Al improviserend kwam ik gisteren tot dit geweldig lekkere gerecht. Ik probeer nog steeds biologische (of anderzijds ”bewuste”) garnalen te achterhalen, dus tips zijn welkom!

Thaise garnalen met boontjes, knapperige gember en kokos-noodles

Nodig:
handjevol ongepelde, rauwe garnalen
een stuk gember van 5 cm
300 gram biologische sperzieboontjes
1 lenteuitje
4 teentjes knoflook
5 eetlepels arachide- (of olijf-) olie
2 eetlepels thaise vissaus
sojasaus (naar smaak)
1 tl sambal
noodles of Chinese eiermie
1 blikje fairtrade kokosmelk

Zet een pannetje met water op het vuur. Haal de puntjes van de boontjes en snijd ze doormidden. Kook ze ongeveer 2 minuten en zet de boontjes dan weg in een vergiet.
Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Zet een wok op het vuur en verhit hem voor, voordat de olie er in doet. Doe de gember in de pan als de olie goed heet is en laat ongeveer 1 minuut staan, totdat de gember knapperig is. Schep de gember uit de pan en zet opzij. Laat de olie in de pan zitten.

Snipper de knoflook en het uitje. Besprenkel de garnalen met sojasaus. Laat de kokosmelk in een pannetje koken en doe de noodles of eiermie erbij. Laat ze koken totdat ze gaar zijn, giet ze af in een vergiet maar zet er een schaaltje onder om de kokosmelk op te vangen. Laat de noodles even schrikken onder koud water zodat ze niet doorgaren.

Verhit de olie nogmaals in de wok totdat deze goed heet is. Voeg de knoflook en uitje toe en wok ze 1 minuut. Voeg nu de boontjes toe en na een minuutje de vissaus, sambal en ruim sojasaus. Voeg de garnalen toe en wok deze totdat ze een beetje roze beginnen te kleuren (dat duurt een minuut of drie). Voeg dan de noodles toe en giet twee pollepels kokosmelk in de pan. Laat nog ongeveer drie minuten koken en serveer het gerecht dan met de knapperige gember.

Een curry is de perfecte oplossing om alsnog iets heerlijks te maken van de laatste restjes groenten van de week. Aangezien ik sinds enkele maanden van een biologisch groentenpakket van de natuurvoedingswinkel kook en deze op maandag ophaal, is dat bij mij altijd op zondag het geval. Ik ga er niet van uit dat jij aan het einde van de week precies hetzelfde in de groentenla hebt liggen, dus varieer er op los!

Curry met broccoli en koolrabi

Nodig:

2 eetl arachideolie

2 stengels citroengras

3 tenen knoflook

blokje van 2 cm verse gember

12 gedroogde citroenblaadjes

2 eetl rode Thaise currypasta

2 uien

3 eetl vissaus

1 eetl tamarinde

1 blik kokosmelk

1 eetl suiker

Groenten van het seizoen. Ik gebruikte: een halve krop groenlof, twee strokjes broccoli en een koolrabi

Thaise basilicum (naar smaak)

Verwijder het buitenste blad van de citroengras en kneus ze met een groot mes. Pureer deze met de knoflook, gember, currypasta, citroenbladeren en 2 eetl water in een foodprocessor tot een gladde pasta. Verhit de olie in een grote pan. Snipper de uien en fruit ze enkele minuten. Voeg dan de pasta toe en kook het geheel door totdat het gaat geuren. Voeg dan de kokosmelk toe en laat het geheel aan de kook komen. Was en schil de groenten en snijd ze in blokjes. Voeg ze toe aan de curry en laat het in zo’n 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de gebruikte groenten) gaar koken. Serveer met basmatirijst en garneer de curry eventueel met Thaise basilicum.

Vandaag weer een recept met inktvis. Vergeleken met het stoofpotje is dit gerecht lichter en frisser; een mooie manier om inktvis op twee geheel andere manieren te bereiden. Kijk wederom op de viswijzer en koop bewust!

Inktvis met munt, chili en rucola

Nodig:

500 gram kleine pijlinktvisjes

een zakje biologische rucola

1 rode ui, gesnipperd

olijfolie om in te bakken

zeezout

voor de dressing:

sap van 1 limoen

een gedroogde rode peper

een bosje munt

2 teentjes knoflook

1-2 eetl. (thaise) vissaus

6 eetl olijfolie

Gooi alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar in een foodprocessor en maak er een glad goedje van. Arrangeer de rucola op de borden en verdeel de ui erover. Snijd de inktvisjes in ringen maar houd de tentakels heel. Verhit de olijfolie in een steelpan en bak de inktvisjes in kleine porties in een minuutje gaar. Verdeel ze over de borden, sprenkel er wat zout over en daarna de dressing.

Inspiratie: Nigella

Het is dan wel een zomerse fruitsalade, maar deze salade mag niet ontbreken in het biolicious rijtje: De Aziatische Papaja salade. De vrucht is het hele jaar verkrijgbaar.

Papaja is een superfruit: per 100 gram zitten er 32Kcal, 0,8gr koolhydraten en 46 mg Vitamine C!

Ingredienten:
3 el vissaus
3 el suiker
2 gehakte Spaanse pepers zonder zaadjes
1 groene papaja
1 el fijngehakte munt
2 el fijngehakte geroosterde pinda’s
15 gram koriander
60 ml limoensap

Bereiding:
Meng in een kom het limoensap met de vissaus, de spaanse peper, suiker, en de verse munt. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Schil de Papaja en haal het vruchtvlees in stukken van de pit. Rasp het of snijd het in dunne reepjes. Voeg papaja met de pinda’s en koriander aan de dressing toe.

Schep de salade om en dien hem gelijk op.