Morgen is het alweer Valentijnsdag.. En zoals we allemaal weten, de liefde van de man gaat door de maag!! Die van de vrouw overigens net zoveel hoor… Verwen je geliefde (of degene die nog verleid moet worden) morgen daarom door lekker voor hem of haar te koken! Een traditioneel geschenk van de liefde is chocolade, samen met de roos één van de meest romantische cadeautjes die iemand kan geven.

Daarbij beweert men ook nog dat chocolade een afrodisiacum is. Chocolade bevat drie substanties: cafeïne, theobromine en fenylethylamine die mogelijk bijdragen aan deze mythe. Cafeïne is een stimulatiemiddel. Theobromine stimuleert de hartspier en het zenuwstelsel. Fenylethylamine is een vermaard gemoedstoestandverbeteraar en een antidepressivum (alhoewel hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor is). De combinatie van deze drie substanties, en de extra energie, zorgen ervoor dat de hartslag omhoog gaat en je springerig en frivool wordt (dit geeft een enigszins vergelijkbaar gevoel met verliefdheid). Het is niet voor niets dat de azteken koning Montezuma een glas chocolade dronk voordat hij een van zijn vrouwen bezocht…

In dit heerlijke Mexicaanse kiprecept is dan ook lekker veel chocolade verwerkt, misschien een onverwachte combinatie maar absoluut succesvol! En het feit dat ik dit recept van de moeder van mijn geliefde heb gekregen maakt het nog lekkerder…

Mexicaanse kipspiesjes

Ingrediënten:

1 el cacaopoeder
1 zakje tacokruiden (knoflook, Spaanse peper, komijn, bruine suiker)
olijfolie
4 biologische kipfilets
100 g bittere chocolade
1 dl sweet chilisaus

Picco de gallo:
1 rode ui
2 tomaten
1 bosje koriander
sap van 1 limoen
scheut olijfolie
zout, peper

extra nodig: spiesen of houten prikkers (geweekt in water)

Bereiding:

Roer een marinade van het cacaopoeder, de tacokruiden en een scheut olie. Snijd de kipfilet in blokjes en leg ze in de marinade. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes. Hak de koriander fijn. Meng alle ingrediënten voor de picco de gallo door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Rijg de kipblokjes aan de spiesen. Bak ze in de koekenpan of op de grillplaat. Smelt intussen de chocolade. Doop de kipspiesen in de chilisaus. Leg de spiesjes op een bord of schaal en schep royaal picco de gallo erover. Schenk dunne lijntjes gesmolten chocolade over de kipspiesjes.

Deze spiesjes zijn lekker om te serveren met couscous of rijst, heerlijk met verse munt en gewelde perzik erdoor.

Koud, nat herfstweer, je winterjas net te laat van zolder gehaald… En ja hoor, geveld door de griep! Ik heb al van zo veel mensen gehoord dat ze het snottervirus te pakken hebben, en ben zelf ook niet ongeschonden uit de bacillenstrijd gekomen. Dan wordt het tijd voor een recept om lekker aan te sterken… En wat helpt beter dan een home-made kippensoepje? Dit is niet zomaar een soepje, het recept is ontsproten aan het brein van mijn vriendinnetje Wieteke. Ze heeft ‘m me voorgezet en ik kan niet anders zeggen dan dat het een super-soepje is! Als je je hierna niet beter voelt weet ik het ook niet meer..

Ingrediënten:
2 biologische kippenbouten
1 prei
1 ui
Naar smaak 1-2 blikjes kokosmelk (bio of fairtrade)
1 rode paprika
1 bakje taugé
Bouillonblokjes voor ongeveer 2 liter soep
Rijst of glasnoodles
Bakje champignons
Sambal
evt. Lemongrass en/of verse koriander

Bereiding:
Kook de kippenbouten een uurtje in de bouillon terwijl je de andere ingrediënten in stukjes snijdt . Fruit de ui en de prei even kort samen in wat olie of boter. Als de kip goed gaar is deze uit de bouillon halen, je kunt het vlees er dan zo afplukken en terug in de soep doen. Ook de rest van de ingredienten, de champignons, paprika, ui en prei kunnen dan in de bouillon evenals de rijst of glasnoodles. Voor dat laatste geldt, hoe meer je erin doet des te zwaarder de soep. Laat de hoeveelheid dus afhangen van je persoonlijke voorkeur. Als je stengels lemongrass gebruikt, kook deze dan nu mee. Wanneer alle ingrediënten gaar zijn kan de soep worden afgemaakt. Eventueel dus eerst de stengels lemongrass eruit halen als je deze hebt gebruikt, wanneer je lemongrass uit een potje gebruikt kan deze er op het laatst met de smaakmakers doorheen. Voor het serveren de soep op smaak brengen met de kokosmelk en de sambal. Verdeel de taugé over de soepkommen en schenk hier de soep overheen.

Als je ervan houdt kun je de soep garneren met wat verse koriander.

Als kind haatte ik de smaak van deze wortel maar tegenwoordig ben ik verslaafd!! Gember is een plant die oorspronkelijk uit Azië komt en tegenwoordig op vele plaatsten wordt gekweekt. Al eeuwenlang wordt gember in China en India geroemd om z’n medicinale eigenschappen.. Langzaam veroverde gember de wereld en het is nu een veelgebruikt ingrediënt over de hele wereld.

Volgens onderzoek is er geen stof op aarde die zulke krachtige eiwitverterende enzymen bevat als zingibain. Deze stof uit gember zorgt voor een goede spijsvertering en het verbranden van calorieën, daarbij zorgt het ervoor dat je meer bouwstenen uit je voeding kunt opnemen. Omdat de werking van gember zeer gevarieerd is hier even een kleine greep: Gember werkt zuiverend, antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend, ademverfrissend en pijnstillend. Daarnaast is het een antioxidant en is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten (waaronder diarree), menstruatiepijn en impotentie. Tenslotte is het een bron van magnesium, mangaan, kalium, koper en vitamine B6.

Als ingrediënt geeft gember een pittige exotisch smaak, heerlijk in zowel gebak als hartige gerechten. In supermarkten, natuurwinkels en toko’s is zowel de gedroogde variant te krijgen als de verse wortel waaraan ik de voorkeur geef. Ik ben helemaal gek op gember in de thee, dus zoek ook het recept van Hilde voor thee met citroengras en gember eens op. Hier onder een recept voor kippenpootjes om te smullen!

Ingredienten
1 el olie
10 biologische kippenpootjes
175 gr honing
175 ml lichte sojasaus (tegenwoordig ook minder zout verkrijgbaar)
3 el ketchup
3 teentjes knoflook (geperst)
2 el geraspte gemberwortel
1 blik (fairtrade) ananasstukjes (sap bewaren!)
2 el maizena
4 el water

Bereiding
Verhit de olie en bak de kip rondom aan in een grote hapjespan of wok.  Voeg de honing, sojasaus, ketchup, knoflook, gemberwortel en het ananassap toe aan de kip en laat het mengsel lekker lang sudderen tot de kip gaar is. Voeg de ananasblokjes toe en verwarm nog even mee. Haal daarna de kip uit de pan, meng de maizena met het water en voeg toe aan de saus. Serveer de kip met de saus natuurlijk!