het fijnmaken een (deel van de) komkommer worden toegevoegd.
Rozemarijn en tijm fijnmaken en toevoegen. Als laatste basilicum in losse blaadjes toevoegen. Naar smaak garneren met room.
Buon appetito!