Het is altijd weer een cadeautje als je met ingrediënten die je in huis hebt een heerlijke salade creëert. Vandaag wilde ik een side dish maken met radijs en Romain sla (ook wel Romaanse sla of romanasla) en met wat ik verder in mijn ijskast vond (granaatappel, feta en olijven). Deze salade is was zo  heerlijk dat ik hem graag op Biolicious wil delen. De radijs maakt de salade pittig terwijl de feta zorgt voor een zachte smaak. De olijven en granaatappel zorgen voor verrassing in het gerecht. Voor mij is deze combi een blijvertje en ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Salade met feta en granaatappel

Benodigdheden:

Romain sla
Granaatappelpitjes van een halve granaatappel
6 Zwarte zongedroogde zwarte olijven (ontpit en gehalveerd)
Handjevol Feta
10 Radijsjes
2 el Olijfolie
1 el Balsamico azijn
Peper en zout


Bereiding:

Was de sla, scheur hem in kleine stukjes en doe de blaadjes in een mooie schaal. Snijd de radijsjes in smalle plakjes en brokkel de feta. Hussel de olijven, feta en radijs door de salade heen. Maak van de olijfolie en balsamico azijn een mooie dressing en giet deze over de salade heen. Strooi vervolgens de granaatappel over de salade en top hem af met gemalen peper en zout! Serveer hem als side dish. Enjoy!salade radijs en feta

Artisjokken zijn heerlijk en je kunt er verschillende kanten mee op. Je kunt ze bijvoorbeeld in een salade verwerken.


Wat heb je nodig;

Een verse sla (eikenbladsla)
Tomaten
komkommer
Een blokje feta of (gerookte) mozzarella
Zwarte olijven
Gemarineerde artisjok van de bio winkel
Olijfolie, balsamico
knoflook
zout & peper

Bereiding

De hoeveelheid van ingrediënten ligt aan hoeveel gasten je hebt uitgenodid voor het diner. Maar zorg ervoor dat je gasten geen artisjok mist.
Gebruik een grote slabak en leg de sla er zorgvuldig in. Snijd de kaar in kleine blokjes en leg deze vervolgens op de sla. Herhaal dit met de komkommer, olijven. Maak een dressing op basis van olijfolie, balsamico, gehakte knoflook en zout en peper. Giet (niet te veel) over de salade. Leg vervolgens de artisjokken op de salade.

Deze salade past goed bij zomerse gerechten.

Dit vegetarische zomergerecht vormt een heerlijke combinatie van aardse kruiden en zomerse groenten; nu nog even op de markt te krijgen. Heerlijk om nog even te genieten van een nazomerse avond.

Gestoofde artisjokken met venkel en tomaat

Nodig:

2 venkelknollen

2 artisjokharten

1 citroen

1 eetl olijfolie

25 gram boter

zout & peper

2 laurierblaadjes

3 eetl fijngehakte salie (ik gebruikte bij gebrek aan verse salie de kruiden uit een salietheezakje)

2 tenen knoflook

1 gedroogde chilipeper

een paar saffraandraadjes

4 rijpe tomaten

bouillon

10 zwarte olijven

extra olijfolie

basilicumblaadjes

Zet een grote pan op het vuur, laat de boter smelten en doe de venkel er in met wat zout. Smoor deze 10 minuten. Snijd de artisjokharten doormidden en voeg ze toe aan de venkel, samen met de laurier, salie, gehakte knoflook, verkruimelde chilipeper en saffraan. Snijd de citroen in partjes en voeg deze toe aan het mengel, samen met 1 dl water met het bouillonblokje. Voeg de olijven toe, sluit en pan en laat het geheel op heel laag vuur 40 minuten doorkoken. Blender de basilicumblaadjes met 2 eetl olie tot een glad mengsel en serveer de gestoofde groenten met de basilicumolie.

Inspiratie: Skye Gyngell

Oke, dit gerecht is misschien niet helemaal bio maar wel zo delicious dat ik jullie ‘m niet wil onthouden. Ik had nog kleine pijlinktvisjes in de vriezer liggen, dus ik moest er wel iets mee maken. Inktvis is heel moeilijk duurzaam te krijgen en bovendien zijn de beestjes zo mooi en speciaal dat het eigenlijk zonde is ze op te eten. Koop de inktvis, als je dit overheerlijke nazomers stoofpotje toch wil maken, op een biologische markt (de Noordermarkt bijvoorbeeld) en check de viswijzer voordat je iets aanschaft. Vraag bij de visboer dus na waar de inktvis vandaan komt en dan mag je voor een keer een niet zo bio maar wel licious gerecht maken.

Stoofpotje met inktvis

Nodig:

500 gram pijlinktvisjes

4 eetl olijfolie

1 blonde ui, gepeld en klein gesneden

4 wortels, geschraapt en in blokjes

2 stengels bleekselderij, in blokjes

3 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd

4 laurierblaadjes

3 takjes tijm

1 gedroogde chilipeper, verkruimeld

zout & peper

schil van 1 sinaasappel

3,5 dl rode wijn

1 blikje tomatenblokjes

10 zwarte olijven

Voor erbij:

2 sneetjes brood, besmeerd met knoflook in de oven roosteren.

Bereiding:

Ik had schoongemaakte inkvisjes, als je ze niet schoongemaakt kunt krijgen moet je even youtuben hoe je dat doet.

Verhit de olijfolie in een grote, zware pan en doe de ui, wortel, bleekselderij, knoflook, laurier, tijm, gedroogde peper en een snuf zout en peper er in. Voeg de sinaasappelrasp toe en laat het geheel 20 minuten smoren in de dichte pan.

Giet de wijn in de pan, laat deze even inkoken en voeg dan de tomaten met het sap toe. Laat de saus in de open pan 10 minuten inkoken en voeg dan de olijven toe. Proef of er genoeg zout en peper in zit en voeg zonodig wat toe. Verhit nog een beetje olie in een koekenpan en bak de inktvisjes in kleine porties in minder dan een minuut bruin en voeg ze dan toe aan het stoofpannetje. Haal deze zodra alle inktvisjes zijn toegevoegd van het vuur. Schep de stoofpot in diepe borden en serveer met het knoflookbrood.

Inspiratie: Skye Gyngell. Morgen weer een recept met inktvis (ik had namelijk 1000 gram).

Het recept voor dit olijvenbrood komt oorspronkelijk uit Turkije, maar ik gebruik altijd tarwemeel in plaats van patentbloem. Koop de olijven op de (biologische) markt of bij de speciaalzaak; de huismerk olijven van de Albert Heijn zijn echt niet geschikt. Mooie olijven maken een mooi olijvenbrood.

Olijvenbrood

Nodig:

500 gram biologisch tarwemeel

een zakje instant gist

2,75 ml lauwwarm water

3 middelgrote (liefst rode) uien

100 gram zwarte olijven

3 tl zout

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en giet daar eerst de gist in en dan het water. Roer totdat er een enigszins glad deeg ontstaat en kneed het geheel tot een stevige massa. Doe het deeg terug in de kom, sluit deze af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek rijzen totdat het deeg aan de oppervlakte barsten vertoont.

Ontpit de olijven, schil de uien en snijd ze klein. Als het brood genoeg gerezen is, voeg je de olijven, uien en het zout toe aan het deeg. Kneed het door elkaar totdat het deeg weer glad is, vorm een bal en leg deze terug in de kom. Laat nu rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is (dat duurt ongeveer twee uur).

Smeer een bakblik in met olijfolie, kneed het gerezen deeg weer door en bekleed het blik ermee. Laat weer 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 35 tot 40 minuten gaar.