De naam avocado komt oorspronkelijk van het Nahuatl woord ahuacatl, dat “teelbal” betekent. De smaak van avocado is nootachtig en rijp is het vruchtvlees romig en zo zacht als boter. Behalve dat de avocadovrucht ontzettend lekker is, is ie ook bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus geen invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteine. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwitten. De avocado bevat naast enkelvoudig onverzadigde vetzuren ook veel bio-actieve stoffen waaronder alpha- en bèta-caroteen, luteïne en vitamine E. Vooral deze zogenaamde fytochemicaliën maken dat het eten van avocado preventief werkt bij kanker en mogelijk bescherming biedt tegen prostaatkanker én slokdarmkanker. Ondanks dat de avocado oorspronkelijk is vernoemd naar de teelbal is de vorm van de vrucht gelijk aan die van de baarmoeder. Wat ik heel bijzonder vind is dat nieuw onderzoek heeft aangetoond dat wekelijkse consumptie van avocado’s een positieve invloed heeft op de hormoonbalans, dat het ongewenste zwangerschapskilo’s vermindert en dat het baarmoederhalskanker tegengaat. Saillant detail is dat het rijpingsproces van een avocado, net als een zwangerschap, exact negen maanden is.

Verder bevat de avocado voedingsvezels. Aangetoond is dat voedingsvezels de darmwerking en de stoelgang bevorderen. De avocado bevat ook vitamine C en E. Vitamine C geeft je afweersysteem weer een boost en vitamine E blijkt zenuwschade te verminderen bij mensen die een chemokuur krijgen en de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Alsof er nog niet genoeg reden is voor de consumptie van avocado’s is het ook nog het ideale voedsel voor de sporter. Avocado geeft de nodige dosis energie, is licht verteerbaar en de snelle koolhydraten en eiwitten zorgen in een lekkere fruitmix voor snel herstel na het sporten. De aanwezige vitamine C is vooral voor sporters een belangrijke antioxidant. Het verlaagt het gehalte vrije radicalen dat vrijkomt tijdens het sporten en vermindert de spierschade. Daarnaast helpt het vet in de avocado de opname van caroteen uit andere fruit- en groente soorten (die zelf vaak vetarm zijn) op te nemen.

Toepassingen van avocado zijn zeer gevarieerd, bekend is natuurlijk DE side-dish bij mexicaans eten, guacamole, waarvan Hilde al eens een heerlijk recept heeft gepost. Maar hij is ook heerlijk te gebruiken in salades en als dip te gebruiken ter vervanging van mayonaise. Hieronder twee recepten ter inspiratie..

Sinaasappel avocado salade
2 sinaasappelen
2 rijpe tomaten
2 kleine avocados
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel vers gehakte koriander en munt
1 kleine ui, in ringen gesneden
zout en gemalen zwarte peper
2 teentjes knoflook (geperst)
4 eetlepels geschaafde amandelen 
 (evt even droog geroosterd voor extra aroma)
zwarte olijven

Bereidingswijze


De sinaasappelen schillen en in dikke plakken snijden. De tomaten 30 seconden in kokend water, daarna in koud water leggen, pellen en in vieren snijden. De zaden eruit halen en de rest grof hakken.

 De avocados halveren, de pitten verwijderen en ze zorgvuldig schillen. Het vlees in stukken snijden. 

Olie, citroensap, knoflook, koriander en munt door elkaar roeren, met zout en peper. De avocado en de tomaat door de helft van de dressing scheppen. 

De sinaasappel op een schaal schikken met de uienringen. Bedruppelen met de rest van de dressing. De avocado en de tomaat erop scheppen en garneren met amandelen en olijven.

Avocado Munt Mayo

2 rijpe avocados (gehalveerd, zonder pit)
3 el vers limoensap
3 el koudgeperste olijfolie
3 el fijngehakte munt
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze
Doe de avocados in een kom, giet er limoensap over en prak het vruchtvlees lichtjes. 
Pureer de avocado vervolgens in de blender. Schenk de olie er in een dunne straal bij. 
Doe het mengsel over in een kom, schep de munt erdoor en breng het op smaak met zout en peper.
 Gebruik de saus meteen.

2 Thoughts on “Superfood: Avocado

  1. Lisette on 19 augustus 2010 at 00:51 said:

    Ai ai ai wat lekker Jetje! Dat ga ik snel een keertje maken! Ik ben blij dat wij in Chili altijd een hele lading palta’s, oftewel avocados in huis hebben!
    Veel liefs! xxx

  2. Hmm heel heerlijk, ik heb meteen zin om heel veel avocado’s te kopen! Heb ook even een linkje gemaakt met het guacamole recept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post Navigation