Soms is iets gewoon gruwelijk lekker. Zo lekker, dat het zorgt voor een piepkleine ‘petite mort’ in je mond zodra het je tong raakt. Een explosie van smaak die direct een kanonschot endorfine je brein in schiet. Chocolade kan dat. Deze chocolademousse doet dat. En toch ben je niet zondig wanneer je hiervan proeft. Het smaakt namelijk wel naar volle, echte chocolademousse maar dan zonder alle slechte ingrediënten en 100% natuurlijk.

recept voor rauwe chocolademousse van avocado

 


Het recept voor: Rauwe chocolademousse

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 rijpe avocado’s (boterzacht, zo rijp!)
  • 3 volle eetlepels rauwe cacao poeder
  • 6 medjoul dadels
  • een scheutje amandelmelk of sojamelk
  • 1 theelepel vanillepoeder (echte uit stokjes dus, niet de chemische variant)
  • een heel klein snufje himalayazout of Keltisch zeezout

Lepel de avocado’s uit en doe alle ingrediënten samen in een blender. Laat deze draaien tot je een gladde romige substantie hebt. Verdeel over twee glazen of schaaltjes en zet in de koelkast. Voor het serveren kun je de schaaltjes nog garneren met een muntblaadje, goji bessen, grof gehakte noten, geraspte kokos of iets anders lekkers. Voor de fijnproevers: serveer deze goddelijke creatie eens met wat lavendelbloemetjes.

Soms kun je weken achter elkaar verslaafd zijn aan een bepaald gerecht of product. Zo zit ik al een tijd in een ei-periode. En nu moet ook de ansjovis er aan geloven (ahhhh, sorry lieve vis). Natuurlijk probeer ik ze met mate te eten en als ik de visjes op olie eet, koop ik ze in de bio winkel zodat ik zeker weet dat ze eerlijk zijn gevangen en van goede kwaliteit zijn. Nog een punt: goede en smaakvolle ansjovisjes zijn meestal ingemaakt in olijfolie!

Deze lente ontdekte ik twee nieuwe recepten waarin je deze visjes kunt verwerken: ansjovis met kikkererwten en ansjovis met citroensap en avocado. Beiden perfect als borrelhapje of als lunch op een broodje!

foto (4)

 


Kikkererwtensalade met ansjovis

 

Benodigdheden:
1 blik gekookte kikkererwten (je kunt ze ook zelf eerst weken en koken)
2 eetlepels frisse mayonaise (of volle yoghurt)
2 stengels bleekselderij
handje gehakte platte peterseliesap

sap van 1 limoen
2 theelepels kappertjes (of augurken, combi kan ook)
1 rode ui
peper en zoet
Brood

Bereiding:
Rooster het brood tot toast. Pureer de kikkererwten samen met het limoensap en de mayonaise of yoghurt. Hak de bleekselderij, ui, augurkjes en peterselie fijn en mix het door de kikkererwtenpuree. Voeg eventueel olijfolie toe om het smeuïg te maken en serveer het op een toast!

 

foto (6) 

Ansjovis met avocado en citroensap

nodig:

1 avocado
Ansjovis ingemaakt in olijfolie
1 citroen
zeezout
Peper
Geroosterd brood

Bereiding:
Rooster brood tot een toast. Snijd de avocado in mooie gelijke dunne plakjes en leg deze op het toast. Leg er een ansojvis op en besprenkel met citroensap, zeezout en peper.

Deze combi kun je ook omtoveren tot salade. Voeg, olijfolie en veldsla of little gem toe en je hebt een heerlijke frisse salade met ansjovis

De naam avocado komt oorspronkelijk van het Nahuatl woord ahuacatl, dat “teelbal” betekent. De smaak van avocado is nootachtig en rijp is het vruchtvlees romig en zo zacht als boter. Behalve dat de avocadovrucht ontzettend lekker is, is ie ook bijzonder voedzaam. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees). De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus geen invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en is tevens rijk aan proteine. Voor vegetariërs is het een goede bron van eiwitten. De avocado bevat naast enkelvoudig onverzadigde vetzuren ook veel bio-actieve stoffen waaronder alpha- en bèta-caroteen, luteïne en vitamine E. Vooral deze zogenaamde fytochemicaliën maken dat het eten van avocado preventief werkt bij kanker en mogelijk bescherming biedt tegen prostaatkanker én slokdarmkanker. Ondanks dat de avocado oorspronkelijk is vernoemd naar de teelbal is de vorm van de vrucht gelijk aan die van de baarmoeder. Wat ik heel bijzonder vind is dat nieuw onderzoek heeft aangetoond dat wekelijkse consumptie van avocado’s een positieve invloed heeft op de hormoonbalans, dat het ongewenste zwangerschapskilo’s vermindert en dat het baarmoederhalskanker tegengaat. Saillant detail is dat het rijpingsproces van een avocado, net als een zwangerschap, exact negen maanden is.

Verder bevat de avocado voedingsvezels. Aangetoond is dat voedingsvezels de darmwerking en de stoelgang bevorderen. De avocado bevat ook vitamine C en E. Vitamine C geeft je afweersysteem weer een boost en vitamine E blijkt zenuwschade te verminderen bij mensen die een chemokuur krijgen en de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Alsof er nog niet genoeg reden is voor de consumptie van avocado’s is het ook nog het ideale voedsel voor de sporter. Avocado geeft de nodige dosis energie, is licht verteerbaar en de snelle koolhydraten en eiwitten zorgen in een lekkere fruitmix voor snel herstel na het sporten. De aanwezige vitamine C is vooral voor sporters een belangrijke antioxidant. Het verlaagt het gehalte vrije radicalen dat vrijkomt tijdens het sporten en vermindert de spierschade. Daarnaast helpt het vet in de avocado de opname van caroteen uit andere fruit- en groente soorten (die zelf vaak vetarm zijn) op te nemen.

Toepassingen van avocado zijn zeer gevarieerd, bekend is natuurlijk DE side-dish bij mexicaans eten, guacamole, waarvan Hilde al eens een heerlijk recept heeft gepost. Maar hij is ook heerlijk te gebruiken in salades en als dip te gebruiken ter vervanging van mayonaise. Hieronder twee recepten ter inspiratie..

Sinaasappel avocado salade
2 sinaasappelen
2 rijpe tomaten
2 kleine avocados
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel vers gehakte koriander en munt
1 kleine ui, in ringen gesneden
zout en gemalen zwarte peper
2 teentjes knoflook (geperst)
4 eetlepels geschaafde amandelen 
 (evt even droog geroosterd voor extra aroma)
zwarte olijven

Bereidingswijze


De sinaasappelen schillen en in dikke plakken snijden. De tomaten 30 seconden in kokend water, daarna in koud water leggen, pellen en in vieren snijden. De zaden eruit halen en de rest grof hakken.

 De avocados halveren, de pitten verwijderen en ze zorgvuldig schillen. Het vlees in stukken snijden. 

Olie, citroensap, knoflook, koriander en munt door elkaar roeren, met zout en peper. De avocado en de tomaat door de helft van de dressing scheppen. 

De sinaasappel op een schaal schikken met de uienringen. Bedruppelen met de rest van de dressing. De avocado en de tomaat erop scheppen en garneren met amandelen en olijven.

Avocado Munt Mayo

2 rijpe avocados (gehalveerd, zonder pit)
3 el vers limoensap
3 el koudgeperste olijfolie
3 el fijngehakte munt
zout en versgemalen peper

Bereidingswijze
Doe de avocados in een kom, giet er limoensap over en prak het vruchtvlees lichtjes. 
Pureer de avocado vervolgens in de blender. Schenk de olie er in een dunne straal bij. 
Doe het mengsel over in een kom, schep de munt erdoor en breng het op smaak met zout en peper.
 Gebruik de saus meteen.

Wees niet bang, dit heerlijke lunchgerecht of tussendoortje bevat geen hallucinogene stoffen… het is gewoon erg lekker!

Ingrediënten (voor 4 pita’s):
150 gr champignons
sap van 1 citroen
3 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 tl italiaanse kruiden
1 avocado
halve komkommer
halve winterwortel
ongeveer 100 gr bloemkool
4 pitabroodjes
150 gr cheddar cheese
1 tomaat
voor de mensen die van pittig houden: jalapenopepertjes!

Bereiding
Verwarm de grill van de oven voor. Borstel de champignons schoon en hak in kleine stukjes, besprenkel met een beetje citroensap. Snijd de helft van de avocado in blokjes en bewaar de rest. Hak de bloemkool fijn en snijd de wortel en komkommer in kleine blokjes. Meng een dressing van de olie, azijn en kruiden en breng op smaak met zout en peper. Schep de groenten om met de dressing (evt met wat pepertjes).
Snij de pitabroodjes half open en verdeel het groentemengsel erover, verdeel de cheddar, in kleine stukjes gescheurd ook over de pita’s en leg deze onder de grill tot de kaas is gesmolten. Snij de tomaat in kwarten en verwijder de pitjes en het vruchtvlees, snij de rest in blokjes. Prak de overgebleven avocado met een vork fijn en roer er het citroensap en de tomaat door, breng op smaak met zout en peper. Serveer de pita’s met de dip!
Ik ben zelf gek op koriander dus als je hier ook van houdt kun je er nog wat verse koriander doorheen doen.

Een avacado die is doorgesneden

Guacamole (ahuocamolli in Azteeks) werd rond 1500 al door de Azteken bereid en is ook buiten de Amerika’s mateloos populair. Helaas weten de meeste mensen het niet zelf te bereiden waardoor ze genoegen nemen met voorgeproduceerde chemische substanties waarbij soms met de nodige fantasie de smaak van een avocado te traceren is. De avocado staat bekend om zijn gezonde vetten die in weinig andere groenten te vinden zijn en guacamole is misschien wel de lekkerste manier om ze te bereiden.

Ik leerde voor het eerst guacamole maken in Guatemala. Omdat dat al zo’n zeven jaar geleden is, heeft het recept zijn nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Hierbij dus het guacamole recept dat een beetje authentiek Guatemalteeks is en een beetje van mij.

Guacamole
Nodig:
2 biologische of fair trade avocado’s
1 tomaat
3 tenen knoflook
1 lente uitje
bosje verse koriander
1 (of 1/2) spaans pepertje
1 tl komijn
1 tl kaneel
1 tl chilipoeder
limoensap naar smaak
zout en peper naar smaak

Pel de avocado’s, uitje, knoflook en snijd de tomaat. Gooi alles in een blender of food-processor y listo!
Proef en voeg naar smaak zout, peper en limoensap toe. Als je de guacamole wilt bewaren is het slim om een van de avocadopitten erbij te doen; de guacamole wordt dan minder snel bruin.

Serveren bij Mexicaans eten, tortilla’s, gewoon als dipje of op brood.