Koken met de Tajine is verantwoord (want energiezuinig) en lekker. Biolicious dus. Door het lange kookproces worden alle ingrediënten gelijkmatig verwarmd en vloeien de smaken op een natuurlijke wijze in elkaar over. De meeste Tajines moet je voor het eerste gebruik een aantal uren onder water zetten, en vaak voor ieder gebruik weer een paar minuten. Dit hangt echter af van het materiaal van je pan. De Tajine die ik nu heb is altijd klaar voor gebruik maar de pan die ik uit Marokko had meegenomen was al snel kapotgekookt. Als je geen Tajine hebt kun je ook vast een andere pan gebruiken maar dat is natuurlijk niet the real thing. Ik zou er gewoon een kopen.

Dit is mijn favoriete Tajine recept. Ik pas de ingrediënten altijd aan op wat er op de markt te krijgen is en wat ik in huis heb; deze groenten dienen ter inspiratie.
 
Tajine met Garnalen & Groenten
Nodig:
olijfolie
ongepelde garnalen (De laatste keer gebruikte ik diepvriesgarnalen. Deze zijn wel delicious maar niet echt bio en ik weet even niet waar biologische garnalen te krijgen zijn. Tips?)
2 aardappelen
1 pompoen
1 venkelknol
1 kleine winterwortel
1 aubergine
1 citroen
3 tenen knoflook
2 blonde uien
enkele draadjes saffraan
Ras-el-Hanout (Marokkaans kruidenmengsel, bijvoorbeeld: kurkuma, gember, foelie, maniguette, noodmuskaat, kardemom, paprikapoeder, zwarte peper, esbessen, kaneel, cantharis etc).

Schil de aardappelen en snijd ze in middelgrote stukken. Ontpit en snijd de pompoen (deze hoeft niet geschild want je gebruikt natuurlijk een biologische). Snijd de rest van de groenten in niet te kleine stukken zodat ze voldoende bite houden. Snijd de citroen in partjes, snipper de knoflook en verdeel de uien in 4 partjes.

Zet de tajine op een laag vuur en doe ruim olijfolie in de pan. Begin altijd met de ingrediënten die het langst moeten koken, dus in dit geval de aardappels. Leg daarover de pompoen en winterwortel, daarna de aubergine en venkel en verdeel daarna de gamba’s over de stapel. Zorg dat het geheel een soort piramide vormt. Verdeel tenslotte de knoflook, uien en citroenpartjes erover en bestrooi met de draadjes saffraan en enkele theelepels Ras-el-Hanout.

Laat de tajine 2 tot 3 uur op heel laag vuur koken en serveer eventueel met couscous.

Hoe de couscous te maken zoals je ”m in Marokko voorgeschoteld krijgt was voor mij een vraag totdat ik Cooking with Alia ontdekte. Hierbij dus het perfecte recept voor een vegetarische couscous. Je kunt groenten gebruiken die je nog hebt liggen; gebruik in ieder geval groenten van het seizoen.

Vegetarische Couscous

Nodig: (voor 2 pers:)

1 kopje couscous

1 zoete aardappel

4 wortels

stuk pompoen

1 courgette

4 vijgen

1 blik kikkererwten

2 tl komijn

2 tl paprikapoeder

2 tl saffraan

bosje peterselie

bosje koriander

2 teentjes knoflook

1 ui

olijfolie

peper & zout

bouillon

blikje tomatenpuree

(met de groenten kun je dus variëren!)

Snipper de ui, knoflook en verse kruiden en snijd de rest van de groenten in vrij grote stukken. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui enkele minuten. Voeg dan de knoflook, peterselie, koriander en peper en zout toe. Voeg na enkele minuten de helft van de paprikapoeder, komijn en saffraan toe en daarna een hoeveelheid bouillon waar alle groenten in passen. Als de bouillon kookt doe je de aardappel in de pan. Voeg na 10 minuten de wortels toe, dan weer na 10 minuten de courgette. Laat het 10 minuten koken en voeg dan de rest van de kruiden, tomatenpuree, vijgen en kikkererwten toe. Laat nog 15 minuten doorkoken, kook de couscous in een paar minuten gaar. Leg de couscous op borden en verdeel de groenten er over. Giet er een beetje van het  kookvocht overheen voor het opdienen.

Inspiratie: Alia

Bouillabaisse is een Franse vissoep uit de Provence en het woord komt van Boui-abaisso dat zoveel betekent als ’temper het vuur als het kookt’. Oorspronkelijk was Bouillabaisse helemaal geen culinaire specialiteit, maar een manier voor vissers om hun vangst snel te bereiden. De bereiding van deze vissoep is een fluitje van een cent en het resultaat is fenomenaal. Wat deze soep al helemaal aantrekkelijk maakt is dat ze ondanks haar rijkheid voor een groot deel te bereiden is met ingrediënten en kruiden uit de voorraadkast. In de winter gebruik je gepelde tomaten uit blik, en in de zomer verse vleestomaten. Verder zijn de basisingrediënten olijfolie, saffraan, laurier, aardappelen, oud brood (dit behoort iedere zichzelf respecterende amateurkok in voorraad te hebben), en natuurlijk vis.  Gebruik ingevroren of verse witte vis maar bekijk eerst de viswijzer en/of koop de vis op de biologische markt. Bouillabaisse kan gemaakt worden met veel verschillende soorten vis dus varieer er op los.

Bouillabaisse

Nodig:

3-4 moten vis, schoongemaakt en in grote stukken gesneden

1 ui, gesnipperd

4 aardappelen, geschild en in flinterdunne plakjes

1 blik gepelde tomaten of 4 vleestomaten (in dat geval moet je ze in heet water leggen en daarna ontvellen en klein snijden).

1 bosje peterselie, gewassen en heel gelaten

4 el. olijfolie

10 draadjes saffraan

4 laurierblaadjes

4 tenen knoflook, gesnipperd

8 dunne plakjes stokbrood

zout en peper

Verhit de olie in een grote pan en bak de ui daarin glazig. Voeg de aardappelen toe en bak deze even mee. Voeg daarna de tomaat, peterselie, laurier en saffraan toe en bestrooi het geheel met peper en zout. Voeg de knoflook toe, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.

Breng ondertussen 1 liter water aan de kook. Leg de vis in de stoofpan bij de andere ingrediënten, laat even meesudderen en voeg dan het water toe. Verhoog het vuur en laat de soep 15-20 minuten koken.

Rooster de stukjes stokbrood in een pan zonder vet. Haal de vis en de groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op de borden. Schenk wat kookvocht over de stokbroodjes. Leg deze bovenop de vis en groenten en giet er nog wat kookvocht overheen.


Dit vegetarische zomergerecht vormt een heerlijke combinatie van aardse kruiden en zomerse groenten; nu nog even op de markt te krijgen. Heerlijk om nog even te genieten van een nazomerse avond.

Gestoofde artisjokken met venkel en tomaat

Nodig:

2 venkelknollen

2 artisjokharten

1 citroen

1 eetl olijfolie

25 gram boter

zout & peper

2 laurierblaadjes

3 eetl fijngehakte salie (ik gebruikte bij gebrek aan verse salie de kruiden uit een salietheezakje)

2 tenen knoflook

1 gedroogde chilipeper

een paar saffraandraadjes

4 rijpe tomaten

bouillon

10 zwarte olijven

extra olijfolie

basilicumblaadjes

Zet een grote pan op het vuur, laat de boter smelten en doe de venkel er in met wat zout. Smoor deze 10 minuten. Snijd de artisjokharten doormidden en voeg ze toe aan de venkel, samen met de laurier, salie, gehakte knoflook, verkruimelde chilipeper en saffraan. Snijd de citroen in partjes en voeg deze toe aan het mengel, samen met 1 dl water met het bouillonblokje. Voeg de olijven toe, sluit en pan en laat het geheel op heel laag vuur 40 minuten doorkoken. Blender de basilicumblaadjes met 2 eetl olie tot een glad mengsel en serveer de gestoofde groenten met de basilicumolie.

Inspiratie: Skye Gyngell

Paprika’s worden in Nederland over het algemeen in kassen geteeld en dat is niet biolicious, maar in het juiste seizoen (nu dus) zijn ze ook op de biologische markt te krijgen. Je kunt ze ook zelf kweken als je s’zomers veel zonlicht binnen krijgt. Deze gevulde paprika’s naar Italiaans recept zijn heerlijk om nog even van de nazomer te genieten.

Gevulde Paprika’s met Risotto en Saffraan

Nodig:

4 biologische paprika’s (voor vier personen)

1 pak risottorijst

2 teentjes knoflook

een paar draadjes saffraan

1 glas witte wijn

1 bol mozzarella

een paar blaadjes basilicum

1 bouillon blokje

zout & peper

olijfolie

Verwarm de olijfolie in een koekenpan, snipper de knoflook en bak deze enkele minuten, maar laat beslist niet bruin worden. Gooi de saffraan erbij, dan de risotto en roer deze enkele minuten door totdat alle korrels vettig zijn van de olie. Voeg de wijn toe, en daarna steeds een beetje water met bouillon totdat de rijst gaar is.

Snijd ondertussen de paprika’s open, behoud de steeltjes en snijd het binnenste eruit. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in, zet de paprika’s er in, vul ze met de risotto en beleg met plakjes mozzarella. Bak in 15 minuten gaar en serveer met blaadjes basilicum.

…zou hij ook eigenlijk helemaal niet moeten (vr)eten. Biologische producten uit de streek zijn namelijk veel beter voor het milieu dan producten die de halve wereld hebben afgereisd voordat ze in de supermarktschappen terecht komen. Fruit wordt bijvoorbeeld in een tropisch land onrijp geplukt, verscheept naar de consumptiemarkt en door middel van chemische middelen ‘rijp’ gemaakt.

Daarom dit recept met oer-Hollandse groene (savooi) kool. Vriendelijker en lichter in smaak dan haar anderkleurige broertjes en daarom ook goed te combineren met mediterrane gerechten (die de boer voor de gelegenheid leert kennen).

Saffraanrisotto in groene kool

Nodig:
olijfolie
1/2 of een kleine biologische groene kool
ongeveer 300 gram risotto
glas witte wijn
een pan groentebouillon
een paar draadjes saffraan
2 theelepels groene pesto (of nog beter: verse basilicumblaadjes)
Parmezaanse kaas
2 eetlepels room of boter
zout & peper

Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan. Fruit daarin de knoflook met de saffraan. Voeg de risotto toe en schep een paar minuten om. Voeg dan de wijn toe. Als deze is opgenomen voeg je telkens een pollepel bouillon toe totdat alle vocht is opgenomen en de risotto gaar is. Voeg dan de room of boter en de pesto toe. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie. Haal de bladeren van de kool. Schep in het midden van ieder blad een gepaste hoeveelheid risotto en vouw het blad dicht. De pakketjes zet je in de ovenschaal. Strooi er tenslotte ruim Parmezaanse kaas over en extra peper en olijfolie. Bak ongeveer 10 minuten in de oven totdat de kool knapperig is.