In Nederland is het te koud om knoflook te telen. Het dichtsbijzijnde land is Spanje en hier worden meerdere soorten knoflook gekweekt die verschillen in grootte, kleur, smaak en vorm. Tot de bekendste soorten behoren de witte en roze knoflook (alleen de schil is gekleurd). Kies ronde, stevige bolknofloken, zonder uitlopende kiemen en met een onbeschadigde schil. Verwijder de groene kiem in het midden van het teentje; deze maakt knoflook onverteerbaar en veroorzaakt een onaangename adem.


Ingrediënten voor de uien knoflooksoep voor 5 personen

4 grote uien gesneden in grove ringen
10 VERSE tenen knoflook gepeld en gekneusd
2 EL olijfolie, om te roosteren
1,2 liter zelfgemaakte groentebouillon
125 gram Fourme d’ambert (Franse kaas, een andere kan evt. ook)
4 sneetjes donker zuurdesembrood
1/2 glas droge witte wijn
zout & peper
5 ovenvaste soepkommen

Bereiding uiensoep met knoflook

Verwarm voor de uiensoep de over voor op 180C. Hussel ui en knoflook door elkaar in een overschaal met olie, peper en zout. Zet in de over en rooster ca 15 minuten tot ui en knoflook lichtbruin en gaar zijn. Haal de schaal uit de over, blus af met witte wijn.

Giet de uien en wijn over in een pan. Voeg de bouillon toe. Laat de soep ca nog tien minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout.

Zet de grill aan. Vul de kommen met uiensoep, leg het brood erop en verbrokkel de kaar erboven. Zet de soep ca 3 minuten onder de hete grill.