Deze gevulde courgettes zien er lekker 90’s uit, staan in een mum van tijd op tafel en zijn supergezond en gluten-vrij.

Gevulde Courgette

(voorgerecht voor 4 personen):

Nodig:

4 Kleine ronde courgettes (te koop bij de Turkse supermarkt

200 gram quinoa

100 gram feta

een flinke bos peterselie

flinke snuf gedroogde pepertjes of merquen

olijfolie, peper en zout.

Snijd de kapjes van de courgettes en hol ze uit met een kleine lepel (ook het kapje). Was de quinoa goed, doe ze in een pan met ruim water en kook ze in 15 minuten gaar. Was ze daarna weer grondig met koud water en laat goed uitlekken. Verhit de oven voor op 200 graden. Snijd de peterselie fijn, verkruimel de feta en vermeng dit alles met de quinoa, pepertjes, een eetlepel olijfolie, snufje zout en flink wat peper. Lepel het in de courgettes en zet de kapjes er weer op. Sprenkel er nog wat olijfolie over en bak ze in 30 minuten gaar in de oven.

InstagramCapture_1c67f372-da54-4ddd-8540-9cc1a75b00df

Om nog even van de zwoele zomeravonden te kunnen genieten dit goddelijke zomerdiner. Het begint met een luchtige spinaziesalade en het hoofdgerecht, boven thee gerookte zalm, bevat een complexe combinatie van smaken die smelten op de tong. We sluiten het diner af met een knapperige aardbeiengranita.

Het diner is een samenstelling van zomerrecepten uit het seizoenenkookboek van Skye Gingell, de Australische kok die, met haar oog voor aardse, seizoens- en streekgebonden producten helemaal past bij biolicious.

Het Zwoele Zomerdiner

Voor het voorgerecht heb je nodig:

– 150 gram jonge spinazieblaadjes

– 1 venkelknol

– zeezout & peper

– olijfolie

– sap van 1/2 citroen

– 1 eetlepel Parmezaanse kaas

Voor het hoofdgerecht heb je nodig:

– 1 Zalmmoot per persoon. Kijk op de viswijzer voor duurzame vis, of gebruik de nieuwe eet-vis-wijzer voor duurzame en gezonde vis.

– 125 gram theeblaadjes naar keuze. Ik gebruikte een melange van kruidenthee, Himalayamix en Chinese Groene thee.

– 45 gram ruwe rietsuiker

– 60 gram fijne kristalsuiker

– 1 grote komkommer

– 2 theelepels zeezout

voor de dressing:

– sap van 2 limoenen

– 1,5 theel fijne suiker

– 1 eetl vissaus

– 1 eetl muntblaadjes

– 1 eetl korianderblaadjes

– 1 teen knoflook

– 1 rode chilipeper

– enkele druppels sesamolie

Voor het nagerecht heb je nodig:

– 125 gram fijne kristalsuiker

– 2,5 dl water

– 375 gram aardbeien

– sap van 1/2 citroen

– verder: keukenpapier en aluminiumfolie

Begin met het maken van het nagerecht, deze moet namelijk minimaal twee uur in de vriezer staan.

Aardbeiengranita

Breng de suiker aan de kook met het water. Laat op halfhoog vuur koken tot de suiker is opgelost en laat daarna nog enkele minuten doorkoken totdat het stroperig wordt. Neem de pan van het vuur en laat de stroop afkoelen.

Ontdoe de aarbeien van kroontjes en pureer ze met de citroensap met een foodprocessor of blender. Giet de puree in een kom en roer de koude stroop erdoorheen. Giet het mensel in een bakje en zet deze minimaal 2 uur in de vriezer.

Neem de bak daarna uit de vriezer, roer de granita met een vork door en zet terug totdat deze weer stevig is. Serveer in champagneglaasjes.

Spinazie-Venkel Salade

Was de spinazie goed schoon en laat enkele minuten slinken in een grote pan (er hoeft geen water bij). Laat de spinazie daarna uitlekken in een vergiet totdat het geheel is afgekoeld.

Snijd het kontje van de venkel; verwijder de buitenste bladeren en snijd hem overlangs doormidden. Snijd overlangs flinterdunne stukjes van de venkel.

Knijp de afgekoelde spinazie uit, doe ze in een grote schaal met wat zout en peper en besprenkel ze met de olijfolie. Voeg de venkel, citroensap en parmezaanse kaas toe en vermeng alles luchtig met de vingers. Serveer met de blaadjes van de venkel.

Boven Thee Gerookte Zalm met Zoetzure Komkommersla

Het roken van de zalm behoeft van improvisatievermogen voor degenen die net zoals ik geen braadslee hebben. Neem in dat geval een grillpan of iets dergelijks en zet deze op halfhoog vuur. Maak van de aluminiumfolie bakjes van een paar centimeter breed en hoog (maak zoveel bakjes als je zalmmoten gebruikt). Vermeng de theeblaadjes met de suikers en verdeel het mengsel over de bakjes. Zet de bakjes in de grillpan (of braadslee) en leg er een rooster op (bijvoorbeeld een ovenrooster). Knip van keukenpapier stukjes waar de zalmmoten precies op passen en leg deze op de roosters, ieder boven een theebakje. Als je een braadslee hebt dien je deze nu goed af te sluiten. Ik heb een ovenschotel over de zalmmoten heen gelegd en dat werkt ook. Laat nu ongeveer 15 minuten staan, de keuken vult zich nu met een heerlijk kruidige geur. Controleer of de zalmmoten gaar zijn (de tijd hangt enigsinds af van je constructie) en leg ze vervolgens apart terwijl je de rest van het gerecht maakt.

Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met het zout en laat een uur staan.

Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar, of pureer ze in de foodprocessor. Spoel na een uurtje de komkommer schoon en dep ze droog met een schone doek. Doe ze in een schaal en sprenkel de dressing erover.

Leg de zalmfilets op de borden en schep een bergje komkommersla ernaast. De zoetzure komkommer combineert verukkelijk met de diepe rooksmaak van de zalm.

Wat dit diner aantrekkelijk maakt is, behalve dat het heerlijk en luchtig is, ook van tevoren gemaakt kan worden. De zalm kun je al een dag voor het diner maken en de salade bijvoorbeeld al in de middag. Serveer er een goede witte wijn bij.

Zo, de kerstvakantie zit er alweer op en nog steeds zijn we gespaard gebleven van echt winters weer. Sterker nog, vandaag was de warmste 6 januari ooit! Hoewel er voorlopig nog geen sneeuw en ijs is voorspeld, hou ik m’n hart vast voor wat ons nog te wachten staat… Vorig jaar kregen we nog tot ver in Maart bittere kou voor onze kiezen. Maar, mocht ons een koudefront te wachten staan, onze verkleumde lijven ontdooien zeker met deze heerlijk, stevige pompoensoep. Met dank aan Fenny voor het recept!

  • 225 g rode linzen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3cm gemberwortel
  • 300g (biologische) pompoen
  • 500 g pomodori tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 blokje groenten- of kruidenbouillon
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 2 el citroensap

Voor de finishing touch:

Een scheutje kokosmelk of een schepje creme fraiche ziet er lekker uit en geeft wat variatie qua smaak. Strooi daarover wat verse koriander of een in ringetjes gesneden bosuitje.

Spoel de linzen af in een zeef en laat ze even uitlekken. Snij de ui en knoflook en bak ze in de olie een paar minuutjes zachtjes tot ze glazig zijn. Bak de geschilde en klein gesneden gember de laatste minuut mee. Als je geen gemberwortel in huis hebt, kan deze ook vervangen worden door een scheutje gembersiroop of wat djahe (gemberpoeder).

Wanneer je pompoen niet biologisch is, kun je hem het beste schillen. Het scheelt dus een hoop werk om voor de biologische variant te kiezen. Verwijder het zaad (dit kun je nog drogen) met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in blokjes en de peper in stukjes. Hou je van pittig, laat de zaadlijsten erin, anders kun je deze beter verwijderen. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor Indonesische rawit pepertjes, deze zijn een stuk kleiner dan hun grote Spaanse broer maar ik vind ze smaakvoller en pittiger. Voeg de linzen, de pompoen, tomaten, de peper en kruiden toe aan de uien en knoflook. Voeg water toe totdat alles net onder staat en breng het aan de kook. Na een minuut of 20 kun je het citroensap toevoegen, kook het geheel nog 2 minuten zachtjes door. Pureer en voeg wat heet water toe om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Proef even goed of je soep nog iets nodig heeft, zout, peper, nog een bouillonblokje of juist nog wat zuur (citroen) of zoet (gembersiroop). Hoe de soep perfect in balans is, ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Serveer de soep gegarneerd met crème fraiche, kokosmelk, koriander of een bosuitje en een stukje naanbrood of papadum.

De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij.. Dat een feestelijk gerecht niet perse een stuk vlees vereist is voor sommige mensen moeilijk te geloven. Toch zijn er genoeg alternatieven, hierbij een feestelijk, vegetarisch groentegerecht voor 2 personen.

Gebakken witlof met geitenkaas
Daarvoor heb je nodig:
3 dikke stronken witlof
3 el olijfolie (evt met basilicum)
2 plakken verse geitenkaas van ongeveer 1cm dik
grof zeezout
versgemalen zwarte peper
100 gr pitloze rode druiven
1 takje basilicum (in reepjes gesneden)
bakpapier

Verwarm de ovengrill voor. Halveer de stronken witlof in de lengte en snijdt de harde kern eruit. Verhit de olie in de koekenpan en bak de witlof  in 4-5 min. op het snijvlak bruin en daarna 4-5 min. op de andere kant tot ze gaar zijn. Als de grill heet is de plakken geitenkaas op de met bakpapier beklede grillplaat leggen 4-5 min. laten kleuren. Ondertussen de druiven in het bakvet van de witlof 1-2 min. bakken. Voor het echte kerstgevoel de witlof in 'stervorm' op het bord draperen, zodat de punten naar buiten wijzen. Leg de warme geitenkaas in het midden op de witlof en garneer met de druiven en basilicum. Lekker om te serveren met aardappelpuree!

De combinatie van de zachte peer, de pittige gorgonzola, knapperige walnoten en frisse sla is onweerstaanbaar. Een volmaakt, winters voorgerecht, naar een recept van Skye Gingell.

Winterse salade

Nodig:

5 rode uien

100 g kristalsuiker

peper en zout

2 dl balsamicoazijn

1/2 dl olijfolie

2 dl rode wijn

2 laurierblaadjes

1 takje tijm

1 kaneelstokje

50 g kristalsuiker

2 rijpe peren

flinke bos sla (zoek een winterse, liefst koolachtige, soort)

200 g gorgonzola

100 g walnoten

1 eetl peterselie

Voor de dressing:

1 el dijonmosterd

2 eelt rode wijnazijn

zout en peper

1 dl olijfolie

Rooster eerst de uien. Verwarm de oven voor op 180 graden, snijd de uien in plakken en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met de suiker, royaal peper en zout, besprenkel ze met de balsamicoazijn en olijfolie en hussel alles door elkaar. Rooster de uien ongeveer 30 minuten in de oven en laat ze afkoelen.

Doe de rode wijn in een pan met de kaneel, laurier, tijm en suiker. Breng dit aan de kook, schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Leg de peertjes in de wijn en pocheer ze 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de peren in de pan afkoelen.

Was de sla en scheur het wat kleiner. Snijd de gorgonzola in plakken en hussel het door de sla. Meng voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Vermeng de sla met de uien, de peer, walnoten en de dressing en dien hem op met de peterselie.

Ik werd gister door een van mijn tennisvriendjes getrakteerd op deze heeeeerlijke uiensoep.. Ik durf wel te zeggen de lekkerste die ik ooit geproefd heb! Normaal gesproken kan ik t eigenlijk niet laten dingen te veranderen in recepten om deze te perfectioneren of personaliseren maar omdat deze soep wat mijn smaak betreft al perfect is, voeg ik alleen een serveersuggestie toe.. Namelijk; Garlic Bread!!

De soep
Nodig voor 2 personen:

3 kleine of 1 grote ui
2 teentjes knoflook
25 gr boter
3 el bloem
0.5l water
1 bouillonblokje
2 el grove mosterd
2 el room
Worcestershire sauce
witte wijnazijn
peper & zout

Snij de uien, ringen zien er leuk uit maar halve of kwart ringen eten makkelijker.. Smelt de boter en fruit hierin de uien even tot ze lekker zacht zijn maar nog niet bruin. Voeg de knoflook toe (uit de pers/geraspt/fijngesneden) en bak een minuutje mee. Alleen de geur die nu in je keuken hangt is al heerlijk! Voeg de bloem toe en bak een minuut of twee mee met de uien en knoflook. Daarna het water en het verkruimelde bouillonblokje toevoegen en aan de kook brengen. Dit mengsel een kwartiertje laten pruttelen en daarna op smaak brengen met zout, peper, een klein scheutje Worcestershire sauce en voor de speciale twist ongeveer een eetlepel azijn. Roer de mosterd erdoor en tenslotte de room, hierna de soep niet meer laten koken!

Garlic Bread

1 afbak ciabatta brood
1/2 kopje boter (ruim op tijd uit de koelkast halen zodat ie lekker zacht is)
2 grote tenen knoflook (geperst of eerst geplet en daarna fijngesneden)
Een handje fijngesneden peterselie
Voor de liefhebber; een beetje versgeraspte parmezaanse kaas

Snij de ciabatta horizontaal door de helft. Meng de rest van de ingrediënten tot een kruidenboter en besmeer beide snijvlakken van het brood hiermee. Verwarm de oven voor op de temperatuur volgend de bereidingswijze van het ciabatta brood en verwarm de besmeerde helften in de oven. Bestrooi hierna met de parmezaanse kaas en zet terug in het bovenste rekje van de oven terwijl je de oven zo heet mogelijk zet. Blijf erbij staan want voor je het weet is ie zwart! Laat het erin staan tot de randen er lekker geroosterd uitzien en de kaas bubbelt. Daarna in sneetjes van ongeveer 3 cm breed snijden (dat mag natuurlijk naar je eigen voorkeur variëren, maar dit formaat ”sopt” lekker!) en serveer met de soep!

Witlof oubollig? Echt niet! Er valt zoveel te variëren met deze Belgische koninkjes. Bijvoorbeeld Witlofsalade met roquefort of gebakken witlof met geitenkaas. Witloftelers zullen blij zijn met de recepten op Biolicious, want de groente is lekker, maar wordt amper meer gegeten. En dat is zonde!

Witlof met roquefort

Ondanks de kaas, is het gerecht caloriearm en ook nog eens simpel te maken. De smaak van witlof is bovendien licht bitter en hij heeft een lekkere frisse en knapperige consistentie.

4 witlof stronkjes

125 gram kwark

1 lepel roquefort (het pittige deel waar de meeste blauwe aderen inzitten)

1 eetlepel wijnazijn

Meng de kwark, roquefort en de wijnazijn in een kom door elkaar. Pel de witlof bladen en steek ze langs de rand van de kom. Lekker als tapa of voorgerecht

Tegen het einde van februari hebben we het eigenlijk wel een beetje gehad met de knollen en kolen. Spinazie, raapstelen en tomaten lonken maar daar is het het seizoen nog lang niet naar. Deze zoete-aardappel soep met gember is een mooi overgangsgerecht. Winterse ingrediënten met een vleugje pittige frisheid die het begin van de lente doet vermoeden.

Zoete-aardappelsoep met gember

Nodig:

2 zoete aardappels (of bataat), geschild en in blokjes

2 eetl verse gember, gesnipperd

2 eetl boter

2 rode uien, geschild en in plakken

zeezout en peper

1,5 liter groentebouillon

1,5 dl slagroom

1 eetl tamarinde

Smelt de boter in een diepe pan en fruit de uien enkele minuten. Voeg de gember en aardappelen toe. Giet de bouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat ongeveer 25 minuten op een laag vuurtje staan totdat de aardappelen uit elkaar vallen. Pureer de soep tot een zeer fijne massa, giet deze terug in de pan en verwarm hem zachtjes. Roer de tamarinde en de room erdoorheen en breng om smaak met flink wat zout en peper.

Bietjes zijn onmisbaar voor de vegetariërs onder ons, maar ook voor de carnivoren een welkome aanvulling aan het dieet. Ze zitten namelijk boordevol ijzer en geven de nodige energie tijdens deze gure dagen. Deze salade maakt ze lekker luchtig, licht verteerbaar en toch voldoende voedzaam.

Bietjessalade met halloumi en limoen

Nodig:

Grote krop winterse sla (of rucola)

4 gekookte bietjes

1 pak halloumi (250 gram)

2 limoenen

olijfolie

peper en zout

Gooi 2 bietjes in de blender, samen met de sap van de limoenen en 1 el olijfolie. Blender het tot een mooi roze sausje. Snijd de andere 2 bietjes in schijfjes en leg ze op de sla in borden. Snijd de halloumi in kleine plakken, verhit een grillpan en grill ze in een paar minuten bruinig. Schik ze over de sla op het bord, schenk de bietjessaus er overheen en breng op smaak met peper en zout.