Sinds kort heb ik het boek Elke dag supergezond van Heidi Swanson in huis. Een prachtig boek met mooie fotografie waarin Heidi beweert dat elke dag gezond eten mogelijk is. Dat ben ik met haar eens, maar zijn de gerechten ook lekker en Biolicous waardig?

In het boek staan fantastische gerechten zoals zelfgemaakte Granola en meiknolletjes-chips (daar ben ik heel benieuwd naar!) en deze: gevulde tomaten met couscous. En nu het tomatenseizoen officieel is begonnen, en ik er veelvan  in huis heb, ben ik wel in voor een nieuw recept. De combinatie lijkt mij heerlijk. Maar toen ik het recept las, wilde ik er toch een eigen draai aangeven om het smaakvoller te maken. De basilicumblaadjes verliezen namelijk hun smaak als ze verwarmd worden en de yoghurt, die je nodig hebt voor de vulling, haalt de scherpheid uit de harissa. Daarom heb ik er extra kruiden aan toegevoegd. En werkelijk: het is een aanrader!Tomaten met couscous

Benodigdheden volgens Heidi Swanson:

6 middelgrote, rijpe rode tomaten (elk circa 140 g);

120 g naturel yoghurt;

1 eetl. harissa;

1 eetl. extra vergine olijfolie; Plus extra voor erbij

12 basilicumblaadjes, fijngesnipperd

2 sjalotten; fijngesneden

fijn zeezout;

90 g volkorencouscous, van tarwe of gerst (ik gebruik tomatencouscous).

Extra benodigdheden volgens Biolicous:

5 gehakte steeltjes van de basilicumplant;

Extra harissa naar keuze;

Koriander- en komijnzaad, gevijzeld en geroosterd in de koekenpan;

Fijngehakt klein knoflookteentje.

Verhit de oven tot 180°C en zet het rooster in het midden van de oven. Vet een ovenschaal of gratineer- schaal royaal in met boter of olie. De tomaten moeten tegen elkaar aan kunnen staan zonder al te veel tussen- ruimte. Snijd met een kartelmes het bovenste tiende deel van elke tomaat af. Schep boven een kom de kern en pitten uit de tomaten en laat het sap en de kern in de schaal lopen. Pas op dat u niet door de wand van de tomaten heen prikt. Breek met de handen grote stukken tomatenkern doormidden. Zet de tomatenbakjes in de ingevette ovenschaal. Doe voor de vulling het uitgeschepte tomatenvlees en -sap met yoghurt, harissa, olijfolie, het grootste deel van het basilicumblaadjes en -stengels, de geroosterde kruiden, sjalotten, knoflook en 1⁄4 theelepel zout in een kom. Proef of alles op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en/of harissa toe. Roer de ongewelde couscous erdoorheen. Vul elke tomaat tot aan de rand en zet het kapje van de tomaat er op. Ik merkte dat je veel couscous overhoudt. Dat staat niet in het recept. Is niet erg, maar als je het bij de tomaten in de schaal schept, dek de couscous dan af met aluminiumfolie. Anders droogt de vulling uit in de oven.. Zet de schaal 50-60 minuten in de oven tot de couscous gaar is en de tomaten lichtelijk rimpelen en aan de rand wat bruin zijn. Besprenkel ze voor het opdienen met wat olijfolie en bestrooi met het overgebleven basilicum. Enjoy!

Hoewel de regen op dit moment nog tegen de ramen tikt hebben de weermannen het beloofd.. Zaterdag wordt het heerlijk weer!! Als t langer licht blijft en de temperatuur aangenaam is, vind ik het heerlijk om lekker laat te dineren.. Enige probleem, ik ben een hongerig type. Oplossing: borrelen!!! Een wijntje in de hand en een tafel vol lekkere hapjes…  Helaas worden er bij de teelt van druiven veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid, ziektes en ongedierte te weren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer biologische wijnen te verkrijgen, via internet, de natuurvoedingswinkel maar ook bij de reguliere supermarkt. Hieronder volgen 4 recepten voor lekkere dipjes bij de borrel! De dipjes kun je serveren met rauwkost, stokbrood, garlic bread of rooster wat tortilla’s 3 minuten aan beide kanten in een grillpan en snijd ze in driehoekjes.

Auberginedip
1 grote aubergine
4 eetlepels olijfolie
1 tl gemalen komijn (djinten)
1,5 dl griekse of turkse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
2 el gehakte verse koriander
1 el citroensap
zout en peper

De aubergine in de lengte in dunne plakken snijden en bestrijken met een mengsel van 3 el olijfolie, komijn, zout en peper. Bak ze 3-4 minuten in een grillpan of onder grill gaar en laat ze even afkoelen. Snijdt de plakken fijn en meng met de yoghurt in een kom. Roer de knoflook, koriander, citroensap en de rest van de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

komkommer-muntdip
Vervang in het bovenstaande recept de aubergine voor een halve geraspte komkommer. Knijp het overtollige vocht eruit en roer de overige ingrediënten erdoor. Vervang de koriander door dezelfde hoeveelheid verse munt.

Limabonenhummus met citroen en rozemarijn
6 el olijfolie
4 sjalotten, fijngehakt
2 grote tenen knoflook, geperst
1 tl gehakte rozemarijn (en wat extra naaldjes voor garnering)
geraspte schil en sap van een halve citroen
800 gr limabonen uit blik
zout en peper

Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de sjalotten, knoflook, gehakte rozemarijn en de citroenschil 10 minuten op laag vuur (of tot de sjalotten zacht zijn). Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en voeg het citroensap, de limabonen en wat zout en peper toe. Maal alles tot een smeuïge massa. Garneer met de rozemarijn en besprenkel met wat olijfolie.

Kikkererwten-chilihummus
800 gr kikkererwten
2 fijngehakte spaanse pepers (zonder zaden en zaadlijsten)
1 grote teen knoflook, geperst
2 el citroensap
Olijfolie
zout en peper

Giet de kikkererwten af  en voeg alles samen in de keukenmachine met zoveel olijfolie dat er een smeuïg mengsel ontstaat.

Een tip van een trouwe volger van Biolicious! De Indiase yoghurtsoep met krieltjes. Het is een maaltijdsoep en dus erg machtig. Vandaag heb ik hem als hoofdgerecht gegeten en hij is inderdaad goed vullend, maar ook heel erg lekker. Perfect voor deze koude dagen.

Indiase yoghurtsoep

1 ui
1/2 zak halve krieltjes in de schil
1/2 el olie
1 el Indiase currypasta (Patak”s)
1 groentebouillon tablet
300 gr verse spinazie
2 bakjes Griekse yoghurt (op kamertemperatuur!) van 125 gr
1 el maïzena of allesbinder
peper/zout/oosterse kruiden

Snipper de ui, verhit olie en fruit de ui 3 minuten zachtjes.  Voeg het gehakt toe tot het gaar is.
Schep de currypasta erdoor en roerbak 1 minuut.  Voeg bouillontablet en 3/4 liter water toe en breng aan de kook.
Kook de soep zachtjes 10 minuten. Schep de spinazie door de soep. Roer de yoghurt met maïzena los en roer door de soep (niet koken!). Breng op smaak met peper/zout/oosterse kruiden.

Lekker met naanbrood en mangochutney.

Gewoon lekker!! (en een groot deel van de ingrediënten is zelfs bij AH biologisch verkrijgbaar)

Ingrediënten:

450 g spinazie (a la creme voor de lekkerbek, ontdooid)
nootmuskaat
zout en peper
2 el yoghurt
3 teentjes knoflook,gepeld en uitgeperst
1 eierdooier
200 g feta
225 g lasagnebladen
1 gesnipperd uitje

voor de saus;
1,5 dl yoghurt
1 ei
2 zakjes geraspte parmezaanse kaas (bij AH zijn dat redelijk kleine zakjes, zorg gewoon dat je flink wat hebt voor door de saus en over de schotel)
3 tomaten,gewassen en in plakjes gesneden

Bereiding

Fruit het uitje en de knoflook en meng met de spinazie, nootmuskaat zout, peper, yoghurt, eierdooier en verkruimelde feta. Beboter een ovenschaal en leg laag om laag spinaziemengsel en lasagnebladen. De bovenste laag bestaat uit lasagnebladen.
Roer de yoghurt, het losgeklopte ei en de helft van de kaas door elkaar. Schep de saus over de lasagneschotel. Bedek het geheel met plakjes tomaat en strooi daarover de rest van de kaas. Bak het gerecht in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar en goudbruin.