Al improviserend kwam ik gisteren tot dit geweldig lekkere gerecht. Ik probeer nog steeds biologische (of anderzijds ”bewuste”) garnalen te achterhalen, dus tips zijn welkom!

Thaise garnalen met boontjes, knapperige gember en kokos-noodles

Nodig:
handjevol ongepelde, rauwe garnalen
een stuk gember van 5 cm
300 gram biologische sperzieboontjes
1 lenteuitje
4 teentjes knoflook
5 eetlepels arachide- (of olijf-) olie
2 eetlepels thaise vissaus
sojasaus (naar smaak)
1 tl sambal
noodles of Chinese eiermie
1 blikje fairtrade kokosmelk

Zet een pannetje met water op het vuur. Haal de puntjes van de boontjes en snijd ze doormidden. Kook ze ongeveer 2 minuten en zet de boontjes dan weg in een vergiet.
Schil de gember en snijd deze in flinterdunne plakjes. Zet een wok op het vuur en verhit hem voor, voordat de olie er in doet. Doe de gember in de pan als de olie goed heet is en laat ongeveer 1 minuut staan, totdat de gember knapperig is. Schep de gember uit de pan en zet opzij. Laat de olie in de pan zitten.

Snipper de knoflook en het uitje. Besprenkel de garnalen met sojasaus. Laat de kokosmelk in een pannetje koken en doe de noodles of eiermie erbij. Laat ze koken totdat ze gaar zijn, giet ze af in een vergiet maar zet er een schaaltje onder om de kokosmelk op te vangen. Laat de noodles even schrikken onder koud water zodat ze niet doorgaren.

Verhit de olie nogmaals in de wok totdat deze goed heet is. Voeg de knoflook en uitje toe en wok ze 1 minuut. Voeg nu de boontjes toe en na een minuutje de vissaus, sambal en ruim sojasaus. Voeg de garnalen toe en wok deze totdat ze een beetje roze beginnen te kleuren (dat duurt een minuut of drie). Voeg dan de noodles toe en giet twee pollepels kokosmelk in de pan. Laat nog ongeveer drie minuten koken en serveer het gerecht dan met de knapperige gember.

Sherry is bij lange na niet oubollig: het is een heerlijke apperatief en er valt heel goed mee te koken. Tijd voor de sherry-revival dus!

Groenten in Sherrysaus

Nodig:

Wokbare Groenten van het seizoen: denk in oktober aan wortels, bloemkool maar ook chinese kool, tauge en pak choi.

2 rode uien

arachideolie

Voor de saus:

2 eetl sherry

2 eetl sojasaus

1 tl maizena

2 tl gemberpoeder

1 eetl tomatenpuree

1 teentje knoflook, gesnipperd

Verwarm de olie in een wokpan, voeg de gesnipperde uien toe en laat deze enkele minuten sudderen. Voeg dan de groenten doe en wok ze vijf minuten (of langer, afhankelijk van het soort groente dat je gebruikt). Vermeng alle ingredienten voor de saus en voeg deze toe aan de groenten. Laat binnen enkele minuten inkoken en serveer de groenten met rijst of noodles.

Michael Pollan, Amerikaanse journalist en eet-activist, geeft praktische tips om de wereld te verbeteren met behulp van je eet (en koop-) gewoontes. Voedelmultinationals krijgen steeds meer macht over wat er in de supermarktschappen ligt en waar ons voedsel vandaan komt. De manier om tegenwicht te bieden is stemmen met je vork: door te kiezer voor kwaliteit, biologisch en (iets) duurder voedsel. Zo bracht Albert Heijn vorige maand het nieuws naar buiten alleen nog maar duurzaam varkensvlees te gaan verkopen; een beslissing die de macht van de bewuste consument onderstreept. Zodra de vraag naar duurzaam voedsel stijgt wordt het voor multinationals aantrekkelijk om hierin te investeren.

De adviezen van Michael Pollan:
-> Eet onbewerkt en onbespoten eten
-> Eet niets dat je grootmoeder niet zou herkennen (streekproducten dus)
-> Mijd de supermarkt (ga naar speciaalzaken, (biologische) markten, een kleine groenteboer)
-> Eet vooral groente (het liefst vegetarisch maar biologisch vlees en duurzame vis zien we door de vingers)
-> Eet duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel en verdiep je in wat er tijdens de seizoenen verkrijgbaar is
-> Betaal meer, eet minder
-> Eet langzaam, kook zelf
-> Begin een moestuin (of bij gebrek aan grond een moes-dakterras of -balkon)

Verantwoorde Winterwortel-Gember soep

Nodig:
1 winterpeen
1 prei
flink stuk gember
3 tenen knoflook
bouillon blokjes
een paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
3 eetl sojasaus
peper & zout
olijfolie

Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit hierin kort de gesnipperde knoflook en gember. Snijd de prei fijn en schep enkele minuten om met de knoflook. Snijd de winterpeen in stukken en voeg toe aan de prei, knoflook en gember. Voeg dan zoveel bouillon toe tot de groenten onderstaan. Voeg de takjes tijm en laurierblaadjes toe. Laat ongeveer 20 minuten koken totdat de peen zacht is. Haal de tijm en laurier uit de pan en pureer de soep. Voeg sojasaus en zout en peper naar smaak toe en laat nog enkele minuten koken.

Boeken Pollan:
The Omnivore’s Dilemma
In Defence of Food