Wie in 2009 'Mijn tent is top' heeft gezien, kent 'm wel… Daarin werd een restaurant vernoemd naar de 'vergeten groente' pastinaak. Deze wortel heeft een smaak die een beetje tussen de knolselderij en winterwortel in zit. Toch zit er iets heel eigens aan de smaak van pastinaak. Omdat de wortel niet doodvriest in de grond kan hij de hele winter worden geoogst en is dus echt een seizoensproduct.

Prei-pastinaak soep met witte wijn, gember & bruschetta

voor 4 personen:
1-2 el milde olijfolie
125 gr prei
1 el fijngehakte gemberwortel
300 gr pastinaak in stukken
1,5 dl chardonnay
0,6 l groentenbouillon
zout en peper
afbakstokbrook
1-2 el mosterdsaus
4 el parmezaanse kaas (of extra belegen)
(soja) room
evt. Bieslook voor de opmaak

Fruit de prei en de gember in een grote pan met de olijfolie tot de prei zacht is. Daarna de pastinaak 5 minuten laten meebakken en de bouillon en wijn toevoegen. Breng het geheel aan de kook en laat de soep op zacht vuur sudderen tot de pastinaak gaar is. Snijdt ondertussen 4 sneetjes van het afbakbroodje en bak in een voorverwamde oven (220 graden) tot ze hard en krokant zijn, dat duurt ongeveer 12-15 minuten. Besmeer de sneetjes met de mosterdsaus en bestrooi met geraspte kaas. Pureer de soep en voeg naar smaak een scheutje (soja) room toe. Je kunt de soep zo dun maken als je zelf lekker vindt door te spelen met de hoeveelheid bouillon die je toevoegt; “Zolang er water is, is er soep!”. Breng op smaak met zout en peper en verdeel over 4 kommen, leg in elke kom een sneetje brood op de soep. Giet daar omheen nog wat (soja) room en  knip er wat bieslook boven. Serveer direct!

Er wordt in Nederland steeds minder witlof gekocht. Ten onrechte, want de groente kan lokaal worden geproduceerd, heeft een beperkte ecologische ”footprint” en is op uiteenlopende manieren, rauw of gebakken, te bereiden. Mijn favoriet is deze gratin, naar Frans recept.

Witlof Gratin met Gruyère

Nodig:

4 stronken witlof

300 gram room

150 gram gruyère

peper en zout

1 kopje broodkruim

Was de lof en snijd ze in de lengte door midden. Leg de plakken op de bodem van een diepe pan en giet er zoveel room over dat ze net onder staan. Kook de witlof gaar in 20 minuten. Verwarm de oven voor op 225 graden en leg de witlof op de bodem van een lage ovenschaal. Rasp de kaas er overheen, bestrooi met de broodkruim en flink wat peper en zout en gratineer het gerecht 15 minuten in de oven.

Ik werd gister door een van mijn tennisvriendjes getrakteerd op deze heeeeerlijke uiensoep.. Ik durf wel te zeggen de lekkerste die ik ooit geproefd heb! Normaal gesproken kan ik t eigenlijk niet laten dingen te veranderen in recepten om deze te perfectioneren of personaliseren maar omdat deze soep wat mijn smaak betreft al perfect is, voeg ik alleen een serveersuggestie toe.. Namelijk; Garlic Bread!!

De soep
Nodig voor 2 personen:

3 kleine of 1 grote ui
2 teentjes knoflook
25 gr boter
3 el bloem
0.5l water
1 bouillonblokje
2 el grove mosterd
2 el room
Worcestershire sauce
witte wijnazijn
peper & zout

Snij de uien, ringen zien er leuk uit maar halve of kwart ringen eten makkelijker.. Smelt de boter en fruit hierin de uien even tot ze lekker zacht zijn maar nog niet bruin. Voeg de knoflook toe (uit de pers/geraspt/fijngesneden) en bak een minuutje mee. Alleen de geur die nu in je keuken hangt is al heerlijk! Voeg de bloem toe en bak een minuut of twee mee met de uien en knoflook. Daarna het water en het verkruimelde bouillonblokje toevoegen en aan de kook brengen. Dit mengsel een kwartiertje laten pruttelen en daarna op smaak brengen met zout, peper, een klein scheutje Worcestershire sauce en voor de speciale twist ongeveer een eetlepel azijn. Roer de mosterd erdoor en tenslotte de room, hierna de soep niet meer laten koken!

Garlic Bread

1 afbak ciabatta brood
1/2 kopje boter (ruim op tijd uit de koelkast halen zodat ie lekker zacht is)
2 grote tenen knoflook (geperst of eerst geplet en daarna fijngesneden)
Een handje fijngesneden peterselie
Voor de liefhebber; een beetje versgeraspte parmezaanse kaas

Snij de ciabatta horizontaal door de helft. Meng de rest van de ingrediënten tot een kruidenboter en besmeer beide snijvlakken van het brood hiermee. Verwarm de oven voor op de temperatuur volgend de bereidingswijze van het ciabatta brood en verwarm de besmeerde helften in de oven. Bestrooi hierna met de parmezaanse kaas en zet terug in het bovenste rekje van de oven terwijl je de oven zo heet mogelijk zet. Blijf erbij staan want voor je het weet is ie zwart! Laat het erin staan tot de randen er lekker geroosterd uitzien en de kaas bubbelt. Daarna in sneetjes van ongeveer 3 cm breed snijden (dat mag natuurlijk naar je eigen voorkeur variëren, maar dit formaat ”sopt” lekker!) en serveer met de soep!

Lady Curzon, de echtgenote van de toenmalige Engelse gouverneur van India, serveerde in 1905 schildpadsoep met sherry. Destijds was de soep schokkend voor de Indiërs die geen alcohol dronken, en dit ook verwachtten van de westerlingen tijdens bijvoorbeeld diners. Lady Curzon kwam daartegen in verzet. Sindsdien wordt de soep met sherry, Lady Curzon genoemd.

Sherry erin, Schildpad eruit! Want de schildpad is beschermd en vervangen we door een vega bouillon of kippenbouillon.

Nodig voor 2 personen:

½ liter bouillon

Theelepel kerrie

1 eidooier

2 eetlepels room

Scheut sherry

Zorg voor een heldere bouillon. Verwarm deze en roer de kerry er door. Klop de eidooier los samen met de room. Roer er voorzichtig wat warme bouillon door tot een dun vloeibaar mengsel is en hiet dit roerend bij de hete bouillon, waarbij deze beslist niet meer mag koken! Schenk er een scheutje sherry bij. De soep blijft helder.  Serveer hem in koppen.

…zou hij ook eigenlijk helemaal niet moeten (vr)eten. Biologische producten uit de streek zijn namelijk veel beter voor het milieu dan producten die de halve wereld hebben afgereisd voordat ze in de supermarktschappen terecht komen. Fruit wordt bijvoorbeeld in een tropisch land onrijp geplukt, verscheept naar de consumptiemarkt en door middel van chemische middelen ‘rijp’ gemaakt.

Daarom dit recept met oer-Hollandse groene (savooi) kool. Vriendelijker en lichter in smaak dan haar anderkleurige broertjes en daarom ook goed te combineren met mediterrane gerechten (die de boer voor de gelegenheid leert kennen).

Saffraanrisotto in groene kool

Nodig:
olijfolie
1/2 of een kleine biologische groene kool
ongeveer 300 gram risotto
glas witte wijn
een pan groentebouillon
een paar draadjes saffraan
2 theelepels groene pesto (of nog beter: verse basilicumblaadjes)
Parmezaanse kaas
2 eetlepels room of boter
zout & peper

Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan. Fruit daarin de knoflook met de saffraan. Voeg de risotto toe en schep een paar minuten om. Voeg dan de wijn toe. Als deze is opgenomen voeg je telkens een pollepel bouillon toe totdat alle vocht is opgenomen en de risotto gaar is. Voeg dan de room of boter en de pesto toe. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met olijfolie. Haal de bladeren van de kool. Schep in het midden van ieder blad een gepaste hoeveelheid risotto en vouw het blad dicht. De pakketjes zet je in de ovenschaal. Strooi er tenslotte ruim Parmezaanse kaas over en extra peper en olijfolie. Bak ongeveer 10 minuten in de oven totdat de kool knapperig is.