Dit recept is op het eerste gezicht een vreemde versmelting van de Mexicaanse en Italiaanse keuken, maar deze Mexicaanse lasagne is een verrassende en erg lekkere manier om je laatste ingrediënten op te maken of iets spannends te doen met spullen uit de voorraadkast. Het origineel komt uit het laatste boek van Nigella Lawson en er kan naar hartelust met de ingredienten gevarieerd worden.

Mexicaanse Lasagne

Nodig:

een ronde ovenschaal

6-8 tortilla’s

2 blikken zwarte bonen, uitgelekt (andere bonen kunnen ook)

1-2 blikken mais

250 gram kaas, geraspt

Voor de saus heb je nodig:

olijfolie

2 teentjes knoflook, gesnipperd,

1 rode ui, fijngesneden

1 paprika, kleingesneden

2 chilipepers, kleingesneden

zout en peper

1 tl korianderzaad

2 blikken gehakte tomaten

Verhit de oven voor op 200 graden. Zet een zware koekenpan op het vuur en laat de olie er in heet worden. Doe er de ui, knoflook, pepers en paprika bij, bestrooi met peper, zout en koriander en laat dit 15 minuten op laag vuur bakken. Doe er de tomaten bij en vul een leeg blik met water; giet dat ook in de pan. Laat de saus aan de kook komen en laat daarna rustig pruttelen.

Meng de bonen en mais in een kom en meng er bijna alle geraspte kaas door. Smeer een derde van de saus uit over de ronde ovenschaal en leg daar een tortilla in. Schep daar een derde van het bonenmengel op en daar weer een tortilla bovenop, dan weer de saus en ga zo door tot je nog een klein beetje saus over hebt. Eindig met een (of twee, als je er een over hebt) tortilla’s, smeer er de laatste saus overheen en strooi er het laatste beetje kaas over. Bak de lasagne ongeveer dertig minuten in de oven.

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China. Daar komt de naam dan ook vandaan; China-appel. Vroeger werden ze gebruikt ter decoratie en hoewel we ze met kerst nog steeds wel eens ophangen versierd met kruidnagels worden ze tegenwoordig vooral lekker gegeten! Biologische sinaasappels staan helemaal bovenaan als je het over gezondheid hebt. Bij de teelt zijn geen kunstmest en alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ze zitten bomvol vitamine A en C, die helpen je weerstand te verhogen. Lekker en het gezondst uit het vuistje natuurlijk maar in dit soepje wordt de sinaasappelschil gebruikt als smaakmaker…

Ingredienten:
1 of twee teentjes knoflook
1 sinaasappel (rasp de schil van de gewassen bio sinaasappel)
1 aardappel
kaneel
1 flinke theelepel verse geraspte gember
125 ml crème fraîche
300 gr mais
1 gesnipperde ui
wat verse peterselie
1 liter groentebouillon
400 gr winterpeen
evt. lekker een breekbrood erbij van de natuurwinkel!
evt. tabasco

Bereiding:
Verwarm in een soeppan een scheutje olijfolie en fruit hierin de wortel (in stukjes) samen met de ui en de geperste knoflook. Rasp de aardappel en voeg na 4 minuten de bouillon en de geraspte aardappel toe. Doe een theelepel verse gember, het rasp van de sinaasappelschil en een snufje kaneel bij de groentebouillon. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en evt een paar druppeltjes tabasco, voeg dan de mais toe en vlak voor het serveren wat fijngehakte peterselie en de creme fraiche.

Ter variatie kun je bij de eerste stap pompoen of tomaat toevoegen.

Quinoa, het supergraan uit de Andes, is ongelofelijk gezond, vezelrijk en boordevol ijzer: onmisbaar dus voor een biolicious lifestyle. Het graan is lange tijd verboden geweest door de Spaanse bezetters omdat het heidens ‘indianenvoedsel’ zou zijn en is sinds enkele tientallen jaren pas weer herontdekt. Quinoa wordt veelal geteeld in de Boliviaanse hooggebergten; een van de armste gebieden van Latijns Amerika. De export daarvan een handje helpen door veel (fairtrade en biologische) quinoa te kopen kan dus het verschil maken voor veel kleine boeren. De teelt van Quinoa is bovendien weinig belastend voor het milieu, waardoor je je ecologische footprint ook nog eens verkleind. Dit Quinoa recept is lekker voor een zomerse avond, lunch of picknick.

Quinoa Salade

Nodig:

2 kopjes Quinoa (dat koop je bij de natuurwinkel)

500 gram sperzieboontjes

1 blikje mais

kleine krop ijsbergsla

2 eieren

2 teentjes knoflook

1 rode ui

2 theelepels chilipoeder

zout & peper

olijfolie

bosje basilicum

bosje peterselie

Verwarm 1 eetl olijfolie in een kleine koekenpan, was de quinoa en roer deze door de olie. Voeg nu drie keer de hoeveelheid water aan de quinoa toe en kook hem in 10 minuten gaar. Dop de boontjes en kook ze in 15 minuten gaar in ruim water met zeezout. Snipper de knoflook, laat de mais uitlekken in een vergiet en verwarm 1 eetl olijfolie in een grotere koekenpan. Bak de mais met het knoflook en de chilipoeder ongeveer 10 minuten. Kook de eieren in zeven minuten hard en laat alle ingrediënten enigszins afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in kleine schijfjes.

Snijd de sla klein, snipper de ui, snijd de kruiden klein en meng alle ingedienten in een grote kom. Sprenkel olijfolie over de salade en breng op smaak met zout en peper.

De vlag van Chili

In Chili, waar ik me de afgelopen weken begeven heb, vinden ze vegetariers heel vreemd. Bijna alle gerechten bevatten vlees want, zo vertelde een empenada-verkoopster, als je geen vlees eet krijg je een hangkont. Pastel de Choclo (Taartje van Mais) is een traditioneel Chileens recept, dat normaal gesproken met vlees gegeten wordt. Dit is een erg lekkere vegetarische variant.

Pastel de choclo y verduras

Nodig:
1 grote aubergine
1 courgette
500 gram maiskorrels (uit blik bijvoorbeeld)
1 ei
een bosje spinazie
2 tomaten
2 tl oregano
peper & zout
een bolletje mozzarella
parmezaanse kaas
een kopje broodkruim van wit brood
olijfolie

Verwarm de oven op 200 graden.

Blancheer de spinazie, klop het ei los, gril de aubergine en courgette (in de oven of grillpan). Pureer de mais in de keukenmachine of blender, roer het ei erdoorheen en kook het mengsel even in een klein pannetje totdat het wat dikker wordt. Vet een ovenschaal in en leg de courgette en de helft van de aubergine er in. Leg daar de spinazie en plakken tomaat op en bestrooi met oregano, zout en peper. Leg de rest van de aubergine er op, schep het maispapje er over. Leg daarna de mozzarrella er op en bestrooi met parmezaanse kaas en het broodkruim. Besprenkel het geheel met wat olijfolie en voeg nog wat peper en zout toe.

Bak de taart 30 minuten in de oven. Buen provecho!