Hoe de couscous te maken zoals je ”m in Marokko voorgeschoteld krijgt was voor mij een vraag totdat ik Cooking with Alia ontdekte. Hierbij dus het perfecte recept voor een vegetarische couscous. Je kunt groenten gebruiken die je nog hebt liggen; gebruik in ieder geval groenten van het seizoen.
Vegetarische Couscous
Nodig: (voor 2 pers:)
1 kopje couscous
1 zoete aardappel
4 wortels
stuk pompoen
1 courgette
4 vijgen
1 blik kikkererwten
2 tl komijn
2 tl paprikapoeder
2 tl saffraan
bosje peterselie
bosje koriander
2 teentjes knoflook
1 ui
olijfolie
peper & zout
bouillon
blikje tomatenpuree
(met de groenten kun je dus variëren!)
Snipper de ui, knoflook en verse kruiden en snijd de rest van de groenten in vrij grote stukken. Verwarm wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui enkele minuten. Voeg dan de knoflook, peterselie, koriander en peper en zout toe. Voeg na enkele minuten de helft van de paprikapoeder, komijn en saffraan toe en daarna een hoeveelheid bouillon waar alle groenten in passen. Als de bouillon kookt doe je de aardappel in de pan. Voeg na 10 minuten de wortels toe, dan weer na 10 minuten de courgette. Laat het 10 minuten koken en voeg dan de rest van de kruiden, tomatenpuree, vijgen en kikkererwten toe. Laat nog 15 minuten doorkoken, kook de couscous in een paar minuten gaar. Leg de couscous op borden en verdeel de groenten er over. Giet er een beetje van het kookvocht overheen voor het opdienen.
Mexicaans eten kan heel zwaar zijn, maar deze vis burrito is een perfecte combinatie tussen de volheid van het Mexicaanse eten en de luchtigheid die je zoekt in een zomers recept. Ik ben Mexicaans gaan koken na mijn reis door Guatemala, en gezien het feit dat dit zo’n acht jaar geleden is heeft dit recept al de nodige ontwikkeling doorgemaakt. In geval van een etentje kun je de burritos al van tevoren maken en ze een kwartier voor het serveren in de oven doen. Ik vind het overigens absurd hoe duur de tortillas in de Nederlandse supermarkten zijn en hoe slecht de kwaliteit ervan is. Binnenkort post ik hier een recept voor tortillas en tot die tijd moeten we het er maar mee doen.
Benodigdheden Mexicaanse visburritos
ongeveer 450 gram witte vis (kijk op de viswijzer voordat je vis koopt!)
Snijd de vis in blokjes en breng op smaak met zout en peper. Leg hem in een grote pan met de komijnpoeder, oregano en gesnipperde knoflook en voeg 1 dl water toe. Laat het mengel aan de kook komen, laat 1 minuut doorkoken en zet het vuur daarna uit. De vis kan doorkoken in het eigen vocht terwijl je de rest van de ingrediënten bewerkt.
Laat de bonen uitlekken, breng ze in een steelpannetje met wat olijfolie aan de kook en voeg de cheddar toe. Laat vijf minuten doorkoken maar let goed op dat het niet aanbrandt.
Mix alle ingrediënten van de saus door elkaar in een foodprocessor of snijd alles klein en roer goed door.
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of smeer deze in met olijfolie) en verwarm de oven voor op 200 graden. Besmeer iedere tortilla met een deel van het bonenmengsel, leg daar wat vis en vervolgens wat van de tomatensaus op en rol de burrito dicht. Leg ze naast elkaar op de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Serveren met guacamole en zure room!
Zo nu en dan heeft zelfs de meeste enthousiaste thuiskok even geen zin om kookboeken door te spitten, winkels af te struinen en uren in de keuken te staan. Maar wat te doen als afhaalmaaltijden vol e-nummers of bezorgpizza””s geen optie zijn? De laatste tijd zijn er allerlei leuke initiatieven ontpopt. Eén daarvan is Hello Fresh. Iedere week krijg je een box vol verse groenten, (eventueel) vlees en vis en andere ingrediënten om een aantal gezonde en lekkere gerechten op tafel te toveren. De recepten krijg je er zelfs bij. Tijd om de proef op de som te nemen!
Het pakket krijgen alleen al is een klein feestje. Hello Fresh bezorgt mooie producten om een week lang mee te koken; op het vlees en de vis staat netjes waar het vandaan komt en de groenten zijn supervers.
Om te beginnen besluit ik Zalm met courgette uit de oven en krieltjes met amandel-dukkah te maken.
Het recept is oorspronkelijk met tomaat, maar deze vond ik bij levering nog net niet rijp genoeg om te gebruiken.
Nodig:
2 zalmmoten
1 courgette
3 tenen knoflook
600 gram krieltjes
klein zakje amandelen
10 takjes verse koriander
1 citroen
2 tl komijnzaad
olijfolie
verse zwarte peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Plet de knoflook en meng deze met de courgette, drie eetlepels olijfolie, ruim peper en een snuf zout. Bak de courgette 30 minuten in de oven, totdat deze mooi gaar is.
Snijd de krieltjes in partjes en verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan die dicht kan. Bak de krieltjes 20 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Ondertussen hak je de amandelen en twee teentjes knoflook fijn. Rooster de amandelen kort in een koekenpan samen met de komijnzaadjes en bak de knoflook een minuutje mee. Meng ze vervolgens met de gehakte koriander en de rasp van de citroen, sap van een halve citroen en peper en zout naar smaak. Bak de dukkah een paar minuutjes mee met de krieltjes en haal de pan van het vuur.
Verhit de koekenpan op hoog vuur, wrijf de zalmmoten in met olijfolie en besprenkel met peper en zout. Bak ze vervolgens drie minuten aan iedere kant en serveer ze direct met de courgette en krieltjes.
Een heerlijk zomers recept en de krieltjes met dukkah is zeker een blijvertje in de biolicious keuken! De courgettes mogen van mij wel wat spannender gekruid maar het is op deze manier goed te proeven dat er hier met pure producten wordt gewerkt.
Met een aantal andere Hello Fresh producten, en een beetje van mezelf, maak ik de volgende dag een heerlijke Gestoofd gehakt met ei, tahin & sumak, geïnspireerd door een recept van Ottolenghi.
Daarover in een volgende blogpost meer. Hello Fresh is een perfecte oplossing voor als je een weekje weinig tijd hebt, niks is huis en met goede producten zonder veel moeite verse gerechten op tafel wil toveren. De recepten mogen van mij wel iets spannender, maar ze zijn goed te doen voor de minder ervaren thuiskok en het staat je natuurlijk vrij van de recepten af te wijken of er een biolicious recept mee te koken.
Hoewel de regen op dit moment nog tegen de ramen tikt hebben de weermannen het beloofd.. Zaterdag wordt het heerlijk weer!! Als t langer licht blijft en de temperatuur aangenaam is, vind ik het heerlijk om lekker laat te dineren.. Enige probleem, ik ben een hongerig type. Oplossing: borrelen!!! Een wijntje in de hand en een tafel vol lekkere hapjes… Helaas worden er bij de teelt van druiven veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid, ziektes en ongedierte te weren. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer biologische wijnen te verkrijgen, via internet, de natuurvoedingswinkel maar ook bij de reguliere supermarkt. Hieronder volgen 4 recepten voor lekkere dipjes bij de borrel! De dipjes kun je serveren met rauwkost, stokbrood, garlic bread of rooster wat tortilla’s 3 minuten aan beide kanten in een grillpan en snijd ze in driehoekjes.
Auberginedip
1 grote aubergine
4 eetlepels olijfolie
1 tl gemalen komijn (djinten)
1,5 dl griekse of turkse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
2 el gehakte verse koriander
1 el citroensap
zout en peper
De aubergine in de lengte in dunne plakken snijden en bestrijken met een mengsel van 3 el olijfolie, komijn, zout en peper. Bak ze 3-4 minuten in een grillpan of onder grill gaar en laat ze even afkoelen. Snijdt de plakken fijn en meng met de yoghurt in een kom. Roer de knoflook, koriander, citroensap en de rest van de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
komkommer-muntdip
Vervang in het bovenstaande recept de aubergine voor een halve geraspte komkommer. Knijp het overtollige vocht eruit en roer de overige ingrediënten erdoor. Vervang de koriander door dezelfde hoeveelheid verse munt.
Limabonenhummus met citroen en rozemarijn
6 el olijfolie
4 sjalotten, fijngehakt
2 grote tenen knoflook, geperst
1 tl gehakte rozemarijn (en wat extra naaldjes voor garnering)
geraspte schil en sap van een halve citroen
800 gr limabonen uit blik
zout en peper
Verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de sjalotten, knoflook, gehakte rozemarijn en de citroenschil 10 minuten op laag vuur (of tot de sjalotten zacht zijn). Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en voeg het citroensap, de limabonen en wat zout en peper toe. Maal alles tot een smeuïge massa. Garneer met de rozemarijn en besprenkel met wat olijfolie.
Kikkererwten-chilihummus
800 gr kikkererwten
2 fijngehakte spaanse pepers (zonder zaden en zaadlijsten)
1 grote teen knoflook, geperst
2 el citroensap
Olijfolie
zout en peper
Giet de kikkererwten af en voeg alles samen in de keukenmachine met zoveel olijfolie dat er een smeuïg mengsel ontstaat.
Guacamole (ahuocamolli in Azteeks) werd rond 1500 al door de Azteken bereid en is ook buiten de Amerika’s mateloos populair. Helaas weten de meeste mensen het niet zelf te bereiden waardoor ze genoegen nemen met voorgeproduceerde chemische substanties waarbij soms met de nodige fantasie de smaak van een avocado te traceren is. De avocado staat bekend om zijn gezonde vetten die in weinig andere groenten te vinden zijn en guacamole is misschien wel de lekkerste manier om ze te bereiden.
Ik leerde voor het eerst guacamole maken in Guatemala. Omdat dat al zo’n zeven jaar geleden is, heeft het recept zijn nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Hierbij dus het guacamole recept dat een beetje authentiek Guatemalteeks is en een beetje van mij.
Guacamole
Nodig:
2 biologische of fair trade avocado’s
1 tomaat
3 tenen knoflook
1 lente uitje
bosje verse koriander
1 (of 1/2) spaans pepertje
1 tl komijn
1 tl kaneel
1 tl chilipoeder
limoensap naar smaak
zout en peper naar smaak
Pel de avocado’s, uitje, knoflook en snijd de tomaat. Gooi alles in een blender of food-processor y listo!
Proef en voeg naar smaak zout, peper en limoensap toe. Als je de guacamole wilt bewaren is het slim om een van de avocadopitten erbij te doen; de guacamole wordt dan minder snel bruin.
Serveren bij Mexicaans eten, tortilla’s, gewoon als dipje of op brood.