In de categorie superfood dit keer een zaadje dat spannender klinkt dan het is. Hennepzaad is een fantastische aanvulling in een vegetarisch of veganistisch dieet maar ook voor de flexitariers onder ons een aanrader. Sommigen willen nog wel eens stellen dat deze, overigens geheel legale, zaden tot de gezondste voeding op aarde gerekend mogen worden.

Hennep bestaat voor 66% uit edestine, een zeer hoge kwaliteit eiwit die de structuur en eigenschappen van menselijke proteinen ontzettend dicht benadert en daardoor heel goed is op te nemen door het menselijk lichaam. Edestine bevat alle essentiele amino zuren in ook nog eens een vrijwel correcte verhouding voor het menselijk dieet.

Voor een volwaardig dieet is het belangrijk om genoeg omega’s binnen te krijgen en dan ook nog eens in de juiste verhouding. Hier in het Westen krijgen de meeste mensen namelijk teveel van omega 6 binnen en te weinig omega 3. In hennepzaad zitten alle drie de omega’s (3/6/9) in de juiste verhouding. Overigens zijn lijnzaad en walnoten ook goede bronnen van Omega 3. Maar naast de omega’s bevat Hennep ook talloze mineralen (zoals ijzer en calcium), vitamines (ook betacarotene en B vitamines). Ook leveren ze anti oxidanten zoals vitamine E waarmee de kans op kanker kan worden verkleind en lecithine, ook wel hersenvoedsel genoemd.

De gepelde hennepzaden hebben een vrij neutrale, aangename noot-achtige smaak en je kunt het op vele manieren gebruiken zoals (geroosterd) over de salade en soep of er je dagelijke smoothie mee verrijken, dit zorgt voor een heerlijk romige smoothie! Hieronder een recept met hennepzaad voor een lekkere Pesto Rosso. Gepelde hennepzaden worden verkocht bij de meeste reformwinkels en via internet.

Pesto Rosso met Hennepzaad

Nodig:

4 delen zongedroogde tomaten
2 delen verse basilicum
1 deel gepelde hennepzaden
Afhankelijk van de hoeveelheid die je maakt heb je ook olijfolie nodig om het smeuig te houden en natuurlijk knoflook als smaakmaker
Peper en zout

Voor dit heerlijke smeerseltje heb je alleen een keukenrobot of staafmixer nodig. De bereiding is zeer simpel; doe alles bij elkaar en mix net zo lang tot het smeerbaar is! Als je niet teveel olijfolie wilt gebruiken, kun je ook water toevoegen om de pesto smeuiger te maken. In een afgesloten potje in de koelkast is de pesto wel een paar dagen te bewaren.

Zongedroogde tomaten zijn heerlijk zomers, bij vrijwel alle mediterrane recepten te gebruiken en het perfecte detail voor een geslaagde picknick of BBQ. Of natuurlijk bij een lekkere pasta met munt. Je kunt ze uit een potje halen, maar zelf maken is helemaal niet moeilijk en wel zo biolicious. Het enige dat je er voor nodig hebt is een beetje geduld (en tomaten). Door ze heel langzaam in de oven te laten garen krijgen ze een aardse en zoetige smaak.

‘Zongedroogde’ tomaten

Zongedroogd bedoelen we hier natuurlijk figuurlijk maar  dat is ook het geval bij de meeste zongedroogdetomaten uit een potje. En door dit recept voor zongedroogde tomaten te gebruiken worden ze veel lekkerder!

Nodig:

Ongeveer 10 stevige (bijvoorbeeld pomodore) tomaten

10 gram fijne suiker

10 gram versgemalen zwarte peper

10 gram zeezoutkorrels

Verwarm de oven voor op 100 graden. Vet een bakplaat in, snijd de tomaten doormidden en leg ze op de plaat. Vermeng de suiker, peper en zout in een kommetje en bestooi de tomaten ermee. Zet ze nu 3 tot 4 uur in de oven. Draai ze niet om, ze moeten gaan krullen en rimpelig worden.